Pomysł na szybki posiłek z zieleniną! Warzywa, ryba i pyszny dressing - czego chcieć więcej na sycącą kolację we dwoje? ;) A jeśli nie na kolację we dwoje - taka sałatka świetnie spełni rolę smacznej przerwy na lunch. Podane składniki wypełniły miseczkę o objętości ok. 1,5l Składniki: 1 średniej wielkości pomidor 0,5 ogórka szklarniowego 5 rzodkiewek 0,5 pęczka szczypioru 100 g wędzonego łososia (lub innej wędzonej ryby) 50 g mixu sałat ok. 200 ml dressingu sałatkowego (można użyć gotowego lub przygotować go samodzielnie ) Wykonanie: Ogórka myjemy (ewentualnie również obieramy ze skórki) i kroimy w półplasterki. Umieszczamy w misce. Pomidora myjemy i kroimy w cząstki (kawałki nie powinny przekraczać 4 cm długości). Dodajemy do ogórka. Rzodkiewki myjemy i kroimy w półplasterki. Dodajemy do miski. Szczypior myjemy i "grubo" siekamy. Dodajemy do pozostałych warzyw. Łososia kroimy w paski. Dodajemy do warzyw. Mix sałat płuczemy, dodajemy do miski. Wszystko zalewamy dressingiem. ...
Patrząc na tytuł dzisiejszego wpisu, śmiało można zadać pytanie: co to jest savillum?! Ponieważ sama je zadałam, sama na nie odpowiem - savillum jest rodzajem "sernika" z miodem i makiem wprost ze Starożytnego Rzymu! Jest to słodkie, delikatnie orzechowe w smaku, proste i wytrzymałe w przechowywaniu ciasto, które przygotowałam jako ciekawostkę, ale chętnie do niego wracam. Podane proporcje składników i sposób wypiekania dla tortownicy o średnicy 20 cm. Pieczenie - 200 stopni Celsjusza, góra-dół, 45 minut - 40 minut plus 5 minut po posypaniu makiem. Składniki: 150 g mąki pszennej (dowolnej, użyłam typ 405) 600 g serka typu ricotta (można użyć także serka typu włoskiego lub zwykłego twarogu) 3 jajka 6 łyżek miodu 1 łyżeczka miodu 1-2 łyżeczki maku Wykonanie: Jajka wbijamy do miseczki, lekko roztrzepujemy. Odstawiamy. W misce rozdrabniamy ser. Do rozdrobnionego sera dodajemy mąkę. Najlepiej przesiać ją do miski z ricottą. Mieszamy na gładką masę (najlepiej użyć łyżki lub szpatuł...