Przejdź do głównej zawartości

Racuchy z jabłkami

Smak (niemal) każdego dzieciństwa! Zapach świeżo smażonych racuchów, unoszący się w całej kuchni to jeden z najlepszych wehikułów czasu, jaki znam. I coś, co z przyjemnością serwuję od czasu do czasu własnym dzieciom ;)


Z podanej ilości składników otrzymałam 12 sporej wielkości placuszków.
Smażenie - patelnia 28cm średnicy, głęboki tłuszcz (warstwa na patelni powinna wynosić ok 3mm grubości) - 3-4 minuty z obu stron, na złoty kolor, na średnim ogniu.
Warto przygotować sobie kubek z ciepłą wodą, w której będziemy moczyć łyżkę, przy nakładaniu porcji ciasta na patelnię - dzięki wilgotnej warstwie ciasto nie przywiera do łyżki.
Użyta w przepisie szklanka posiada objętość 250 ml.

Składniki:

rozczyn:

  • 40g świeżych drożdży (lub 14g drożdży suszonych)
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru

ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej (typ dowolny, użyłam typu 405)
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru

dodatkowo:

  • 2 (mogą być mniejsze) jabłka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania (można pominąć, racuchy i tak wychodzą słodkie)

Wykonanie:

  1. Zaczynamy od przygotowania rozczynu - mleko podgrzewamy do ok. 37 stopni Celsjusza (optymalna temperatura dla wyrastania drożdży, jeśli mleko podgrzewamy bez użycia termometru, to po zanurzeniu w nim palca, mleko powinno być przyjemnie ciepłe, ale NIE gorące).
  2. W miseczce umieszczamy mąkę, cukier oraz pokruszone drożdże.
  3. Zawartość miseczki zalewamy mlekiem. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży - masa powinna być gładka, bez grudek drożdży lub mąki.
  4. Rozczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.
  5. Do dużej miski, w której będziemy docelowo wyrabiać ciasto, przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz oba rodzaje cukru. Mieszamy.
  6. Podgrzewamy resztę mleka, może być nieco cieplejsze niż wcześniej (ale nadal NIE gorące).
  7. Do podgrzanego mleka wbijamy jajko. Możemy je rozkłócić, ale nie ma takiej potrzeby (bardziej chodzi o to, żeby się ogrzało w mleku).
  8. Do miski z mąką dodajemy rozczyn. Delikatnie mieszamy go z mąką.
  9. Następnie całość zalewamy ciepłym mlekiem z jajkiem. Wyrabiamy ciasto ok. 10 minut, starając się je jak najbardziej napowietrzyć (dobrze wyrobione ciasto drożdżowe ma dużo pęcherzyków powietrza i w miarę łatwo odchodzi od dłoni).
  10. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 minut w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.
  11. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy na tarce na dużych oczkach lub kroimy na niewielkie kawałki (lepiej "plasterki" niż w kostkę").
  12. Do wyrośniętego ciasta dodajemy rozdrobnione jabłka. Mieszamy delikatnie.
  13. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejnych 10-15 minut w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.
  14. Na patelni rozgrzewamy olej do smażenia racuchów - głęboki tłuszcz, warstwa na patelni powinna mieść wysokość ok. 3mm.
  15. Partie ciasta nakładamy łyżką na rozgrzany olej (polecam łyżkę zwilżać w ciepłej wodzie - ciasto tak nie przywiera), lekko wypłaszczając każdy placuszek na patelni.
  16. Racuchy smażymy na złoty kolor, po ok. 3-4 minuty z obu stron, na średnim ogniu.
  17. Gotowe przekładamy na ręcznik papierowy lub kratkę, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  18. Zjadamy jeszcze ciepłe (lub na zimno), posypane cukrem pudrem (lub nie).
  19. Wystudzone, w zamkniętym pojemniku, przechowujemy w lodówce.




Spodobał Ci się przepis?

Popularne przepisy

Pieczona szynka wieprzowa w plastrach

Szynkę można odpiec w kawałku, ale równie dobrze smakuje upieczona w kawałkach. Plastry szynki świetnie przechodzą marynatą i nie potrzebują aż tak długiego czasu marynowania, jak cały kawałek. Ważne, by pamiętać o tłuszczu w marynacie - szynka jest przeważnie mniej "otłuszczona" (niż np. karkówka) i bez tego dodatku na talerze trafi podeszwa, zamiast pysznego i soczystego mięsa. Zamarynowane mięso przed upieczeniem dobrze odstawić na 2-3h, dla uzyskania lepszego smaku. Pieczenie - naczynie żaroodporne 5l, z pokrywą, góra-dół, 2h - 1h 40 min. w 160 stopniach Celsjusza, 20 min. w 200 stopniach Celsjusza. Składniki: ok. 1,2 kg szynki wieprzowej 3 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej (można użyć 1 łyżeczki papryki wędzonej, zamiast 1 łyżeczki papryki słodkiej) 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka suszonego czosnku 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego 0,33 łyżeczki pieprzu białego 0,33 łyżeczki imbiru 2 średnie cebule ok. 200ml ...

Żeberka wolno pieczone

Wolne pieczenie lub gotowanie to nie jest coś, do czego zwykle miewam wystarczająco dużo czasu i cierpliwości. Jednak taki sposób przyrządzania uwalnia tyle smaku i aromatu, że raz na jakiś czas jestem w stanie się "poświęcić" i przygotować danie w takiej formie. Tym razem padło na żeberka wieprzowe. Żeberka polecam zamarynować dzień wcześniej, aby dobrze przeszły przyprawami. Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte folią aluminiową, 4 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Składniki: ok. 1,6 kg żeberek wieprzowych (nie trójkąty, tylko "paski" - żeberka mięsne, im grubsze, tym lepsze) 3 łyżki oleju 5-6 łyżek ketchupu łagodnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego (jeśli nie używasz w kuchni sosu sojowego, po prostu dodaj 1,5 łyżeczki soli) 1-2 łyżeczki miodu 1-2 łyżeczki musztardy (użyłam czeskiej, jeśli preferujecie inny rodzaj - zapraszam do eksperymentowania ze smakami ;)) 1 łyżka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki wędzonej 2 chlusty sosu Worcestershire (jeśli n...

Kremowy sos czosnkowy bez majonezu

Z okazji zbliżającego się (a u niektórych trwającego już w pełni) sezonu grillowego, postanowiłam odświeżyć przepis na nieco inny sos czosnkowy. Ten wyróżnia się tym, że zamiast posłużyć się w nim swojskim majonezem, wykorzystałam crème fraîche. Składniki: 3 duże ząbki czosnku, 0,5 pęczka natki pietruszki ok. 200 g crème fraîche - możemy go kupić lub zrobić samodzielnie 150 g jogurtu naturalnego (mały kubeczek) 1 łyżeczka musztardy 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu Wykonanie: Obieramy i rozdrabniamy ząbki czosnku. Pietruszkę myjemy, otrząsamy z wody, obrywamy listki i drobno siekamy. Do miski przekładamy czosnek, pietruszkę, dodajemy crème fraîche, jogurt naturalny, musztardę, sól oraz pieprz.  Dokładnie mieszamy, do połączenia składników. Gotowy sos wstawiamy do lodówki. By sos zgęstniał i nabrał przyjemnie kremowej konsystencji, warto przygotować go przynajmniej dzień wcześniej i pozostawić w lodówce na całą noc. Sos świetnie pasuje do dań z ryby, sałatek oraz, oczywiście, d...

Słodkie gofry jabłkowo-marchewkowe bez dodatku cukru

Czy gofry bez dodatku cukru mogą być słodkie? Jeśli do ciasta dodasz słodkie jabłko i marchewkę, będą nie tylko słodkie, ale również zaskoczą Cię intensywniejszym (żółtawym) kolorem. Propozycja świetna dla małych niejadków, którym chcemy w jakiś sposób przemycić do posiłku nieco warzyw i owoców. Jedyny minus? Znikają szybciej niż się pieką i przydaje się do niech mocniejsza gofrownica, ponieważ przy użyciu takiej poniżej 1000W ciężko uzyskać z tego ciasta chrupkie gofry. Z podanych składników otrzymasz ok. 6-7 sztuk rozetek serduszek. Przed smażeniem dobrze jest odstawić ciasto na 5-10 minut, dając czas płatkom owsianym na wchłonięcie części wilgoci z mokrych składników. Użyta w przepisie szklanka posiada objętość 250ml. Składniki: 2 średnie marchewki 1 jabłko (lepsza będzie słodka odmiana, użyłam Red Delicious) 2 jajka (wielkość M da radę, ale lepiej wychodzą na jajkach wielkości L) 0,5 szkl. płatków owsianych (można użyć zwykłych lub górskich, u mnie górskie) 1 szkl. mąki orkiszowej ...

Kurczak wolno pieczony

Tym razem mięso w wydaniu wolno pieczonym dla osób, które nie przepadają za wieprzowiną lub wołowiną. Tuszka kurczaka (lub podudzia - również testowałam) także nadają się do tego typu obróbki termicznej. Ich plusem jest również to, że nie musimy ich aż tak długo trzymać w marynacie - delikatniejsze mięso szybciej przechodzi aromatem przypraw. Tuszkę wystarczy zamarynować 2-3h wcześniej, ale jeśli natrzecie ją przyprawami tuż przed włożeniem do piekarnika, mięso również wyjdzie smaczne. Pieczenie - naczynie żaroodporne ok. 5l, z pokrywą, 3,5 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Jeśli chcecie bardziej przypiec skórkę, na ostatnie 15-20 minut należy odkryć naczynie, mięso polać obficie sosem z dna naczynia i zwiększyć temperaturę do 200 stopni. Składniki: ok. 1,5 kg tusza kurczaka (najlepiej użyć takiego z chowu "bez antybiotyków") 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej  1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżeczka ziół prowansalskich 0,5 łyżeczki kurkumy 0,5 łyżeczk...