W pieczeniu ryb (w przeciwieństwie do ich smażenia) przyjemne jest to, że takie obiady są naprawdę szybkie. A jeśli do ryby dołożymy bukiet warzyw - mamy pyszny, "jednonaczyniowy" obiad, który jemy również oczami :)
Pieczenie - duże, otwarte naczynie żaroodporne (ok. 33cm x 24 cm), 20-25 minut (w zależności od wielkości ryb), 200 stopni Celsjusza, góra-dół lub konwekcyjne.
Do ugotowania brokułów i marchewki użyłam garnka o pojemności ok. 3l.
Składniki:
- 2 pstrągi patroszone (łącznie ok. 550g)
- 4 marchewki
- 1 brokuł (500g)
- 1 papryka żółta
- ok. 200g pomidorków koktajlowych
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- ok. 3 łyżki oliwy do wysmarowania dna i boków naczynia
- ok. 2 łyżek oliwy do wysmarowania ryb z wierzchu
- ok. 2-3 łyżeczek oliwy do polania z wierzchu warzyw
- przyprawa do ryb, pieprz cytrynowy do natarcia ryb wewnątrz
- sól, pieprz, tymianek do osypania z wierzchu warzyw
Wykonanie:
- Odcinamy różyczki brokułu (te największe możemy poprzecinać na 2-3 mniejsze) i płuczemy. Odstawiamy.
- Marchewki obieramy, myjemy. Kroimy w grube plastry - każdą dzielmy na 2-3 kawałki, które kroimy w plastry ok. 2-3mm grubości.
- Marchew i brokuły gotujemy przez 3 minuty w lekko osolonym wrzątku. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Odstawiamy.
- Czosnek obieramy, nacinamy i lekko zgniatamy. Odstawiamy.
- Paprykę myjemy, wycinamy szypułkę z gniazdem nasiennym i kroimy na duże kawałki, o długości boku ok. 4cm. Odstawiamy.
- Pomidorki myjemy i przecinamy na połówki. Odstawiamy.
- Ryby myjemy, delikatnie osuszamy ręcznikiem. Usuwamy łuski i oczy. Każdą z ryb nacinamy skośnie (3-4 nacięcia) po jednym z boków.
- Wnętrza ryb osypujemy i nacieramy pieprzem cytrynowym i przyprawą do ryb. Z zewnątrz ryby z obu stron nacieramy oliwą.
- Do wnętrza każdej z ryb wkładamy po łyżce masła (najlepiej podzielić porcję masła na 2 kawałki) oraz po 1 ząbku czosnku (najlepiej ułożyć pomiędzy kawałkami masła).
- Do i boki naczynia smarujemy dokładnie oliwą.
- Na dno naczynia wykładamy marchewkę. Powinna utworzyć cienką warstwę.
- Na marchewce układamy ryby, zachowując między nimi przynajmniej 1cm przerwy.
- Pomiędzy ryby wkładamy pozostałe 2 ząbki czosnku.
- Ryby osypujemy wokół warzywami - najpierw brokuły, potem papryka i pomidorki.
- Warzywa osypujemy solą, pieprzem i tymiankiem, po czym skrapiamy oliwą.
- Naczynie wstawiamy na 20-25 minut do rozgrzanego do 200 stopniu Celsjusza piekarnika, góra-dół (lub konwekcyjne).
- Wykładamy na talerze i jemy od razu po wyjęciu z piekarnika.