Przejdź do głównej zawartości

Pstrągi pieczone w warzywach

W pieczeniu ryb (w przeciwieństwie do ich smażenia) przyjemne jest to, że takie obiady są naprawdę szybkie. A jeśli do ryby dołożymy bukiet warzyw - mamy pyszny, "jednonaczyniowy" obiad, który jemy również oczami :)


Pieczenie - duże, otwarte naczynie żaroodporne (ok. 33cm x 24 cm), 20-25 minut (w zależności od wielkości ryb), 200 stopni Celsjusza, góra-dół lub konwekcyjne.
Do ugotowania brokułów i marchewki użyłam garnka o pojemności ok. 3l.

Składniki:

  • 2 pstrągi patroszone (łącznie ok. 550g)
  • 4 marchewki
  • 1 brokuł (500g)
  • 1 papryka żółta
  • ok. 200g pomidorków koktajlowych
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • ok. 3 łyżki oliwy do wysmarowania dna i boków naczynia
  • ok. 2 łyżek oliwy do wysmarowania ryb z wierzchu
  • ok. 2-3 łyżeczek oliwy do polania z wierzchu warzyw
  • przyprawa do ryb, pieprz cytrynowy do natarcia ryb wewnątrz
  • sól, pieprz, tymianek do osypania z wierzchu warzyw

Wykonanie:

  1. Odcinamy różyczki brokułu (te największe możemy poprzecinać na 2-3 mniejsze) i płuczemy. Odstawiamy.
  2. Marchewki obieramy, myjemy. Kroimy w grube plastry - każdą dzielmy na 2-3 kawałki, które kroimy w plastry ok. 2-3mm grubości.
  3. Marchew i brokuły gotujemy przez 3 minuty w lekko osolonym wrzątku. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Odstawiamy.
  4. Czosnek obieramy, nacinamy i lekko zgniatamy. Odstawiamy.
  5. Paprykę myjemy, wycinamy szypułkę z gniazdem nasiennym i kroimy na duże kawałki, o długości boku ok. 4cm. Odstawiamy.
  6. Pomidorki myjemy i przecinamy na połówki. Odstawiamy.
  7. Ryby myjemy, delikatnie osuszamy ręcznikiem. Usuwamy łuski i oczy. Każdą z ryb nacinamy skośnie (3-4 nacięcia) po jednym z boków. 
  8. Wnętrza ryb osypujemy i nacieramy pieprzem cytrynowym i przyprawą do ryb. Z zewnątrz ryby z obu stron nacieramy oliwą. 
  9. Do wnętrza każdej z ryb wkładamy po łyżce masła (najlepiej podzielić porcję masła na 2 kawałki) oraz po 1 ząbku czosnku (najlepiej ułożyć pomiędzy kawałkami masła).
  10. Do i boki naczynia smarujemy dokładnie oliwą.
  11. Na dno naczynia wykładamy marchewkę. Powinna utworzyć cienką warstwę.
  12. Na marchewce układamy ryby, zachowując między nimi przynajmniej 1cm przerwy.
  13. Pomiędzy ryby wkładamy pozostałe 2 ząbki czosnku.
  14. Ryby osypujemy wokół warzywami - najpierw brokuły, potem papryka i pomidorki.
  15. Warzywa osypujemy solą, pieprzem i tymiankiem, po czym skrapiamy oliwą.
  16. Naczynie wstawiamy na 20-25 minut do rozgrzanego do 200 stopniu Celsjusza piekarnika, góra-dół (lub konwekcyjne).
  17. Wykładamy na talerze i jemy od razu po wyjęciu z piekarnika.




Spodobał Ci się przepis?

Popularne przepisy

Pieczona szynka wieprzowa w plastrach

Szynkę można odpiec w kawałku, ale równie dobrze smakuje upieczona w kawałkach. Plastry szynki świetnie przechodzą marynatą i nie potrzebują aż tak długiego czasu marynowania, jak cały kawałek. Ważne, by pamiętać o tłuszczu w marynacie - szynka jest przeważnie mniej "otłuszczona" (niż np. karkówka) i bez tego dodatku na talerze trafi podeszwa, zamiast pysznego i soczystego mięsa. Zamarynowane mięso przed upieczeniem dobrze odstawić na 2-3h, dla uzyskania lepszego smaku. Pieczenie - naczynie żaroodporne 5l, z pokrywą, góra-dół, 2h - 1h 40 min. w 160 stopniach Celsjusza, 20 min. w 200 stopniach Celsjusza. Składniki: ok. 1,2 kg szynki wieprzowej 3 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej (można użyć 1 łyżeczki papryki wędzonej, zamiast 1 łyżeczki papryki słodkiej) 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka suszonego czosnku 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego 0,33 łyżeczki pieprzu białego 0,33 łyżeczki imbiru 2 średnie cebule ok. 200ml ...

Żeberka wolno pieczone

Wolne pieczenie lub gotowanie to nie jest coś, do czego zwykle miewam wystarczająco dużo czasu i cierpliwości. Jednak taki sposób przyrządzania uwalnia tyle smaku i aromatu, że raz na jakiś czas jestem w stanie się "poświęcić" i przygotować danie w takiej formie. Tym razem padło na żeberka wieprzowe. Żeberka polecam zamarynować dzień wcześniej, aby dobrze przeszły przyprawami. Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte folią aluminiową, 4 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Składniki: ok. 1,6 kg żeberek wieprzowych (nie trójkąty, tylko "paski" - żeberka mięsne, im grubsze, tym lepsze) 3 łyżki oleju 5-6 łyżek ketchupu łagodnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego (jeśli nie używasz w kuchni sosu sojowego, po prostu dodaj 1,5 łyżeczki soli) 1-2 łyżeczki miodu 1-2 łyżeczki musztardy (użyłam czeskiej, jeśli preferujecie inny rodzaj - zapraszam do eksperymentowania ze smakami ;)) 1 łyżka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki wędzonej 2 chlusty sosu Worcestershire (jeśli n...

Pieczony kalafior

Kalafior jest jednym z moich ulubionych warzyw. Choć (przynajmniej części) kojarzy się głownie jako składnik zup - jarzynowej lub kalafiorowej, może on również występować w innych, moim zdaniem, smaczniejszych wersjach. Jedną z nich są pieczone w piekarniku różyczki kalafiora. Świetnie sprawdza się jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie w upalne dni. Z podanych składników przygotujemy 1 dużą blachę pieczonego kalafiora. Pieczenie - 180-190 stopni, góra-dół, 35 min. Składniki: 1 średni kalafior 4 łyżki oliwy 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru (można pominąć, dodany do marynaty dla karmelizacji) 0,5 łyżeczki czosnku 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej 0,33 łyżeczki kurkumy  0,25 łyżeczki pieprzu Wykonanie: Kalafior opłukujemy i odcinamy różyczki. Staramy się, by cząstki były podobnej wielkości i nie przekraczały ok. 3-4cm obwodu, większe różyczki przecinamy na pół lub cząstki. Różyczki umieszczamy w większej misce, wygodnej do intensywnego mieszania. W niewielkiej miseczce łą...

Udziec wołowy wolno pieczony

Pierwszy raz pieczyste dosłownie rozpadło mi się podczas krojenia, tak więc, bez uwiecznionego obok plastra mięsa, zdjęcie "bryły" udźca nie powala, ale smak "górki mięsa" na talerzu był oszałamiający. Wolno pieczona wołowina to zdecydowanie coś, co na stałe włączam do domowego repertuaru obiadowego. Czas marynowania - minimum 12 godzin, polecam przetrzymać nawet do 24 godzin. Do pieczenia udźca użyłam naczynia żaroodpornego o pojemności ok. 4l, z pokrywą. Pieczenie mięsa - 160 stopni Celsjusza, góra-dół, 4 godziny. Składniki: ok. 1,5 kg udźca wołowego 30 ml oliwy 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka czosnku suszonego 1 łyżeczka tymianku 0,5 łyżeczki pieprzu białego 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego 0,25 łyżeczki imbiru 300 ml bulionu wołowego Wykonanie: Wszystkie przyprawy mieszamy w miseczce z oliwą. Odstawiamy. Mięso myjemy, oczyszczamy ze ścięgien oraz żyłek. Nacieramy ze wszystkich stron marynatą. Zamarynowane mięso wkładamy do miski (lub innego naczynia), jeśli ...

Szynka wieprzowa wolno pieczona

 Wolne pieczenie przeżywa swój renesans, więc tym razem padło na szynkę wieprzową. Jest to przyjemne i wdzięczne mięso, wystarczy tylko znaleźć wystarczająco ładny kawałek i... powoli pieczemy! :) Szynkę polecam zamarynować dzień wcześniej, aby dobrze przeszła przyprawami. Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte pokrywą, 4,5 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Składniki: 1,5 kg szynki wieprzowej 80 g (mały słoiczek) koncentratu pomidorowego 4 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 2 łyżki majeranku 1,75 łyżeczki soli 1 łyżeczka papryki wędzonej 0,75 łyżeczki pieprzu białego 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego  Wykonanie: Obieramy i bardzo drobno siekamy czosnek. Odstawiamy na ok. 10 minut. W miseczce mieszamy marynatę - olej, koncentrat pomidorowy, czosnek oraz wszystkie przyprawy. Szynkę oczyszczamy z ewentualnych błonek, ścięgien. Nacieramy marynatą. Tak przygotowane mięso przekładamy do naczynia. Naczynie szczelnie zamykamy i umieszczamy w lodówce na co najmniej noc, najlepiej maryn...