Energetyczny kolor i wyrazisty smak. Z pewnością coś, co kojarzymy głównie z gotowych zestawów sałatkowych. Tymczasem samodzielne wykonanie takiego sosu sałatkowego jest dziecinnie proste :)
Podana ilość dressingu mieści się (z zapasem) w pojemniczku o pojemności ok. 330ml.
Do uzyskania jednolitej masy dressingu wykorzystujemy blender.
Dressing jest gęsty, jeśli chcielibyście uzyskać jego rzadszą wersję, należy dodać 1-2 łyżki oliwy lub wody do podanych proporcji.
Składniki:
- 5 łyżek oliwy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżeczki musztardy (użyłam miodowej)
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka czosnku suszonego (można użyć świeżego)
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego koperku
Wykonanie:
- Wszystkie składniki umieszczamy w pojemniku nadającym się do blendowania.
- Blendujemy krótko, na niższych obrotach, do połączenia składników i uzyskania w miarę jednolitej masy (część natki i koperku może pozostać w większych kawałkach - sos ładniej wygląda).
- Sos możemy zużyć od razu lub przechowywać w zamkniętym pojemniczku w lodówce.