Mięso duszone jest pyszne - miękkie, soczyste, przesycone aromatem, ale... jego obróbka termiczna trwa. Im większe kawałki, tym dłużej, by uzyskać upragniony efekt. I tutaj "cały na biało" wchodzi szybkowar, w którym można wyczarować mięso szybko i w przyjemnej teksturze.
Gotowanie - szybkowar, 50 minut + 5 minut po przewróceniu schabu o 180 stopni.
Składniki:
- 1,2kg schabu bez kości
- 400g (1 puszka) pomidorów bez skóry w kawałkach lub w całości
- 2 średnie marchewki
- 2 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 2 łyżeczki musztardy (użyłam sarepskiej)
- sól, pieprz ziołowy do osypania i natarcia schabu
- sól, pieprz do osypania warzyw
- 2 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 500ml bulionu (użyłam wołowego)
Przygotowanie:
- Marchewki obieramy, myjemy, kroimy w grube plastry (ok. 2 cm grubości) lub większe kawałki. Wyściełamy nią dno w naczyniu szybkowaru.
- Cebulę obieramy, myjemy, kroimy w ósemki (czyli ćwiartki jeszcze na pół), rozrzucamy na warstwę marchewki.
- Czosnek obieramy, nacinamy (tak jakbyśmy chcieli go rozciąć na pół, ale nie do końca, żeby jednak się trzymał w całości), lekko zgniatamy, by puścił sok i wrzucamy do naczynia szybkowaru.
- Paprykę myjemy, oparzamy, usuwamy szypułkę z gniazdem nasiennym i obieramy ze skóry. Kroimy na duże kawałki (o boku ok. 4cm) i dodajemy do pozostałych warzyw.
- Zawartość misy szybkowaru osypujemy solą i pieprzem.
- Całość zalewamy pomidorami z puszki, łącznie z sokiem.
- Schab myjemy, osuszamy, oczyszczamy z ewentualnych błon i ścięgien. Kawałek oprószamy i nacieramy z każdej strony solą i pieprzem ziołowym. Następnie smarujemy dokładnie, cały kawałek mięsa, musztardą.
- Schab umieszczamy na warstwie warzyw, możemy go lekko w nią "wgnieść".
- Mięso zalewamy bulionem (staramy się nie lać płynu bezpośrednio po schabie, aby nie zmyć z niego warstwy musztardy). Płyn nie musi zakrywać naszego kawałka.
- Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
- Zamykamy urządzenie i gotujemy ciśnieniowo przez 50 minut.
- Bezpiecznie odpowietrzamy szybkowar.
- Jeśli mięso nie było zalane od góry płynem, przewracamy kawałek o 180 stopni i ponownie gotujemy całość ciśnieniowo przez 5 minut.
- Bezpiecznie odpowietrzamy szybkowar.
- Wyjmujemy mięso.
- Warzywa z płynem blendujemy na gładki sos (jeśli nie chcemy, by był on tak rzadki możemy go zredukować).
- Pokrojone w plastry mięso podajemy z sosem warzywnym i ulubionymi dodatkami.