Przejdź do głównej zawartości

Sos szpinakowy z kurczakiem do makaronu

Szpinak też może być smaczny, a nawet... lubiany przez dzieci. Wystarczy tylko wszystko dobrze przyprawić i podać z makaronem, bo z makaronem (w pewnym wieku) wszystko jest lepsze ;)
A w wykonaniu na bazie sosu mlecznego - proste w przygotowaniu!


Z podanej ilości składników otrzymałam ponad 2l gotowego sosu szpinakowego.

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 450g mrożonego szpinaku (użyłam rozdrobnionego, ale ten w liściach też się nadaje)
  • 3 filety z piersi kurczaka (można użyć również np. mięsa z udek kurczaka - powinno być go przynajmniej 500g)
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej (typ dowolny)
  • 500ml mleka (u mnie UHT 3,2%)
  • 0,5 łyżeczki pieprzu 
  • 0,5 łyżeczki soli (przed dodaniem soli spróbować, jeśli jest wystarczająco słone, pominąć)

Wykonanie:

  1. Czosnek obieramy, rozdrabniamy i odstawiamy.
  2. W docelowym dla całego sosu garnku rozpuszczamy łyżkę masła.
  3. Do masła dodajemy czosnek. Mieszamy i podsmażamy do zeszklenia.
  4. W momencie, kiedy czosnek zaczyna się lekko szklić, dodajemy zmrożony szpinak. Zakrywamy garnek, by bryłki rozmarzły. Mieszamy co jakiś czas.
  5. W tym czasie myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę, o boku do 1cm, filety z piersi kurczaka.
  6. Do kurczaka dodajemy przyprawę uniwersalną, mieszamy.
  7. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Dodajemy pokrojonego kurczaka, podsmażamy na złoty kolor i wyłączamy patelnię.
  8. W tym czasie szpinak powinien się już rozmrozić, więc go odkrywamy i odparowujemy nadmiar wody.
  9. Kurczaka dodajemy do szpinaku, mieszamy i podsmażamy całość na wolnym ogniu.
  10. Na patelni po kurczaku rozpuszczamy 2 łyżki masła.
  11. Do masła dodajemy mąkę, podsmażamy do zbrązowienia.
  12. Patelnię zalewamy mlekiem, mieszamy (energicznie), aby rozpuścić w nim mąkę. Mieszankę, cały czas mieszając (i zwiększając moc panika), podgrzewamy całość do momentu, aż sos nie zacznie gęstnieć.
  13. Gęstniejący sos przelewamy do szpinaku i kurczaka. Mieszamy.
  14. Dodajemy do garnka pieprz. Mieszamy.
  15. Na wolnym ogniu podgrzewamy całość, ok. 20 minut, do zagotowania.
  16. Próbujemy gotowego sosu. Jeśli jest zbyt mało słony, dodajemy jeszcze soli, mieszamy i podgrzewamy kolejne 15 minut.
  17. Gotowy sos podajemy z makaronem (polecam świderki).
  18. Przy kolejnych podgrzaniach, jeśli zimny sos się całkowicie zetnie, można dodać 2-3 łyżki mleka i dopiero po wmieszaniu płynu zacząć go podgrzewać.





Spodobał Ci się przepis?

Popularne przepisy

Pieczona szynka wieprzowa w plastrach

Szynkę można odpiec w kawałku, ale równie dobrze smakuje upieczona w kawałkach. Plastry szynki świetnie przechodzą marynatą i nie potrzebują aż tak długiego czasu marynowania, jak cały kawałek. Ważne, by pamiętać o tłuszczu w marynacie - szynka jest przeważnie mniej "otłuszczona" (niż np. karkówka) i bez tego dodatku na talerze trafi podeszwa, zamiast pysznego i soczystego mięsa. Zamarynowane mięso przed upieczeniem dobrze odstawić na 2-3h, dla uzyskania lepszego smaku. Pieczenie - naczynie żaroodporne 5l, z pokrywą, góra-dół, 2h - 1h 40 min. w 160 stopniach Celsjusza, 20 min. w 200 stopniach Celsjusza. Składniki: ok. 1,2 kg szynki wieprzowej 3 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej (można użyć 1 łyżeczki papryki wędzonej, zamiast 1 łyżeczki papryki słodkiej) 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka suszonego czosnku 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego 0,33 łyżeczki pieprzu białego 0,33 łyżeczki imbiru 2 średnie cebule ok. 200ml ...

Żeberka wolno pieczone

Wolne pieczenie lub gotowanie to nie jest coś, do czego zwykle miewam wystarczająco dużo czasu i cierpliwości. Jednak taki sposób przyrządzania uwalnia tyle smaku i aromatu, że raz na jakiś czas jestem w stanie się "poświęcić" i przygotować danie w takiej formie. Tym razem padło na żeberka wieprzowe. Żeberka polecam zamarynować dzień wcześniej, aby dobrze przeszły przyprawami. Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte folią aluminiową, 4 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Składniki: ok. 1,6 kg żeberek wieprzowych (nie trójkąty, tylko "paski" - żeberka mięsne, im grubsze, tym lepsze) 3 łyżki oleju 5-6 łyżek ketchupu łagodnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego (jeśli nie używasz w kuchni sosu sojowego, po prostu dodaj 1,5 łyżeczki soli) 1-2 łyżeczki miodu 1-2 łyżeczki musztardy (użyłam czeskiej, jeśli preferujecie inny rodzaj - zapraszam do eksperymentowania ze smakami ;)) 1 łyżka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki wędzonej 2 chlusty sosu Worcestershire (jeśli n...

Kremowy sos czosnkowy bez majonezu

Z okazji zbliżającego się (a u niektórych trwającego już w pełni) sezonu grillowego, postanowiłam odświeżyć przepis na nieco inny sos czosnkowy. Ten wyróżnia się tym, że zamiast posłużyć się w nim swojskim majonezem, wykorzystałam crème fraîche. Składniki: 3 duże ząbki czosnku, 0,5 pęczka natki pietruszki ok. 200 g crème fraîche - możemy go kupić lub zrobić samodzielnie 150 g jogurtu naturalnego (mały kubeczek) 1 łyżeczka musztardy 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu Wykonanie: Obieramy i rozdrabniamy ząbki czosnku. Pietruszkę myjemy, otrząsamy z wody, obrywamy listki i drobno siekamy. Do miski przekładamy czosnek, pietruszkę, dodajemy crème fraîche, jogurt naturalny, musztardę, sól oraz pieprz.  Dokładnie mieszamy, do połączenia składników. Gotowy sos wstawiamy do lodówki. By sos zgęstniał i nabrał przyjemnie kremowej konsystencji, warto przygotować go przynajmniej dzień wcześniej i pozostawić w lodówce na całą noc. Sos świetnie pasuje do dań z ryby, sałatek oraz, oczywiście, d...

Słodkie gofry jabłkowo-marchewkowe bez dodatku cukru

Czy gofry bez dodatku cukru mogą być słodkie? Jeśli do ciasta dodasz słodkie jabłko i marchewkę, będą nie tylko słodkie, ale również zaskoczą Cię intensywniejszym (żółtawym) kolorem. Propozycja świetna dla małych niejadków, którym chcemy w jakiś sposób przemycić do posiłku nieco warzyw i owoców. Jedyny minus? Znikają szybciej niż się pieką i przydaje się do niech mocniejsza gofrownica, ponieważ przy użyciu takiej poniżej 1000W ciężko uzyskać z tego ciasta chrupkie gofry. Z podanych składników otrzymasz ok. 6-7 sztuk rozetek serduszek. Przed smażeniem dobrze jest odstawić ciasto na 5-10 minut, dając czas płatkom owsianym na wchłonięcie części wilgoci z mokrych składników. Użyta w przepisie szklanka posiada objętość 250ml. Składniki: 2 średnie marchewki 1 jabłko (lepsza będzie słodka odmiana, użyłam Red Delicious) 2 jajka (wielkość M da radę, ale lepiej wychodzą na jajkach wielkości L) 0,5 szkl. płatków owsianych (można użyć zwykłych lub górskich, u mnie górskie) 1 szkl. mąki orkiszowej ...

Kurczak wolno pieczony

Tym razem mięso w wydaniu wolno pieczonym dla osób, które nie przepadają za wieprzowiną lub wołowiną. Tuszka kurczaka (lub podudzia - również testowałam) także nadają się do tego typu obróbki termicznej. Ich plusem jest również to, że nie musimy ich aż tak długo trzymać w marynacie - delikatniejsze mięso szybciej przechodzi aromatem przypraw. Tuszkę wystarczy zamarynować 2-3h wcześniej, ale jeśli natrzecie ją przyprawami tuż przed włożeniem do piekarnika, mięso również wyjdzie smaczne. Pieczenie - naczynie żaroodporne ok. 5l, z pokrywą, 3,5 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Jeśli chcecie bardziej przypiec skórkę, na ostatnie 15-20 minut należy odkryć naczynie, mięso polać obficie sosem z dna naczynia i zwiększyć temperaturę do 200 stopni. Składniki: ok. 1,5 kg tusza kurczaka (najlepiej użyć takiego z chowu "bez antybiotyków") 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej  1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżeczka ziół prowansalskich 0,5 łyżeczki kurkumy 0,5 łyżeczk...