Kolejny klasyk kulinarny. Obsmażona i podpieczona polędwiczka wieprzowa to jedno ze smaczniejszych i delikatniejszych mięs, jakie może zagościć na talerzu. A przy tym dające szerokie pole manewru w kwestii doboru przypraw, których aromatem chcemy się rozkoszować.
Marynowanie - minimum 3h, tak, aby mięso zdążyło przejść marynatą.
Smażenie - wysoki ogień, po ok. 1,5-2minuty z każdej strony, aby "zamknąć" każdy kawałek.
Pieczenie - 175 stopni Celsjusza, góra dół, 20-25minut (w zależności od grubości polędwiczek).
Składniki:
- ok. 1,4 kg polędwiczki wieprzowej (u mnie były to 2 duże sztuki)
- 50ml oliwy
- 15ml sosu sojowego
- 15ml sosu Worcestershire
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu kolorowego
- 0,33 łyżeczki pieprzu białego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka czosnku suszonego
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 2 łyżki masła klarowanego (do smażenia)
- 0,5 łyżeczki masła klarowanego (do wysmarowania dna naczynia żaroodpornego)
Wykonanie:
- W większej misce mieszamy oliwę, sos sojowy, sos Worcestershire i wszystkie przyprawy. Odstawiamy.
- Polędwiczki myjemy, oczyszczamy z błon i ścięgien. Jeśli są bardzo duże i nie zmieścimy ich w całości na patelni - przecinamy na pół.
- Oczyszczone polędwiczki przekładamy do miski z marynatą i każdy kawałek bardzo dokładnie nią nacieramy.
- Zarywamy szczelnie miskę i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.
- Wyciągamy polędwiczki z lodówki do lekkiego ogrzania, zanim zaczniemy je obsmażać.
- Polędwiczki obsmażamy na rozgrzanym maśle klarowanym. Zamykamy je z każdej strony (ok. 1,5-2 min.), na dużym ogniu.
- Dno naczynia żaroodpornego smarujemy odrobiną masła klarowanego.
- W naczyniu umieszczamy obsmażone polędwiczki.
- Polędwiczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni, góra dół, ok. 20-25 min. (w zależności od wielkości polędwiczek).
- Po wyjściu polędwiczek z pieca dajemy im ok. 5 minut "odpoczynku", zanim je pokroimy i podamy z ulubionymi dodatkami.