Przejdź do głównej zawartości

Micha przekąsek (dla dwojga)

Szybki i prosty patent na blachę przekąsek na kinowy wieczór we dwoje lub jako dodatek na stole na niedużą domówkę (sylwestrową i nie tylko!). 
W skład proponowanego zestawu wchodzą suszone owoce w boczku, paluchy serowe oraz koperty na słono.


Do pieczenia na raz potrzebna jest duża blacha, wyłożona papierem do pieczenia.
Pieczenie (zgodnie z instrukcją danego ciasta francuskiego lub) - 200 stopni Celsjusza, góra-dół, 15-20 minut, do zrumienienia ciasta.
Z podanej ilości składników otrzymałam:
  • 4 pikantne paluchy serowe
  • 15 kopert
  • 14 daktyli w boczku

Składniki:

  • ok. 100g suszonych daktyli, (można użyć suszonych śliwek lub mixu suszonych owoców)
  • 200g boczku surowego, pociętego w bardzo cienkie plastry
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • ok. 50g oliwek zielonych lub czarnych (mały "woreczek")
  • ok. 30g sera żółtego (u mnie gouda)
  • ok. 50 g wędliny (dowolna, najlepiej w kawałku)
  • harissa lub pieprz cayenne do posypania paluchów serowych, jeśli przygotowujemy pikantną wersję


Wykonanie:

  1. Oliwki przekładamy na sitko, do odcieknięcia z zalewy. Odsączone kroimy w plasterki (w zależności od wielkości oliwki 4-5 grubszych plasterków).
  2. Ścieramy ser na średnich oczkach.
  3. Wędlinę kroimy w plastry grubości 2-3mm i o boku ok. 4cm. Powinno być ich ok. 15.
  4. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  5. Na podsypanej odrobiną mąki stolnicy rozkładamy i lekko wałkujemy blat ciasta francuskiego.
  6. Z rozwałkowanego ciasta, wzdłuż krótszego boku, odkrawamy 4 wąskie paski, szerokości ok. 1,5-2cm.
  7. Każdy z pasków osypujemy harissą. Na paski, do połowy ich długości nakładamy warstwę sera. Następnie każdy składamy na pół i ostrożnie przekręcamy, aby uzyskać "świderek". Gotowe układamy na blaszce, zachowując ok. 0,5 cm odstępu (ciasto w piekarniku trochę podrośnie).
  8. Pozostałą część ciasta dzielimy na ok. 15 podobnej wielkości kawałków (nie muszą być to idealne kwadraty, prostokątne kształty też da się zlepić w koperty). Na każdy kawałek ciasta nakładamy plaster wędliny, 2-3 plasterki oliwek, szczyptę sera. Następnie zamykamy  koperty, nakładając na farsz przeciwległe rogi zapełnionego kawałka ciasta francuskiego. Lekko je dociskamy po złożeniu, aby w pieczeniu koperty się całkowicie nie pootwierały. Gotowe koperty układamy na blaszce, zachowując co najmniej 0,5 cm odstępu pomiędzy kopertami (ciasto w piekarniku trochę podrośnie).
  9. Suszone owoce zawijamy w plastry boczku - jeden owoc w jeden plasterek. Układamy na blaszce, pomiędzy już wyłożonymi paluchami i kopertami.
  10. Całość wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni, góra-dół, na 15-20 minut - do zrumienienia ciasta.
  11. Wypieki z ciasta francuskiego przekładamy do wystudzenia na kratkę, zawijaski z boczku przekładamy do miseczki.


Popularne przepisy

Pieczona szynka wieprzowa w plastrach

Szynkę można odpiec w kawałku, ale równie dobrze smakuje upieczona w kawałkach. Plastry szynki świetnie przechodzą marynatą i nie potrzebują aż tak długiego czasu marynowania, jak cały kawałek. Ważne, by pamiętać o tłuszczu w marynacie - szynka jest przeważnie mniej "otłuszczona" (niż np. karkówka) i bez tego dodatku na talerze trafi podeszwa, zamiast pysznego i soczystego mięsa. Zamarynowane mięso przed upieczeniem dobrze odstawić na 2-3h, dla uzyskania lepszego smaku. Pieczenie - naczynie żaroodporne 5l, z pokrywą, góra-dół, 2h - 1h 40 min. w 160 stopniach Celsjusza, 20 min. w 200 stopniach Celsjusza. Składniki: ok. 1,2 kg szynki wieprzowej 3 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej (można użyć 1 łyżeczki papryki wędzonej, zamiast 1 łyżeczki papryki słodkiej) 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka suszonego czosnku 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego 0,33 łyżeczki pieprzu białego 0,33 łyżeczki imbiru 2 średnie cebule ok. 200ml ...

Żeberka wolno pieczone

Wolne pieczenie lub gotowanie to nie jest coś, do czego zwykle miewam wystarczająco dużo czasu i cierpliwości. Jednak taki sposób przyrządzania uwalnia tyle smaku i aromatu, że raz na jakiś czas jestem w stanie się "poświęcić" i przygotować danie w takiej formie. Tym razem padło na żeberka wieprzowe. Żeberka polecam zamarynować dzień wcześniej, aby dobrze przeszły przyprawami. Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte folią aluminiową, 4 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Składniki: ok. 1,6 kg żeberek wieprzowych (nie trójkąty, tylko "paski" - żeberka mięsne, im grubsze, tym lepsze) 3 łyżki oleju 5-6 łyżek ketchupu łagodnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego (jeśli nie używasz w kuchni sosu sojowego, po prostu dodaj 1,5 łyżeczki soli) 1-2 łyżeczki miodu 1-2 łyżeczki musztardy (użyłam czeskiej, jeśli preferujecie inny rodzaj - zapraszam do eksperymentowania ze smakami ;)) 1 łyżka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki wędzonej 2 chlusty sosu Worcestershire (jeśli n...

Pieczony kalafior

Kalafior jest jednym z moich ulubionych warzyw. Choć (przynajmniej części) kojarzy się głownie jako składnik zup - jarzynowej lub kalafiorowej, może on również występować w innych, moim zdaniem, smaczniejszych wersjach. Jedną z nich są pieczone w piekarniku różyczki kalafiora. Świetnie sprawdza się jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie w upalne dni. Z podanych składników przygotujemy 1 dużą blachę pieczonego kalafiora. Pieczenie - 180-190 stopni, góra-dół, 35 min. Składniki: 1 średni kalafior 4 łyżki oliwy 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru (można pominąć, dodany do marynaty dla karmelizacji) 0,5 łyżeczki czosnku 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej 0,33 łyżeczki kurkumy  0,25 łyżeczki pieprzu Wykonanie: Kalafior opłukujemy i odcinamy różyczki. Staramy się, by cząstki były podobnej wielkości i nie przekraczały ok. 3-4cm obwodu, większe różyczki przecinamy na pół lub cząstki. Różyczki umieszczamy w większej misce, wygodnej do intensywnego mieszania. W niewielkiej miseczce łą...

Udziec wołowy wolno pieczony

Pierwszy raz pieczyste dosłownie rozpadło mi się podczas krojenia, tak więc, bez uwiecznionego obok plastra mięsa, zdjęcie "bryły" udźca nie powala, ale smak "górki mięsa" na talerzu był oszałamiający. Wolno pieczona wołowina to zdecydowanie coś, co na stałe włączam do domowego repertuaru obiadowego. Czas marynowania - minimum 12 godzin, polecam przetrzymać nawet do 24 godzin. Do pieczenia udźca użyłam naczynia żaroodpornego o pojemności ok. 4l, z pokrywą. Pieczenie mięsa - 160 stopni Celsjusza, góra-dół, 4 godziny. Składniki: ok. 1,5 kg udźca wołowego 30 ml oliwy 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka czosnku suszonego 1 łyżeczka tymianku 0,5 łyżeczki pieprzu białego 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego 0,25 łyżeczki imbiru 300 ml bulionu wołowego Wykonanie: Wszystkie przyprawy mieszamy w miseczce z oliwą. Odstawiamy. Mięso myjemy, oczyszczamy ze ścięgien oraz żyłek. Nacieramy ze wszystkich stron marynatą. Zamarynowane mięso wkładamy do miski (lub innego naczynia), jeśli ...

Słodkie gofry jabłkowo-marchewkowe bez dodatku cukru

Czy gofry bez dodatku cukru mogą być słodkie? Jeśli do ciasta dodasz słodkie jabłko i marchewkę, będą nie tylko słodkie, ale również zaskoczą Cię intensywniejszym (żółtawym) kolorem. Propozycja świetna dla małych niejadków, którym chcemy w jakiś sposób przemycić do posiłku nieco warzyw i owoców. Jedyny minus? Znikają szybciej niż się pieką i przydaje się do niech mocniejsza gofrownica, ponieważ przy użyciu takiej poniżej 1000W ciężko uzyskać z tego ciasta chrupkie gofry. Z podanych składników otrzymasz ok. 6-7 sztuk rozetek serduszek. Przed smażeniem dobrze jest odstawić ciasto na 5-10 minut, dając czas płatkom owsianym na wchłonięcie części wilgoci z mokrych składników. Użyta w przepisie szklanka posiada objętość 250ml. Składniki: 2 średnie marchewki 1 jabłko (lepsza będzie słodka odmiana, użyłam Red Delicious) 2 jajka (wielkość M da radę, ale lepiej wychodzą na jajkach wielkości L) 0,5 szkl. płatków owsianych (można użyć zwykłych lub górskich, u mnie górskie) 1 szkl. mąki orkiszowej ...