Przejdź do głównej zawartości

Micha przekąsek (dla dwojga)

Szybki i prosty patent na blachę przekąsek na kinowy wieczór we dwoje lub jako dodatek na stole na niedużą domówkę (sylwestrową i nie tylko!). 
W skład proponowanego zestawu wchodzą suszone owoce w boczku, paluchy serowe oraz koperty na słono.


Do pieczenia na raz potrzebna jest duża blacha, wyłożona papierem do pieczenia.
Pieczenie (zgodnie z instrukcją danego ciasta francuskiego lub) - 200 stopni Celsjusza, góra-dół, 15-20 minut, do zrumienienia ciasta.
Z podanej ilości składników otrzymałam:
  • 4 pikantne paluchy serowe
  • 15 kopert
  • 14 daktyli w boczku

Składniki:

  • ok. 100g suszonych daktyli, (można użyć suszonych śliwek lub mixu suszonych owoców)
  • 200g boczku surowego, pociętego w bardzo cienkie plastry
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • ok. 50g oliwek zielonych lub czarnych (mały "woreczek")
  • ok. 30g sera żółtego (u mnie gouda)
  • ok. 50 g wędliny (dowolna, najlepiej w kawałku)
  • harissa lub pieprz cayenne do posypania paluchów serowych, jeśli przygotowujemy pikantną wersję


Wykonanie:

  1. Oliwki przekładamy na sitko, do odcieknięcia z zalewy. Odsączone kroimy w plasterki (w zależności od wielkości oliwki 4-5 grubszych plasterków).
  2. Ścieramy ser na średnich oczkach.
  3. Wędlinę kroimy w plastry grubości 2-3mm i o boku ok. 4cm. Powinno być ich ok. 15.
  4. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  5. Na podsypanej odrobiną mąki stolnicy rozkładamy i lekko wałkujemy blat ciasta francuskiego.
  6. Z rozwałkowanego ciasta, wzdłuż krótszego boku, odkrawamy 4 wąskie paski, szerokości ok. 1,5-2cm.
  7. Każdy z pasków osypujemy harissą. Na paski, do połowy ich długości nakładamy warstwę sera. Następnie każdy składamy na pół i ostrożnie przekręcamy, aby uzyskać "świderek". Gotowe układamy na blaszce, zachowując ok. 0,5 cm odstępu (ciasto w piekarniku trochę podrośnie).
  8. Pozostałą część ciasta dzielimy na ok. 15 podobnej wielkości kawałków (nie muszą być to idealne kwadraty, prostokątne kształty też da się zlepić w koperty). Na każdy kawałek ciasta nakładamy plaster wędliny, 2-3 plasterki oliwek, szczyptę sera. Następnie zamykamy  koperty, nakładając na farsz przeciwległe rogi zapełnionego kawałka ciasta francuskiego. Lekko je dociskamy po złożeniu, aby w pieczeniu koperty się całkowicie nie pootwierały. Gotowe koperty układamy na blaszce, zachowując co najmniej 0,5 cm odstępu pomiędzy kopertami (ciasto w piekarniku trochę podrośnie).
  9. Suszone owoce zawijamy w plastry boczku - jeden owoc w jeden plasterek. Układamy na blaszce, pomiędzy już wyłożonymi paluchami i kopertami.
  10. Całość wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni, góra-dół, na 15-20 minut - do zrumienienia ciasta.
  11. Wypieki z ciasta francuskiego przekładamy do wystudzenia na kratkę, zawijaski z boczku przekładamy do miseczki.


Popularne przepisy

Kruche ciastka

Kruche, maślane ciasteczka, to klasyka wypieków. Proste, pyszne, pozwalające zaszaleć z kształtem foremek. Dodatek inuliny dodaje im specyficznej chrupkości, choć nie jest to konieczny składnik - polecam taką "wariację na temat".  A przy tym, nie musimy ich zjadać wszystkich na raz - ciasteczka w wersji bez dodatku marmolady, dżemu czy powideł, w szczelnie zamkniętej puszce wytrzymają nawet kilka tygodni. Z podanej ilości składników otrzymałam 2 blachy ciastek: 20szt. ciastek-kółeczek (średnica 5cm) "z dżemem" oraz 15 szt. ciastek "czystych", wycinanych z innych foremek. Pieczenie - duże blachy wyłożone papierem do pieczenia - 180 stopni Celsjusza, góra-dół, 12-14 minut (do zbrązowienia spodów). Składniki: 270 g mąki pszennej 30g inuliny (można pominąć, zamiast tego dodać jeszcze 30g mąki pszennej - łącznie 300g mąki) 150 g masła 70 g cukru pudru 1 jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli mąka pszenna do podsypywania na stolnicy opcjonaln...

Pieczona szynka wieprzowa w plastrach

Szynkę można odpiec w kawałku, ale równie dobrze smakuje upieczona w kawałkach. Plastry szynki świetnie przechodzą marynatą i nie potrzebują aż tak długiego czasu marynowania, jak cały kawałek. Ważne, by pamiętać o tłuszczu w marynacie - szynka jest przeważnie mniej "otłuszczona" (niż np. karkówka) i bez tego dodatku na talerze trafi podeszwa, zamiast pysznego i soczystego mięsa. Zamarynowane mięso przed upieczeniem dobrze odstawić na 2-3h, dla uzyskania lepszego smaku. Pieczenie - naczynie żaroodporne 5l, z pokrywą, góra-dół, 2h - 1h 40 min. w 160 stopniach Celsjusza, 20 min. w 200 stopniach Celsjusza. Składniki: ok. 1,2 kg szynki wieprzowej 3 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej (można użyć 1 łyżeczki papryki wędzonej, zamiast 1 łyżeczki papryki słodkiej) 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka suszonego czosnku 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego 0,33 łyżeczki pieprzu białego 0,33 łyżeczki imbiru 2 średnie cebule ok. 200ml ...

Filety z piersi kurczaka zapiekane z ananasem i mozzarellą

Można na słodko i w wydaniu drobiowym! Pierś kurczaka z ananasem i mozzarellą to aromatyczne i soczyste mięso w nietuzinkowym zestawieniu smaków.  Jest to danie, które przygotowuje się szybko, nie wymaga również wcześniejszego długiego marynowania filetów z piersi kurczaka. Pieczenie - naczynie żaroodporne bez przykrycia, o wymiarach 21cm x 28cm - 160 stopni Celsjusza, góra-dół, 40 min. Składniki: ok. 1,3kg filetów z piersi kurczaka (5 szt. pojedynczych filetów z piersi kurczaka) sól, pieprz, papryka słodka, czosnek suszony do osypania i natarcia mięsa 135ml (9 łyżek) syropu z ananasa 40ml sosu ponzu (można użyć sosu sojowego wymieszanego z sokiem z cytryny) 30ml oliwy 0,25 łyżeczki soli 0,25 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki czosnku 0,5 łyżeczki papryki czerwonej 2-3 łyżki oliwy (do smażenia) 1 łyżka oliwy (do wysmarowania dna naczynia żaroodpornego) ok. 100g ananasa w kawałkach z syropu (ok. 1/3 zawartości standardowej puszki po odcieku) 150g mozzarelli w wiórkach Wykonanie: Filety z...

Żeberka wolno pieczone

Wolne pieczenie lub gotowanie to nie jest coś, do czego zwykle miewam wystarczająco dużo czasu i cierpliwości. Jednak taki sposób przyrządzania uwalnia tyle smaku i aromatu, że raz na jakiś czas jestem w stanie się "poświęcić" i przygotować danie w takiej formie. Tym razem padło na żeberka wieprzowe. Żeberka polecam zamarynować dzień wcześniej, aby dobrze przeszły przyprawami. Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte folią aluminiową, 4 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Składniki: ok. 1,6 kg żeberek wieprzowych (nie trójkąty, tylko "paski" - żeberka mięsne, im grubsze, tym lepsze) 3 łyżki oleju 5-6 łyżek ketchupu łagodnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego (jeśli nie używasz w kuchni sosu sojowego, po prostu dodaj 1,5 łyżeczki soli) 1-2 łyżeczki miodu 1-2 łyżeczki musztardy (użyłam czeskiej, jeśli preferujecie inny rodzaj - zapraszam do eksperymentowania ze smakami ;)) 1 łyżka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki wędzonej 2 chlusty sosu Worcestershire (jeśli n...

Szynka wieprzowa wolno pieczona

 Wolne pieczenie przeżywa swój renesans, więc tym razem padło na szynkę wieprzową. Jest to przyjemne i wdzięczne mięso, wystarczy tylko znaleźć wystarczająco ładny kawałek i... powoli pieczemy! :) Szynkę polecam zamarynować dzień wcześniej, aby dobrze przeszła przyprawami. Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte pokrywą, 4,5 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Składniki: 1,5 kg szynki wieprzowej 80 g (mały słoiczek) koncentratu pomidorowego 4 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 2 łyżki majeranku 1,75 łyżeczki soli 1 łyżeczka papryki wędzonej 0,75 łyżeczki pieprzu białego 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego  Wykonanie: Obieramy i bardzo drobno siekamy czosnek. Odstawiamy na ok. 10 minut. W miseczce mieszamy marynatę - olej, koncentrat pomidorowy, czosnek oraz wszystkie przyprawy. Szynkę oczyszczamy z ewentualnych błonek, ścięgien. Nacieramy marynatą. Tak przygotowane mięso przekładamy do naczynia. Naczynie szczelnie zamykamy i umieszczamy w lodówce na co najmniej noc, najlepiej maryn...