Przejdź do głównej zawartości

Micha przekąsek (dla dwojga)

Szybki i prosty patent na blachę przekąsek na kinowy wieczór we dwoje lub jako dodatek na stole na niedużą domówkę (sylwestrową i nie tylko!). 
W skład proponowanego zestawu wchodzą suszone owoce w boczku, paluchy serowe oraz koperty na słono.


Do pieczenia na raz potrzebna jest duża blacha, wyłożona papierem do pieczenia.
Pieczenie (zgodnie z instrukcją danego ciasta francuskiego lub) - 200 stopni Celsjusza, góra-dół, 15-20 minut, do zrumienienia ciasta.
Z podanej ilości składników otrzymałam:
  • 4 pikantne paluchy serowe
  • 15 kopert
  • 14 daktyli w boczku

Składniki:

  • ok. 100g suszonych daktyli, (można użyć suszonych śliwek lub mixu suszonych owoców)
  • 200g boczku surowego, pociętego w bardzo cienkie plastry
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • ok. 50g oliwek zielonych lub czarnych (mały "woreczek")
  • ok. 30g sera żółtego (u mnie gouda)
  • ok. 50 g wędliny (dowolna, najlepiej w kawałku)
  • harissa lub pieprz cayenne do posypania paluchów serowych, jeśli przygotowujemy pikantną wersję


Wykonanie:

  1. Oliwki przekładamy na sitko, do odcieknięcia z zalewy. Odsączone kroimy w plasterki (w zależności od wielkości oliwki 4-5 grubszych plasterków).
  2. Ścieramy ser na średnich oczkach.
  3. Wędlinę kroimy w plastry grubości 2-3mm i o boku ok. 4cm. Powinno być ich ok. 15.
  4. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  5. Na podsypanej odrobiną mąki stolnicy rozkładamy i lekko wałkujemy blat ciasta francuskiego.
  6. Z rozwałkowanego ciasta, wzdłuż krótszego boku, odkrawamy 4 wąskie paski, szerokości ok. 1,5-2cm.
  7. Każdy z pasków osypujemy harissą. Na paski, do połowy ich długości nakładamy warstwę sera. Następnie każdy składamy na pół i ostrożnie przekręcamy, aby uzyskać "świderek". Gotowe układamy na blaszce, zachowując ok. 0,5 cm odstępu (ciasto w piekarniku trochę podrośnie).
  8. Pozostałą część ciasta dzielimy na ok. 15 podobnej wielkości kawałków (nie muszą być to idealne kwadraty, prostokątne kształty też da się zlepić w koperty). Na każdy kawałek ciasta nakładamy plaster wędliny, 2-3 plasterki oliwek, szczyptę sera. Następnie zamykamy  koperty, nakładając na farsz przeciwległe rogi zapełnionego kawałka ciasta francuskiego. Lekko je dociskamy po złożeniu, aby w pieczeniu koperty się całkowicie nie pootwierały. Gotowe koperty układamy na blaszce, zachowując co najmniej 0,5 cm odstępu pomiędzy kopertami (ciasto w piekarniku trochę podrośnie).
  9. Suszone owoce zawijamy w plastry boczku - jeden owoc w jeden plasterek. Układamy na blaszce, pomiędzy już wyłożonymi paluchami i kopertami.
  10. Całość wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni, góra-dół, na 15-20 minut - do zrumienienia ciasta.
  11. Wypieki z ciasta francuskiego przekładamy do wystudzenia na kratkę, zawijaski z boczku przekładamy do miseczki.


Popularne przepisy

Bajaderki

Bajaderki to słodki, cukierniczy "recykling" - dzięki niemu możemy uratować zakalec, nadać nową formę przeschniętemu ciastu, które nieapetycznie zalega od kilku dni, a nikt nie ma na nie ochoty. Za to na uroczą kulkę, obtoczoną w wiórkach kokosowych zawsze znajdzie się amator ;) Z podanej ilości składników otrzymałam 18 szt. bajaderek o "średnicy" ok. 5cm każda. Składniki: ok. 400g ciasta - powinno być to "suche ciasto" - bez dodatku kremów (u mnie była to połowa babki gotowanej z formy 1,5l) 2 czubate łyżki masła orzechowego ok. 90g dżemu porzeczkowego (0,33 małego słoika dżemu) 100g gorzkiej czekolady (wymieszałam gorzką, z gorzką z orzechami) 2 garści suszonej żurawiny (można dodać inne bakalie, np. rodzynki i/lub posiekane orzechy) wiórki kokosowe do obtoczenia bajaderek (ok. 4-5 łyżek) opcjonalnie: kilka kropel aromatu rumowego (chociaż bez niego też wychodzą pyszne) Wykonanie: Ciasto kruszymy w palcach drobno, do miski, w której będziemy zagniatać ma...

Żeberka wolno pieczone

Wolne pieczenie lub gotowanie to nie jest coś, do czego zwykle miewam wystarczająco dużo czasu i cierpliwości. Jednak taki sposób przyrządzania uwalnia tyle smaku i aromatu, że raz na jakiś czas jestem w stanie się "poświęcić" i przygotować danie w takiej formie. Tym razem padło na żeberka wieprzowe. Żeberka polecam zamarynować dzień wcześniej, aby dobrze przeszły przyprawami. Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte folią aluminiową, 4 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Składniki: ok. 1,6 kg żeberek wieprzowych (nie trójkąty, tylko "paski" - żeberka mięsne, im grubsze, tym lepsze) 3 łyżki oleju 5-6 łyżek ketchupu łagodnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego (jeśli nie używasz w kuchni sosu sojowego, po prostu dodaj 1,5 łyżeczki soli) 1-2 łyżeczki miodu 1-2 łyżeczki musztardy (użyłam czeskiej, jeśli preferujecie inny rodzaj - zapraszam do eksperymentowania ze smakami ;)) 1 łyżka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki wędzonej 2 chlusty sosu Worcestershire (jeśli n...

Danie jednogarnkowe z mięsem mielonym z indyka i kaszą jęczmienną

Obiad z jednego garnka to moja ulubiona kategoria kuchenna  - po skończonym gotowaniu pozostaje mało naczyń do umycia :)  Kolejnymi zaletami są szybkość, sytość i możliwość wykorzystania półproduktów. W końcu ułatwianie sobie gotowania to nie grzech. Z podane ilości składników otrzymałam ok. 3l dania. Do wykonania użyłam głębokiej patelni o średnicy 28cm, z pokrywą. W przepisie użyłam szklanki o pojemności 250ml. Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka (można użyć dowolnego mielonego lub siekanego mięsa) 500g włoszczyzny w słupkach (lub innych warzyw na patelnię, polecam mieszanki bez ziemniaków, jeśli chcemy dodać kaszę, w innym przypadku - dwie mieszanki warzywne i zrezygnować z kaszy) 500g sosu warzywnego (można użyć gotowego, w słoiku, tym razem wykorzystałam słodko-kwaśny) 1 szklanka wody 2 łyżki oliwy 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego 0,5 łyżeczki czosnku suszonego 0,5 szklanki kaszy ję...

Wieprzowina wolno pieczona - duża porcja

Przepis z myślą o imprezach rodzinnych, z udziałem osób nastawionych do kuchni nieco "konserwatywnie" - nie jest to tradycyjny schabowy, jednak przygotowana w ten sposób karkówka lub łopatka przypada do gustu wszystkim. Mięso jest bardzo delikatne, potrafi się rozpaść podczas krojenia, dlatego polecam zaopatrzyć się w bardzo ostry nóż ;) Marynowanie - na noc, a najlepiej na całą dobę w szczelnym pojemniku, w lodówce. Pieczenie - naczynie żaroodporne 5l, z pokrywą, góra-dół, 140 stopni Celsjusza, 6h. Składniki: ok. 2 kg wieprzowiny - łopatki lub karkówki (spokojnie mogą być to 2 lub 3 kawałki, które razem zamarynujemy i upieczemy) 2 łyżki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżeczka czosnku suszonego 1 łyżeczka imbiru 2 łyżeczki majeranku 0,5 łyżeczki pieprzu białego 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego (jeśli wolicie trochę bardziej słone, można dodać 3-4 łyżki sosu sojowego) 2 łyżki octu jabłkowego 5 ziarenek ziela angielskiego 3 liście laur...