Przejdź do głównej zawartości

Pączki ziemniaczane

Czasami najlepszą inspiracją w kuchni są stare przepisy. Moje pączki są inspirowane przepisem na Pączki kartoflane z książki Lucyny Ćwierczakiewiczowej 365 obiadów za pięć złotych. Bardzo długo zabierałam się do własnej interpretacji tego przepisu i cieszę się, że się na to zdecydowałam! Takie pączki to świetny dodatek do dania głównego, a przy okazji coś nowego i aromatycznego.


Z podanej ilości składników przygotowałam 42 pączki. Ponieważ ilość składników na to pozwalała, powstały 3 wersje smakowe:
  • pączki "czyste" - masa ziemniaczana bez żadnych dodatków - 11 szt.
  • pączki posypane bułką tartą - "wykończenie" zgodne z oryginalnym przepisem, masa ziemniaczana czysta - 8 szt.
  • pączki grzybowe - z dodatkiem podsmażonych z odrobiną cebuli grzybów leśnych - 23 szt.
Pieczenie - 2 duże blachy wyłożone papierem do pieczenia - 27-30 minut, 200 stopni Celsjusza, góra-dół.

Składniki:

  • 1,5kg ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 3 żółtka
  • 2 czubate łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka soli do gotowania ziemniaków
  • 1 czubata łyżeczka soli do masy ziemniaczanej
  • 0,75 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 0,33 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 czubate łyżeczki majeranku
  • 1 niepełna łyżka masła
  • 1 średnia cebula
  • ok. 40g grzybów suszonych (opcjonalnie)
  • 1 białko jaja
  • bułka tarta (opcjonalnie, do posypania)

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy na cząstki, myjemy. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości.
  2. Jeśli chcemy przygotować wariant z grzybami - grzyby przekładamy do miseczki, zalewamy gorącą wodą, przykrywamy.
  3. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę (o boku do 2-3mm maksymalnie). Odstawiamy.
  4. Odsączamy grzyby, kroimy w kawałeczki o boku maksymalnie do 5mm. Odstawiamy.
  5. Gotowe ziemniaki odlewamy i odparowujemy.
  6. Ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy łyżkę masła i ucieramy na gładkie puree. Odstawiamy.
  7. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy cebulę. Szklimy.
  8. 3/4 zeszklonej cebuli dodajemy do ziemniaków (chyba że nie chcemy robić grzybowych - wtedy całość i pomijamy kolejne kroki dotyczące grzybów).
  9. Do pozostałej na patelni cebuli dodajemy grzyby, przesmażamy. Odstawiamy.
  10. Do masy ziemniaczanej dodajemy przyprawy, żółtka jaj oraz śmietanę. Ucieramy wszystko na gładką masę.
  11. Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
  12. Przygotowujemy łyżkę stołową i miseczkę z wodą.
  13. Masę dzielimy na dwie mniej-więcej równe części - pierwszą wykorzystujemy od razu do formowania pączków.
  14. W miseczce maczamy łyżkę oraz własne dłonie. Na łyżkę nabieramy porcje ciasta, które możemy w ten sposób kłaść od razu na blasze - pączki wyjdą nieregularne i nieforemne - lub zawartość łyżki dłońmi formujemy wypłaszczone kuleczki - polecam, ładniej potem wyglądają.
  15. Pączki praktycznie nie rosną ani nie rozlewają się na boki w piekarniku, więc spokojnie zmieścimy zawartość połowy miski na 1 blaszce, układając je w miarę blisko siebie. 
  16. Ułożone na blaszce pączki smarujemy białkiem. 
  17. Posmarowane białkiem pączki możemy posypać z wierzchu bułką tartą, jeśli chcemy przygotować taki wariant dodatków.
  18. Po wyczerpaniu połowy masy, jeśli chcemy zrobić także te z grzybami, zawartość patelni dodajemy do ciasta. Mieszamy do połączenia grzybów z ziemniakami.
  19. W taki sam sposób jak wcześniej zapełniamy pączkami drugą blaszkę.
  20. Blachy wypiekamy pojedynczo w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza, góra-dół, przez 27 do 30 minut - do zrumienienia.
  21. Jeszcze gorące pączki ziemniaczane układamy na talerzach, wraz z daniem głównym.
 



Spodobał Ci się przepis?

Popularne przepisy

Pieczona szynka wieprzowa w plastrach

Szynkę można odpiec w kawałku, ale równie dobrze smakuje upieczona w kawałkach. Plastry szynki świetnie przechodzą marynatą i nie potrzebują aż tak długiego czasu marynowania, jak cały kawałek. Ważne, by pamiętać o tłuszczu w marynacie - szynka jest przeważnie mniej "otłuszczona" (niż np. karkówka) i bez tego dodatku na talerze trafi podeszwa, zamiast pysznego i soczystego mięsa. Zamarynowane mięso przed upieczeniem dobrze odstawić na 2-3h, dla uzyskania lepszego smaku. Pieczenie - naczynie żaroodporne 5l, z pokrywą, góra-dół, 2h - 1h 40 min. w 160 stopniach Celsjusza, 20 min. w 200 stopniach Celsjusza. Składniki: ok. 1,2 kg szynki wieprzowej 3 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej (można użyć 1 łyżeczki papryki wędzonej, zamiast 1 łyżeczki papryki słodkiej) 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka suszonego czosnku 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego 0,33 łyżeczki pieprzu białego 0,33 łyżeczki imbiru 2 średnie cebule ok. 200ml ...

Żeberka wolno pieczone

Wolne pieczenie lub gotowanie to nie jest coś, do czego zwykle miewam wystarczająco dużo czasu i cierpliwości. Jednak taki sposób przyrządzania uwalnia tyle smaku i aromatu, że raz na jakiś czas jestem w stanie się "poświęcić" i przygotować danie w takiej formie. Tym razem padło na żeberka wieprzowe. Żeberka polecam zamarynować dzień wcześniej, aby dobrze przeszły przyprawami. Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte folią aluminiową, 4 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Składniki: ok. 1,6 kg żeberek wieprzowych (nie trójkąty, tylko "paski" - żeberka mięsne, im grubsze, tym lepsze) 3 łyżki oleju 5-6 łyżek ketchupu łagodnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego (jeśli nie używasz w kuchni sosu sojowego, po prostu dodaj 1,5 łyżeczki soli) 1-2 łyżeczki miodu 1-2 łyżeczki musztardy (użyłam czeskiej, jeśli preferujecie inny rodzaj - zapraszam do eksperymentowania ze smakami ;)) 1 łyżka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki wędzonej 2 chlusty sosu Worcestershire (jeśli n...

Pieczone golonki z indyka

Golonki z indyka, zaraz obok udźca, są moimi ulubionymi kawałkami indyka, które wyjątkowo mocno nadają się do pieczenia. W przeciwieństwie do piersi, która wymaga znacznie więcej troski, to mięso nawet bez szerszej gamy "zabiegów nawilżających" wychodzi z piekarnika miękkie i soczyste. Marynowanie - minimum 3h, najlepiej zostawić na całą noc w lodówce. Pieczenie - naczynie żaroodporne ok. 5l, z pokrywą - 2h 25 min. - 140 stopni Celsjusza, góra-dół, 2h 10 min. z pokrywą, następnie 220 stopni Celsjusza, góra-dół, 15 min. bez pokrywy. Składniki: 1,8 kg (4 szt.) golonek z indyka 1 łyżka soli ziołowej 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią 100ml wody 4 plasterki masła (grubości ok. 2-3mm) Wykonanie: Golonki myjemy, usuwamy ewentualne odłamki kości. Osuszamy. Sól ziołową mieszamy z suszonymi pomidorami z bazylią. Przygotowanymi przyprawami nacieramy golonki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym. Zamknięte naczynie wkładamy na minimum 3h do lodówki, najlepiej na całą noc. ...

Słodkie gofry jabłkowo-marchewkowe bez dodatku cukru

Czy gofry bez dodatku cukru mogą być słodkie? Jeśli do ciasta dodasz słodkie jabłko i marchewkę, będą nie tylko słodkie, ale również zaskoczą Cię intensywniejszym (żółtawym) kolorem. Propozycja świetna dla małych niejadków, którym chcemy w jakiś sposób przemycić do posiłku nieco warzyw i owoców. Jedyny minus? Znikają szybciej niż się pieką i przydaje się do niech mocniejsza gofrownica, ponieważ przy użyciu takiej poniżej 1000W ciężko uzyskać z tego ciasta chrupkie gofry. Z podanych składników otrzymasz ok. 6-7 sztuk rozetek serduszek. Przed smażeniem dobrze jest odstawić ciasto na 5-10 minut, dając czas płatkom owsianym na wchłonięcie części wilgoci z mokrych składników. Użyta w przepisie szklanka posiada objętość 250ml. Składniki: 2 średnie marchewki 1 jabłko (lepsza będzie słodka odmiana, użyłam Red Delicious) 2 jajka (wielkość M da radę, ale lepiej wychodzą na jajkach wielkości L) 0,5 szkl. płatków owsianych (można użyć zwykłych lub górskich, u mnie górskie) 1 szkl. mąki orkiszowej ...

Udziec wołowy wolno pieczony

Pierwszy raz pieczyste dosłownie rozpadło mi się podczas krojenia, tak więc, bez uwiecznionego obok plastra mięsa, zdjęcie "bryły" udźca nie powala, ale smak "górki mięsa" na talerzu był oszałamiający. Wolno pieczona wołowina to zdecydowanie coś, co na stałe włączam do domowego repertuaru obiadowego. Czas marynowania - minimum 12 godzin, polecam przetrzymać nawet do 24 godzin. Do pieczenia udźca użyłam naczynia żaroodpornego o pojemności ok. 4l, z pokrywą. Pieczenie mięsa - 160 stopni Celsjusza, góra-dół, 4 godziny. Składniki: ok. 1,5 kg udźca wołowego 30 ml oliwy 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka czosnku suszonego 1 łyżeczka tymianku 0,5 łyżeczki pieprzu białego 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego 0,25 łyżeczki imbiru 300 ml bulionu wołowego Wykonanie: Wszystkie przyprawy mieszamy w miseczce z oliwą. Odstawiamy. Mięso myjemy, oczyszczamy ze ścięgien oraz żyłek. Nacieramy ze wszystkich stron marynatą. Zamarynowane mięso wkładamy do miski (lub innego naczynia), jeśli ...