Przejdź do głównej zawartości

Pączki ziemniaczane

Czasami najlepszą inspiracją w kuchni są stare przepisy. Moje pączki są inspirowane przepisem na Pączki kartoflane z książki Lucyny Ćwierczakiewiczowej 365 obiadów za pięć złotych. Bardzo długo zabierałam się do własnej interpretacji tego przepisu i cieszę się, że się na to zdecydowałam! Takie pączki to świetny dodatek do dania głównego, a przy okazji coś nowego i aromatycznego.


Z podanej ilości składników przygotowałam 42 pączki. Ponieważ ilość składników na to pozwalała, powstały 3 wersje smakowe:
  • pączki "czyste" - masa ziemniaczana bez żadnych dodatków - 11 szt.
  • pączki posypane bułką tartą - "wykończenie" zgodne z oryginalnym przepisem, masa ziemniaczana czysta - 8 szt.
  • pączki grzybowe - z dodatkiem podsmażonych z odrobiną cebuli grzybów leśnych - 23 szt.
Pieczenie - 2 duże blachy wyłożone papierem do pieczenia - 27-30 minut, 200 stopni Celsjusza, góra-dół.

Składniki:

  • 1,5kg ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 3 żółtka
  • 2 czubate łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka soli do gotowania ziemniaków
  • 1 czubata łyżeczka soli do masy ziemniaczanej
  • 0,75 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 0,33 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 czubate łyżeczki majeranku
  • 1 niepełna łyżka masła
  • 1 średnia cebula
  • ok. 40g grzybów suszonych (opcjonalnie)
  • 1 białko jaja
  • bułka tarta (opcjonalnie, do posypania)

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy na cząstki, myjemy. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości.
  2. Jeśli chcemy przygotować wariant z grzybami - grzyby przekładamy do miseczki, zalewamy gorącą wodą, przykrywamy.
  3. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę (o boku do 2-3mm maksymalnie). Odstawiamy.
  4. Odsączamy grzyby, kroimy w kawałeczki o boku maksymalnie do 5mm. Odstawiamy.
  5. Gotowe ziemniaki odlewamy i odparowujemy.
  6. Ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy łyżkę masła i ucieramy na gładkie puree. Odstawiamy.
  7. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy cebulę. Szklimy.
  8. 3/4 zeszklonej cebuli dodajemy do ziemniaków (chyba że nie chcemy robić grzybowych - wtedy całość i pomijamy kolejne kroki dotyczące grzybów).
  9. Do pozostałej na patelni cebuli dodajemy grzyby, przesmażamy. Odstawiamy.
  10. Do masy ziemniaczanej dodajemy przyprawy, żółtka jaj oraz śmietanę. Ucieramy wszystko na gładką masę.
  11. Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
  12. Przygotowujemy łyżkę stołową i miseczkę z wodą.
  13. Masę dzielimy na dwie mniej-więcej równe części - pierwszą wykorzystujemy od razu do formowania pączków.
  14. W miseczce maczamy łyżkę oraz własne dłonie. Na łyżkę nabieramy porcje ciasta, które możemy w ten sposób kłaść od razu na blasze - pączki wyjdą nieregularne i nieforemne - lub zawartość łyżki dłońmi formujemy wypłaszczone kuleczki - polecam, ładniej potem wyglądają.
  15. Pączki praktycznie nie rosną ani nie rozlewają się na boki w piekarniku, więc spokojnie zmieścimy zawartość połowy miski na 1 blaszce, układając je w miarę blisko siebie. 
  16. Ułożone na blaszce pączki smarujemy białkiem. 
  17. Posmarowane białkiem pączki możemy posypać z wierzchu bułką tartą, jeśli chcemy przygotować taki wariant dodatków.
  18. Po wyczerpaniu połowy masy, jeśli chcemy zrobić także te z grzybami, zawartość patelni dodajemy do ciasta. Mieszamy do połączenia grzybów z ziemniakami.
  19. W taki sam sposób jak wcześniej zapełniamy pączkami drugą blaszkę.
  20. Blachy wypiekamy pojedynczo w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza, góra-dół, przez 27 do 30 minut - do zrumienienia.
  21. Jeszcze gorące pączki ziemniaczane układamy na talerzach, wraz z daniem głównym.
 



Spodobał Ci się przepis?

Popularne przepisy

Kruche ciastka

Kruche, maślane ciasteczka, to klasyka wypieków. Proste, pyszne, pozwalające zaszaleć z kształtem foremek. Dodatek inuliny dodaje im specyficznej chrupkości, choć nie jest to konieczny składnik - polecam taką "wariację na temat".  A przy tym, nie musimy ich zjadać wszystkich na raz - ciasteczka w wersji bez dodatku marmolady, dżemu czy powideł, w szczelnie zamkniętej puszce wytrzymają nawet kilka tygodni. Z podanej ilości składników otrzymałam 2 blachy ciastek: 20szt. ciastek-kółeczek (średnica 5cm) "z dżemem" oraz 15 szt. ciastek "czystych", wycinanych z innych foremek. Pieczenie - duże blachy wyłożone papierem do pieczenia - 180 stopni Celsjusza, góra-dół, 12-14 minut (do zbrązowienia spodów). Składniki: 270 g mąki pszennej 30g inuliny (można pominąć, zamiast tego dodać jeszcze 30g mąki pszennej - łącznie 300g mąki) 150 g masła 70 g cukru pudru 1 jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli mąka pszenna do podsypywania na stolnicy opcjonaln...

Pieczona szynka wieprzowa w plastrach

Szynkę można odpiec w kawałku, ale równie dobrze smakuje upieczona w kawałkach. Plastry szynki świetnie przechodzą marynatą i nie potrzebują aż tak długiego czasu marynowania, jak cały kawałek. Ważne, by pamiętać o tłuszczu w marynacie - szynka jest przeważnie mniej "otłuszczona" (niż np. karkówka) i bez tego dodatku na talerze trafi podeszwa, zamiast pysznego i soczystego mięsa. Zamarynowane mięso przed upieczeniem dobrze odstawić na 2-3h, dla uzyskania lepszego smaku. Pieczenie - naczynie żaroodporne 5l, z pokrywą, góra-dół, 2h - 1h 40 min. w 160 stopniach Celsjusza, 20 min. w 200 stopniach Celsjusza. Składniki: ok. 1,2 kg szynki wieprzowej 3 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej (można użyć 1 łyżeczki papryki wędzonej, zamiast 1 łyżeczki papryki słodkiej) 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka suszonego czosnku 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego 0,33 łyżeczki pieprzu białego 0,33 łyżeczki imbiru 2 średnie cebule ok. 200ml ...

Filety z piersi kurczaka zapiekane z ananasem i mozzarellą

Można na słodko i w wydaniu drobiowym! Pierś kurczaka z ananasem i mozzarellą to aromatyczne i soczyste mięso w nietuzinkowym zestawieniu smaków.  Jest to danie, które przygotowuje się szybko, nie wymaga również wcześniejszego długiego marynowania filetów z piersi kurczaka. Pieczenie - naczynie żaroodporne bez przykrycia, o wymiarach 21cm x 28cm - 160 stopni Celsjusza, góra-dół, 40 min. Składniki: ok. 1,3kg filetów z piersi kurczaka (5 szt. pojedynczych filetów z piersi kurczaka) sól, pieprz, papryka słodka, czosnek suszony do osypania i natarcia mięsa 135ml (9 łyżek) syropu z ananasa 40ml sosu ponzu (można użyć sosu sojowego wymieszanego z sokiem z cytryny) 30ml oliwy 0,25 łyżeczki soli 0,25 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki czosnku 0,5 łyżeczki papryki czerwonej 2-3 łyżki oliwy (do smażenia) 1 łyżka oliwy (do wysmarowania dna naczynia żaroodpornego) ok. 100g ananasa w kawałkach z syropu (ok. 1/3 zawartości standardowej puszki po odcieku) 150g mozzarelli w wiórkach Wykonanie: Filety z...

Żeberka wolno pieczone

Wolne pieczenie lub gotowanie to nie jest coś, do czego zwykle miewam wystarczająco dużo czasu i cierpliwości. Jednak taki sposób przyrządzania uwalnia tyle smaku i aromatu, że raz na jakiś czas jestem w stanie się "poświęcić" i przygotować danie w takiej formie. Tym razem padło na żeberka wieprzowe. Żeberka polecam zamarynować dzień wcześniej, aby dobrze przeszły przyprawami. Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte folią aluminiową, 4 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Składniki: ok. 1,6 kg żeberek wieprzowych (nie trójkąty, tylko "paski" - żeberka mięsne, im grubsze, tym lepsze) 3 łyżki oleju 5-6 łyżek ketchupu łagodnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego (jeśli nie używasz w kuchni sosu sojowego, po prostu dodaj 1,5 łyżeczki soli) 1-2 łyżeczki miodu 1-2 łyżeczki musztardy (użyłam czeskiej, jeśli preferujecie inny rodzaj - zapraszam do eksperymentowania ze smakami ;)) 1 łyżka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki wędzonej 2 chlusty sosu Worcestershire (jeśli n...

Szynka wieprzowa wolno pieczona

 Wolne pieczenie przeżywa swój renesans, więc tym razem padło na szynkę wieprzową. Jest to przyjemne i wdzięczne mięso, wystarczy tylko znaleźć wystarczająco ładny kawałek i... powoli pieczemy! :) Szynkę polecam zamarynować dzień wcześniej, aby dobrze przeszła przyprawami. Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte pokrywą, 4,5 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Składniki: 1,5 kg szynki wieprzowej 80 g (mały słoiczek) koncentratu pomidorowego 4 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 2 łyżki majeranku 1,75 łyżeczki soli 1 łyżeczka papryki wędzonej 0,75 łyżeczki pieprzu białego 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego  Wykonanie: Obieramy i bardzo drobno siekamy czosnek. Odstawiamy na ok. 10 minut. W miseczce mieszamy marynatę - olej, koncentrat pomidorowy, czosnek oraz wszystkie przyprawy. Szynkę oczyszczamy z ewentualnych błonek, ścięgien. Nacieramy marynatą. Tak przygotowane mięso przekładamy do naczynia. Naczynie szczelnie zamykamy i umieszczamy w lodówce na co najmniej noc, najlepiej maryn...