Przejdź do głównej zawartości

Chlebki do święconki

Choć oficjalnie to chlebki do święconki, nieoficjalnie to po prostu małe, pyszne chlebki, które można upiec także poza okresem wielkanocnym (nikt tego nie sprawdza ;)). Poza smakiem, ich główną zaletą jest to, że przechowywane w szczelnym opakowaniu bardzo powoli czerstwieją, więc jest to fajna opcja dla osób, które chciałyby przygotować sobie porcję pieczywa na trochę dłużej, ale bez potrzeby mrożenia wypieków.


Z podanych proporcji otrzymasz 4 chlebki do święconki. Ja zwykle przygotowuję je z podwójnej porcji - na chlebki zawsze znajduję amatorów ;)
Pieczenie - blacha wyłożona papierem do pieczenia - 30 minut, 180-190 stopni Celsjusza, góra-dół lub dół-termoobieg.

Składniki:

  • 10g świeżych drożdży (lub 2,8g suchych)
  • 60ml wody
  • 60ml mleka (użyłam UHT 3,2%)
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 200g mąki pszennej (użyłam typ 480, w przypadku użycia innej mąki może być potrzeba zwiększenia jej ilości, a w przypadku mąki chlebowej należy zwiększyć całkowitą ilość mąki nawet do 230g)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • mak do osypania chlebków

Wykonanie:

  1. Mleko, wodę, masło i cukier podgrzewamy, ale NIE zagotowujemy, do momentu rozpuszczenia masła.
  2. Powstałą mieszankę studzimy, aby była letnia (powinna mieć ok. 37 stopni - taka temperatura wody jest przyjemna, ale nie gorąca po zanurzeniu w niej palca).
  3. Do wystudzonej mieszanki dodajemy rozdrobnione drożdże, delikatnie mieszamy rozczyn.
  4. Rozczyn nakrywamy czystą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce, aby popracował ok. 15 minut.
  5. Mąkę przesiewamy do miski, w której będziemy wyrabiali ciasto. Dodajemy do niej sól, mieszamy.
  6. Do mąki dodajemy rozczyn, wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto nie powinno się kleić do rąk, jeśli tak robi, należy dodać jeszcze trochę mąki i ponownie je zagnieść.
  7. Gotowe ciasto formujemy w kulkę, układamy na dnie miski, następnie przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30 do 40 minut do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce.
  8. Wyrośnięte ciasto szybko przegniatamy na stolnicy i dzielmy na 4 mniej-więcej równe części, z których będziemy formować chlebki.
  9. Każdy kawałek ciasta powinien zostać uformowany we w miarę podłużny i lekko spłaszczony kształt (chlebki mocno podrastają w górę w piekarniku, więc aby były foremne po wypieczeniu, wypłaszczamy je na surowo).
  10. Chlebki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, do lekkiego podrośnięcia. Jest to również dobry moment na wyjęcie jajka z lodówki, aby ogrzało się do temperatury około-pokojowej.
  11. W miseczce rozkłócamy jajko.
  12. Wyrośnięte chlebki smarujemy jajkiem i posypujemy makiem. Tak przygotowane chlebki nacinamy ostrym nożem, aby nie popękały w trakcie pieczenia - w zależności od wielkości chlebka wykonujemy 2 do 3 skośnych cięć.
  13. Chlebki wstawiamy na 30 minut do rozgrzanego do 180-190 stopni piekarnika, góra-dół lub dół-termoobieg.
  14. Po wyjęciu z piekarnika, chlebki przekładamy na kratę do wystudzenia.
  15. Wystudzone chlebki przechowujemy w szczelnie zamkniętym woreczku lub pojemniku.




Spodobał Ci się przepis?

Popularne przepisy

Kruche ciasto z owocami i kruszonką

Kruche z wiśniami to smak mojego dzieciństwa. I jedno z pierwszych ciast, które babcia nauczyła mnie piec. Choć z wiśniami jest najlepsze, można je spokojnie zastąpić innymi owocami - nadal będzie pyszne i rozpływające się w ustach. Pieczenie - blacha o wymiarach 21cm x 25cm, 45-50 minut, 180 stopni Celsjusza, góra-dół. Spodu NIE podpiekamy wcześniej oddzielnie. Gotowe ciasto można polać lukrem, jednak jest ono na tyle słodkie, że bez tej dekoracji spokojnie się "obroni". Użyta w przepisie szklanka posiada objętość 250ml. Składniki: ciasto: 125g masła 0,5 szkl. cukru 1 jajko 175g mąki pszennej (typ dowolny, użyłam 405) 25g skrobi ziemniaczanej 0,5 łyżki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego kruszonka: 50g masła 0,5 szkl. cukru 0,33 szkl. mąki pszennej (typ dowolny, użyłam 405) ok. 500g owoców (użyłam moreli i czereśni) łyżka cukru pudru Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i zagniatamy na gładką masę - powinno dać się uformować w kulkę i nie przy...

Pieczona szynka wieprzowa w plastrach

Szynkę można odpiec w kawałku, ale równie dobrze smakuje upieczona w kawałkach. Plastry szynki świetnie przechodzą marynatą i nie potrzebują aż tak długiego czasu marynowania, jak cały kawałek. Ważne, by pamiętać o tłuszczu w marynacie - szynka jest przeważnie mniej "otłuszczona" (niż np. karkówka) i bez tego dodatku na talerze trafi podeszwa, zamiast pysznego i soczystego mięsa. Zamarynowane mięso przed upieczeniem dobrze odstawić na 2-3h, dla uzyskania lepszego smaku. Pieczenie - naczynie żaroodporne 5l, z pokrywą, góra-dół, 2h - 1h 40 min. w 160 stopniach Celsjusza, 20 min. w 200 stopniach Celsjusza. Składniki: ok. 1,2 kg szynki wieprzowej 3 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej (można użyć 1 łyżeczki papryki wędzonej, zamiast 1 łyżeczki papryki słodkiej) 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka suszonego czosnku 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego 0,33 łyżeczki pieprzu białego 0,33 łyżeczki imbiru 2 średnie cebule ok. 200ml ...

Zielony dressing sałatkowy

Energetyczny kolor i wyrazisty smak. Z pewnością coś, co kojarzymy głównie z gotowych zestawów sałatkowych. Tymczasem samodzielne wykonanie takiego sosu sałatkowego jest dziecinnie proste :) Podana ilość dressingu mieści się (z zapasem) w pojemniczku o pojemności ok. 330ml. Do uzyskania jednolitej masy dressingu wykorzystujemy blender. Dressing jest gęsty, jeśli chcielibyście uzyskać jego rzadszą wersję, należy dodać 1-2 łyżki oliwy lub wody do podanych proporcji. Składniki: 5 łyżek oliwy 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżeczki musztardy (użyłam miodowej) 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka czosnku suszonego (można użyć świeżego) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki  2 łyżki posiekanego koperku Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w pojemniku nadającym się do blendowania. Blendujemy krótko, na niższych obrotach, do połączenia składników i uzyskania w miarę jednolitej masy (część natki i koperku może pozostać w większych kawałkach - sos ładniej wygląda). Sos możemy zużyć od razu lub prze...

Kremowy sos czosnkowy bez majonezu

Z okazji zbliżającego się (a u niektórych trwającego już w pełni) sezonu grillowego, postanowiłam odświeżyć przepis na nieco inny sos czosnkowy. Ten wyróżnia się tym, że zamiast posłużyć się w nim swojskim majonezem, wykorzystałam crème fraîche. Składniki: 3 duże ząbki czosnku, 0,5 pęczka natki pietruszki ok. 200 g crème fraîche - możemy go kupić lub zrobić samodzielnie 150 g jogurtu naturalnego (mały kubeczek) 1 łyżeczka musztardy 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu Wykonanie: Obieramy i rozdrabniamy ząbki czosnku. Pietruszkę myjemy, otrząsamy z wody, obrywamy listki i drobno siekamy. Do miski przekładamy czosnek, pietruszkę, dodajemy crème fraîche, jogurt naturalny, musztardę, sól oraz pieprz.  Dokładnie mieszamy, do połączenia składników. Gotowy sos wstawiamy do lodówki. By sos zgęstniał i nabrał przyjemnie kremowej konsystencji, warto przygotować go przynajmniej dzień wcześniej i pozostawić w lodówce na całą noc. Sos świetnie pasuje do dań z ryby, sałatek oraz, oczywiście, d...

Słodkie gofry jabłkowo-marchewkowe bez dodatku cukru

Czy gofry bez dodatku cukru mogą być słodkie? Jeśli do ciasta dodasz słodkie jabłko i marchewkę, będą nie tylko słodkie, ale również zaskoczą Cię intensywniejszym (żółtawym) kolorem. Propozycja świetna dla małych niejadków, którym chcemy w jakiś sposób przemycić do posiłku nieco warzyw i owoców. Jedyny minus? Znikają szybciej niż się pieką i przydaje się do niech mocniejsza gofrownica, ponieważ przy użyciu takiej poniżej 1000W ciężko uzyskać z tego ciasta chrupkie gofry. Z podanych składników otrzymasz ok. 6-7 sztuk rozetek serduszek. Przed smażeniem dobrze jest odstawić ciasto na 5-10 minut, dając czas płatkom owsianym na wchłonięcie części wilgoci z mokrych składników. Użyta w przepisie szklanka posiada objętość 250ml. Składniki: 2 średnie marchewki 1 jabłko (lepsza będzie słodka odmiana, użyłam Red Delicious) 2 jajka (wielkość M da radę, ale lepiej wychodzą na jajkach wielkości L) 0,5 szkl. płatków owsianych (można użyć zwykłych lub górskich, u mnie górskie) 1 szkl. mąki orkiszowej ...