Przejdź do głównej zawartości

Bajaderki

Bajaderki to słodki, cukierniczy "recykling" - dzięki niemu możemy uratować zakalec, nadać nową formę przeschniętemu ciastu, które nieapetycznie zalega od kilku dni, a nikt nie ma na nie ochoty. Za to na uroczą kulkę, obtoczoną w wiórkach kokosowych zawsze znajdzie się amator ;)


Z podanej ilości składników otrzymałam 18 szt. bajaderek o "średnicy" ok. 5cm każda.

Składniki:

  • ok. 400g ciasta - powinno być to "suche ciasto" - bez dodatku kremów (u mnie była to połowa babki gotowanej z formy 1,5l)
  • 2 czubate łyżki masła orzechowego
  • ok. 90g dżemu porzeczkowego (0,33 małego słoika dżemu)
  • 100g gorzkiej czekolady (wymieszałam gorzką, z gorzką z orzechami)
  • 2 garści suszonej żurawiny (można dodać inne bakalie, np. rodzynki i/lub posiekane orzechy)
  • wiórki kokosowe do obtoczenia bajaderek (ok. 4-5 łyżek)
  • opcjonalnie: kilka kropel aromatu rumowego (chociaż bez niego też wychodzą pyszne)

Wykonanie:

  1. Ciasto kruszymy w palcach drobno, do miski, w której będziemy zagniatać masę na bajaderki.
  2. Do pokruszonego ciasta dodajemy masło orzechowe, dżem porzeczkowy, żurawinę i/lub inne bakalie, opcjnalnie aromat.
  3. Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki (szczególnie jeśli używamy takiej z całymi orzechami) i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  4. Rozpuszczoną czekoladę dodajemy do miski z pozostałymi składnikami.
  5. Zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Powinna być lekko klejąca, ale pozwalająca na formowanie zwartych kulek.

    Jeśli masa jest zbyt sucha - dodajemy odrobinę mleka (najlepiej robić to łyżkami, wgniatając po jednej łyżce, do uzyskania pożądanej konsystencji).

    Jeśli masa jest zbyt mokra - dodajemy niedużymi partiami pokruszone herbatniki, suche biszkopty  - jakiekolwiek ciasto, które będzie w stanie wchłonąć nam nadmiar wilgoci, by masa zrobiła się bardziej "zwarta".

  6. Formujemy w dłoniach kulki wielkości piłeczki golfowej.
  7. Każdą kulkę obtaczamy w wiórkach kokosowych, staramy się wiórki trochę wgnieść w bajaderkę, aby nie poodpadały.
  8. Kulki umieszczamy w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce, na co najmniej 1 godzinę, aby stężały.




Spodobał Ci się przepis?

Popularne przepisy

Kruche ciasto z owocami i kruszonką

Kruche z wiśniami to smak mojego dzieciństwa. I jedno z pierwszych ciast, które babcia nauczyła mnie piec. Choć z wiśniami jest najlepsze, można je spokojnie zastąpić innymi owocami - nadal będzie pyszne i rozpływające się w ustach. Pieczenie - blacha o wymiarach 21cm x 25cm, 45-50 minut, 180 stopni Celsjusza, góra-dół. Spodu NIE podpiekamy wcześniej oddzielnie. Gotowe ciasto można polać lukrem, jednak jest ono na tyle słodkie, że bez tej dekoracji spokojnie się "obroni". Użyta w przepisie szklanka posiada objętość 250ml. Składniki: ciasto: 125g masła 0,5 szkl. cukru 1 jajko 175g mąki pszennej (typ dowolny, użyłam 405) 25g skrobi ziemniaczanej 0,5 łyżki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego kruszonka: 50g masła 0,5 szkl. cukru 0,33 szkl. mąki pszennej (typ dowolny, użyłam 405) ok. 500g owoców (użyłam moreli i czereśni) łyżka cukru pudru Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i zagniatamy na gładką masę - powinno dać się uformować w kulkę i nie przy...

Pieczona szynka wieprzowa w plastrach

Szynkę można odpiec w kawałku, ale równie dobrze smakuje upieczona w kawałkach. Plastry szynki świetnie przechodzą marynatą i nie potrzebują aż tak długiego czasu marynowania, jak cały kawałek. Ważne, by pamiętać o tłuszczu w marynacie - szynka jest przeważnie mniej "otłuszczona" (niż np. karkówka) i bez tego dodatku na talerze trafi podeszwa, zamiast pysznego i soczystego mięsa. Zamarynowane mięso przed upieczeniem dobrze odstawić na 2-3h, dla uzyskania lepszego smaku. Pieczenie - naczynie żaroodporne 5l, z pokrywą, góra-dół, 2h - 1h 40 min. w 160 stopniach Celsjusza, 20 min. w 200 stopniach Celsjusza. Składniki: ok. 1,2 kg szynki wieprzowej 3 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej (można użyć 1 łyżeczki papryki wędzonej, zamiast 1 łyżeczki papryki słodkiej) 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka suszonego czosnku 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego 0,33 łyżeczki pieprzu białego 0,33 łyżeczki imbiru 2 średnie cebule ok. 200ml ...

Zielony dressing sałatkowy

Energetyczny kolor i wyrazisty smak. Z pewnością coś, co kojarzymy głównie z gotowych zestawów sałatkowych. Tymczasem samodzielne wykonanie takiego sosu sałatkowego jest dziecinnie proste :) Podana ilość dressingu mieści się (z zapasem) w pojemniczku o pojemności ok. 330ml. Do uzyskania jednolitej masy dressingu wykorzystujemy blender. Dressing jest gęsty, jeśli chcielibyście uzyskać jego rzadszą wersję, należy dodać 1-2 łyżki oliwy lub wody do podanych proporcji. Składniki: 5 łyżek oliwy 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżeczki musztardy (użyłam miodowej) 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka czosnku suszonego (można użyć świeżego) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki  2 łyżki posiekanego koperku Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w pojemniku nadającym się do blendowania. Blendujemy krótko, na niższych obrotach, do połączenia składników i uzyskania w miarę jednolitej masy (część natki i koperku może pozostać w większych kawałkach - sos ładniej wygląda). Sos możemy zużyć od razu lub prze...

Kremowy sos czosnkowy bez majonezu

Z okazji zbliżającego się (a u niektórych trwającego już w pełni) sezonu grillowego, postanowiłam odświeżyć przepis na nieco inny sos czosnkowy. Ten wyróżnia się tym, że zamiast posłużyć się w nim swojskim majonezem, wykorzystałam crème fraîche. Składniki: 3 duże ząbki czosnku, 0,5 pęczka natki pietruszki ok. 200 g crème fraîche - możemy go kupić lub zrobić samodzielnie 150 g jogurtu naturalnego (mały kubeczek) 1 łyżeczka musztardy 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu Wykonanie: Obieramy i rozdrabniamy ząbki czosnku. Pietruszkę myjemy, otrząsamy z wody, obrywamy listki i drobno siekamy. Do miski przekładamy czosnek, pietruszkę, dodajemy crème fraîche, jogurt naturalny, musztardę, sól oraz pieprz.  Dokładnie mieszamy, do połączenia składników. Gotowy sos wstawiamy do lodówki. By sos zgęstniał i nabrał przyjemnie kremowej konsystencji, warto przygotować go przynajmniej dzień wcześniej i pozostawić w lodówce na całą noc. Sos świetnie pasuje do dań z ryby, sałatek oraz, oczywiście, d...

Słodkie gofry jabłkowo-marchewkowe bez dodatku cukru

Czy gofry bez dodatku cukru mogą być słodkie? Jeśli do ciasta dodasz słodkie jabłko i marchewkę, będą nie tylko słodkie, ale również zaskoczą Cię intensywniejszym (żółtawym) kolorem. Propozycja świetna dla małych niejadków, którym chcemy w jakiś sposób przemycić do posiłku nieco warzyw i owoców. Jedyny minus? Znikają szybciej niż się pieką i przydaje się do niech mocniejsza gofrownica, ponieważ przy użyciu takiej poniżej 1000W ciężko uzyskać z tego ciasta chrupkie gofry. Z podanych składników otrzymasz ok. 6-7 sztuk rozetek serduszek. Przed smażeniem dobrze jest odstawić ciasto na 5-10 minut, dając czas płatkom owsianym na wchłonięcie części wilgoci z mokrych składników. Użyta w przepisie szklanka posiada objętość 250ml. Składniki: 2 średnie marchewki 1 jabłko (lepsza będzie słodka odmiana, użyłam Red Delicious) 2 jajka (wielkość M da radę, ale lepiej wychodzą na jajkach wielkości L) 0,5 szkl. płatków owsianych (można użyć zwykłych lub górskich, u mnie górskie) 1 szkl. mąki orkiszowej ...