Przejdź do głównej zawartości

Pasta rybna na kanapki

Jedną z moich ulubionych kategorii kulinarnych są tak zwane dania "na winie" - czyli wrzucamy do miski/garnka to co się nam nawinie pod rękę i wychodzi coś dobrego ;) To świetny sposób na wykorzystanie resztek czy produktów blisko końca terminu ważności. Właśnie w taki sposób powstała moja pasta rybna, dla której główną intencją było zagospodarowanie dwóch pieczonych filetów z karmazyna, zalegających w lodówce od poprzedniego dnia.



Z podanej ilości składników zapełniłam pastą pojemniczek o pojemności 500ml.


Składniki:

  • ok. 250g pieczonego fileta z karmazyna (2 filety) - możecie użyć dowolnej innej ryby, którą akurat posiadacie na stanie, np. dorsz, pstrąg, łosoś, mintaj
  • 2 jajka
  • 1 średniej wielkości ogórek kiszony
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2-3 łyżki majonezu
  • pieprz


Wykonanie:

  1. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek, odstawiamy do wystudzenia.
  2. Rybę dzielimy na niewielkie cząstki, przy okazji pozbywając się ości. Tak przygotowaną wrzucamy do miski.
  3. Kroimy drobno ogórka kiszonego, dokładamy do ryby.
  4. Kroimy drobno jajka na twardo, dokładamy do reszty składników.
  5. Do pokrojonych produktów dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, 2-3 łyżki majonezu (tak, aby masa się ze sobą dobrze połączyła) oraz pieprz według uznania. Nie dodajemy soli, ze względu na sól zawartą w ogórku kiszonym. Mieszamy wszystko na jednolitą masę.
  6. Gotową pastę przekładamy do pojemnika. 

Pastę przechowujemy w lodówce. Świetnie nadaje się do kanapek na śniadania lub kolacje.



 Spodobał Ci się przepis?
  

Popularne przepisy

Batoniki twarogowe z galaretką owocową, w czekoladzie deserowej

Desery na zimno, szczególnie warstwowe, to z reguły nie moja bajka. Wymagają cierpliwości, czasu i stopniowego dozowania składników. Ale... raz na jakiś czas warto podjąć wyzwanie i zrobić coś smacznego w innej odsłonie. Nawet, jeśli foremka nie chce współpracować i czekolada zostaje częściowo na dnie ;) Z podanej ilości składników otrzymałam 12 batonów o wymiarach 8cm x 3 cm x 3cm oraz 3 desery w pojemniczkach o objętości 180ml. Składniki: 200g czekolady deserowej (najlepiej użyć takiej na polewy) 500g twarogu sernikowego 200g jogurtu naturalnego 2 płaskie łyżki cukru pudru 65ml mleka 1,5 łyżki żelatyny 375g (mała puszka) mandarynek w syropie (lub podobna ilość dowolnych innych owoców) 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki żelatyny Wykonanie: W kąpieli wodnej rozpuszczamy 100g czekolady (patent na szybkie przygotowanie kąpieli wodnej - do garnka o objętości 1,5-2l wlewamy ok. 1l wrzącej wody, stawiamy na palniku, który uruchamiamy na wolny ogień i nakładamy na to naczynie z czekoladą do rozp...

Schab w sosie warzywnym z szybkowaru

Mięso duszone jest pyszne - miękkie, soczyste, przesycone aromatem, ale... jego obróbka termiczna trwa. Im większe kawałki, tym dłużej, by uzyskać upragniony efekt. I tutaj "cały na biało" wchodzi szybkowar, w którym można wyczarować mięso szybko i w przyjemnej teksturze. Gotowanie - szybkowar, 50 minut + 5 minut po przewróceniu schabu o 180 stopni. Składniki: 1,2kg schabu bez kości 400g (1 puszka) pomidorów bez skóry w kawałkach lub w całości 2 średnie marchewki 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 2 łyżeczki musztardy (użyłam sarepskiej) sól, pieprz ziołowy do osypania i natarcia schabu sól, pieprz do osypania warzyw 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego 500ml bulionu (użyłam wołowego) Przygotowanie: Marchewki obieramy, myjemy, kroimy w grube plastry (ok. 2 cm grubości) lub większe kawałki. Wyściełamy nią dno w naczyniu szybkowaru. Cebulę obieramy, myjemy, kroimy w ósemki (czyli ćwiartki jeszcze na pół), rozrzucamy na warstwę marchewki. Czosnek obieramy...

Pieczone polędwiczki wieprzowe

Kolejny klasyk kulinarny. Obsmażona i podpieczona polędwiczka wieprzowa to jedno ze smaczniejszych i delikatniejszych mięs, jakie może zagościć na talerzu. A przy tym dające szerokie pole manewru w kwestii doboru przypraw, których aromatem chcemy się rozkoszować. Marynowanie - minimum 3h, tak, aby mięso zdążyło przejść marynatą. Smażenie - wysoki ogień, po ok. 1,5-2minuty z każdej strony, aby "zamknąć" każdy kawałek. Pieczenie - 175 stopni Celsjusza, góra dół, 20-25minut (w zależności od grubości polędwiczek). Składniki:  ok. 1,4 kg polędwiczki wieprzowej (u mnie były to 2 duże sztuki) 50ml oliwy 15ml sosu sojowego 15ml sosu Worcestershire  0,5 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka pieprzu kolorowego  0,33 łyżeczki pieprzu białego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżeczka czosnku suszonego 0,5 łyżeczki imbiru  0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej  1 łyżeczka tymianku  1 łyżeczka rozmarynu 2 łyżki masła klarowanego (do smażenia) 0,5 łyżeczki m...

Pieczona szynka wieprzowa w plastrach

Szynkę można odpiec w kawałku, ale równie dobrze smakuje upieczona w kawałkach. Plastry szynki świetnie przechodzą marynatą i nie potrzebują aż tak długiego czasu marynowania, jak cały kawałek. Ważne, by pamiętać o tłuszczu w marynacie - szynka jest przeważnie mniej "otłuszczona" (niż np. karkówka) i bez tego dodatku na talerze trafi podeszwa, zamiast pysznego i soczystego mięsa. Zamarynowane mięso przed upieczeniem dobrze odstawić na 2-3h, dla uzyskania lepszego smaku. Pieczenie - naczynie żaroodporne 5l, z pokrywą, góra-dół, 2h - 1h 40 min. w 160 stopniach Celsjusza, 20 min. w 200 stopniach Celsjusza. Składniki: ok. 1,2 kg szynki wieprzowej 3 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej (można użyć 1 łyżeczki papryki wędzonej, zamiast 1 łyżeczki papryki słodkiej) 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka suszonego czosnku 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego 0,33 łyżeczki pieprzu białego 0,33 łyżeczki imbiru 2 średnie cebule ok. 200ml ...

Żeberka wolno pieczone

Wolne pieczenie lub gotowanie to nie jest coś, do czego zwykle miewam wystarczająco dużo czasu i cierpliwości. Jednak taki sposób przyrządzania uwalnia tyle smaku i aromatu, że raz na jakiś czas jestem w stanie się "poświęcić" i przygotować danie w takiej formie. Tym razem padło na żeberka wieprzowe. Żeberka polecam zamarynować dzień wcześniej, aby dobrze przeszły przyprawami. Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte folią aluminiową, 4 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Składniki: ok. 1,6 kg żeberek wieprzowych (nie trójkąty, tylko "paski" - żeberka mięsne, im grubsze, tym lepsze) 3 łyżki oleju 5-6 łyżek ketchupu łagodnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego (jeśli nie używasz w kuchni sosu sojowego, po prostu dodaj 1,5 łyżeczki soli) 1-2 łyżeczki miodu 1-2 łyżeczki musztardy (użyłam czeskiej, jeśli preferujecie inny rodzaj - zapraszam do eksperymentowania ze smakami ;)) 1 łyżka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki wędzonej 2 chlusty sosu Worcestershire (jeśli n...