Przejdź do głównej zawartości

Wytrawna zupa dyniowa

Dynia jest dość ciekawym i elastycznym w kuchni warzywem. Szkoda, że zwykle traktowana po macoszemu, niezbyt często gości na naszych stołach. Lubię ją i na słono, i na słodko, stąd też w moim repertuarze znajdują się zarówno ciasta jak i obiady z udziałem dyni. Dzisiaj chciałabym Wam pokazać zupę dyniową w odsłonie "na słono".




Składniki:

  • ok. 1kg dyni - użyłam 2 małych
  • ok. 0,5 kg ziemniaków
  • 1 średnia marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • odrobina pora (miałam w ogródku takie malutkie jak szczypiorek)
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • zioła prowansalskie
  • imbir, papryka słodka, gałka muszkatołowa, pieprz, sól


Wykonanie:

  1. Dynię myjemy, usuwamy pestki, kroimy, bez obierania ze skórki, na kawałki (ćwiartki lub ósemki), układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 45 minut. 
  2. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w słupki. Mieszamy z oliwą i ziołami prowansalskimi. A następnie dorzucamy na ostatnie 20 minut do piekarnika, do piekącej się dyni. 
  3. Ziemniaki gotujemy.
  4. Przygotowujemy bulion.
  5. W międzyczasie w garnku na maśle szklimy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek i białą część porów, pociętą w talarki.
  6. Pieczone i gotowane warzywa, po lekkim przestudzeniu blendujemy i przekładamy do garnka. Zaczynamy od dyni, którą pozbawiamy po upieczeniu skórki (jest tak miękka, że możemy ją wyciągać łyżką z łódeczek). Następnie blendujemy marchewkę z ziemniakami i częścią bulionu (bez bulionu masa byłaby zbyt zbita i moglibyśmy spalić blender).
  7. Oba rodzaje puree, które trafiły do garnka, zalewamy resztą bulionu i gotujemy, mieszając wszystko na gładką masę.
  8. Gdy zupa jest już bliska zagotowania się, dodajemy przyprawy do smaku.
  9. Dajemy zupie czas na pogotowanie się (do godziny) na wolnym ogniu, aby wszystkie smaki się połaczyły.


Zupę podajemy ze szczypiorem z pora i podsmażonym na suchej patelni kabanosem lub boczkiem.



 Spodobał Ci się przepis?
  



Popularne przepisy

Ciasto mieszane łyżką z jabłkami

Ciężko być łasuchem przy naprawdę malutkich dzieciach. Dźwięk miksera czy innego robota kuchennego potrafi wybić niemal każdego malca z drzemki, a jest to ostatnie, o czym się marzy po kolejnej sesji usypiania marudnej pociechy. Dlatego możliwość wymieszania ciasta łyżką przed wstawieniem go do pieca to spełnienie rodzicielsko-piekarniczych marzeń. Właśnie z nich powstają takie przepisy jak ten :) Użyta w przepisie szklanka posiada objętość 250 ml. Ciasto zostało przeze mnie wypieczone w tortownicy o średnicy 24 cm. Wypiekanie - 180 stopni, góra-dół, ok. 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Składniki: 1,5 szklanki mąki 0,75 szklanki cukru ze względu na ręczne mieszanie, najlepiej użyć cukru drobnego lub cukru pudru (lepiej się rozpuszczą) 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 0,5 szklanki mleka 6 łyżek oleju 2 jabłka opcjonalnie: 2 łyżki cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego do ciasta  cukier puder do oprószenia gotowego ciasta Wykonanie: Umieszczamy w misce

Żeberka wolno pieczone

Wolne pieczenie lub gotowanie to nie jest coś, do czego zwykle miewam wystarczająco dużo czasu i cierpliwości. Jednak taki sposób przyrządzania uwalnia tyle smaku i aromatu, że raz na jakiś czas jestem w stanie się "poświęcić" i przygotować danie w takiej formie. Tym razem padło na żeberka wieprzowe. Żeberka polecam zamarynować dzień wcześniej, aby dobrze przeszły przyprawami. Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte folią aluminiową, 4 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Składniki: ok. 1,6 kg żeberek wieprzowych (nie trójkąty, tylko "paski" - żeberka mięsne, im grubsze, tym lepsze) 3 łyżki oleju 5-6 łyżek ketchupu łagodnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego (jeśli nie używasz w kuchni sosu sojowego, po prostu dodaj 1,5 łyżeczki soli) 1-2 łyżeczki miodu 1-2 łyżeczki musztardy (użyłam czeskiej, jeśli preferujecie inny rodzaj - zapraszam do eksperymentowania ze smakami ;)) 1 łyżka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki wędzonej 2 chlusty sosu Worcestershire (jeśli n

Małe ciasto jogurtowe z malinami

Małe jest piękne! Dotyczy to również ciast. Pomysł na ciasto z tortownicy o średnicy 20 cm narodził się w momencie, kiedy okazało się, że mamy ochotę na coś słodkiego do kawy, ale nie na tyle dużo słodkiego, by potem zalegało to przez tydzień w lodówce, bo jednak nie jemy aż tyle, albo nie ma nas aż tylu do jedzenia. Skomplikowana matematyka kawałkowo-osobowa, za to przepis całkiem prosty ;) Forma - tortownica o średnicy 20cm, wyłożona papierem do pieczenia. Pieczenie - 170 stopni Celsjusza, góra-dół, 45 minut (do suchego patyczka). Składniki: 2 jajka 75g cukru (najlepiej użyć drobnego) 200g jogurtu naturalnego (albo trochę mniej, wystarczy mały kubeczek) 50 ml oleju lub roztopionego masła 230g mąki (dowolnej, u mnie 80g mąki tortowej plus 150g mąki pełnoziarnistej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia. ok. 150g owoców do posypania na wierzch (użyłam świeżych malin) Wykonanie: Składniki suche umieszczamy i mieszamy w mniejszej miseczce. Odstawiamy. Składniki mokre umieszczamy w nieco większ

Kaczka pieczona z jabłkiem i gruszką

Kaczka pieczona to jedno z tych dań, do których musiałam "dorosnąć", aby docenić jego smak i nauczyć się je przyrządzać. Choć nie gości zbyt często na stole, a nawet traktuję ją lekko "odświętnie", udało mi się wypracować sposób pieczenia, dzięki któremu za każdym razem mięso jest delikatne, soczyste i aromatyczne, a skórka rumiana i przyjemnie chrupiąca. Marynowanie - lepiej zamarynować na noc, ale jeśli natrzecie przyprawami tuż przed wstawianiem kaczki do piekarnika, również tak można zrobić. Pieczenie - naczynie żaroodporne, 5l, z pokrywą, 3h 25 min., góra-dół - 3h w 160 stopniach, ostatnie 25 minut 200 stopni, bez pokrywy. Składniki: 1 kaczka - tuszka bez podrobów (moja miała nieco ponad 2kg) 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej 1 czubata łyżeczka majeranku 0,5 łyżeczki tymianku 0,5 łyżeczki czosnku suszonego 0,5 łyżeczki pieprzu kolorowego 0,25 łyżeczki pieprzu czarnego 0,33 łyżeczki gałki muszkatołowej 0,33 łyżeczki kardamonu 0,33 łyżeczk

Boczek z wolnowaru

Sama nie należę do fanek boczku, ale mam w domu amatorów takich przysmaków, więc i boczek od czasu do czasu gości w różnej formie. Tym razem robiony eksperymentalnie z wolnowaru, wymagający czasu i cierpliwości w wykonaniu - 3 dni w marynacie i kolejne 4 godziny obróbki termicznej. Po wystudzeniu idealny na kanapki! Marynowanie - 1 doba do 3 dni. Wolne gotowanie - 4h, wolnowar w trybie slow cook high. Składniki: 0,8kg boczku surowego bez kości ze skórą (szerokocięty, "płaski" kawałek) 3 ząbki czosnku  18g soli peklującej (używałam peklosoli z Browinu z wit. C, przed użyciem innej należy sprawdzić zalecaną przez producenta gramaturę dla peklowania na sucho i przeliczyć dla swojego kawałka mięsa) 1,5 łyżeczki majeranku 1,5 łyżeczki papryki czerwonej  0,5 łyżeczki pieprzu czarnego  0,5 łyżeczki pieprzu białego 4 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego  4 kulki pieprzu kubeba (można pominąć lub zmienić np. na pieprz kolorowy w kulkach) 3 małe cebule 0,5 łyżeczki oleju 3 łyżki w