Przejdź do głównej zawartości

Wytrawna zupa dyniowa

Dynia jest dość ciekawym i elastycznym w kuchni warzywem. Szkoda, że zwykle traktowana po macoszemu, niezbyt często gości na naszych stołach. Lubię ją i na słono, i na słodko, stąd też w moim repertuarze znajdują się zarówno ciasta jak i obiady z udziałem dyni. Dzisiaj chciałabym Wam pokazać zupę dyniową w odsłonie "na słono".




Składniki:

  • ok. 1kg dyni - użyłam 2 małych
  • ok. 0,5 kg ziemniaków
  • 1 średnia marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • odrobina pora (miałam w ogródku takie malutkie jak szczypiorek)
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • zioła prowansalskie
  • imbir, papryka słodka, gałka muszkatołowa, pieprz, sól


Wykonanie:

  1. Dynię myjemy, usuwamy pestki, kroimy, bez obierania ze skórki, na kawałki (ćwiartki lub ósemki), układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 45 minut. 
  2. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w słupki. Mieszamy z oliwą i ziołami prowansalskimi. A następnie dorzucamy na ostatnie 20 minut do piekarnika, do piekącej się dyni. 
  3. Ziemniaki gotujemy.
  4. Przygotowujemy bulion.
  5. W międzyczasie w garnku na maśle szklimy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek i białą część porów, pociętą w talarki.
  6. Pieczone i gotowane warzywa, po lekkim przestudzeniu blendujemy i przekładamy do garnka. Zaczynamy od dyni, którą pozbawiamy po upieczeniu skórki (jest tak miękka, że możemy ją wyciągać łyżką z łódeczek). Następnie blendujemy marchewkę z ziemniakami i częścią bulionu (bez bulionu masa byłaby zbyt zbita i moglibyśmy spalić blender).
  7. Oba rodzaje puree, które trafiły do garnka, zalewamy resztą bulionu i gotujemy, mieszając wszystko na gładką masę.
  8. Gdy zupa jest już bliska zagotowania się, dodajemy przyprawy do smaku.
  9. Dajemy zupie czas na pogotowanie się (do godziny) na wolnym ogniu, aby wszystkie smaki się połaczyły.


Zupę podajemy ze szczypiorem z pora i podsmażonym na suchej patelni kabanosem lub boczkiem.



 Spodobał Ci się przepis?
  



Popularne przepisy

Micha przekąsek (dla dwojga)

Szybki i prosty patent na blachę przekąsek na kinowy wieczór we dwoje lub jako dodatek na stole na niedużą domówkę (sylwestrową i nie tylko!).  W skład proponowanego zestawu wchodzą suszone owoce w boczku, paluchy serowe oraz koperty na słono. Do pieczenia na raz potrzebna jest duża blacha, wyłożona papierem do pieczenia. Pieczenie (zgodnie z instrukcją danego ciasta francuskiego lub) - 200 stopni Celsjusza, góra-dół, 15-20 minut, do zrumienienia ciasta. Z podanej ilości składników otrzymałam: 4 pikantne paluchy serowe 15 kopert 14 daktyli w boczku Składniki: ok. 100g suszonych daktyli, (można użyć suszonych śliwek lub mixu suszonych owoców) 200g boczku surowego, pociętego w bardzo cienkie plastry 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 50g oliwek zielonych lub czarnych (mały "woreczek") ok. 30g sera żółtego (u mnie gouda) ok. 50 g wędliny (dowolna, najlepiej w kawałku) harissa lub pieprz cayenne do posypania paluchów serowych, jeśli przygotowujemy pikantną wersję Wykon...

Bajaderki

Bajaderki to słodki, cukierniczy "recykling" - dzięki niemu możemy uratować zakalec, nadać nową formę przeschniętemu ciastu, które nieapetycznie zalega od kilku dni, a nikt nie ma na nie ochoty. Za to na uroczą kulkę, obtoczoną w wiórkach kokosowych zawsze znajdzie się amator ;) Z podanej ilości składników otrzymałam 18 szt. bajaderek o "średnicy" ok. 5cm każda. Składniki: ok. 400g ciasta - powinno być to "suche ciasto" - bez dodatku kremów (u mnie była to połowa babki gotowanej z formy 1,5l) 2 czubate łyżki masła orzechowego ok. 90g dżemu porzeczkowego (0,33 małego słoika dżemu) 100g gorzkiej czekolady (wymieszałam gorzką, z gorzką z orzechami) 2 garści suszonej żurawiny (można dodać inne bakalie, np. rodzynki i/lub posiekane orzechy) wiórki kokosowe do obtoczenia bajaderek (ok. 4-5 łyżek) opcjonalnie: kilka kropel aromatu rumowego (chociaż bez niego też wychodzą pyszne) Wykonanie: Ciasto kruszymy w palcach drobno, do miski, w której będziemy zagniatać ma...

Żeberka wolno pieczone

Wolne pieczenie lub gotowanie to nie jest coś, do czego zwykle miewam wystarczająco dużo czasu i cierpliwości. Jednak taki sposób przyrządzania uwalnia tyle smaku i aromatu, że raz na jakiś czas jestem w stanie się "poświęcić" i przygotować danie w takiej formie. Tym razem padło na żeberka wieprzowe. Żeberka polecam zamarynować dzień wcześniej, aby dobrze przeszły przyprawami. Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte folią aluminiową, 4 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Składniki: ok. 1,6 kg żeberek wieprzowych (nie trójkąty, tylko "paski" - żeberka mięsne, im grubsze, tym lepsze) 3 łyżki oleju 5-6 łyżek ketchupu łagodnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego (jeśli nie używasz w kuchni sosu sojowego, po prostu dodaj 1,5 łyżeczki soli) 1-2 łyżeczki miodu 1-2 łyżeczki musztardy (użyłam czeskiej, jeśli preferujecie inny rodzaj - zapraszam do eksperymentowania ze smakami ;)) 1 łyżka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki wędzonej 2 chlusty sosu Worcestershire (jeśli n...

Danie jednogarnkowe z mięsem mielonym z indyka i kaszą jęczmienną

Obiad z jednego garnka to moja ulubiona kategoria kuchenna  - po skończonym gotowaniu pozostaje mało naczyń do umycia :)  Kolejnymi zaletami są szybkość, sytość i możliwość wykorzystania półproduktów. W końcu ułatwianie sobie gotowania to nie grzech. Z podane ilości składników otrzymałam ok. 3l dania. Do wykonania użyłam głębokiej patelni o średnicy 28cm, z pokrywą. W przepisie użyłam szklanki o pojemności 250ml. Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka (można użyć dowolnego mielonego lub siekanego mięsa) 500g włoszczyzny w słupkach (lub innych warzyw na patelnię, polecam mieszanki bez ziemniaków, jeśli chcemy dodać kaszę, w innym przypadku - dwie mieszanki warzywne i zrezygnować z kaszy) 500g sosu warzywnego (można użyć gotowego, w słoiku, tym razem wykorzystałam słodko-kwaśny) 1 szklanka wody 2 łyżki oliwy 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego 0,5 łyżeczki czosnku suszonego 0,5 szklanki kaszy ję...

Wieprzowina wolno pieczona - duża porcja

Przepis z myślą o imprezach rodzinnych, z udziałem osób nastawionych do kuchni nieco "konserwatywnie" - nie jest to tradycyjny schabowy, jednak przygotowana w ten sposób karkówka lub łopatka przypada do gustu wszystkim. Mięso jest bardzo delikatne, potrafi się rozpaść podczas krojenia, dlatego polecam zaopatrzyć się w bardzo ostry nóż ;) Marynowanie - na noc, a najlepiej na całą dobę w szczelnym pojemniku, w lodówce. Pieczenie - naczynie żaroodporne 5l, z pokrywą, góra-dół, 140 stopni Celsjusza, 6h. Składniki: ok. 2 kg wieprzowiny - łopatki lub karkówki (spokojnie mogą być to 2 lub 3 kawałki, które razem zamarynujemy i upieczemy) 2 łyżki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżeczka czosnku suszonego 1 łyżeczka imbiru 2 łyżeczki majeranku 0,5 łyżeczki pieprzu białego 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego (jeśli wolicie trochę bardziej słone, można dodać 3-4 łyżki sosu sojowego) 2 łyżki octu jabłkowego 5 ziarenek ziela angielskiego 3 liście laur...