Crème fraîche niełatwo znaleźć w sklepach, za to okazała się banalna w przygotowaniu. Ten francuski "wynalazek" okazał się całkiem ciekawą alternatywą do wykorzystania w kuchni. Pod warunkiem, że już go mamy ;)
Składniki:
(na małą porcję, do zużycia "na raz")
- 200 ml (mały kubeczek) śmietanki 30% lub 36% tłuszczu - użyłam 30%
- 1-2 łyżki stołowe maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego (o maksymalnie prostym składzie) - użyłam kefiru
Wykonanie:
- Śmietankę przelewamy do miseczki.
- Do śmietanki dodajemy maślankę, kefir lub jogurt naturalny i dokładnie mieszamy.
- Naczynie z tak "zaprawioną" śmietanką owijamy folią spożywczą i pozostawiamy do zgęstnienia. Możemy to zrobić na 2 sposoby:
- naczynie pozostawiamy na na ok. 6-8 godzin w temperaturze pokojowej, do bardzo delikatnego zakwaszenia i zgęstnienia,
- lub wstawiamy je na 8-12 godzin do lodówki.
Gotowy crème fraîche należy przechowywać w lodówce. A do czego można go wykorzystać? Jako składnik wypieków, deserów - czego jeszcze nie próbowałam - jak również w zupach, dipach czy sosach (te ostatnie wychodzą całkiem fajnie).