Przejdź do głównej zawartości

Udziec wołowy wolno pieczony

Pierwszy raz pieczyste dosłownie rozpadło mi się podczas krojenia, tak więc, bez uwiecznionego obok plastra mięsa, zdjęcie "bryły" udźca nie powala, ale smak "górki mięsa" na talerzu był oszałamiający. Wolno pieczona wołowina to zdecydowanie coś, co na stałe włączam do domowego repertuaru obiadowego.



Czas marynowania - minimum 12 godzin, polecam przetrzymać nawet do 24 godzin.

Do pieczenia udźca użyłam naczynia żaroodpornego o pojemności ok. 4l, z pokrywą.

Pieczenie mięsa - 160 stopni Celsjusza, góra-dół, 4 godziny.


Składniki:

  • ok. 1,5 kg udźca wołowego
  • 30 ml oliwy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu białego
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 0,25 łyżeczki imbiru
  • 300 ml bulionu wołowego


Wykonanie:

  1. Wszystkie przyprawy mieszamy w miseczce z oliwą. Odstawiamy.
  2. Mięso myjemy, oczyszczamy ze ścięgien oraz żyłek. Nacieramy ze wszystkich stron marynatą.
  3. Zamarynowane mięso wkładamy do miski (lub innego naczynia), jeśli zostało nam odrobinę marynaty, polewamy nią wierzch mięsa. 
  4. Miskę owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin, jeśli możemy, lepiej przetrzymać nawet do doby.
  5. Następnego dnia wyciągamy mięso z lodówki.
  6. Do naczynia żaroodpornego wlewamy 300 ml bulionu.
  7. Mięso delikatnie przekładamy do bulionu. Robimy to w taki sposób, by najpierw wołowina została namoczona bulionem z każdej strony. 
  8. Po namoczeniu z każdej strony staramy się trochę "wypłaszczyć" kawałek, aby jego jak największa część skryła się pod powierzchnią płynu.
  9. Zamykamy naczynie pokrywą i wstawiamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika, na 4 godziny.




Spodobał Ci się przepis?
  

Popularne przepisy

Pieczona szynka wieprzowa w plastrach

Szynkę można odpiec w kawałku, ale równie dobrze smakuje upieczona w kawałkach. Plastry szynki świetnie przechodzą marynatą i nie potrzebują aż tak długiego czasu marynowania, jak cały kawałek. Ważne, by pamiętać o tłuszczu w marynacie - szynka jest przeważnie mniej "otłuszczona" (niż np. karkówka) i bez tego dodatku na talerze trafi podeszwa, zamiast pysznego i soczystego mięsa. Zamarynowane mięso przed upieczeniem dobrze odstawić na 2-3h, dla uzyskania lepszego smaku. Pieczenie - naczynie żaroodporne 5l, z pokrywą, góra-dół, 2h - 1h 40 min. w 160 stopniach Celsjusza, 20 min. w 200 stopniach Celsjusza. Składniki: ok. 1,2 kg szynki wieprzowej 3 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej (można użyć 1 łyżeczki papryki wędzonej, zamiast 1 łyżeczki papryki słodkiej) 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka suszonego czosnku 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego 0,33 łyżeczki pieprzu białego 0,33 łyżeczki imbiru 2 średnie cebule ok. 200ml ...

Kruche ciasto z owocami i kruszonką

Kruche z wiśniami to smak mojego dzieciństwa. I jedno z pierwszych ciast, które babcia nauczyła mnie piec. Choć z wiśniami jest najlepsze, można je spokojnie zastąpić innymi owocami - nadal będzie pyszne i rozpływające się w ustach. Pieczenie - blacha o wymiarach 21cm x 25cm, 45-50 minut, 180 stopni Celsjusza, góra-dół. Spodu NIE podpiekamy wcześniej oddzielnie. Gotowe ciasto można polać lukrem, jednak jest ono na tyle słodkie, że bez tej dekoracji spokojnie się "obroni". Użyta w przepisie szklanka posiada objętość 250ml. Składniki: ciasto: 125g masła 0,5 szkl. cukru 1 jajko 175g mąki pszennej (typ dowolny, użyłam 405) 25g skrobi ziemniaczanej 0,5 łyżki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego kruszonka: 50g masła 0,5 szkl. cukru 0,33 szkl. mąki pszennej (typ dowolny, użyłam 405) ok. 500g owoców (użyłam moreli i czereśni) łyżka cukru pudru Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i zagniatamy na gładką masę - powinno dać się uformować w kulkę i nie przy...

Żeberka wolno pieczone

Wolne pieczenie lub gotowanie to nie jest coś, do czego zwykle miewam wystarczająco dużo czasu i cierpliwości. Jednak taki sposób przyrządzania uwalnia tyle smaku i aromatu, że raz na jakiś czas jestem w stanie się "poświęcić" i przygotować danie w takiej formie. Tym razem padło na żeberka wieprzowe. Żeberka polecam zamarynować dzień wcześniej, aby dobrze przeszły przyprawami. Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte folią aluminiową, 4 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Składniki: ok. 1,6 kg żeberek wieprzowych (nie trójkąty, tylko "paski" - żeberka mięsne, im grubsze, tym lepsze) 3 łyżki oleju 5-6 łyżek ketchupu łagodnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego (jeśli nie używasz w kuchni sosu sojowego, po prostu dodaj 1,5 łyżeczki soli) 1-2 łyżeczki miodu 1-2 łyżeczki musztardy (użyłam czeskiej, jeśli preferujecie inny rodzaj - zapraszam do eksperymentowania ze smakami ;)) 1 łyżka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki wędzonej 2 chlusty sosu Worcestershire (jeśli n...

Słodkie gofry jabłkowo-marchewkowe bez dodatku cukru

Czy gofry bez dodatku cukru mogą być słodkie? Jeśli do ciasta dodasz słodkie jabłko i marchewkę, będą nie tylko słodkie, ale również zaskoczą Cię intensywniejszym (żółtawym) kolorem. Propozycja świetna dla małych niejadków, którym chcemy w jakiś sposób przemycić do posiłku nieco warzyw i owoców. Jedyny minus? Znikają szybciej niż się pieką i przydaje się do niech mocniejsza gofrownica, ponieważ przy użyciu takiej poniżej 1000W ciężko uzyskać z tego ciasta chrupkie gofry. Z podanych składników otrzymasz ok. 6-7 sztuk rozetek serduszek. Przed smażeniem dobrze jest odstawić ciasto na 5-10 minut, dając czas płatkom owsianym na wchłonięcie części wilgoci z mokrych składników. Użyta w przepisie szklanka posiada objętość 250ml. Składniki: 2 średnie marchewki 1 jabłko (lepsza będzie słodka odmiana, użyłam Red Delicious) 2 jajka (wielkość M da radę, ale lepiej wychodzą na jajkach wielkości L) 0,5 szkl. płatków owsianych (można użyć zwykłych lub górskich, u mnie górskie) 1 szkl. mąki orkiszowej ...

Kurczak wolno pieczony

Tym razem mięso w wydaniu wolno pieczonym dla osób, które nie przepadają za wieprzowiną lub wołowiną. Tuszka kurczaka (lub podudzia - również testowałam) także nadają się do tego typu obróbki termicznej. Ich plusem jest również to, że nie musimy ich aż tak długo trzymać w marynacie - delikatniejsze mięso szybciej przechodzi aromatem przypraw. Tuszkę wystarczy zamarynować 2-3h wcześniej, ale jeśli natrzecie ją przyprawami tuż przed włożeniem do piekarnika, mięso również wyjdzie smaczne. Pieczenie - naczynie żaroodporne ok. 5l, z pokrywą, 3,5 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Jeśli chcecie bardziej przypiec skórkę, na ostatnie 15-20 minut należy odkryć naczynie, mięso polać obficie sosem z dna naczynia i zwiększyć temperaturę do 200 stopni. Składniki: ok. 1,5 kg tusza kurczaka (najlepiej użyć takiego z chowu "bez antybiotyków") 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej  1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżeczka ziół prowansalskich 0,5 łyżeczki kurkumy 0,5 łyżeczk...