Z okazji zbliżającego się (a u niektórych trwającego już w pełni) sezonu grillowego, postanowiłam odświeżyć przepis na nieco inny sos czosnkowy. Ten wyróżnia się tym, że zamiast posłużyć się w nim swojskim majonezem, wykorzystałam crème fraîche.
Składniki:
- 3 duże ząbki czosnku,
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- ok. 200 g crème fraîche - możemy go kupić lub zrobić samodzielnie
- 150 g jogurtu naturalnego (mały kubeczek)
- 1 łyżeczka musztardy
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
Wykonanie:
- Obieramy i rozdrabniamy ząbki czosnku.
- Pietruszkę myjemy, otrząsamy z wody, obrywamy listki i drobno siekamy.
- Do miski przekładamy czosnek, pietruszkę, dodajemy crème fraîche, jogurt naturalny, musztardę, sól oraz pieprz.
- Dokładnie mieszamy, do połączenia składników.
- Gotowy sos wstawiamy do lodówki.
By sos zgęstniał i nabrał przyjemnie kremowej konsystencji, warto przygotować go przynajmniej dzień wcześniej i pozostawić w lodówce na całą noc.
Sos świetnie pasuje do dań z ryby, sałatek oraz, oczywiście, dań z grilla.