Przejdź do głównej zawartości

Chlebek bananowy

Chlebek bananowy to w zasadzie ciasto... czasami sama się zastanawiam, skąd w nazwie się ten chlebek pojawił, bo choć to wyrób piekarniczy, do chleba mu daleko ;) Szczególnie, gdy mowa o chlebku bananowym bez drożdży, jak ten, o którym traktuje ten wpis.


Chlebek bananowy

Użyta w przepisie szklanka posiada objętość 250 ml.

Chlebki z podanej ilości ciasta zostały przeze mnie wypieczone w dwóch keksówkach o wymiarach 26 cm x 15 cm x 6 cm. Zamiast dwóch małych form można użyć jednej dużej, również wypiecze się bez problemu.

Wypiekanie - 180 stopni, góra-dół, ok. 40-45 minut (do tzw. suchego patyczka).


Składniki:

  • 3-4 bardzo dojrzałe banany (najlepsze są takie z czerniejącą skórką)
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można użyć łyżki cukru waniliowego)
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: płatki migdałowe i/lub rozdrobnione orzechy włoskie do posypania


    Wykonanie:

    1. Banany obieramy i rozgniatamy widelcem.
    2. Masło z częścią cukru (wsypuję zwykle maksymalnie połowę szklanki) ucieramy mikserem na puszystą, białą masę.
    3. Do masła dodajemy resztę cukru, jajka, mleko i ekstrakt waniliowy. Krótko miksujemy, do połączenia składników.
    4. Do otrzymanej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz banany. Miksujemy na wolnych obrotach lub mieszamy łyżką, do otrzymania jednolitego ciasta.
    5. Ciasto przekładamy do natłuszczonych lub wyłożonych papierem do pieczenia keksówek.
    6. Jeśli robimy wersję z posypką - posypujemy wierzch ciasta migdałami i/lub orzechami włoskimi.
    7. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, góra-dół, około 40 do 45 minut, do tzw. suchego patyczka.



     Spodobał Ci się przepis?
      

    Popularne przepisy

    Ciasto mieszane łyżką z jabłkami

    Ciężko być łasuchem przy naprawdę malutkich dzieciach. Dźwięk miksera czy innego robota kuchennego potrafi wybić niemal każdego malca z drzemki, a jest to ostatnie, o czym się marzy po kolejnej sesji usypiania marudnej pociechy. Dlatego możliwość wymieszania ciasta łyżką przed wstawieniem go do pieca to spełnienie rodzicielsko-piekarniczych marzeń. Właśnie z nich powstają takie przepisy jak ten :) Użyta w przepisie szklanka posiada objętość 250 ml. Ciasto zostało przeze mnie wypieczone w tortownicy o średnicy 24 cm. Wypiekanie - 180 stopni, góra-dół, ok. 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Składniki: 1,5 szklanki mąki 0,75 szklanki cukru ze względu na ręczne mieszanie, najlepiej użyć cukru drobnego lub cukru pudru (lepiej się rozpuszczą) 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 0,5 szklanki mleka 6 łyżek oleju 2 jabłka opcjonalnie: 2 łyżki cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego do ciasta  cukier puder do oprószenia gotowego ciasta Wykonanie: Umieszczamy w misce

    Żeberka wolno pieczone

    Wolne pieczenie lub gotowanie to nie jest coś, do czego zwykle miewam wystarczająco dużo czasu i cierpliwości. Jednak taki sposób przyrządzania uwalnia tyle smaku i aromatu, że raz na jakiś czas jestem w stanie się "poświęcić" i przygotować danie w takiej formie. Tym razem padło na żeberka wieprzowe. Żeberka polecam zamarynować dzień wcześniej, aby dobrze przeszły przyprawami. Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte folią aluminiową, 4 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Składniki: ok. 1,6 kg żeberek wieprzowych (nie trójkąty, tylko "paski" - żeberka mięsne, im grubsze, tym lepsze) 3 łyżki oleju 5-6 łyżek ketchupu łagodnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego (jeśli nie używasz w kuchni sosu sojowego, po prostu dodaj 1,5 łyżeczki soli) 1-2 łyżeczki miodu 1-2 łyżeczki musztardy (użyłam czeskiej, jeśli preferujecie inny rodzaj - zapraszam do eksperymentowania ze smakami ;)) 1 łyżka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki wędzonej 2 chlusty sosu Worcestershire (jeśli n

    Piersi kurczaka duszone w bulionie z zielonym pesto

    Pierś kurczaka to mocno uniwersalne mięso, które można przyrządzić na wiele sposobów - w całości, w kawałkach, pieczone, smażone, nadziewane... Jednym z ciekawszych pomysłów na soczystą pierś z kurczaka, jest duszenie jej. Mięso w ten sposób przechodzi aromatami z sosu, bez potrzeby wcześniejszego marynowania. Do smażenia i duszenia użyłam patelni 28cm z pokrywą. Smażenie - duży ogień, po 3 minuty na obie strony filetów. Duszenie - wolny ogień, 70 minut - po 40 minutach przewróciłam filety w sosie i dusiłam je dalszych 30 minut. Składniki: 4 szt. fileta z piersi kurczaka (łącznie ok. 1200g) 2 łyżki masła klarowanego 300ml bulion (użyłam bulionu z kury, można użyć warzywnego)  190g (1 słoiczek) zielonego pesto na bazie bazylii sól i pieprz do osypania mięsa Wykonanie: Filety myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i oczyszczamy z błonek. Jeśli piersi są z polędwiczkami, nie wycinamy ich. Oczyszczone filety nacinamy płytko i pod skosem z wierzchu (ta strona bez polędwiczki). 2-3 nacięcia

    Szynka wieprzowa wolno pieczona

     Wolne pieczenie przeżywa swój renesans, więc tym razem padło na szynkę wieprzową. Jest to przyjemne i wdzięczne mięso, wystarczy tylko znaleźć wystarczająco ładny kawałek i... powoli pieczemy! :) Szynkę polecam zamarynować dzień wcześniej, aby dobrze przeszła przyprawami. Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte pokrywą, 4,5 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Składniki: 1,5 kg szynki wieprzowej 80 g (mały słoiczek) koncentratu pomidorowego 4 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 2 łyżki majeranku 1,75 łyżeczki soli 1 łyżeczka papryki wędzonej 0,75 łyżeczki pieprzu białego 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego  Wykonanie: Obieramy i bardzo drobno siekamy czosnek. Odstawiamy na ok. 10 minut. W miseczce mieszamy marynatę - olej, koncentrat pomidorowy, czosnek oraz wszystkie przyprawy. Szynkę oczyszczamy z ewentualnych błonek, ścięgien. Nacieramy marynatą. Tak przygotowane mięso przekładamy do naczynia. Naczynie szczelnie zamykamy i umieszczamy w lodówce na co najmniej noc, najlepiej marynować szyn

    Słodkie gofry jabłkowo-marchewkowe bez dodatku cukru

    Czy gofry bez dodatku cukru mogą być słodkie? Jeśli do ciasta dodasz słodkie jabłko i marchewkę, będą nie tylko słodkie, ale również zaskoczą Cię intensywniejszym (żółtawym) kolorem. Propozycja świetna dla małych niejadków, którym chcemy w jakiś sposób przemycić do posiłku nieco warzyw i owoców. Jedyny minus? Znikają szybciej niż się pieką i przydaje się do niech mocniejsza gofrownica, ponieważ przy użyciu takiej poniżej 1000W ciężko uzyskać z tego ciasta chrupkie gofry. Z podanych składników otrzymasz ok. 6-7 sztuk rozetek serduszek. Przed smażeniem dobrze jest odstawić ciasto na 5-10 minut, dając czas płatkom owsianym na wchłonięcie części wilgoci z mokrych składników. Użyta w przepisie szklanka posiada objętość 250ml. Składniki: 2 średnie marchewki 1 jabłko (lepsza będzie słodka odmiana, użyłam Red Delicious) 2 jajka (wielkość M da radę, ale lepiej wychodzą na jajkach wielkości L) 0,5 szkl. płatków owsianych (można użyć zwykłych lub górskich, u mnie górskie) 1 szkl. mąki orkiszowej