Przejdź do głównej zawartości

Chlebek bananowy

Chlebek bananowy to w zasadzie ciasto... czasami sama się zastanawiam, skąd w nazwie się ten chlebek pojawił, bo choć to wyrób piekarniczy, do chleba mu daleko ;) Szczególnie, gdy mowa o chlebku bananowym bez drożdży, jak ten, o którym traktuje ten wpis.


Chlebek bananowy

Użyta w przepisie szklanka posiada objętość 250 ml.

Chlebki z podanej ilości ciasta zostały przeze mnie wypieczone w dwóch keksówkach o wymiarach 26 cm x 15 cm x 6 cm. Zamiast dwóch małych form można użyć jednej dużej, również wypiecze się bez problemu.

Wypiekanie - 180 stopni, góra-dół, ok. 40-45 minut (do tzw. suchego patyczka).


Składniki:

  • 3-4 bardzo dojrzałe banany (najlepsze są takie z czerniejącą skórką)
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można użyć łyżki cukru waniliowego)
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: płatki migdałowe i/lub rozdrobnione orzechy włoskie do posypania


    Wykonanie:

    1. Banany obieramy i rozgniatamy widelcem.
    2. Masło z częścią cukru (wsypuję zwykle maksymalnie połowę szklanki) ucieramy mikserem na puszystą, białą masę.
    3. Do masła dodajemy resztę cukru, jajka, mleko i ekstrakt waniliowy. Krótko miksujemy, do połączenia składników.
    4. Do otrzymanej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz banany. Miksujemy na wolnych obrotach lub mieszamy łyżką, do otrzymania jednolitego ciasta.
    5. Ciasto przekładamy do natłuszczonych lub wyłożonych papierem do pieczenia keksówek.
    6. Jeśli robimy wersję z posypką - posypujemy wierzch ciasta migdałami i/lub orzechami włoskimi.
    7. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, góra-dół, około 40 do 45 minut, do tzw. suchego patyczka.



     Spodobał Ci się przepis?
      

    Popularne przepisy

    Żeberka wolno pieczone

    Wolne pieczenie lub gotowanie to nie jest coś, do czego zwykle miewam wystarczająco dużo czasu i cierpliwości. Jednak taki sposób przyrządzania uwalnia tyle smaku i aromatu, że raz na jakiś czas jestem w stanie się "poświęcić" i przygotować danie w takiej formie. Tym razem padło na żeberka wieprzowe. Żeberka polecam zamarynować dzień wcześniej, aby dobrze przeszły przyprawami. Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte folią aluminiową, 4 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Składniki: ok. 1,6 kg żeberek wieprzowych (nie trójkąty, tylko "paski" - żeberka mięsne, im grubsze, tym lepsze) 3 łyżki oleju 5-6 łyżek ketchupu łagodnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego (jeśli nie używasz w kuchni sosu sojowego, po prostu dodaj 1,5 łyżeczki soli) 1-2 łyżeczki miodu 1-2 łyżeczki musztardy (użyłam czeskiej, jeśli preferujecie inny rodzaj - zapraszam do eksperymentowania ze smakami ;)) 1 łyżka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki wędzonej 2 chlusty sosu Worcestershire (jeśli n

    Szynka wieprzowa wolno pieczona

     Wolne pieczenie przeżywa swój renesans, więc tym razem padło na szynkę wieprzową. Jest to przyjemne i wdzięczne mięso, wystarczy tylko znaleźć wystarczająco ładny kawałek i... powoli pieczemy! :) Szynkę polecam zamarynować dzień wcześniej, aby dobrze przeszła przyprawami. Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte pokrywą, 4,5 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Składniki: 1,5 kg szynki wieprzowej 80 g (mały słoiczek) koncentratu pomidorowego 4 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 2 łyżki majeranku 1,75 łyżeczki soli 1 łyżeczka papryki wędzonej 0,75 łyżeczki pieprzu białego 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego  Wykonanie: Obieramy i bardzo drobno siekamy czosnek. Odstawiamy na ok. 10 minut. W miseczce mieszamy marynatę - olej, koncentrat pomidorowy, czosnek oraz wszystkie przyprawy. Szynkę oczyszczamy z ewentualnych błonek, ścięgien. Nacieramy marynatą. Tak przygotowane mięso przekładamy do naczynia. Naczynie szczelnie zamykamy i umieszczamy w lodówce na co najmniej noc, najlepiej marynować szyn

    Sos jogurtowo-musztardowy

    Mała, improwizowana z zawartości lodówki porcja sosu do mięsa "na już". Sos jogurtowy w wydaniu fit - bez dodatku majonezu, bez śmietany - więc coś, na co można skusić się, nawet namiętnie licząc kalorie podczas każdego posiłku. Sos bardzo fajnie komponował mi się z szarpaną wieprzowiną , sprawdzi się również do dań z grilla . Z podanej ilości składników otrzymałam ponad 200ml sosu jogurtowego. Sos nadaje się do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Składniki: 200g (mały kubeczek) jogurtu naturalnego (w moim przypadku był to jogurt kremowy 3%, można użyć dowolnego, jednak gęstszy będzie lepszy)  1 łyżeczka musztardy  1 płaska łyżeczka papryki czerwonej  0,33 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki czosnku suszonego 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego  0,25 łyżeczki pieprzu czarnego  Wykonanie: Wszystkie składniki sosu umieszczamy w miseczce. Zawartość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Sos nadaje się do spożycia od razu po przygotowaniu, jednak wyrazistszy w smaku będzie po ok. 2 godzina

    Muffinki bananowe z mąki pełnoziarnistej

    Coś na szybko dla małych i dużych smakoszy! Ciasto bananowe w formie muffinek jest tak samo smaczne, jak chlebek bananowy, jednak forma pozwala na łatwiejszy "transport" przekąski ze sobą. Jest to także atrakcyjniejsza postać dla dzieci - cała foremka dla malucha. To co dla mnie jest plusem, to również to, że wykonanie nie wymaga użycia robotów kuchennych - ciasto wystarczy wymieszać łyżką lub trzepaczką, jestem więc w stanie zrobić blachę pyszności w trakcie niemowlęcej drzemki. Z podanych proporcji otrzymamy (w zależności od wielkości foremek) około 12 sztuk "dużych" muffinek. Pieczenie - 170 stopni Celsjusza, góra-dół, 25 min. Użyta w przepisie szklanka posiada objętość 250 ml. Składniki: 3 dojrzałe banany 1 jajko 0,33 szkl. cukru 65ml oleju 50ml mleka 1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej (możemy użyć także dowolnej innej mąki pszennej lub orkiszowej) 0,5 łyżeczki sody 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Jajko, olej, mleko umieszczamy w jednej miseczce. Miesza

    Szarpana wieprzowina

    Coś, przed czym z niewiadomych mi samej przyczyn, wzbraniałam się przez dłuższy czas, a co podbiło talerze i kubki smakowe. Szarpana wieprzowina okazała się strzałem w dziesiątkę nawet dla wybrednego kilkulatka, który najpierw wyjadał samo mięso, a potem zapychał się bułkami :) Polecam spróbować wersji zarówno w bułeczkach bao jak i "zwykłych" lub pełnoziarnistych brioszkach. Marynowanie mięsa - 12 do 24h. Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte pokrywą, 5 godzin, 140 stopni Celsjusza, góra-dół. Składniki: 2 kg łopatki wieprzowej 3 łyżki oleju 2 łyżki octu jabłkowego 3 łyżki cukru trzcinowego (można użyć zwykłego białego) 2 łyżeczki papryki słodkiej 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne 2 płaskie łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka czosnku suszonego 0,33 łyżeczki gałki muszkatołowej  2 średnie cebule 300 ml bulionu Wykonanie: W miseczce mieszamy składniki marynaty (wszystko poza cebulą oraz bulionem). Łopatkę oczyszczamy z