Coś dla łasuchów na co dzień i od święta. Mini serniczki mogą zastąpić tradycyjny sernik na świątecznym stole lub być deserem "na szybko" nawet bez okazji.
Jest to również kolejny przepis na ciasto mieszane łyżką.
Użyta w przepisie szklanka posiada objętość 250 ml.
Z podanej ilości składników, w zależności od wielkości foremek do muffinek, można otrzymać od 18 do 24 mini serniczków.
Wypiekanie - 180 stopni, góra-dół, ok. 25 minut, łącznie 10 minut dalszego studzenia w piekarniku.
Składniki:
masa serowa:
- 1kg sera twarogowego do serników
- 3 jajka
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
- 0,75 szklanki cukru - drobnego lub cukru pudru; jeśli wolicie mniej słodką wersję, można zmniejszyć ilość słodzidła, dodając 0,5 szklanki cukru
- opcjonalnie 1 opakowanie cukru waniliowego
wierzch serniczków:
(moje propozycje - równie dobrze możecie użyć innych owoców lub mas):
- 2 średniej wielkości jabłka
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
lub
- 1-2 tabliczki czekolady mlecznej
Wykonanie:
Mini serniczki:
- Nastawiamy piekarnik na 180 stopni, góra-dół.
- Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misce i mieszamy łyżką na jednolitą masę.
- Masę serową przekładamy do foremek do muffinek. Nie wypełniamy foremek do końca - powinniśmy zostawić około 0,5 cm do 1 cm wolnego miejsca (później wypełnimy je masą owocową).
- Jeśli przygotowujemy wariant z czekoladą, na wierzch każdej muffinki kładziemy kostkę czekolady.
- Gotowe serniczki wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 25 minut.
- Po upieczeniu, aby nam nie opadły, początkowo serniczki studzimy w piekarniku - 5 minut przy minimalnie uchylonym piekarniku (bardzo wąska szpara w drzwiczkach pieca), potem na kolejne 5 minut otwieramy piekarnik do połowy i dopiero po upływie tego czasu wyciągamy serniczki definitywnie z piekarnika.
Owocowy wierzch:
(jeśli nie zdecydujemy się na wariant z czekoladą)
- Rozpuszczamy galaretkę w 400 ml gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia.
- Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce, na dużych oczkach.
- Starte jabłka zalewamy wystudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki na ok. 30-40 minut, do uzyskania gęstej, prawie ściętej masy.
- Masę jabłkową przekładamy na wystudzone mini serniczki.
- Serniczki wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, do pełnego ścięcia się galaretki.