Przejdź do głównej zawartości

Pieczony obiad z jednej blachy

Jestem ogromną fanką dań, które podczas przygotowywania mało brudzą, stąd też nie gardzę przepisami na dobre jednogarnkowce. A jednoblachowce? Co, gdyby zjeść kompletny posiłek z piekarnika, który dla odmiany nie jest (pyszną) zapiekanką? 

Po inspirację na takie cudo zapraszam poniżej ;)



Podane składniki to naprawdę duża, "rodzinna" porcja, więc jeśli jest Was w domu mniej, doradzałabym użycia połowy składników, aby nie jeść pieczonki przez cały tydzień.

Pieczenie - 180 stopni, góra-dół, łączny czas pieczenia 60 minut.


Składniki:

porcja warzyw:
(jeśli macie pod ręką coś innego, wolicie inny miks, można użyć również innych warzyw)

  • 3 duże ziemniaki
  • 2 średniej wielkości papryki (tym razem użyłam wyłącznie czerwonych, ale jeśli macie ochotę zaszaleć z kolorami - jak najbardziej!)
  • 4 średniej wielkości marchewki
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka ziół (użyłam tym razem gotowej mieszanki ziół dalmatyńskich, ale równie dobrze działają zioła prowansalskie lub własne kompozycje ulubionych)
  • opcjonalnie 0,5 łyżeczki soli

porcja mięsa:

  • 1 kg mięsa, np. drobiowego - mięso z udek, podudzia - coś niewielkiego na objętość pojedynczej sztuki, dzięki czemu zachowujemy wspólny czas pieczenia z warzywami
  • 2 łyżki ziół i przypraw (wymieszałam 0,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, łyżeczkę czosnku suszonego oraz łyżkę ziół dalmatyńskich. Tutaj również możecie zastosować inne mieszanki lub samemu poeksperymentować ze smakami)

Wykonanie:

  1. Na dużej blasze przygotowujemy 2 worki do pieczenia.
  2. Mięso myjemy, jeśli jest taka konieczność, oczyszczamy i dzielimy na porcje.
  3. Oczyszczone mięso przyprawiamy i umieszczamy w jednym z dwóch przygotowanych wcześniej worków. Worek zamykamy.
  4. Myjemy, obieramy i kroimy warzywa - ziemniaki i paprykę w dużą kostkę, marchew w słupki.
  5. Warzywa umieszczamy w drugim worku, przyprawiamy, dodajemy oliwę. Worek zamykamy i potrząsamy nim delikatnie, by zawartość się wymieszała.
  6. Blachę z workami wstawiamy na 50 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.
  7. Po upływie czasu worki rozcinany i zostawiamy we wciąż włączonym piekarniku na kolejne 10 minut do lekkiego przyrumienienia.

Mięso i warzywa możemy zjeść w takiej wersji lub swoje talerze wzbogacić surówką ze świeżych warzyw.



 Spodobał Ci się przepis?
  

Popularne przepisy

Kruche ciasto z owocami i kruszonką

Kruche z wiśniami to smak mojego dzieciństwa. I jedno z pierwszych ciast, które babcia nauczyła mnie piec. Choć z wiśniami jest najlepsze, można je spokojnie zastąpić innymi owocami - nadal będzie pyszne i rozpływające się w ustach. Pieczenie - blacha o wymiarach 21cm x 25cm, 45-50 minut, 180 stopni Celsjusza, góra-dół. Spodu NIE podpiekamy wcześniej oddzielnie. Gotowe ciasto można polać lukrem, jednak jest ono na tyle słodkie, że bez tej dekoracji spokojnie się "obroni". Użyta w przepisie szklanka posiada objętość 250ml. Składniki: ciasto: 125g masła 0,5 szkl. cukru 1 jajko 175g mąki pszennej (typ dowolny, użyłam 405) 25g skrobi ziemniaczanej 0,5 łyżki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego kruszonka: 50g masła 0,5 szkl. cukru 0,33 szkl. mąki pszennej (typ dowolny, użyłam 405) ok. 500g owoców (użyłam moreli i czereśni) łyżka cukru pudru Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i zagniatamy na gładką masę - powinno dać się uformować w kulkę i nie przy...

Pieczona szynka wieprzowa w plastrach

Szynkę można odpiec w kawałku, ale równie dobrze smakuje upieczona w kawałkach. Plastry szynki świetnie przechodzą marynatą i nie potrzebują aż tak długiego czasu marynowania, jak cały kawałek. Ważne, by pamiętać o tłuszczu w marynacie - szynka jest przeważnie mniej "otłuszczona" (niż np. karkówka) i bez tego dodatku na talerze trafi podeszwa, zamiast pysznego i soczystego mięsa. Zamarynowane mięso przed upieczeniem dobrze odstawić na 2-3h, dla uzyskania lepszego smaku. Pieczenie - naczynie żaroodporne 5l, z pokrywą, góra-dół, 2h - 1h 40 min. w 160 stopniach Celsjusza, 20 min. w 200 stopniach Celsjusza. Składniki: ok. 1,2 kg szynki wieprzowej 3 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej (można użyć 1 łyżeczki papryki wędzonej, zamiast 1 łyżeczki papryki słodkiej) 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka suszonego czosnku 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego 0,33 łyżeczki pieprzu białego 0,33 łyżeczki imbiru 2 średnie cebule ok. 200ml ...

Zielony dressing sałatkowy

Energetyczny kolor i wyrazisty smak. Z pewnością coś, co kojarzymy głównie z gotowych zestawów sałatkowych. Tymczasem samodzielne wykonanie takiego sosu sałatkowego jest dziecinnie proste :) Podana ilość dressingu mieści się (z zapasem) w pojemniczku o pojemności ok. 330ml. Do uzyskania jednolitej masy dressingu wykorzystujemy blender. Dressing jest gęsty, jeśli chcielibyście uzyskać jego rzadszą wersję, należy dodać 1-2 łyżki oliwy lub wody do podanych proporcji. Składniki: 5 łyżek oliwy 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżeczki musztardy (użyłam miodowej) 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka czosnku suszonego (można użyć świeżego) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki  2 łyżki posiekanego koperku Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w pojemniku nadającym się do blendowania. Blendujemy krótko, na niższych obrotach, do połączenia składników i uzyskania w miarę jednolitej masy (część natki i koperku może pozostać w większych kawałkach - sos ładniej wygląda). Sos możemy zużyć od razu lub prze...

Kremowy sos czosnkowy bez majonezu

Z okazji zbliżającego się (a u niektórych trwającego już w pełni) sezonu grillowego, postanowiłam odświeżyć przepis na nieco inny sos czosnkowy. Ten wyróżnia się tym, że zamiast posłużyć się w nim swojskim majonezem, wykorzystałam crème fraîche. Składniki: 3 duże ząbki czosnku, 0,5 pęczka natki pietruszki ok. 200 g crème fraîche - możemy go kupić lub zrobić samodzielnie 150 g jogurtu naturalnego (mały kubeczek) 1 łyżeczka musztardy 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu Wykonanie: Obieramy i rozdrabniamy ząbki czosnku. Pietruszkę myjemy, otrząsamy z wody, obrywamy listki i drobno siekamy. Do miski przekładamy czosnek, pietruszkę, dodajemy crème fraîche, jogurt naturalny, musztardę, sól oraz pieprz.  Dokładnie mieszamy, do połączenia składników. Gotowy sos wstawiamy do lodówki. By sos zgęstniał i nabrał przyjemnie kremowej konsystencji, warto przygotować go przynajmniej dzień wcześniej i pozostawić w lodówce na całą noc. Sos świetnie pasuje do dań z ryby, sałatek oraz, oczywiście, d...

Słodkie gofry jabłkowo-marchewkowe bez dodatku cukru

Czy gofry bez dodatku cukru mogą być słodkie? Jeśli do ciasta dodasz słodkie jabłko i marchewkę, będą nie tylko słodkie, ale również zaskoczą Cię intensywniejszym (żółtawym) kolorem. Propozycja świetna dla małych niejadków, którym chcemy w jakiś sposób przemycić do posiłku nieco warzyw i owoców. Jedyny minus? Znikają szybciej niż się pieką i przydaje się do niech mocniejsza gofrownica, ponieważ przy użyciu takiej poniżej 1000W ciężko uzyskać z tego ciasta chrupkie gofry. Z podanych składników otrzymasz ok. 6-7 sztuk rozetek serduszek. Przed smażeniem dobrze jest odstawić ciasto na 5-10 minut, dając czas płatkom owsianym na wchłonięcie części wilgoci z mokrych składników. Użyta w przepisie szklanka posiada objętość 250ml. Składniki: 2 średnie marchewki 1 jabłko (lepsza będzie słodka odmiana, użyłam Red Delicious) 2 jajka (wielkość M da radę, ale lepiej wychodzą na jajkach wielkości L) 0,5 szkl. płatków owsianych (można użyć zwykłych lub górskich, u mnie górskie) 1 szkl. mąki orkiszowej ...