Szynkę można odpiec w kawałku, ale równie dobrze smakuje upieczona w kawałkach. Plastry szynki świetnie przechodzą marynatą i nie potrzebują aż tak długiego czasu marynowania, jak cały kawałek. Ważne, by pamiętać o tłuszczu w marynacie - szynka jest przeważnie mniej "otłuszczona" (niż np. karkówka) i bez tego dodatku na talerze trafi podeszwa, zamiast pysznego i soczystego mięsa.
Zamarynowane mięso przed upieczeniem dobrze odstawić na 2-3h, dla uzyskania lepszego smaku.
Pieczenie - naczynie żaroodporne 5l, z pokrywą, góra-dół, 2h - 1h 40 min. w 160 stopniach Celsjusza, 20 min. w 200 stopniach Celsjusza.
Składniki:
- ok. 1,2 kg szynki wieprzowej
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej (można użyć 1 łyżeczki papryki wędzonej, zamiast 1 łyżeczki papryki słodkiej)
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
- 0,33 łyżeczki pieprzu białego
- 0,33 łyżeczki imbiru
- 2 średnie cebule
- ok. 200ml wody
Wykonanie:
- Szynkę myjemy, oczyszczamy z ewentualnych błonek, ścięgien. Kroimy na plastry grubości ok. 2 cm.
- Plastry lekko rozbijamy tłuczkiem ("symboliczne" puknięcia z każdej strony kawałka - nie rozbijamy go jak kotletów, tylko delikatnie zmiękczamy mięso, więc wystarczy, jeśli wzór z tłuczka tylko odciśnie się na plastrach).
- Oliwę łączymy w większej misce ze wszystkimi przyprawami.
- Do miski z marynatą wkładamy plastry szynki i dokładnie nacieramy marynatą. Odstawiamy. Najlepiej dać mięsu 2-3h w marynacie przed upieczeniem go.
- Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w grube (ok. 0,5cm grubości) półtalarki.
- Cebulą mościmy dno naczynia żaroodpornego.
- Na cebuli układamy plastry szynki, aby wszystkie się zmieściły, powinny nachodzić jeden na drugi.
- Do opróżnionej z mięsa miski wlewamy wodę. Mieszamy, zbierając płynem jak najwięcej pozostałości marynaty.
- Wodę wlewamy do naczynia z mięsem. Staramy się nią NIE lać po mięsie, tak, aby nie spłukać z niego marynaty.
- Zamykany naczynie i wstawiamy do rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza piekarnika, góra-dół, na 1h 40 minut. Po upływie tego czasu zdejmujemy pokrywę z naczynia, mięso polewamy obficie sosem z dna, temperaturę podnosimy do 200 stopni Celsjusza i dopiekamy mięso jeszcze 20 minut w zamkniętym ponownie piecu.
- Szynkę podajemy z ulubionymi dodatkami.