Przejdź do głównej zawartości

Szarpany kurczak

Co prawda mięso kurczaka do szarpania nie jest pieczone (jak wcześniej w przypadku szarpanej wieprzowiny), a duszone, ale nadal przyjemna "ciekawostka" na talerzu. I coś, co smakuje najmłodszym.


Duszenie - ok. 1,5-2h.

Składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka (ok. 1 kg)
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 500g przecieru pomidorowego (można również użyć passaty, akurat miałam przecier w tetrapaku)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki oregano
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu (wymieszałam kolorowy i czarny)
  • oliwa do smażenia


Wykonanie:

  1. Mięso oczyszczamy. Dzielimy każdy filet na 3-4 mniejsze kawałki, starając się zrobić to w poprzek włókien. Odstawiamy.
  2. Obieramy i kroimy cebulę oraz czosnek. Cebulę w półtalarki, czosnek rozdrabniamy. Odstawiamy.
  3. Na rozgrzanej oliwie na patelni szybko obsmażamy fileta na złoty kolor z obu stron (smażenie można pominąć, jeśli chcecie zrobić delikatniejszą wersję dania). Odstawiamy.
  4. W garnku, na oliwie, szklimy cebulę z czosnkiem.
  5. Do zeszklonej cebuli dodajemy obsmażone mięso, przyprawy, zalewamy wszystko przecierem (płyn nie musi całkowicie zakrywać mięsa). Mieszamy.
  6. Dusimy wszystko pod przykryciem na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Kurczak jest już dobry, jeśli po naciśnięciu łyżką mięsa zaczyna się samo rozpadać.
  7. Jeśli w garnku mamy zbyt wiele płynu, zwiększamy ogień pod garnkiem i odparowujemy nadmiar, cały czas mieszając. Pod wpływem mieszania większość mięsa sama powinna się rozpaść.
  8. Jeśli nie odparowujemy nadmiaru płynu (lub już to zrobiliśmy), wyłączamy palnik i dwoma widelcami szarpiemy mięso.

Gotowe mięso podajemy z ulubionymi dodatkami, można je również jeść na kanapkach lub użyć jako farszu do pierogów.



Spodobał Ci się przepis?

Popularne przepisy

Pieczona szynka wieprzowa w plastrach

Szynkę można odpiec w kawałku, ale równie dobrze smakuje upieczona w kawałkach. Plastry szynki świetnie przechodzą marynatą i nie potrzebują aż tak długiego czasu marynowania, jak cały kawałek. Ważne, by pamiętać o tłuszczu w marynacie - szynka jest przeważnie mniej "otłuszczona" (niż np. karkówka) i bez tego dodatku na talerze trafi podeszwa, zamiast pysznego i soczystego mięsa. Zamarynowane mięso przed upieczeniem dobrze odstawić na 2-3h, dla uzyskania lepszego smaku. Pieczenie - naczynie żaroodporne 5l, z pokrywą, góra-dół, 2h - 1h 40 min. w 160 stopniach Celsjusza, 20 min. w 200 stopniach Celsjusza. Składniki: ok. 1,2 kg szynki wieprzowej 3 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej (można użyć 1 łyżeczki papryki wędzonej, zamiast 1 łyżeczki papryki słodkiej) 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka suszonego czosnku 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego 0,33 łyżeczki pieprzu białego 0,33 łyżeczki imbiru 2 średnie cebule ok. 200ml ...

Żeberka wolno pieczone

Wolne pieczenie lub gotowanie to nie jest coś, do czego zwykle miewam wystarczająco dużo czasu i cierpliwości. Jednak taki sposób przyrządzania uwalnia tyle smaku i aromatu, że raz na jakiś czas jestem w stanie się "poświęcić" i przygotować danie w takiej formie. Tym razem padło na żeberka wieprzowe. Żeberka polecam zamarynować dzień wcześniej, aby dobrze przeszły przyprawami. Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte folią aluminiową, 4 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Składniki: ok. 1,6 kg żeberek wieprzowych (nie trójkąty, tylko "paski" - żeberka mięsne, im grubsze, tym lepsze) 3 łyżki oleju 5-6 łyżek ketchupu łagodnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego (jeśli nie używasz w kuchni sosu sojowego, po prostu dodaj 1,5 łyżeczki soli) 1-2 łyżeczki miodu 1-2 łyżeczki musztardy (użyłam czeskiej, jeśli preferujecie inny rodzaj - zapraszam do eksperymentowania ze smakami ;)) 1 łyżka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki wędzonej 2 chlusty sosu Worcestershire (jeśli n...

Pieczone golonki z indyka

Golonki z indyka, zaraz obok udźca, są moimi ulubionymi kawałkami indyka, które wyjątkowo mocno nadają się do pieczenia. W przeciwieństwie do piersi, która wymaga znacznie więcej troski, to mięso nawet bez szerszej gamy "zabiegów nawilżających" wychodzi z piekarnika miękkie i soczyste. Marynowanie - minimum 3h, najlepiej zostawić na całą noc w lodówce. Pieczenie - naczynie żaroodporne ok. 5l, z pokrywą - 2h 25 min. - 140 stopni Celsjusza, góra-dół, 2h 10 min. z pokrywą, następnie 220 stopni Celsjusza, góra-dół, 15 min. bez pokrywy. Składniki: 1,8 kg (4 szt.) golonek z indyka 1 łyżka soli ziołowej 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią 100ml wody 4 plasterki masła (grubości ok. 2-3mm) Wykonanie: Golonki myjemy, usuwamy ewentualne odłamki kości. Osuszamy. Sól ziołową mieszamy z suszonymi pomidorami z bazylią. Przygotowanymi przyprawami nacieramy golonki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym. Zamknięte naczynie wkładamy na minimum 3h do lodówki, najlepiej na całą noc. ...

Pieczony kalafior

Kalafior jest jednym z moich ulubionych warzyw. Choć (przynajmniej części) kojarzy się głownie jako składnik zup - jarzynowej lub kalafiorowej, może on również występować w innych, moim zdaniem, smaczniejszych wersjach. Jedną z nich są pieczone w piekarniku różyczki kalafiora. Świetnie sprawdza się jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie w upalne dni. Z podanych składników przygotujemy 1 dużą blachę pieczonego kalafiora. Pieczenie - 180-190 stopni, góra-dół, 35 min. Składniki: 1 średni kalafior 4 łyżki oliwy 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru (można pominąć, dodany do marynaty dla karmelizacji) 0,5 łyżeczki czosnku 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej 0,33 łyżeczki kurkumy  0,25 łyżeczki pieprzu Wykonanie: Kalafior opłukujemy i odcinamy różyczki. Staramy się, by cząstki były podobnej wielkości i nie przekraczały ok. 3-4cm obwodu, większe różyczki przecinamy na pół lub cząstki. Różyczki umieszczamy w większej misce, wygodnej do intensywnego mieszania. W niewielkiej miseczce łą...

Udziec wołowy wolno pieczony

Pierwszy raz pieczyste dosłownie rozpadło mi się podczas krojenia, tak więc, bez uwiecznionego obok plastra mięsa, zdjęcie "bryły" udźca nie powala, ale smak "górki mięsa" na talerzu był oszałamiający. Wolno pieczona wołowina to zdecydowanie coś, co na stałe włączam do domowego repertuaru obiadowego. Czas marynowania - minimum 12 godzin, polecam przetrzymać nawet do 24 godzin. Do pieczenia udźca użyłam naczynia żaroodpornego o pojemności ok. 4l, z pokrywą. Pieczenie mięsa - 160 stopni Celsjusza, góra-dół, 4 godziny. Składniki: ok. 1,5 kg udźca wołowego 30 ml oliwy 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka czosnku suszonego 1 łyżeczka tymianku 0,5 łyżeczki pieprzu białego 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego 0,25 łyżeczki imbiru 300 ml bulionu wołowego Wykonanie: Wszystkie przyprawy mieszamy w miseczce z oliwą. Odstawiamy. Mięso myjemy, oczyszczamy ze ścięgien oraz żyłek. Nacieramy ze wszystkich stron marynatą. Zamarynowane mięso wkładamy do miski (lub innego naczynia), jeśli ...