Przejdź do głównej zawartości

Szarpany kurczak

Co prawda mięso kurczaka do szarpania nie jest pieczone (jak wcześniej w przypadku szarpanej wieprzowiny), a duszone, ale nadal przyjemna "ciekawostka" na talerzu. I coś, co smakuje najmłodszym.


Duszenie - ok. 1,5-2h.

Składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka (ok. 1 kg)
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 500g przecieru pomidorowego (można również użyć passaty, akurat miałam przecier w tetrapaku)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki oregano
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu (wymieszałam kolorowy i czarny)
  • oliwa do smażenia


Wykonanie:

  1. Mięso oczyszczamy. Dzielimy każdy filet na 3-4 mniejsze kawałki, starając się zrobić to w poprzek włókien. Odstawiamy.
  2. Obieramy i kroimy cebulę oraz czosnek. Cebulę w półtalarki, czosnek rozdrabniamy. Odstawiamy.
  3. Na rozgrzanej oliwie na patelni szybko obsmażamy fileta na złoty kolor z obu stron (smażenie można pominąć, jeśli chcecie zrobić delikatniejszą wersję dania). Odstawiamy.
  4. W garnku, na oliwie, szklimy cebulę z czosnkiem.
  5. Do zeszklonej cebuli dodajemy obsmażone mięso, przyprawy, zalewamy wszystko przecierem (płyn nie musi całkowicie zakrywać mięsa). Mieszamy.
  6. Dusimy wszystko pod przykryciem na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Kurczak jest już dobry, jeśli po naciśnięciu łyżką mięsa zaczyna się samo rozpadać.
  7. Jeśli w garnku mamy zbyt wiele płynu, zwiększamy ogień pod garnkiem i odparowujemy nadmiar, cały czas mieszając. Pod wpływem mieszania większość mięsa sama powinna się rozpaść.
  8. Jeśli nie odparowujemy nadmiaru płynu (lub już to zrobiliśmy), wyłączamy palnik i dwoma widelcami szarpiemy mięso.

Gotowe mięso podajemy z ulubionymi dodatkami, można je również jeść na kanapkach lub użyć jako farszu do pierogów.



Spodobał Ci się przepis?

Popularne przepisy

Micha przekąsek (dla dwojga)

Szybki i prosty patent na blachę przekąsek na kinowy wieczór we dwoje lub jako dodatek na stole na niedużą domówkę (sylwestrową i nie tylko!).  W skład proponowanego zestawu wchodzą suszone owoce w boczku, paluchy serowe oraz koperty na słono. Do pieczenia na raz potrzebna jest duża blacha, wyłożona papierem do pieczenia. Pieczenie (zgodnie z instrukcją danego ciasta francuskiego lub) - 200 stopni Celsjusza, góra-dół, 15-20 minut, do zrumienienia ciasta. Z podanej ilości składników otrzymałam: 4 pikantne paluchy serowe 15 kopert 14 daktyli w boczku Składniki: ok. 100g suszonych daktyli, (można użyć suszonych śliwek lub mixu suszonych owoców) 200g boczku surowego, pociętego w bardzo cienkie plastry 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 50g oliwek zielonych lub czarnych (mały "woreczek") ok. 30g sera żółtego (u mnie gouda) ok. 50 g wędliny (dowolna, najlepiej w kawałku) harissa lub pieprz cayenne do posypania paluchów serowych, jeśli przygotowujemy pikantną wersję Wykon...

Bajaderki

Bajaderki to słodki, cukierniczy "recykling" - dzięki niemu możemy uratować zakalec, nadać nową formę przeschniętemu ciastu, które nieapetycznie zalega od kilku dni, a nikt nie ma na nie ochoty. Za to na uroczą kulkę, obtoczoną w wiórkach kokosowych zawsze znajdzie się amator ;) Z podanej ilości składników otrzymałam 18 szt. bajaderek o "średnicy" ok. 5cm każda. Składniki: ok. 400g ciasta - powinno być to "suche ciasto" - bez dodatku kremów (u mnie była to połowa babki gotowanej z formy 1,5l) 2 czubate łyżki masła orzechowego ok. 90g dżemu porzeczkowego (0,33 małego słoika dżemu) 100g gorzkiej czekolady (wymieszałam gorzką, z gorzką z orzechami) 2 garści suszonej żurawiny (można dodać inne bakalie, np. rodzynki i/lub posiekane orzechy) wiórki kokosowe do obtoczenia bajaderek (ok. 4-5 łyżek) opcjonalnie: kilka kropel aromatu rumowego (chociaż bez niego też wychodzą pyszne) Wykonanie: Ciasto kruszymy w palcach drobno, do miski, w której będziemy zagniatać ma...

Żeberka wolno pieczone

Wolne pieczenie lub gotowanie to nie jest coś, do czego zwykle miewam wystarczająco dużo czasu i cierpliwości. Jednak taki sposób przyrządzania uwalnia tyle smaku i aromatu, że raz na jakiś czas jestem w stanie się "poświęcić" i przygotować danie w takiej formie. Tym razem padło na żeberka wieprzowe. Żeberka polecam zamarynować dzień wcześniej, aby dobrze przeszły przyprawami. Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte folią aluminiową, 4 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Składniki: ok. 1,6 kg żeberek wieprzowych (nie trójkąty, tylko "paski" - żeberka mięsne, im grubsze, tym lepsze) 3 łyżki oleju 5-6 łyżek ketchupu łagodnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego (jeśli nie używasz w kuchni sosu sojowego, po prostu dodaj 1,5 łyżeczki soli) 1-2 łyżeczki miodu 1-2 łyżeczki musztardy (użyłam czeskiej, jeśli preferujecie inny rodzaj - zapraszam do eksperymentowania ze smakami ;)) 1 łyżka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki wędzonej 2 chlusty sosu Worcestershire (jeśli n...

Danie jednogarnkowe z mięsem mielonym z indyka i kaszą jęczmienną

Obiad z jednego garnka to moja ulubiona kategoria kuchenna  - po skończonym gotowaniu pozostaje mało naczyń do umycia :)  Kolejnymi zaletami są szybkość, sytość i możliwość wykorzystania półproduktów. W końcu ułatwianie sobie gotowania to nie grzech. Z podane ilości składników otrzymałam ok. 3l dania. Do wykonania użyłam głębokiej patelni o średnicy 28cm, z pokrywą. W przepisie użyłam szklanki o pojemności 250ml. Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka (można użyć dowolnego mielonego lub siekanego mięsa) 500g włoszczyzny w słupkach (lub innych warzyw na patelnię, polecam mieszanki bez ziemniaków, jeśli chcemy dodać kaszę, w innym przypadku - dwie mieszanki warzywne i zrezygnować z kaszy) 500g sosu warzywnego (można użyć gotowego, w słoiku, tym razem wykorzystałam słodko-kwaśny) 1 szklanka wody 2 łyżki oliwy 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego 0,5 łyżeczki czosnku suszonego 0,5 szklanki kaszy ję...

Sos na serkach topionych do makaronu

Druga wariacja na temat sosu do makaronu na bazie mleka. Tym razem użyłam serków topionych, zamiast szpinaku. Jest on równie prosty w przygotowaniu i smaczny, jak sos szpinakowy . Z podanej ilości składników otrzymałam ponad 2l gotowego sosu serkowego. Składniki: ok. 1kg piersi lub mięsa z udek kurczaka 1 płaska łyżka przyprawy uniwersalnej 1,5 łyżki mieszanki zioła zamiast soli (lub innych ziół, np. prowansalskich) 1 łyżeczka papryki słodkiej 0,75 łyżeczki czosnku 0,5 łyżeczki pieprzu 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej (typ dowolny, u mnie 405) 500ml mleka (dowolne, u mnie UHT 3,2%) 200g serka topionego (dowolny, u mnie gouda) opcjonalnie po 0,5 łyżeczki soli i pieprzu (jeśli lubicie bardziej doprawione) natka pietruszki do posypania Wykonanie: Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę o boku ok. 1-,5cm. Do pokrojonego mięsa dodajemy przyprawy. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy mięso z kurczaka. Podsmażamy na złoty kolor. W...