Przejdź do głównej zawartości

Szarpany kurczak

Co prawda mięso kurczaka do szarpania nie jest pieczone (jak wcześniej w przypadku szarpanej wieprzowiny), a duszone, ale nadal przyjemna "ciekawostka" na talerzu. I coś, co smakuje najmłodszym.


Duszenie - ok. 1,5-2h.

Składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka (ok. 1 kg)
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 500g przecieru pomidorowego (można również użyć passaty, akurat miałam przecier w tetrapaku)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki oregano
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu (wymieszałam kolorowy i czarny)
  • oliwa do smażenia


Wykonanie:

  1. Mięso oczyszczamy. Dzielimy każdy filet na 3-4 mniejsze kawałki, starając się zrobić to w poprzek włókien. Odstawiamy.
  2. Obieramy i kroimy cebulę oraz czosnek. Cebulę w półtalarki, czosnek rozdrabniamy. Odstawiamy.
  3. Na rozgrzanej oliwie na patelni szybko obsmażamy fileta na złoty kolor z obu stron (smażenie można pominąć, jeśli chcecie zrobić delikatniejszą wersję dania). Odstawiamy.
  4. W garnku, na oliwie, szklimy cebulę z czosnkiem.
  5. Do zeszklonej cebuli dodajemy obsmażone mięso, przyprawy, zalewamy wszystko przecierem (płyn nie musi całkowicie zakrywać mięsa). Mieszamy.
  6. Dusimy wszystko pod przykryciem na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Kurczak jest już dobry, jeśli po naciśnięciu łyżką mięsa zaczyna się samo rozpadać.
  7. Jeśli w garnku mamy zbyt wiele płynu, zwiększamy ogień pod garnkiem i odparowujemy nadmiar, cały czas mieszając. Pod wpływem mieszania większość mięsa sama powinna się rozpaść.
  8. Jeśli nie odparowujemy nadmiaru płynu (lub już to zrobiliśmy), wyłączamy palnik i dwoma widelcami szarpiemy mięso.

Gotowe mięso podajemy z ulubionymi dodatkami, można je również jeść na kanapkach lub użyć jako farszu do pierogów.



Spodobał Ci się przepis?

Popularne przepisy

Żeberka wolno pieczone

Wolne pieczenie lub gotowanie to nie jest coś, do czego zwykle miewam wystarczająco dużo czasu i cierpliwości. Jednak taki sposób przyrządzania uwalnia tyle smaku i aromatu, że raz na jakiś czas jestem w stanie się "poświęcić" i przygotować danie w takiej formie. Tym razem padło na żeberka wieprzowe. Żeberka polecam zamarynować dzień wcześniej, aby dobrze przeszły przyprawami. Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte folią aluminiową, 4 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Składniki: ok. 1,6 kg żeberek wieprzowych (nie trójkąty, tylko "paski" - żeberka mięsne, im grubsze, tym lepsze) 3 łyżki oleju 5-6 łyżek ketchupu łagodnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego (jeśli nie używasz w kuchni sosu sojowego, po prostu dodaj 1,5 łyżeczki soli) 1-2 łyżeczki miodu 1-2 łyżeczki musztardy (użyłam czeskiej, jeśli preferujecie inny rodzaj - zapraszam do eksperymentowania ze smakami ;)) 1 łyżka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki wędzonej 2 chlusty sosu Worcestershire (jeśli n

Sos jogurtowo-koperkowy

Kolejna propozycja na miseczkę sosu do mięsa "na już". Ten sos jogurtowy również możemy zaliczyć do kategorii "fit" - przygotowałam go bez dodatku majonezu, bez śmietany - więc coś, na co można skusić się, nawet namiętnie licząc kalorie podczas każdego posiłku. Ten sos również sprawdzi się do  dań z grilla , czy też do  szarpanej wieprzowiny . Z podanej ilości składników otrzymałam ponad 200ml sosu jogurtowego. Sos nadaje się do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Składniki: 200g (mały kubeczek) jogurtu naturalnego (użyłam jogurtu kremowego 3%, można użyć dowolnego, jednak gęstszy będzie lepszy)  1 czubata łyżeczka siekanego koperku 0,33 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki czosnku suszonego 0,5 łyżeczki cebuli suszonej 1 płaska łyżeczka pieprzu kolorowego 0,25 łyżeczki imbiru  Wykonanie: Wszystkie składniki sosu umieszczamy w miseczce. Zawartość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Sos nadaje się do spożycia od razu po przygotowaniu, jednak wyrazistszy w smaku będzie p

Pieczone placuszki twarogowo-owsiane na otrębach pszennych

Tym razem coś banalnie prostego i szybkiego! Placuszki z twarogu z piekarnika. Przygotowałam je bez mąki - do połączenia masy użyłam otrąb pszennych i płatków owsianych. Uniwersalne, pasują do gulaszu, można je zjeść z surówką lub pieczonym mięsem. Z podanych składników otrzymałam 1 dużą blachę placuszków - 7 szt. Pieczenie - 180 stopni Celsjusza, góra-dół, 15 minut. Składniki: 250g twarogu tłustego 2 jajka 6 łyżek otrąb pszennych (można użyć owsianych lub żytnich) 3 łyżki płatków owsianych (użyłam zwykłych) 3 łyżki oleju 1 szczypta soli do ciasta 1 szczypta pieprzu do ciasta sól i pieprz do posypania opcjonalnie do ciasta można dodać 0,33 łyżeczki papryki słodkiej lub posypać je przed wstawieniem do piekarnika ulubionymi ziołami Wykonanie: Twaróg rozdrabniamy do miski (kruszyny w palcach lub "dziabiemy" widelcem). Do twarogu wbijamy oba jajka. Składniki te nie muszą być koniecznie w temperaturze pokojowej. Dodajemy resztę składników. Wszystko mieszamy na jednolitą masę (najw

Ciasto mieszane łyżką z jabłkami

Ciężko być łasuchem przy naprawdę malutkich dzieciach. Dźwięk miksera czy innego robota kuchennego potrafi wybić niemal każdego malca z drzemki, a jest to ostatnie, o czym się marzy po kolejnej sesji usypiania marudnej pociechy. Dlatego możliwość wymieszania ciasta łyżką przed wstawieniem go do pieca to spełnienie rodzicielsko-piekarniczych marzeń. Właśnie z nich powstają takie przepisy jak ten :) Użyta w przepisie szklanka posiada objętość 250 ml. Ciasto zostało przeze mnie wypieczone w tortownicy o średnicy 24 cm. Wypiekanie - 180 stopni, góra-dół, ok. 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Składniki: 1,5 szklanki mąki 0,75 szklanki cukru ze względu na ręczne mieszanie, najlepiej użyć cukru drobnego lub cukru pudru (lepiej się rozpuszczą) 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 0,5 szklanki mleka 6 łyżek oleju 2 jabłka opcjonalnie: 2 łyżki cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego do ciasta  cukier puder do oprószenia gotowego ciasta Wykonanie: Umieszczamy w misce

Szynka wieprzowa wolno pieczona

 Wolne pieczenie przeżywa swój renesans, więc tym razem padło na szynkę wieprzową. Jest to przyjemne i wdzięczne mięso, wystarczy tylko znaleźć wystarczająco ładny kawałek i... powoli pieczemy! :) Szynkę polecam zamarynować dzień wcześniej, aby dobrze przeszła przyprawami. Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte pokrywą, 4,5 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Składniki: 1,5 kg szynki wieprzowej 80 g (mały słoiczek) koncentratu pomidorowego 4 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 2 łyżki majeranku 1,75 łyżeczki soli 1 łyżeczka papryki wędzonej 0,75 łyżeczki pieprzu białego 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego  Wykonanie: Obieramy i bardzo drobno siekamy czosnek. Odstawiamy na ok. 10 minut. W miseczce mieszamy marynatę - olej, koncentrat pomidorowy, czosnek oraz wszystkie przyprawy. Szynkę oczyszczamy z ewentualnych błonek, ścięgien. Nacieramy marynatą. Tak przygotowane mięso przekładamy do naczynia. Naczynie szczelnie zamykamy i umieszczamy w lodówce na co najmniej noc, najlepiej marynować szyn