W ciepłe dni nie ma nic lepszego na śniadanie, niż kanapki z serem białym, a ponieważ sam twaróg lub się kruszyć, wolę go w wersji "do smarowania". W zależności od preferencji i posiadanych składników, możemy użyć różne dodatki i cieszyć się za każdym razem nowymi smakami. Moja ulubiona wersja, którą dzisiaj się dzielę, zakłada wykorzystanie szczypioru.
Składniki:
- 200-250 g twarogu - domowej roboty albo chudy, półtłusty lub tłusty sklepowy, w zależności od tego, co lubimy
- 180-200 ml (mały kubeczek) jogurtu naturalnego
- 0,5 pęczka szczypioru
- 2 szczypty soli
- 0,3 łyżeczki pieprzu
- 0,3 łyżeczki pieprzu ziołowego
- szczypta cukru
Wykonanie:
- Szczypior myjemy i siekamy (w zależności od preferencji możemy go pociąć drobniej lub zostawić nieco większe kawałki).
- W miseczce rozdrabniamy widelcem twaróg.
- Do rozdrobnionego twarogu dodajemy jogurt naturalny, szczypiorek i wszystkie przyprawy. Mieszamy na jednolitą masę.
Gotowy twaróg przechowujemy w lodówce w zamkniętym pojemniczku.