Przejdź do głównej zawartości

Szakszuka z szynką

Egzotyka w kuchni nie musi być ani trudna, ani wymagająca trudnych do zdobycia składników. Idealną ilustracją tego jest na przykład szakszuka, do której lista składników nie jest ani długa ani specjalnie wyszukana. Za to pozwalająca na sycący posiłek w różnych odsłonach.




Do przygotowania potrawy użyłam patelni o średnicy 28cm, z pokrywą.

Składniki:

  • 800g pomidorów (dowolny rodzaj, mogą być również z puszki)
  • 150g szynki wieprzowej 
  • 4 jajka
  • 2 małe cebule
  • 4 małe ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 3 duże szczypty soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej 
  • 0,25 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki natki pietruszki

Wykonanie:

  1. Cebule i czosnek obieramy. Czosnek rozdrabniamy, cebulę w zależności od preferencji kroimy w kostkę lub również drobno siekamy.
  2. Szynkę kroimy w niezbyt grube paski.
  3. Jeśli korzystamy ze świeżych pomidorów, sparzamy skórkę, obieramy i kroimy w kostkę/cząstki w zależności od wielkości owoców i własnych preferencji.
  4. Na patelni rozpuszczamy masło.
  5. Gdy mamy już rozgrzany tłuszcz, dodajemy czosnek, cebulę i szynkę. Podsmażamy.
  6. Dodajemy pomidory i przyprawy. Podsmażamy, mieszając od czasu do czasu, aby odparować część wody (pulpa pomidorowa powinna się nam zagęścić w takim stopniu, że jeśli akurat nie mieszacie zawartości patelni, nie zbiera się na powierzchni dania dużo wody).
  7. Po odparowaniu części wody, w masie pomidorowej łyżką wykonujemy 4 wgłębienia.
  8. We wgłębienia wbijamy jajka, jak do jajek sadzonych, ale już ich niczym nie przyprawiamy.
  9. Przykrywamy patelnię pokrywą (dzięki temu jajka szybciej się zetną).
  10. Patelnię na ogniu trzymamy ok. 8-10 minut, w zależności od tego, jak bardzo ścięte jajka chcemy otrzymać - im bliżej 10 minut, tym mniej płynne żółtko.

Szakszuka to świetny patent na śniadania i kolacje, ale w upalne dni, np. w towarzystwie grzanek, sprawdzi się jako lżejszy obiad.





Spodobał Ci się przepis?
  

Popularne przepisy

Ciasto mieszane łyżką z jabłkami

Ciężko być łasuchem przy naprawdę malutkich dzieciach. Dźwięk miksera czy innego robota kuchennego potrafi wybić niemal każdego malca z drzemki, a jest to ostatnie, o czym się marzy po kolejnej sesji usypiania marudnej pociechy. Dlatego możliwość wymieszania ciasta łyżką przed wstawieniem go do pieca to spełnienie rodzicielsko-piekarniczych marzeń. Właśnie z nich powstają takie przepisy jak ten :) Użyta w przepisie szklanka posiada objętość 250 ml. Ciasto zostało przeze mnie wypieczone w tortownicy o średnicy 24 cm. Wypiekanie - 180 stopni, góra-dół, ok. 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Składniki: 1,5 szklanki mąki 0,75 szklanki cukru ze względu na ręczne mieszanie, najlepiej użyć cukru drobnego lub cukru pudru (lepiej się rozpuszczą) 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 0,5 szklanki mleka 6 łyżek oleju 2 jabłka opcjonalnie: 2 łyżki cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego do ciasta  cukier puder do oprószenia gotowego ciasta Wykonanie: Umieszczamy w misce

Żeberka wolno pieczone

Wolne pieczenie lub gotowanie to nie jest coś, do czego zwykle miewam wystarczająco dużo czasu i cierpliwości. Jednak taki sposób przyrządzania uwalnia tyle smaku i aromatu, że raz na jakiś czas jestem w stanie się "poświęcić" i przygotować danie w takiej formie. Tym razem padło na żeberka wieprzowe. Żeberka polecam zamarynować dzień wcześniej, aby dobrze przeszły przyprawami. Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte folią aluminiową, 4 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Składniki: ok. 1,6 kg żeberek wieprzowych (nie trójkąty, tylko "paski" - żeberka mięsne, im grubsze, tym lepsze) 3 łyżki oleju 5-6 łyżek ketchupu łagodnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego (jeśli nie używasz w kuchni sosu sojowego, po prostu dodaj 1,5 łyżeczki soli) 1-2 łyżeczki miodu 1-2 łyżeczki musztardy (użyłam czeskiej, jeśli preferujecie inny rodzaj - zapraszam do eksperymentowania ze smakami ;)) 1 łyżka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki wędzonej 2 chlusty sosu Worcestershire (jeśli n

Placuszki naleśnikowe z kawałkami kurczaka

Kawałki kurczaka smażone w cieście naleśnikowym to temat mocno "ograny" - można w ten sposób przygotować całe polędwiczki z kurczaka, większe kawałki piersi, ale również mięso z kurczaka pocięte w drobniejszą kostkę, do tego wykorzystamy także mięso z udek. Czy coś w ten sposób da się zyskać? Inna faktura, smak dania, ale także czas przeznaczony na smażenie, ponieważ cieńsze placuszki szybciej się przesmażą na rumiano niż grubsze i większe mięsne kawałki maczane w cieście. Z podanej ilości składników (w zależności od wielkości nakładanych placuszków) otrzymamy 9-12 sztuk. Na patelni o średnicy 28 cm smażyłam na raz po 3-4 placuszki. Użyta w przepisie szklanka posiada objętość 250ml. Składniki: 400g mięsa z kurczaka (użyłam polędwiczek z kurczaka, może być mięso z udek lub filet z piersi kurczaka) 1 płaska łyżeczka soli lub przyprawy uniwersalnej 2 łyżeczki mieszanki zioła zamiast soli (lub innych, ulubionych ziół) 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 0,33 łyżeczki czosnku sus

Słodkie gofry jabłkowo-marchewkowe bez dodatku cukru

Czy gofry bez dodatku cukru mogą być słodkie? Jeśli do ciasta dodasz słodkie jabłko i marchewkę, będą nie tylko słodkie, ale również zaskoczą Cię intensywniejszym (żółtawym) kolorem. Propozycja świetna dla małych niejadków, którym chcemy w jakiś sposób przemycić do posiłku nieco warzyw i owoców. Jedyny minus? Znikają szybciej niż się pieką i przydaje się do niech mocniejsza gofrownica, ponieważ przy użyciu takiej poniżej 1000W ciężko uzyskać z tego ciasta chrupkie gofry. Z podanych składników otrzymasz ok. 6-7 sztuk rozetek serduszek. Przed smażeniem dobrze jest odstawić ciasto na 5-10 minut, dając czas płatkom owsianym na wchłonięcie części wilgoci z mokrych składników. Użyta w przepisie szklanka posiada objętość 250ml. Składniki: 2 średnie marchewki 1 jabłko (lepsza będzie słodka odmiana, użyłam Red Delicious) 2 jajka (wielkość M da radę, ale lepiej wychodzą na jajkach wielkości L) 0,5 szkl. płatków owsianych (można użyć zwykłych lub górskich, u mnie górskie) 1 szkl. mąki orkiszowej

Szynka wieprzowa wolno pieczona

 Wolne pieczenie przeżywa swój renesans, więc tym razem padło na szynkę wieprzową. Jest to przyjemne i wdzięczne mięso, wystarczy tylko znaleźć wystarczająco ładny kawałek i... powoli pieczemy! :) Szynkę polecam zamarynować dzień wcześniej, aby dobrze przeszła przyprawami. Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte pokrywą, 4,5 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Składniki: 1,5 kg szynki wieprzowej 80 g (mały słoiczek) koncentratu pomidorowego 4 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 2 łyżki majeranku 1,75 łyżeczki soli 1 łyżeczka papryki wędzonej 0,75 łyżeczki pieprzu białego 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego  Wykonanie: Obieramy i bardzo drobno siekamy czosnek. Odstawiamy na ok. 10 minut. W miseczce mieszamy marynatę - olej, koncentrat pomidorowy, czosnek oraz wszystkie przyprawy. Szynkę oczyszczamy z ewentualnych błonek, ścięgien. Nacieramy marynatą. Tak przygotowane mięso przekładamy do naczynia. Naczynie szczelnie zamykamy i umieszczamy w lodówce na co najmniej noc, najlepiej marynować szyn