Przejdź do głównej zawartości

Kurczak wolno pieczony

Tym razem mięso w wydaniu wolno pieczonym dla osób, które nie przepadają za wieprzowiną lub wołowiną. Tuszka kurczaka (lub podudzia - również testowałam) także nadają się do tego typu obróbki termicznej. Ich plusem jest również to, że nie musimy ich aż tak długo trzymać w marynacie - delikatniejsze mięso szybciej przechodzi aromatem przypraw.



Tuszkę wystarczy zamarynować 2-3h wcześniej, ale jeśli natrzecie ją przyprawami tuż przed włożeniem do piekarnika, mięso również wyjdzie smaczne.

Pieczenie - naczynie żaroodporne ok. 5l, z pokrywą, 3,5 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Jeśli chcecie bardziej przypiec skórkę, na ostatnie 15-20 minut należy odkryć naczynie, mięso polać obficie sosem z dna naczynia i zwiększyć temperaturę do 200 stopni.


Składniki:

  • ok. 1,5 kg tusza kurczaka (najlepiej użyć takiego z chowu "bez antybiotyków")
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej 
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 0,5 łyżeczki czosnku suszonego 
  • 0,33 łyżeczki pieprzu czarnego 
  • 0,33 łyżeczki pieprzu kolorowego
  • "czubeczek" łyżeczki papryki ostrej
  • ok. 300 ml wody
  • masło do wyłożenia na mięso (ok. 1 łyżki)

Wykonanie:

  1. Wszystkie przyprawy mieszamy w niewielkiej miseczce.
  2. Kurczaka oczyszczamy z ewentualnych pozostałości piór, ja również odcinam końcówkę kupra.
  3. Tuszkę nacieramy mieszanką przypraw. Jeśli mamy na to czas - odstawiamy mięso do lodówki na 2-3h, jeśli nie - przechodzimy od razu do kolejnego punktu.
  4. Wodę wylewamy na dno naczynia żaroodpornego.
  5. W naczyniu układamy tuszkę kurczaka.
  6. Na szyjce, piersiach, skrzydełkach oraz udkach układamy cienkie plasterki masła. Zamykamy naczynie.
  7. Zamknięte naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza, góra-dół, na 3,5h. Aby mięso było przypieczone i chrupiące, na ostatnie 15-20 minut odkrywamy naczynie, mięso polewamy obficie sosem z dna naczynia i zwiększamy temperaturę do 200 stopni.






 
Spodobał Ci się przepis?

Popularne przepisy

Kruche ciastka

Kruche, maślane ciasteczka, to klasyka wypieków. Proste, pyszne, pozwalające zaszaleć z kształtem foremek. Dodatek inuliny dodaje im specyficznej chrupkości, choć nie jest to konieczny składnik - polecam taką "wariację na temat".  A przy tym, nie musimy ich zjadać wszystkich na raz - ciasteczka w wersji bez dodatku marmolady, dżemu czy powideł, w szczelnie zamkniętej puszce wytrzymają nawet kilka tygodni. Z podanej ilości składników otrzymałam 2 blachy ciastek: 20szt. ciastek-kółeczek (średnica 5cm) "z dżemem" oraz 15 szt. ciastek "czystych", wycinanych z innych foremek. Pieczenie - duże blachy wyłożone papierem do pieczenia - 180 stopni Celsjusza, góra-dół, 12-14 minut (do zbrązowienia spodów). Składniki: 270 g mąki pszennej 30g inuliny (można pominąć, zamiast tego dodać jeszcze 30g mąki pszennej - łącznie 300g mąki) 150 g masła 70 g cukru pudru 1 jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli mąka pszenna do podsypywania na stolnicy opcjonaln...

Pieczona szynka wieprzowa w plastrach

Szynkę można odpiec w kawałku, ale równie dobrze smakuje upieczona w kawałkach. Plastry szynki świetnie przechodzą marynatą i nie potrzebują aż tak długiego czasu marynowania, jak cały kawałek. Ważne, by pamiętać o tłuszczu w marynacie - szynka jest przeważnie mniej "otłuszczona" (niż np. karkówka) i bez tego dodatku na talerze trafi podeszwa, zamiast pysznego i soczystego mięsa. Zamarynowane mięso przed upieczeniem dobrze odstawić na 2-3h, dla uzyskania lepszego smaku. Pieczenie - naczynie żaroodporne 5l, z pokrywą, góra-dół, 2h - 1h 40 min. w 160 stopniach Celsjusza, 20 min. w 200 stopniach Celsjusza. Składniki: ok. 1,2 kg szynki wieprzowej 3 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej (można użyć 1 łyżeczki papryki wędzonej, zamiast 1 łyżeczki papryki słodkiej) 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka suszonego czosnku 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego 0,33 łyżeczki pieprzu białego 0,33 łyżeczki imbiru 2 średnie cebule ok. 200ml ...

Filety z piersi kurczaka zapiekane z ananasem i mozzarellą

Można na słodko i w wydaniu drobiowym! Pierś kurczaka z ananasem i mozzarellą to aromatyczne i soczyste mięso w nietuzinkowym zestawieniu smaków.  Jest to danie, które przygotowuje się szybko, nie wymaga również wcześniejszego długiego marynowania filetów z piersi kurczaka. Pieczenie - naczynie żaroodporne bez przykrycia, o wymiarach 21cm x 28cm - 160 stopni Celsjusza, góra-dół, 40 min. Składniki: ok. 1,3kg filetów z piersi kurczaka (5 szt. pojedynczych filetów z piersi kurczaka) sól, pieprz, papryka słodka, czosnek suszony do osypania i natarcia mięsa 135ml (9 łyżek) syropu z ananasa 40ml sosu ponzu (można użyć sosu sojowego wymieszanego z sokiem z cytryny) 30ml oliwy 0,25 łyżeczki soli 0,25 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki czosnku 0,5 łyżeczki papryki czerwonej 2-3 łyżki oliwy (do smażenia) 1 łyżka oliwy (do wysmarowania dna naczynia żaroodpornego) ok. 100g ananasa w kawałkach z syropu (ok. 1/3 zawartości standardowej puszki po odcieku) 150g mozzarelli w wiórkach Wykonanie: Filety z...

Żeberka wolno pieczone

Wolne pieczenie lub gotowanie to nie jest coś, do czego zwykle miewam wystarczająco dużo czasu i cierpliwości. Jednak taki sposób przyrządzania uwalnia tyle smaku i aromatu, że raz na jakiś czas jestem w stanie się "poświęcić" i przygotować danie w takiej formie. Tym razem padło na żeberka wieprzowe. Żeberka polecam zamarynować dzień wcześniej, aby dobrze przeszły przyprawami. Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte folią aluminiową, 4 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Składniki: ok. 1,6 kg żeberek wieprzowych (nie trójkąty, tylko "paski" - żeberka mięsne, im grubsze, tym lepsze) 3 łyżki oleju 5-6 łyżek ketchupu łagodnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego (jeśli nie używasz w kuchni sosu sojowego, po prostu dodaj 1,5 łyżeczki soli) 1-2 łyżeczki miodu 1-2 łyżeczki musztardy (użyłam czeskiej, jeśli preferujecie inny rodzaj - zapraszam do eksperymentowania ze smakami ;)) 1 łyżka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki wędzonej 2 chlusty sosu Worcestershire (jeśli n...

Szynka wieprzowa wolno pieczona

 Wolne pieczenie przeżywa swój renesans, więc tym razem padło na szynkę wieprzową. Jest to przyjemne i wdzięczne mięso, wystarczy tylko znaleźć wystarczająco ładny kawałek i... powoli pieczemy! :) Szynkę polecam zamarynować dzień wcześniej, aby dobrze przeszła przyprawami. Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte pokrywą, 4,5 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Składniki: 1,5 kg szynki wieprzowej 80 g (mały słoiczek) koncentratu pomidorowego 4 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 2 łyżki majeranku 1,75 łyżeczki soli 1 łyżeczka papryki wędzonej 0,75 łyżeczki pieprzu białego 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego  Wykonanie: Obieramy i bardzo drobno siekamy czosnek. Odstawiamy na ok. 10 minut. W miseczce mieszamy marynatę - olej, koncentrat pomidorowy, czosnek oraz wszystkie przyprawy. Szynkę oczyszczamy z ewentualnych błonek, ścięgien. Nacieramy marynatą. Tak przygotowane mięso przekładamy do naczynia. Naczynie szczelnie zamykamy i umieszczamy w lodówce na co najmniej noc, najlepiej maryn...