Przejdź do głównej zawartości

Kurczak wolno pieczony

Tym razem mięso w wydaniu wolno pieczonym dla osób, które nie przepadają za wieprzowiną lub wołowiną. Tuszka kurczaka (lub podudzia - również testowałam) także nadają się do tego typu obróbki termicznej. Ich plusem jest również to, że nie musimy ich aż tak długo trzymać w marynacie - delikatniejsze mięso szybciej przechodzi aromatem przypraw.



Tuszkę wystarczy zamarynować 2-3h wcześniej, ale jeśli natrzecie ją przyprawami tuż przed włożeniem do piekarnika, mięso również wyjdzie smaczne.

Pieczenie - naczynie żaroodporne ok. 5l, z pokrywą, 3,5 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Jeśli chcecie bardziej przypiec skórkę, na ostatnie 15-20 minut należy odkryć naczynie, mięso polać obficie sosem z dna naczynia i zwiększyć temperaturę do 200 stopni.


Składniki:

  • ok. 1,5 kg tusza kurczaka (najlepiej użyć takiego z chowu "bez antybiotyków")
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej 
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 0,5 łyżeczki czosnku suszonego 
  • 0,33 łyżeczki pieprzu czarnego 
  • 0,33 łyżeczki pieprzu kolorowego
  • "czubeczek" łyżeczki papryki ostrej
  • ok. 300 ml wody
  • masło do wyłożenia na mięso (ok. 1 łyżki)

Wykonanie:

  1. Wszystkie przyprawy mieszamy w niewielkiej miseczce.
  2. Kurczaka oczyszczamy z ewentualnych pozostałości piór, ja również odcinam końcówkę kupra.
  3. Tuszkę nacieramy mieszanką przypraw. Jeśli mamy na to czas - odstawiamy mięso do lodówki na 2-3h, jeśli nie - przechodzimy od razu do kolejnego punktu.
  4. Wodę wylewamy na dno naczynia żaroodpornego.
  5. W naczyniu układamy tuszkę kurczaka.
  6. Na szyjce, piersiach, skrzydełkach oraz udkach układamy cienkie plasterki masła. Zamykamy naczynie.
  7. Zamknięte naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza, góra-dół, na 3,5h. Aby mięso było przypieczone i chrupiące, na ostatnie 15-20 minut odkrywamy naczynie, mięso polewamy obficie sosem z dna naczynia i zwiększamy temperaturę do 200 stopni.






 
Spodobał Ci się przepis?

Popularne przepisy

Pieczony kalafior

Kalafior jest jednym z moich ulubionych warzyw. Choć (przynajmniej części) kojarzy się głownie jako składnik zup - jarzynowej lub kalafiorowej, może on również występować w innych, moim zdaniem, smaczniejszych wersjach. Jedną z nich są pieczone w piekarniku różyczki kalafiora. Świetnie sprawdza się jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie w upalne dni. Z podanych składników przygotujemy 1 dużą blachę pieczonego kalafiora. Pieczenie - 180-190 stopni, góra-dół, 35 min. Składniki: 1 średni kalafior 4 łyżki oliwy 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru (można pominąć, dodany do marynaty dla karmelizacji) 0,5 łyżeczki czosnku 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej 0,33 łyżeczki kurkumy  0,25 łyżeczki pieprzu Wykonanie: Kalafior opłukujemy i odcinamy różyczki. Staramy się, by cząstki były podobnej wielkości i nie przekraczały ok. 3-4cm obwodu, większe różyczki przecinamy na pół lub cząstki. Różyczki umieszczamy w większej misce, wygodnej do intensywnego mieszania. W niewielkiej miseczce łączym

Żeberka wolno pieczone

Wolne pieczenie lub gotowanie to nie jest coś, do czego zwykle miewam wystarczająco dużo czasu i cierpliwości. Jednak taki sposób przyrządzania uwalnia tyle smaku i aromatu, że raz na jakiś czas jestem w stanie się "poświęcić" i przygotować danie w takiej formie. Tym razem padło na żeberka wieprzowe. Żeberka polecam zamarynować dzień wcześniej, aby dobrze przeszły przyprawami. Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte folią aluminiową, 4 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Składniki: ok. 1,6 kg żeberek wieprzowych (nie trójkąty, tylko "paski" - żeberka mięsne, im grubsze, tym lepsze) 3 łyżki oleju 5-6 łyżek ketchupu łagodnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego (jeśli nie używasz w kuchni sosu sojowego, po prostu dodaj 1,5 łyżeczki soli) 1-2 łyżeczki miodu 1-2 łyżeczki musztardy (użyłam czeskiej, jeśli preferujecie inny rodzaj - zapraszam do eksperymentowania ze smakami ;)) 1 łyżka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki wędzonej 2 chlusty sosu Worcestershire (jeśli n

Pieczone placuszki twarogowo-owsiane na otrębach pszennych

Tym razem coś banalnie prostego i szybkiego! Placuszki z twarogu z piekarnika. Przygotowałam je bez mąki - do połączenia masy użyłam otrąb pszennych i płatków owsianych. Uniwersalne, pasują do gulaszu, można je zjeść z surówką lub pieczonym mięsem. Z podanych składników otrzymałam 1 dużą blachę placuszków - 7 szt. Pieczenie - 180 stopni Celsjusza, góra-dół, 15 minut. Składniki: 250g twarogu tłustego 2 jajka 6 łyżek otrąb pszennych (można użyć owsianych lub żytnich) 3 łyżki płatków owsianych (użyłam zwykłych) 3 łyżki oleju 1 szczypta soli do ciasta 1 szczypta pieprzu do ciasta sól i pieprz do posypania opcjonalnie do ciasta można dodać 0,33 łyżeczki papryki słodkiej lub posypać je przed wstawieniem do piekarnika ulubionymi ziołami Wykonanie: Twaróg rozdrabniamy do miski (kruszyny w palcach lub "dziabiemy" widelcem). Do twarogu wbijamy oba jajka. Składniki te nie muszą być koniecznie w temperaturze pokojowej. Dodajemy resztę składników. Wszystko mieszamy na jednolitą masę (najw

Ciasto mieszane łyżką z jabłkami

Ciężko być łasuchem przy naprawdę malutkich dzieciach. Dźwięk miksera czy innego robota kuchennego potrafi wybić niemal każdego malca z drzemki, a jest to ostatnie, o czym się marzy po kolejnej sesji usypiania marudnej pociechy. Dlatego możliwość wymieszania ciasta łyżką przed wstawieniem go do pieca to spełnienie rodzicielsko-piekarniczych marzeń. Właśnie z nich powstają takie przepisy jak ten :) Użyta w przepisie szklanka posiada objętość 250 ml. Ciasto zostało przeze mnie wypieczone w tortownicy o średnicy 24 cm. Wypiekanie - 180 stopni, góra-dół, ok. 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Składniki: 1,5 szklanki mąki 0,75 szklanki cukru ze względu na ręczne mieszanie, najlepiej użyć cukru drobnego lub cukru pudru (lepiej się rozpuszczą) 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 0,5 szklanki mleka 6 łyżek oleju 2 jabłka opcjonalnie: 2 łyżki cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego do ciasta  cukier puder do oprószenia gotowego ciasta Wykonanie: Umieszczamy w misce