Przejdź do głównej zawartości

Kakaowe ciasto z truskawkami

Mamy sezon na świeże truskawki, więc nie zrobienie ciasta z truskawkami byłoby zbrodnią przeciwko słodkościom. A ponieważ wszędzie "królują" zwykłe, białe ciasta, postanowiłam zaszaleć i stworzyć lekkie, puchate ciasto truskawkowe z kakaową nutą, która świetnie dopełnia te czerwone owocki (i równie dobrze się z nimi prezentuje).



Użyta w przepisie szklanka posiada objętość 250 ml.

Do wypieku ciasta użyłam foremki o wymiarach 24 cm x 24 cm x 6 cm.

Wypiekanie - 170 stopni Celsjusza, góra-dół, 45 minut (do suchego patyczka).


Składniki:

  • 3 jajka
  • 0,75 szklanki cukru (sugeruję użyć drobnego lub cukru pudru)
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1,75 szklanki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200-300g truskawek


Wykonanie:

  1. Jajka z cukrem oraz cukrem waniliowym ubijamy na najwyższych obrotach miksera przez 15 minut, do otrzymania puszystej (białej) piany.
  2. Nie przerywając miksowania, dodajemy cienką strużką olej, a następnie mleko. Miksujemy do otrzymania gładkiej masy.
  3. W osobnej miseczce mieszamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
  4. Zmniejszamy obroty miksera do minimum (lub wyłączamy robota i mieszamy ręcznie) i dodajemy partiami przygotowaną mieszankę mączną. Mieszamy krótko, tylko do uzyskania gładkiego ciasta.
  5. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, kroimy w połówki/ćwiartki.
  6. Do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki przelewamy ciasto.
  7. Na cieście układamy gęsto obok siebie truskawki (będą się delikatnie same zatapiać w masie kakaowej, więc ich nie dociskamy).
  8. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 45 minut (do suchego patyczka).



Spodobał Ci się przepis?
  

Popularne przepisy

Ciasto mieszane łyżką z jabłkami

Ciężko być łasuchem przy naprawdę malutkich dzieciach. Dźwięk miksera czy innego robota kuchennego potrafi wybić niemal każdego malca z drzemki, a jest to ostatnie, o czym się marzy po kolejnej sesji usypiania marudnej pociechy. Dlatego możliwość wymieszania ciasta łyżką przed wstawieniem go do pieca to spełnienie rodzicielsko-piekarniczych marzeń. Właśnie z nich powstają takie przepisy jak ten :) Użyta w przepisie szklanka posiada objętość 250 ml. Ciasto zostało przeze mnie wypieczone w tortownicy o średnicy 24 cm. Wypiekanie - 180 stopni, góra-dół, ok. 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Składniki: 1,5 szklanki mąki 0,75 szklanki cukru ze względu na ręczne mieszanie, najlepiej użyć cukru drobnego lub cukru pudru (lepiej się rozpuszczą) 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 0,5 szklanki mleka 6 łyżek oleju 2 jabłka opcjonalnie: 2 łyżki cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego do ciasta  cukier puder do oprószenia gotowego ciasta Wykonanie: Umieszczamy w misce

Żeberka wolno pieczone

Wolne pieczenie lub gotowanie to nie jest coś, do czego zwykle miewam wystarczająco dużo czasu i cierpliwości. Jednak taki sposób przyrządzania uwalnia tyle smaku i aromatu, że raz na jakiś czas jestem w stanie się "poświęcić" i przygotować danie w takiej formie. Tym razem padło na żeberka wieprzowe. Żeberka polecam zamarynować dzień wcześniej, aby dobrze przeszły przyprawami. Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte folią aluminiową, 4 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Składniki: ok. 1,6 kg żeberek wieprzowych (nie trójkąty, tylko "paski" - żeberka mięsne, im grubsze, tym lepsze) 3 łyżki oleju 5-6 łyżek ketchupu łagodnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego (jeśli nie używasz w kuchni sosu sojowego, po prostu dodaj 1,5 łyżeczki soli) 1-2 łyżeczki miodu 1-2 łyżeczki musztardy (użyłam czeskiej, jeśli preferujecie inny rodzaj - zapraszam do eksperymentowania ze smakami ;)) 1 łyżka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki wędzonej 2 chlusty sosu Worcestershire (jeśli n

Placuszki naleśnikowe z kawałkami kurczaka

Kawałki kurczaka smażone w cieście naleśnikowym to temat mocno "ograny" - można w ten sposób przygotować całe polędwiczki z kurczaka, większe kawałki piersi, ale również mięso z kurczaka pocięte w drobniejszą kostkę, do tego wykorzystamy także mięso z udek. Czy coś w ten sposób da się zyskać? Inna faktura, smak dania, ale także czas przeznaczony na smażenie, ponieważ cieńsze placuszki szybciej się przesmażą na rumiano niż grubsze i większe mięsne kawałki maczane w cieście. Z podanej ilości składników (w zależności od wielkości nakładanych placuszków) otrzymamy 9-12 sztuk. Na patelni o średnicy 28 cm smażyłam na raz po 3-4 placuszki. Użyta w przepisie szklanka posiada objętość 250ml. Składniki: 400g mięsa z kurczaka (użyłam polędwiczek z kurczaka, może być mięso z udek lub filet z piersi kurczaka) 1 płaska łyżeczka soli lub przyprawy uniwersalnej 2 łyżeczki mieszanki zioła zamiast soli (lub innych, ulubionych ziół) 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 0,33 łyżeczki czosnku sus

Słodkie gofry jabłkowo-marchewkowe bez dodatku cukru

Czy gofry bez dodatku cukru mogą być słodkie? Jeśli do ciasta dodasz słodkie jabłko i marchewkę, będą nie tylko słodkie, ale również zaskoczą Cię intensywniejszym (żółtawym) kolorem. Propozycja świetna dla małych niejadków, którym chcemy w jakiś sposób przemycić do posiłku nieco warzyw i owoców. Jedyny minus? Znikają szybciej niż się pieką i przydaje się do niech mocniejsza gofrownica, ponieważ przy użyciu takiej poniżej 1000W ciężko uzyskać z tego ciasta chrupkie gofry. Z podanych składników otrzymasz ok. 6-7 sztuk rozetek serduszek. Przed smażeniem dobrze jest odstawić ciasto na 5-10 minut, dając czas płatkom owsianym na wchłonięcie części wilgoci z mokrych składników. Użyta w przepisie szklanka posiada objętość 250ml. Składniki: 2 średnie marchewki 1 jabłko (lepsza będzie słodka odmiana, użyłam Red Delicious) 2 jajka (wielkość M da radę, ale lepiej wychodzą na jajkach wielkości L) 0,5 szkl. płatków owsianych (można użyć zwykłych lub górskich, u mnie górskie) 1 szkl. mąki orkiszowej

Szynka wieprzowa wolno pieczona

 Wolne pieczenie przeżywa swój renesans, więc tym razem padło na szynkę wieprzową. Jest to przyjemne i wdzięczne mięso, wystarczy tylko znaleźć wystarczająco ładny kawałek i... powoli pieczemy! :) Szynkę polecam zamarynować dzień wcześniej, aby dobrze przeszła przyprawami. Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte pokrywą, 4,5 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Składniki: 1,5 kg szynki wieprzowej 80 g (mały słoiczek) koncentratu pomidorowego 4 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 2 łyżki majeranku 1,75 łyżeczki soli 1 łyżeczka papryki wędzonej 0,75 łyżeczki pieprzu białego 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego  Wykonanie: Obieramy i bardzo drobno siekamy czosnek. Odstawiamy na ok. 10 minut. W miseczce mieszamy marynatę - olej, koncentrat pomidorowy, czosnek oraz wszystkie przyprawy. Szynkę oczyszczamy z ewentualnych błonek, ścięgien. Nacieramy marynatą. Tak przygotowane mięso przekładamy do naczynia. Naczynie szczelnie zamykamy i umieszczamy w lodówce na co najmniej noc, najlepiej marynować szyn