Przejdź do głównej zawartości

Pieczony filet z dorsza w sosie pomidorowo-cukiniowym z ryżem

Mamy sezon na cukinię, więc postanowiłam, że dla odmiany od wszelkiej maści placuszków, zup-kremów czy cukiniowego lecza, stworzę romans cukinii z rybą. Muszę przyznać, że ta para, w towarzystwie pomidorów i ryżu, wyszła wyjątkowo udana.



Do przygotowania dania będzie potrzebne naczynie żaroodporne z pokrywą, o pojemności 2-3l.

Zapiekanie - 40 minut, góra-dół (można użyć opcji pieczenia konwekcyjnego), 200 stopni Celsjusza.


Składniki:

  • 500g fileta z dorsza, bez skóry (można użyć innej ulubionej ryby)
  • 400g pomidorów (rozdrobnionych z puszki lub świeżych)
  • 1 średnia cukinia
  • 100g ryżu (użyłam białego długoziarnistego, można użyć swój preferowany rodzaj)
  • 1 łyżka masła (do smażenia)
  • 1 łyżeczka masła (do przetarcia formy i rozpuszczenia w ryżu)
  • 3 szczypty soli (do ryby)
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego (do ryby)
  • 0,5 łyżeczki soli (do gotowania ryżu)
  • 1 łyżeczka curry (do gotowania ryżu)
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej ("kucharek" czy inna "wegeta"; do sosu)
  • 0,75 łyżeczki pieprzu czarnego (do sosu)
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego (do sosu)
  • 1 łyżka papryki słodkiej (do sosu)
  • 1 łyżka mieszanki "zioła kuchni polskiej" (mix natki pietruszki, szczypioru, lubczyku, majeranku, tymianku, cząbru i estragonu; do sosu)
  • 0,3 łyżeczki gałki muszkatołowej

Wykonanie:

  1. Filety z dorsza oczyszczamy, pozbawiamy ewentualnych ości i kroimy w kostkę o boku 3cm.
  2. Pokrojoną rybę przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Odstawiamy.
  3. Cukinię myjemy, obieramy, koimy na kawałki o boku 2cm.
  4. Nastawiamy wodę na ryż. Do wrzątku dodajemy sól i curry. Ryż gotujemy 4-5 min. KRÓCEJ niż wskazuje na to przepis z opakowania.
  5. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Podsmażamy na niej cukinię na złoty kolor.
  6. Jeśli używamy świeżych pomidorów, oparzamy je i kroimy w preferowanej wielkości kostkę.
  7. Do podsmażonej cukinii dodajemy pomidory i przyprawy. Wszystko mieszamy i przegrzewamy, redukując nieco sok pomidorowy (sos powinien być w miarę gęstej konsystencji).
  8. Naczynie żaroodporne smarujemy wewnątrz masłem (dno i boki).
  9. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy gorący ryż, dodajemy do niego pozostałe od smarowania masło i mieszamy, aż masło całkowicie rozpuści się w ryżu.
  10. Na ryż wykładamy kostkę z dorsza.
  11. Na rybę wykładamy sos.
  12. Zamykamy pokrywę i naczynie wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 40 minut.




Spodobał Ci się przepis?
  

Popularne przepisy

Ciasto mieszane łyżką z jabłkami

Ciężko być łasuchem przy naprawdę malutkich dzieciach. Dźwięk miksera czy innego robota kuchennego potrafi wybić niemal każdego malca z drzemki, a jest to ostatnie, o czym się marzy po kolejnej sesji usypiania marudnej pociechy. Dlatego możliwość wymieszania ciasta łyżką przed wstawieniem go do pieca to spełnienie rodzicielsko-piekarniczych marzeń. Właśnie z nich powstają takie przepisy jak ten :) Użyta w przepisie szklanka posiada objętość 250 ml. Ciasto zostało przeze mnie wypieczone w tortownicy o średnicy 24 cm. Wypiekanie - 180 stopni, góra-dół, ok. 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Składniki: 1,5 szklanki mąki 0,75 szklanki cukru ze względu na ręczne mieszanie, najlepiej użyć cukru drobnego lub cukru pudru (lepiej się rozpuszczą) 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 0,5 szklanki mleka 6 łyżek oleju 2 jabłka opcjonalnie: 2 łyżki cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego do ciasta  cukier puder do oprószenia gotowego ciasta Wykonanie: Umieszczamy w misce

Żeberka wolno pieczone

Wolne pieczenie lub gotowanie to nie jest coś, do czego zwykle miewam wystarczająco dużo czasu i cierpliwości. Jednak taki sposób przyrządzania uwalnia tyle smaku i aromatu, że raz na jakiś czas jestem w stanie się "poświęcić" i przygotować danie w takiej formie. Tym razem padło na żeberka wieprzowe. Żeberka polecam zamarynować dzień wcześniej, aby dobrze przeszły przyprawami. Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte folią aluminiową, 4 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Składniki: ok. 1,6 kg żeberek wieprzowych (nie trójkąty, tylko "paski" - żeberka mięsne, im grubsze, tym lepsze) 3 łyżki oleju 5-6 łyżek ketchupu łagodnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego (jeśli nie używasz w kuchni sosu sojowego, po prostu dodaj 1,5 łyżeczki soli) 1-2 łyżeczki miodu 1-2 łyżeczki musztardy (użyłam czeskiej, jeśli preferujecie inny rodzaj - zapraszam do eksperymentowania ze smakami ;)) 1 łyżka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki wędzonej 2 chlusty sosu Worcestershire (jeśli n

Piersi kurczaka duszone w bulionie z zielonym pesto

Pierś kurczaka to mocno uniwersalne mięso, które można przyrządzić na wiele sposobów - w całości, w kawałkach, pieczone, smażone, nadziewane... Jednym z ciekawszych pomysłów na soczystą pierś z kurczaka, jest duszenie jej. Mięso w ten sposób przechodzi aromatami z sosu, bez potrzeby wcześniejszego marynowania. Do smażenia i duszenia użyłam patelni 28cm z pokrywą. Smażenie - duży ogień, po 3 minuty na obie strony filetów. Duszenie - wolny ogień, 70 minut - po 40 minutach przewróciłam filety w sosie i dusiłam je dalszych 30 minut. Składniki: 4 szt. fileta z piersi kurczaka (łącznie ok. 1200g) 2 łyżki masła klarowanego 300ml bulion (użyłam bulionu z kury, można użyć warzywnego)  190g (1 słoiczek) zielonego pesto na bazie bazylii sól i pieprz do osypania mięsa Wykonanie: Filety myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i oczyszczamy z błonek. Jeśli piersi są z polędwiczkami, nie wycinamy ich. Oczyszczone filety nacinamy płytko i pod skosem z wierzchu (ta strona bez polędwiczki). 2-3 nacięcia

Szynka wieprzowa wolno pieczona

 Wolne pieczenie przeżywa swój renesans, więc tym razem padło na szynkę wieprzową. Jest to przyjemne i wdzięczne mięso, wystarczy tylko znaleźć wystarczająco ładny kawałek i... powoli pieczemy! :) Szynkę polecam zamarynować dzień wcześniej, aby dobrze przeszła przyprawami. Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte pokrywą, 4,5 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Składniki: 1,5 kg szynki wieprzowej 80 g (mały słoiczek) koncentratu pomidorowego 4 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 2 łyżki majeranku 1,75 łyżeczki soli 1 łyżeczka papryki wędzonej 0,75 łyżeczki pieprzu białego 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego  Wykonanie: Obieramy i bardzo drobno siekamy czosnek. Odstawiamy na ok. 10 minut. W miseczce mieszamy marynatę - olej, koncentrat pomidorowy, czosnek oraz wszystkie przyprawy. Szynkę oczyszczamy z ewentualnych błonek, ścięgien. Nacieramy marynatą. Tak przygotowane mięso przekładamy do naczynia. Naczynie szczelnie zamykamy i umieszczamy w lodówce na co najmniej noc, najlepiej marynować szyn

Słodkie gofry jabłkowo-marchewkowe bez dodatku cukru

Czy gofry bez dodatku cukru mogą być słodkie? Jeśli do ciasta dodasz słodkie jabłko i marchewkę, będą nie tylko słodkie, ale również zaskoczą Cię intensywniejszym (żółtawym) kolorem. Propozycja świetna dla małych niejadków, którym chcemy w jakiś sposób przemycić do posiłku nieco warzyw i owoców. Jedyny minus? Znikają szybciej niż się pieką i przydaje się do niech mocniejsza gofrownica, ponieważ przy użyciu takiej poniżej 1000W ciężko uzyskać z tego ciasta chrupkie gofry. Z podanych składników otrzymasz ok. 6-7 sztuk rozetek serduszek. Przed smażeniem dobrze jest odstawić ciasto na 5-10 minut, dając czas płatkom owsianym na wchłonięcie części wilgoci z mokrych składników. Użyta w przepisie szklanka posiada objętość 250ml. Składniki: 2 średnie marchewki 1 jabłko (lepsza będzie słodka odmiana, użyłam Red Delicious) 2 jajka (wielkość M da radę, ale lepiej wychodzą na jajkach wielkości L) 0,5 szkl. płatków owsianych (można użyć zwykłych lub górskich, u mnie górskie) 1 szkl. mąki orkiszowej