Mamy sezon na cukinię, więc postanowiłam, że dla odmiany od wszelkiej maści placuszków, zup-kremów czy cukiniowego lecza, stworzę romans cukinii z rybą. Muszę przyznać, że ta para, w towarzystwie pomidorów i ryżu, wyszła wyjątkowo udana.
Do przygotowania dania będzie potrzebne naczynie żaroodporne z pokrywą, o pojemności 2-3l.
Zapiekanie - 40 minut, góra-dół (można użyć opcji pieczenia konwekcyjnego), 200 stopni Celsjusza.
Składniki:
- 500g fileta z dorsza, bez skóry (można użyć innej ulubionej ryby)
- 400g pomidorów (rozdrobnionych z puszki lub świeżych)
- 1 średnia cukinia
- 100g ryżu (użyłam białego długoziarnistego, można użyć swój preferowany rodzaj)
- 1 łyżka masła (do smażenia)
- 1 łyżeczka masła (do przetarcia formy i rozpuszczenia w ryżu)
- 3 szczypty soli (do ryby)
- 0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego (do ryby)
- 0,5 łyżeczki soli (do gotowania ryżu)
- 1 łyżeczka curry (do gotowania ryżu)
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej ("kucharek" czy inna "wegeta"; do sosu)
- 0,75 łyżeczki pieprzu czarnego (do sosu)
- 1 łyżeczka czosnku suszonego (do sosu)
- 1 łyżka papryki słodkiej (do sosu)
- 1 łyżka mieszanki "zioła kuchni polskiej" (mix natki pietruszki, szczypioru, lubczyku, majeranku, tymianku, cząbru i estragonu; do sosu)
- 0,3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Wykonanie:
- Filety z dorsza oczyszczamy, pozbawiamy ewentualnych ości i kroimy w kostkę o boku 3cm.
- Pokrojoną rybę przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Odstawiamy.
- Cukinię myjemy, obieramy, koimy na kawałki o boku 2cm.
- Nastawiamy wodę na ryż. Do wrzątku dodajemy sól i curry. Ryż gotujemy 4-5 min. KRÓCEJ niż wskazuje na to przepis z opakowania.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Podsmażamy na niej cukinię na złoty kolor.
- Jeśli używamy świeżych pomidorów, oparzamy je i kroimy w preferowanej wielkości kostkę.
- Do podsmażonej cukinii dodajemy pomidory i przyprawy. Wszystko mieszamy i przegrzewamy, redukując nieco sok pomidorowy (sos powinien być w miarę gęstej konsystencji).
- Naczynie żaroodporne smarujemy wewnątrz masłem (dno i boki).
- Do naczynia żaroodpornego wsypujemy gorący ryż, dodajemy do niego pozostałe od smarowania masło i mieszamy, aż masło całkowicie rozpuści się w ryżu.
- Na ryż wykładamy kostkę z dorsza.
- Na rybę wykładamy sos.
- Zamykamy pokrywę i naczynie wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 40 minut.
Spodobał Ci się przepis?