Przejdź do głównej zawartości

Pieczony filet z dorsza w sosie pomidorowo-cukiniowym z ryżem

Mamy sezon na cukinię, więc postanowiłam, że dla odmiany od wszelkiej maści placuszków, zup-kremów czy cukiniowego lecza, stworzę romans cukinii z rybą. Muszę przyznać, że ta para, w towarzystwie pomidorów i ryżu, wyszła wyjątkowo udana.



Do przygotowania dania będzie potrzebne naczynie żaroodporne z pokrywą, o pojemności 2-3l.

Zapiekanie - 40 minut, góra-dół (można użyć opcji pieczenia konwekcyjnego), 200 stopni Celsjusza.


Składniki:

  • 500g fileta z dorsza, bez skóry (można użyć innej ulubionej ryby)
  • 400g pomidorów (rozdrobnionych z puszki lub świeżych)
  • 1 średnia cukinia
  • 100g ryżu (użyłam białego długoziarnistego, można użyć swój preferowany rodzaj)
  • 1 łyżka masła (do smażenia)
  • 1 łyżeczka masła (do przetarcia formy i rozpuszczenia w ryżu)
  • 3 szczypty soli (do ryby)
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego (do ryby)
  • 0,5 łyżeczki soli (do gotowania ryżu)
  • 1 łyżeczka curry (do gotowania ryżu)
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej ("kucharek" czy inna "wegeta"; do sosu)
  • 0,75 łyżeczki pieprzu czarnego (do sosu)
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego (do sosu)
  • 1 łyżka papryki słodkiej (do sosu)
  • 1 łyżka mieszanki "zioła kuchni polskiej" (mix natki pietruszki, szczypioru, lubczyku, majeranku, tymianku, cząbru i estragonu; do sosu)
  • 0,3 łyżeczki gałki muszkatołowej

Wykonanie:

  1. Filety z dorsza oczyszczamy, pozbawiamy ewentualnych ości i kroimy w kostkę o boku 3cm.
  2. Pokrojoną rybę przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Odstawiamy.
  3. Cukinię myjemy, obieramy, koimy na kawałki o boku 2cm.
  4. Nastawiamy wodę na ryż. Do wrzątku dodajemy sól i curry. Ryż gotujemy 4-5 min. KRÓCEJ niż wskazuje na to przepis z opakowania.
  5. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Podsmażamy na niej cukinię na złoty kolor.
  6. Jeśli używamy świeżych pomidorów, oparzamy je i kroimy w preferowanej wielkości kostkę.
  7. Do podsmażonej cukinii dodajemy pomidory i przyprawy. Wszystko mieszamy i przegrzewamy, redukując nieco sok pomidorowy (sos powinien być w miarę gęstej konsystencji).
  8. Naczynie żaroodporne smarujemy wewnątrz masłem (dno i boki).
  9. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy gorący ryż, dodajemy do niego pozostałe od smarowania masło i mieszamy, aż masło całkowicie rozpuści się w ryżu.
  10. Na ryż wykładamy kostkę z dorsza.
  11. Na rybę wykładamy sos.
  12. Zamykamy pokrywę i naczynie wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 40 minut.




Spodobał Ci się przepis?
  

Popularne przepisy

Słodkie gofry jabłkowo-marchewkowe bez dodatku cukru

Czy gofry bez dodatku cukru mogą być słodkie? Jeśli do ciasta dodasz słodkie jabłko i marchewkę, będą nie tylko słodkie, ale również zaskoczą Cię intensywniejszym (żółtawym) kolorem. Propozycja świetna dla małych niejadków, którym chcemy w jakiś sposób przemycić do posiłku nieco warzyw i owoców. Jedyny minus? Znikają szybciej niż się pieką i przydaje się do niech mocniejsza gofrownica, ponieważ przy użyciu takiej poniżej 1000W ciężko uzyskać z tego ciasta chrupkie gofry. Z podanych składników otrzymasz ok. 6-7 sztuk rozetek serduszek. Przed smażeniem dobrze jest odstawić ciasto na 5-10 minut, dając czas płatkom owsianym na wchłonięcie części wilgoci z mokrych składników. Użyta w przepisie szklanka posiada objętość 250ml. Składniki: 2 średnie marchewki 1 jabłko (lepsza będzie słodka odmiana, użyłam Red Delicious) 2 jajka (wielkość M da radę, ale lepiej wychodzą na jajkach wielkości L) 0,5 szkl. płatków owsianych (można użyć zwykłych lub górskich, u mnie górskie) 1 szkl. mąki orkiszowej

Żeberka wolno pieczone

Wolne pieczenie lub gotowanie to nie jest coś, do czego zwykle miewam wystarczająco dużo czasu i cierpliwości. Jednak taki sposób przyrządzania uwalnia tyle smaku i aromatu, że raz na jakiś czas jestem w stanie się "poświęcić" i przygotować danie w takiej formie. Tym razem padło na żeberka wieprzowe. Żeberka polecam zamarynować dzień wcześniej, aby dobrze przeszły przyprawami. Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte folią aluminiową, 4 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Składniki: ok. 1,6 kg żeberek wieprzowych (nie trójkąty, tylko "paski" - żeberka mięsne, im grubsze, tym lepsze) 3 łyżki oleju 5-6 łyżek ketchupu łagodnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego (jeśli nie używasz w kuchni sosu sojowego, po prostu dodaj 1,5 łyżeczki soli) 1-2 łyżeczki miodu 1-2 łyżeczki musztardy (użyłam czeskiej, jeśli preferujecie inny rodzaj - zapraszam do eksperymentowania ze smakami ;)) 1 łyżka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki wędzonej 2 chlusty sosu Worcestershire (jeśli n

Ciasto mieszane łyżką z jabłkami

Ciężko być łasuchem przy naprawdę malutkich dzieciach. Dźwięk miksera czy innego robota kuchennego potrafi wybić niemal każdego malca z drzemki, a jest to ostatnie, o czym się marzy po kolejnej sesji usypiania marudnej pociechy. Dlatego możliwość wymieszania ciasta łyżką przed wstawieniem go do pieca to spełnienie rodzicielsko-piekarniczych marzeń. Właśnie z nich powstają takie przepisy jak ten :) Użyta w przepisie szklanka posiada objętość 250 ml. Ciasto zostało przeze mnie wypieczone w tortownicy o średnicy 24 cm. Wypiekanie - 180 stopni, góra-dół, ok. 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Składniki: 1,5 szklanki mąki 0,75 szklanki cukru ze względu na ręczne mieszanie, najlepiej użyć cukru drobnego lub cukru pudru (lepiej się rozpuszczą) 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 0,5 szklanki mleka 6 łyżek oleju 2 jabłka opcjonalnie: 2 łyżki cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego do ciasta  cukier puder do oprószenia gotowego ciasta Wykonanie: Umieszczamy w misce

Sos jogurtowo-ogórkowy

Szybki, prosty i orzeźwiający dodatek do obiadu. Choć podobny, od oryginalnego tzatziki różni go brak oliwy. Z pewnością coś, co przypadnie do gustu osobom, które chciałyby zjeść coś lżejszego lub wariację na temat "mizeria bez octu". Składniki: 400ml (1 duży kubek) jogurtu greckiego 0,5 ogórka szklarniowego 3 mniejsze ząbki czosnku 0,5 łyżeczki soli  0,5 łyżeczki pieprzu  Wykonanie: Czosnek obieramy i rozdrabniamy. Odstawiamy. Ogórka obieramy i ścieramy na drobniejszych oczkach tarki. Startego ogórka odsączamy z nadmiaru wody - możemy do tego celu użyć sitka lub własnych dłoni. Następnie umieszczamy go w docelowej misce. Do ogórka dodajemy czosnek, przyprawy oraz jogurt. Mieszamy. Sos nadaje się do wykorzystania od razu po przygotowaniu. Spodobał Ci się przepis?

Udziec wołowy wolno pieczony

Pierwszy raz pieczyste dosłownie rozpadło mi się podczas krojenia, tak więc, bez uwiecznionego obok plastra mięsa, zdjęcie "bryły" udźca nie powala, ale smak "górki mięsa" na talerzu był oszałamiający. Wolno pieczona wołowina to zdecydowanie coś, co na stałe włączam do domowego repertuaru obiadowego. Czas marynowania - minimum 12 godzin, polecam przetrzymać nawet do 24 godzin. Do pieczenia udźca użyłam naczynia żaroodpornego o pojemności ok. 4l, z pokrywą. Pieczenie mięsa - 160 stopni Celsjusza, góra-dół, 4 godziny. Składniki: ok. 1,5 kg udźca wołowego 30 ml oliwy 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka czosnku suszonego 1 łyżeczka tymianku 0,5 łyżeczki pieprzu białego 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego 0,25 łyżeczki imbiru 300 ml bulionu wołowego Wykonanie: Wszystkie przyprawy mieszamy w miseczce z oliwą. Odstawiamy. Mięso myjemy, oczyszczamy ze ścięgien oraz żyłek. Nacieramy ze wszystkich stron marynatą. Zamarynowane mięso wkładamy do miski (lub innego naczynia), jeśli