Przejdź do głównej zawartości

Pieczony filet z dorsza w sosie pomidorowo-cukiniowym z ryżem

Mamy sezon na cukinię, więc postanowiłam, że dla odmiany od wszelkiej maści placuszków, zup-kremów czy cukiniowego lecza, stworzę romans cukinii z rybą. Muszę przyznać, że ta para, w towarzystwie pomidorów i ryżu, wyszła wyjątkowo udana.



Do przygotowania dania będzie potrzebne naczynie żaroodporne z pokrywą, o pojemności 2-3l.

Zapiekanie - 40 minut, góra-dół (można użyć opcji pieczenia konwekcyjnego), 200 stopni Celsjusza.


Składniki:

  • 500g fileta z dorsza, bez skóry (można użyć innej ulubionej ryby)
  • 400g pomidorów (rozdrobnionych z puszki lub świeżych)
  • 1 średnia cukinia
  • 100g ryżu (użyłam białego długoziarnistego, można użyć swój preferowany rodzaj)
  • 1 łyżka masła (do smażenia)
  • 1 łyżeczka masła (do przetarcia formy i rozpuszczenia w ryżu)
  • 3 szczypty soli (do ryby)
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego (do ryby)
  • 0,5 łyżeczki soli (do gotowania ryżu)
  • 1 łyżeczka curry (do gotowania ryżu)
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej ("kucharek" czy inna "wegeta"; do sosu)
  • 0,75 łyżeczki pieprzu czarnego (do sosu)
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego (do sosu)
  • 1 łyżka papryki słodkiej (do sosu)
  • 1 łyżka mieszanki "zioła kuchni polskiej" (mix natki pietruszki, szczypioru, lubczyku, majeranku, tymianku, cząbru i estragonu; do sosu)
  • 0,3 łyżeczki gałki muszkatołowej

Wykonanie:

  1. Filety z dorsza oczyszczamy, pozbawiamy ewentualnych ości i kroimy w kostkę o boku 3cm.
  2. Pokrojoną rybę przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Odstawiamy.
  3. Cukinię myjemy, obieramy, koimy na kawałki o boku 2cm.
  4. Nastawiamy wodę na ryż. Do wrzątku dodajemy sól i curry. Ryż gotujemy 4-5 min. KRÓCEJ niż wskazuje na to przepis z opakowania.
  5. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Podsmażamy na niej cukinię na złoty kolor.
  6. Jeśli używamy świeżych pomidorów, oparzamy je i kroimy w preferowanej wielkości kostkę.
  7. Do podsmażonej cukinii dodajemy pomidory i przyprawy. Wszystko mieszamy i przegrzewamy, redukując nieco sok pomidorowy (sos powinien być w miarę gęstej konsystencji).
  8. Naczynie żaroodporne smarujemy wewnątrz masłem (dno i boki).
  9. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy gorący ryż, dodajemy do niego pozostałe od smarowania masło i mieszamy, aż masło całkowicie rozpuści się w ryżu.
  10. Na ryż wykładamy kostkę z dorsza.
  11. Na rybę wykładamy sos.
  12. Zamykamy pokrywę i naczynie wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 40 minut.




Spodobał Ci się przepis?
  

Popularne przepisy

Pączki ziemniaczane

Czasami najlepszą inspiracją w kuchni są stare przepisy. Moje pączki są inspirowane przepisem na Pączki kartoflane z książki Lucyny Ćwierczakiewiczowej  365 obiadów za pięć złotych . Bardzo długo zabierałam się do własnej interpretacji tego przepisu i cieszę się, że się na to zdecydowałam! Takie pączki to świetny dodatek do dania głównego, a przy okazji coś nowego i aromatycznego. Z podanej ilości składników przygotowałam 42 pączki. Ponieważ ilość składników na to pozwalała, powstały 3 wersje smakowe: pączki "czyste" - masa ziemniaczana bez żadnych dodatków - 11 szt. pączki posypane bułką tartą - "wykończenie" zgodne z oryginalnym przepisem, masa ziemniaczana czysta - 8 szt. pączki grzybowe - z dodatkiem podsmażonych z odrobiną cebuli grzybów leśnych - 23 szt. Pieczenie - 2 duże blachy wyłożone papierem do pieczenia - 27-30 minut, 200 stopni Celsjusza, góra-dół. Składniki: 1,5kg ziemniaków 1 łyżka masła 3 żółtka 2 czubate łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka soli do gotow...

Pstrągi pieczone w warzywach

W pieczeniu ryb (w przeciwieństwie do ich smażenia) przyjemne jest to, że takie obiady są naprawdę szybkie. A jeśli do ryby dołożymy bukiet warzyw - mamy pyszny, "jednonaczyniowy" obiad, który jemy również oczami :) Pieczenie - duże, otwarte naczynie żaroodporne (ok. 33cm x 24 cm), 20-25 minut (w zależności od wielkości ryb), 200 stopni Celsjusza, góra-dół lub konwekcyjne. Do ugotowania brokułów i marchewki użyłam garnka o pojemności ok. 3l. Składniki: 2 pstrągi patroszone (łącznie ok. 550g) 4 marchewki 1 brokuł (500g) 1 papryka żółta ok. 200g pomidorków koktajlowych 4 ząbki czosnku 2 łyżki masła ok. 3 łyżki oliwy do wysmarowania dna i boków naczynia ok. 2 łyżek oliwy do wysmarowania ryb z wierzchu ok. 2-3 łyżeczek oliwy do polania z wierzchu warzyw przyprawa do ryb, pieprz cytrynowy do natarcia ryb wewnątrz sól, pieprz, tymianek do osypania z wierzchu warzyw Wykonanie: Odcinamy różyczki brokułu (te największe możemy poprzecinać na 2-3 mniejsze) i płuczemy. Odstawiamy. Marche...

Pieczona szynka wieprzowa w plastrach

Szynkę można odpiec w kawałku, ale równie dobrze smakuje upieczona w kawałkach. Plastry szynki świetnie przechodzą marynatą i nie potrzebują aż tak długiego czasu marynowania, jak cały kawałek. Ważne, by pamiętać o tłuszczu w marynacie - szynka jest przeważnie mniej "otłuszczona" (niż np. karkówka) i bez tego dodatku na talerze trafi podeszwa, zamiast pysznego i soczystego mięsa. Zamarynowane mięso przed upieczeniem dobrze odstawić na 2-3h, dla uzyskania lepszego smaku. Pieczenie - naczynie żaroodporne 5l, z pokrywą, góra-dół, 2h - 1h 40 min. w 160 stopniach Celsjusza, 20 min. w 200 stopniach Celsjusza. Składniki: ok. 1,2 kg szynki wieprzowej 3 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej (można użyć 1 łyżeczki papryki wędzonej, zamiast 1 łyżeczki papryki słodkiej) 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka suszonego czosnku 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego 0,33 łyżeczki pieprzu białego 0,33 łyżeczki imbiru 2 średnie cebule ok. 200ml ...

Żeberka wolno pieczone

Wolne pieczenie lub gotowanie to nie jest coś, do czego zwykle miewam wystarczająco dużo czasu i cierpliwości. Jednak taki sposób przyrządzania uwalnia tyle smaku i aromatu, że raz na jakiś czas jestem w stanie się "poświęcić" i przygotować danie w takiej formie. Tym razem padło na żeberka wieprzowe. Żeberka polecam zamarynować dzień wcześniej, aby dobrze przeszły przyprawami. Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte folią aluminiową, 4 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Składniki: ok. 1,6 kg żeberek wieprzowych (nie trójkąty, tylko "paski" - żeberka mięsne, im grubsze, tym lepsze) 3 łyżki oleju 5-6 łyżek ketchupu łagodnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego (jeśli nie używasz w kuchni sosu sojowego, po prostu dodaj 1,5 łyżeczki soli) 1-2 łyżeczki miodu 1-2 łyżeczki musztardy (użyłam czeskiej, jeśli preferujecie inny rodzaj - zapraszam do eksperymentowania ze smakami ;)) 1 łyżka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki wędzonej 2 chlusty sosu Worcestershire (jeśli n...

Słodkie gofry jabłkowo-marchewkowe bez dodatku cukru

Czy gofry bez dodatku cukru mogą być słodkie? Jeśli do ciasta dodasz słodkie jabłko i marchewkę, będą nie tylko słodkie, ale również zaskoczą Cię intensywniejszym (żółtawym) kolorem. Propozycja świetna dla małych niejadków, którym chcemy w jakiś sposób przemycić do posiłku nieco warzyw i owoców. Jedyny minus? Znikają szybciej niż się pieką i przydaje się do niech mocniejsza gofrownica, ponieważ przy użyciu takiej poniżej 1000W ciężko uzyskać z tego ciasta chrupkie gofry. Z podanych składników otrzymasz ok. 6-7 sztuk rozetek serduszek. Przed smażeniem dobrze jest odstawić ciasto na 5-10 minut, dając czas płatkom owsianym na wchłonięcie części wilgoci z mokrych składników. Użyta w przepisie szklanka posiada objętość 250ml. Składniki: 2 średnie marchewki 1 jabłko (lepsza będzie słodka odmiana, użyłam Red Delicious) 2 jajka (wielkość M da radę, ale lepiej wychodzą na jajkach wielkości L) 0,5 szkl. płatków owsianych (można użyć zwykłych lub górskich, u mnie górskie) 1 szkl. mąki orkiszowej ...