Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z porem

Jedno z tak zwanych dań na winie - nawinęło mi się trochę pora, z którym nie wiedziałam za bardzo co zrobić, więc ku uciesze domowych łakomczuchów wybór padł na sałatkę :)

Trochę żałuję, że nie ugotowałam i nie dodałam do poniższej kompozycji jajek, ale nawet bez nich wyszła sycąca kolacja dla trojga.



Składniki:

  • 100g szynki wieprzowej
  • 100g sera żółtego (u mnie mieszanka salami i wędzonej goudy)
  • 2 średnie pomidory
  • 1 nieduży ogórek szklarniowy
  • 2 łyżki pora (cebula plus nać)
  • 3 łyżki majonezu 
  • 2 duże szczypty soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego


Wykonanie:

  1. Szynkę i ser kroimy w większą kostkę (bok ok. 2cm) i wrzucamy do miski.
  2. Pomidory i ogórka myjemy (jeśli wolimy warzywa bez skórki - obieramy je), a następnie kroimy w cząstki podobnej wielkości jak kawałki szynki i sera. Dodajemy do miski.
  3. Pora myjemy, obieramy - część cebulową kroimy w cienkie półtalarki, natomiast naciową w cienkie paseczki. Pokrojonego dodajemy do miski.
  4. Do miski dodajemy przyprawy i majonez. Wszystko mieszamy.



Spodobał Ci się przepis?
  

Popularne przepisy

Żeberka wolno pieczone

Wolne pieczenie lub gotowanie to nie jest coś, do czego zwykle miewam wystarczająco dużo czasu i cierpliwości. Jednak taki sposób przyrządzania uwalnia tyle smaku i aromatu, że raz na jakiś czas jestem w stanie się "poświęcić" i przygotować danie w takiej formie. Tym razem padło na żeberka wieprzowe. Żeberka polecam zamarynować dzień wcześniej, aby dobrze przeszły przyprawami. Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte folią aluminiową, 4 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Składniki: ok. 1,6 kg żeberek wieprzowych (nie trójkąty, tylko "paski" - żeberka mięsne, im grubsze, tym lepsze) 3 łyżki oleju 5-6 łyżek ketchupu łagodnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego (jeśli nie używasz w kuchni sosu sojowego, po prostu dodaj 1,5 łyżeczki soli) 1-2 łyżeczki miodu 1-2 łyżeczki musztardy (użyłam czeskiej, jeśli preferujecie inny rodzaj - zapraszam do eksperymentowania ze smakami ;)) 1 łyżka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki wędzonej 2 chlusty sosu Worcestershire (jeśli n

Szynka wieprzowa wolno pieczona

 Wolne pieczenie przeżywa swój renesans, więc tym razem padło na szynkę wieprzową. Jest to przyjemne i wdzięczne mięso, wystarczy tylko znaleźć wystarczająco ładny kawałek i... powoli pieczemy! :) Szynkę polecam zamarynować dzień wcześniej, aby dobrze przeszła przyprawami. Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte pokrywą, 4,5 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Składniki: 1,5 kg szynki wieprzowej 80 g (mały słoiczek) koncentratu pomidorowego 4 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 2 łyżki majeranku 1,75 łyżeczki soli 1 łyżeczka papryki wędzonej 0,75 łyżeczki pieprzu białego 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego  Wykonanie: Obieramy i bardzo drobno siekamy czosnek. Odstawiamy na ok. 10 minut. W miseczce mieszamy marynatę - olej, koncentrat pomidorowy, czosnek oraz wszystkie przyprawy. Szynkę oczyszczamy z ewentualnych błonek, ścięgien. Nacieramy marynatą. Tak przygotowane mięso przekładamy do naczynia. Naczynie szczelnie zamykamy i umieszczamy w lodówce na co najmniej noc, najlepiej marynować szyn

Sos jogurtowo-musztardowy

Mała, improwizowana z zawartości lodówki porcja sosu do mięsa "na już". Sos jogurtowy w wydaniu fit - bez dodatku majonezu, bez śmietany - więc coś, na co można skusić się, nawet namiętnie licząc kalorie podczas każdego posiłku. Sos bardzo fajnie komponował mi się z szarpaną wieprzowiną , sprawdzi się również do dań z grilla . Z podanej ilości składników otrzymałam ponad 200ml sosu jogurtowego. Sos nadaje się do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Składniki: 200g (mały kubeczek) jogurtu naturalnego (w moim przypadku był to jogurt kremowy 3%, można użyć dowolnego, jednak gęstszy będzie lepszy)  1 łyżeczka musztardy  1 płaska łyżeczka papryki czerwonej  0,33 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki czosnku suszonego 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego  0,25 łyżeczki pieprzu czarnego  Wykonanie: Wszystkie składniki sosu umieszczamy w miseczce. Zawartość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Sos nadaje się do spożycia od razu po przygotowaniu, jednak wyrazistszy w smaku będzie po ok. 2 godzina

Muffinki bananowe z mąki pełnoziarnistej

Coś na szybko dla małych i dużych smakoszy! Ciasto bananowe w formie muffinek jest tak samo smaczne, jak chlebek bananowy, jednak forma pozwala na łatwiejszy "transport" przekąski ze sobą. Jest to także atrakcyjniejsza postać dla dzieci - cała foremka dla malucha. To co dla mnie jest plusem, to również to, że wykonanie nie wymaga użycia robotów kuchennych - ciasto wystarczy wymieszać łyżką lub trzepaczką, jestem więc w stanie zrobić blachę pyszności w trakcie niemowlęcej drzemki. Z podanych proporcji otrzymamy (w zależności od wielkości foremek) około 12 sztuk "dużych" muffinek. Pieczenie - 170 stopni Celsjusza, góra-dół, 25 min. Użyta w przepisie szklanka posiada objętość 250 ml. Składniki: 3 dojrzałe banany 1 jajko 0,33 szkl. cukru 65ml oleju 50ml mleka 1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej (możemy użyć także dowolnej innej mąki pszennej lub orkiszowej) 0,5 łyżeczki sody 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Jajko, olej, mleko umieszczamy w jednej miseczce. Miesza

Szarpana wieprzowina

Coś, przed czym z niewiadomych mi samej przyczyn, wzbraniałam się przez dłuższy czas, a co podbiło talerze i kubki smakowe. Szarpana wieprzowina okazała się strzałem w dziesiątkę nawet dla wybrednego kilkulatka, który najpierw wyjadał samo mięso, a potem zapychał się bułkami :) Polecam spróbować wersji zarówno w bułeczkach bao jak i "zwykłych" lub pełnoziarnistych brioszkach. Marynowanie mięsa - 12 do 24h. Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte pokrywą, 5 godzin, 140 stopni Celsjusza, góra-dół. Składniki: 2 kg łopatki wieprzowej 3 łyżki oleju 2 łyżki octu jabłkowego 3 łyżki cukru trzcinowego (można użyć zwykłego białego) 2 łyżeczki papryki słodkiej 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne 2 płaskie łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka czosnku suszonego 0,33 łyżeczki gałki muszkatołowej  2 średnie cebule 300 ml bulionu Wykonanie: W miseczce mieszamy składniki marynaty (wszystko poza cebulą oraz bulionem). Łopatkę oczyszczamy z