Klasyka lata i wakacji u babci ;) coś co sama wspominam na tyle smacznie, by w swoim domu nadal przygotowywać że świeżych, letnich owoców w różnych odsłonach. Kompot to bardzo "pojemny" napój - możemy do niego wrzucić dowolne owoce i nadal będzie pyszny!
Z poniższych proporcji otrzymamy niecałe 2l kompotu.
Do gotowania polecam garnek o pojemności 3l.
Składniki:
- ok. 1kg owoców (u mnie 900g wypestkowanych czereśni i 3 nektarynki)
- 1,75 l wody
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki cukru
Wykonanie:
- Umyte i wypestkowane owoce umieszczamy w garnku.
- Do garnka wlewamy około 1,75 l zimnej wody.
- Powstałą mieszaninę zagotowujemy.
- Do gotującego się kompotu dodajemy cukier i sok z cytryny.
- Całość gotujemy około 40 minut do godziny.
- Pijemy tak jak lubimy - jeszcze ciepły lub dopiero wystudzony (polecam pić z lodem).
- Jeśli chcemy, aby kompot postał nieco dłużej, przelewamy go do dzbanka, odcedzając wcześniej owoce.
Jeśli nie wiecie co zrobić z owocami pozostającymi po kompocie, zachęcam do zrobienia drożdżówki z owocami, która pasuje w sam raz, do szklanki kompotu zamiast popołudniowej kawy ;)