Przejdź do głównej zawartości

Kompot

Klasyka lata i wakacji u babci ;) coś co sama wspominam na tyle smacznie, by w swoim domu nadal przygotowywać że świeżych, letnich owoców w różnych odsłonach. Kompot to bardzo "pojemny" napój - możemy do niego wrzucić dowolne owoce i nadal będzie pyszny!



Z poniższych proporcji otrzymamy niecałe 2l kompotu.

Do gotowania polecam garnek o pojemności 3l.


Składniki:

  • ok. 1kg owoców (u mnie 900g wypestkowanych czereśni i 3 nektarynki)
  • 1,75 l wody
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru


Wykonanie:

  1. Umyte i wypestkowane owoce umieszczamy w garnku.
  2. Do garnka wlewamy około 1,75 l zimnej wody.
  3. Powstałą mieszaninę zagotowujemy.
  4. Do gotującego się kompotu dodajemy cukier i sok z cytryny.
  5. Całość gotujemy około 40 minut do godziny.
  6. Pijemy tak jak lubimy - jeszcze ciepły lub dopiero wystudzony (polecam pić z lodem).
  7. Jeśli chcemy, aby kompot postał nieco dłużej, przelewamy go do dzbanka, odcedzając wcześniej owoce.

Jeśli nie wiecie co zrobić z owocami pozostającymi po kompocie, zachęcam do zrobienia drożdżówki z owocami, która pasuje w sam raz, do szklanki kompotu zamiast popołudniowej kawy ;)




Spodobał Ci się przepis?
  

Popularne przepisy

Pieczony kalafior

Kalafior jest jednym z moich ulubionych warzyw. Choć (przynajmniej części) kojarzy się głownie jako składnik zup - jarzynowej lub kalafiorowej, może on również występować w innych, moim zdaniem, smaczniejszych wersjach. Jedną z nich są pieczone w piekarniku różyczki kalafiora. Świetnie sprawdza się jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie w upalne dni. Z podanych składników przygotujemy 1 dużą blachę pieczonego kalafiora. Pieczenie - 180-190 stopni, góra-dół, 35 min. Składniki: 1 średni kalafior 4 łyżki oliwy 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru (można pominąć, dodany do marynaty dla karmelizacji) 0,5 łyżeczki czosnku 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej 0,33 łyżeczki kurkumy  0,25 łyżeczki pieprzu Wykonanie: Kalafior opłukujemy i odcinamy różyczki. Staramy się, by cząstki były podobnej wielkości i nie przekraczały ok. 3-4cm obwodu, większe różyczki przecinamy na pół lub cząstki. Różyczki umieszczamy w większej misce, wygodnej do intensywnego mieszania. W niewielkiej miseczce łączym

Słodkie gofry jabłkowo-marchewkowe bez dodatku cukru

Czy gofry bez dodatku cukru mogą być słodkie? Jeśli do ciasta dodasz słodkie jabłko i marchewkę, będą nie tylko słodkie, ale również zaskoczą Cię intensywniejszym (żółtawym) kolorem. Propozycja świetna dla małych niejadków, którym chcemy w jakiś sposób przemycić do posiłku nieco warzyw i owoców. Jedyny minus? Znikają szybciej niż się pieką i przydaje się do niech mocniejsza gofrownica, ponieważ przy użyciu takiej poniżej 1000W ciężko uzyskać z tego ciasta chrupkie gofry. Z podanych składników otrzymasz ok. 6-7 sztuk rozetek serduszek. Przed smażeniem dobrze jest odstawić ciasto na 5-10 minut, dając czas płatkom owsianym na wchłonięcie części wilgoci z mokrych składników. Użyta w przepisie szklanka posiada objętość 250ml. Składniki: 2 średnie marchewki 1 jabłko (lepsza będzie słodka odmiana, użyłam Red Delicious) 2 jajka (wielkość M da radę, ale lepiej wychodzą na jajkach wielkości L) 0,5 szkl. płatków owsianych (można użyć zwykłych lub górskich, u mnie górskie) 1 szkl. mąki orkiszowej

Żeberka wolno pieczone

Wolne pieczenie lub gotowanie to nie jest coś, do czego zwykle miewam wystarczająco dużo czasu i cierpliwości. Jednak taki sposób przyrządzania uwalnia tyle smaku i aromatu, że raz na jakiś czas jestem w stanie się "poświęcić" i przygotować danie w takiej formie. Tym razem padło na żeberka wieprzowe. Żeberka polecam zamarynować dzień wcześniej, aby dobrze przeszły przyprawami. Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte folią aluminiową, 4 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Składniki: ok. 1,6 kg żeberek wieprzowych (nie trójkąty, tylko "paski" - żeberka mięsne, im grubsze, tym lepsze) 3 łyżki oleju 5-6 łyżek ketchupu łagodnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego (jeśli nie używasz w kuchni sosu sojowego, po prostu dodaj 1,5 łyżeczki soli) 1-2 łyżeczki miodu 1-2 łyżeczki musztardy (użyłam czeskiej, jeśli preferujecie inny rodzaj - zapraszam do eksperymentowania ze smakami ;)) 1 łyżka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki wędzonej 2 chlusty sosu Worcestershire (jeśli n

Udziec wołowy wolno gotowany

Nie samym pieczeniem mięsa człowiek żyje ;) Czasami warto je również ugotować! Gotowany udziec wołowy na ciepło sprawdzi się jako smaczny obiad, a po wystudzeniu - domowa wędlina na kanapki. Zwarta struktura mięsa bardzo dobrze "się kroi", więc mamy podwójne urozmaicenie w domowym jadłospisie. Mięsa nie marynujemy wcześniej - przyprawy dodajemy bezpośrednio do wody. Gotowanie - 6h, wolnowar na ustawieniu solw cook high lub w zwykłym garnku na małym "ogniu" kuchenki. Składniki: 1kg udźca wołowego 1,6l wody (ilość wody  może się różnić w zależności od kształtu garnka oraz kawałka mięsa. Powinno być jej tyle, by swobodnie zakryła gotowaną wołowinę) 2 płaskie łyżeczki soli  2 łyżeczki przyprawy "Zioła zamiast soli" (lub ulubionej mieszanki ziół) 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego  0,5 łyżeczki pieprzu białego czubeczek łyżeczki imbiru  3 kulki ziela angielskiego  2 liście laurowe  Wykonanie: Mięso myjemy, oczyszczamy z ewentualnych błonek, ścięgien, części chrząst

Ciasto mieszane łyżką z jabłkami

Ciężko być łasuchem przy naprawdę malutkich dzieciach. Dźwięk miksera czy innego robota kuchennego potrafi wybić niemal każdego malca z drzemki, a jest to ostatnie, o czym się marzy po kolejnej sesji usypiania marudnej pociechy. Dlatego możliwość wymieszania ciasta łyżką przed wstawieniem go do pieca to spełnienie rodzicielsko-piekarniczych marzeń. Właśnie z nich powstają takie przepisy jak ten :) Użyta w przepisie szklanka posiada objętość 250 ml. Ciasto zostało przeze mnie wypieczone w tortownicy o średnicy 24 cm. Wypiekanie - 180 stopni, góra-dół, ok. 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Składniki: 1,5 szklanki mąki 0,75 szklanki cukru ze względu na ręczne mieszanie, najlepiej użyć cukru drobnego lub cukru pudru (lepiej się rozpuszczą) 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 0,5 szklanki mleka 6 łyżek oleju 2 jabłka opcjonalnie: 2 łyżki cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego do ciasta  cukier puder do oprószenia gotowego ciasta Wykonanie: Umieszczamy w misce