Przejdź do głównej zawartości

Gofry bez cukru

Gofry to latem jeden z moich ulubionych patentów obiadowych. Szybkie w wykonaniu, nie wymagające nie wiadomo jak dużego nakładu czasu, wysiłku i... dodatkowego ciepła (w końcu gofrownica nie nagrzeje tak pomieszczenia jak piekarnik). A przy tym wszystkim smakują i każdy może je zjeść z tym, co lubi, niezależnie czy będzie to bita śmietana, dżem, owoce, czy też w ostateczności "suche".

Ten przepis na ciasto na gofry jest za to bardzo przyjemny również dla osób, które starają się ograniczyć ilość cukru w swojej kuchni, ponieważ nie dodajemy go w ogóle.




Użyta w przepisie szklanka posiada objętość 250 ml.

Z podanych proporcji ciasta wychodzi około 9-12 sztuk gofrów, w zależności od posiadanej wielkości "wkładów" do wypieku gofrów.


Składniki:

  • 3 jajka
  • 0,33 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 200g (mały kubeczek) jogurtu naturalnego (użyłam greckiego)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder, bita śmietana, dżem lub świeże owoce do położenia na gofry


Wykonanie:

  1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka umieszczamy w nieco mniejszej misce - do ubicia, żółtka wkładamy do większej, w której będziemy przygotowywać ciasto.
  2. Do żółtek dodajemy mleko, jogurt oraz olej. Mieszamy lub miksujemy (polecam trzepaczkę).
  3. Do wymieszanej masy dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie mieszamy lub miksujemy do połączenia składników na gładką masę.
  4. Ubijamy białko na sztywną pianę.
  5. Ubitą pianę dodajemy do ciasta (możemy to zrobić dzieląc pianę na 2-3 porcje lub dodając od razu całość). Delikatnie mieszamy, tylko do połączenia składników.
  6. Gotowe ciasto wypiekamy porcjami w gofrownicy na złoty kolor. Czas pieczenia będzie zależny od mocy posiadanego przez nas sprzętu.
  7. Wypieczone gofry podajemy z ulubionymi dodatkami.



Spodobał Ci się przepis?
  

Popularne przepisy

Ciasto mieszane łyżką z jabłkami

Ciężko być łasuchem przy naprawdę malutkich dzieciach. Dźwięk miksera czy innego robota kuchennego potrafi wybić niemal każdego malca z drzemki, a jest to ostatnie, o czym się marzy po kolejnej sesji usypiania marudnej pociechy. Dlatego możliwość wymieszania ciasta łyżką przed wstawieniem go do pieca to spełnienie rodzicielsko-piekarniczych marzeń. Właśnie z nich powstają takie przepisy jak ten :) Użyta w przepisie szklanka posiada objętość 250 ml. Ciasto zostało przeze mnie wypieczone w tortownicy o średnicy 24 cm. Wypiekanie - 180 stopni, góra-dół, ok. 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Składniki: 1,5 szklanki mąki 0,75 szklanki cukru ze względu na ręczne mieszanie, najlepiej użyć cukru drobnego lub cukru pudru (lepiej się rozpuszczą) 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 0,5 szklanki mleka 6 łyżek oleju 2 jabłka opcjonalnie: 2 łyżki cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego do ciasta  cukier puder do oprószenia gotowego ciasta Wykonanie: Umieszczamy w misce

Żeberka wolno pieczone

Wolne pieczenie lub gotowanie to nie jest coś, do czego zwykle miewam wystarczająco dużo czasu i cierpliwości. Jednak taki sposób przyrządzania uwalnia tyle smaku i aromatu, że raz na jakiś czas jestem w stanie się "poświęcić" i przygotować danie w takiej formie. Tym razem padło na żeberka wieprzowe. Żeberka polecam zamarynować dzień wcześniej, aby dobrze przeszły przyprawami. Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte folią aluminiową, 4 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Składniki: ok. 1,6 kg żeberek wieprzowych (nie trójkąty, tylko "paski" - żeberka mięsne, im grubsze, tym lepsze) 3 łyżki oleju 5-6 łyżek ketchupu łagodnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego (jeśli nie używasz w kuchni sosu sojowego, po prostu dodaj 1,5 łyżeczki soli) 1-2 łyżeczki miodu 1-2 łyżeczki musztardy (użyłam czeskiej, jeśli preferujecie inny rodzaj - zapraszam do eksperymentowania ze smakami ;)) 1 łyżka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki wędzonej 2 chlusty sosu Worcestershire (jeśli n

Piersi kurczaka duszone w bulionie z zielonym pesto

Pierś kurczaka to mocno uniwersalne mięso, które można przyrządzić na wiele sposobów - w całości, w kawałkach, pieczone, smażone, nadziewane... Jednym z ciekawszych pomysłów na soczystą pierś z kurczaka, jest duszenie jej. Mięso w ten sposób przechodzi aromatami z sosu, bez potrzeby wcześniejszego marynowania. Do smażenia i duszenia użyłam patelni 28cm z pokrywą. Smażenie - duży ogień, po 3 minuty na obie strony filetów. Duszenie - wolny ogień, 70 minut - po 40 minutach przewróciłam filety w sosie i dusiłam je dalszych 30 minut. Składniki: 4 szt. fileta z piersi kurczaka (łącznie ok. 1200g) 2 łyżki masła klarowanego 300ml bulion (użyłam bulionu z kury, można użyć warzywnego)  190g (1 słoiczek) zielonego pesto na bazie bazylii sól i pieprz do osypania mięsa Wykonanie: Filety myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i oczyszczamy z błonek. Jeśli piersi są z polędwiczkami, nie wycinamy ich. Oczyszczone filety nacinamy płytko i pod skosem z wierzchu (ta strona bez polędwiczki). 2-3 nacięcia

Szynka wieprzowa wolno pieczona

 Wolne pieczenie przeżywa swój renesans, więc tym razem padło na szynkę wieprzową. Jest to przyjemne i wdzięczne mięso, wystarczy tylko znaleźć wystarczająco ładny kawałek i... powoli pieczemy! :) Szynkę polecam zamarynować dzień wcześniej, aby dobrze przeszła przyprawami. Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte pokrywą, 4,5 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Składniki: 1,5 kg szynki wieprzowej 80 g (mały słoiczek) koncentratu pomidorowego 4 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 2 łyżki majeranku 1,75 łyżeczki soli 1 łyżeczka papryki wędzonej 0,75 łyżeczki pieprzu białego 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego  Wykonanie: Obieramy i bardzo drobno siekamy czosnek. Odstawiamy na ok. 10 minut. W miseczce mieszamy marynatę - olej, koncentrat pomidorowy, czosnek oraz wszystkie przyprawy. Szynkę oczyszczamy z ewentualnych błonek, ścięgien. Nacieramy marynatą. Tak przygotowane mięso przekładamy do naczynia. Naczynie szczelnie zamykamy i umieszczamy w lodówce na co najmniej noc, najlepiej marynować szyn

Słodkie gofry jabłkowo-marchewkowe bez dodatku cukru

Czy gofry bez dodatku cukru mogą być słodkie? Jeśli do ciasta dodasz słodkie jabłko i marchewkę, będą nie tylko słodkie, ale również zaskoczą Cię intensywniejszym (żółtawym) kolorem. Propozycja świetna dla małych niejadków, którym chcemy w jakiś sposób przemycić do posiłku nieco warzyw i owoców. Jedyny minus? Znikają szybciej niż się pieką i przydaje się do niech mocniejsza gofrownica, ponieważ przy użyciu takiej poniżej 1000W ciężko uzyskać z tego ciasta chrupkie gofry. Z podanych składników otrzymasz ok. 6-7 sztuk rozetek serduszek. Przed smażeniem dobrze jest odstawić ciasto na 5-10 minut, dając czas płatkom owsianym na wchłonięcie części wilgoci z mokrych składników. Użyta w przepisie szklanka posiada objętość 250ml. Składniki: 2 średnie marchewki 1 jabłko (lepsza będzie słodka odmiana, użyłam Red Delicious) 2 jajka (wielkość M da radę, ale lepiej wychodzą na jajkach wielkości L) 0,5 szkl. płatków owsianych (można użyć zwykłych lub górskich, u mnie górskie) 1 szkl. mąki orkiszowej