Przejdź do głównej zawartości

Drożdżówka z owocami

O drożdżówce można powiedzieć tyle, że jest to wizytówka przygotowującej ją osoby... nigdy do tej pory nie jadłam identycznej w smaku i strukturze w wykonaniu dwóch różnych amatorów pieczenia tego rodzaju ciasta drożdżowego. Z kruszonką, z cukrem, z owocami lub bez - każda drożdżówka jest pyszna.

Jednak moim (nie)skromnym zdaniem, drożdżówka z owocami bije na głowę każdą inną!



Tę drożdżówkę możesz spokojnie upiec bez owoców, jeśli nie jesteś fanem takiego dodatku na cieście ;)

Do wypieku użyłam formy o wymiarach 33cm x 22 cm x 6 cm.

Wyrastanie - łącznie 50-65 minut - 30-45 minut w misce, 20 minut na blaszce.

Pieczenie - 50 minut, 160 stopni Celsjusza, góra-dół lub dół-termoobieg.


Składniki:

A. na ciasto:

  • 200 ml mleka (dowolnego, użyłam świeżego 3,2%)
  • 45 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 100 g miękkiego masła
  • 500 g mąki pszennej (użyłam typu 405)
  • 1 szczypta soli

B. na kruszonkę

  • 200 g mąki pszennej (użyłam typu 405)
  • 175 g cukru
  • 120 g schłodzonego masła, pokrojonego na kawałeczki


  • 300-400 g owoców (mogą być świeże, z zaprawek lub z kompotu)


Wykonanie:

  1. Na sitko wykładamy do odsączenia owoce z zaprawek lub kompotu, jeśli przygotowujemy drożdżówkę z tego typu dodatkiem.
  2. Podgrzewamy mleko do przygotowania rozczynu. Temperatura mleka powinna być "przyjemnie letnia" (w okolicach 37 stopni Celsjusza).
  3. Z podgrzanego mleka, drożdży i łyżki cukru przygotowujemy rozczyn. 
  4. Gotowy rozczyn przykrywamy i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
  5. Do miski wsypujemy mąkę (dobrze jest ją przesiać), cukier (100g minus 1 łyżka, którą zużyliśmy wcześniej), cukry waniliowe, sól, jajka, masło oraz rozczyn.
  6. Zagniatamy ciasto. Masa powinna być gładka, jednolita i klejąca.
  7. Miskę z ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 30-45 minut, aż podwoi swoją objętość.
  8. W trakcie wyrastania ciasta, przygotowujemy kruszonkę.
  9. Zimne masło kroimy na kawałki i zagniatamy z cukrem i mąką, do uzyskania grudkowatej masy (na dnie naczynia nie powinno nam zostać luźnego cukru lub mąki, wszystko powinno "wchłonąć" masło). 
  10. Blaszkę smarujemy tłuszczem i/lub wykładamy papierem do pieczenia.
  11. Wyrośnięte ciasto ponownie delikatnie zagniatamy i przekładamy na blaszkę. Następnie rozciągamy je, aby wypełniło dno formy. 
  12. Na ciasto wykładamy przygotowane owoce oraz kruszonkę, którą kruszymy palcami nad ciastem. 
  13. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 20 minut do podrośnięcia.
  14. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni Celsjusza (góra-dół lub dół-termoobieg). Drożdżówkę pieczemy około 50 minut
  15. Gotową wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Wystudzoną drożdżówkę możemy dodatkowo polać lukrem, jeśli lubimy ją w jeszcze słodszej wersji ;)




Spodobał Ci się przepis?
  

Popularne przepisy

Micha przekąsek (dla dwojga)

Szybki i prosty patent na blachę przekąsek na kinowy wieczór we dwoje lub jako dodatek na stole na niedużą domówkę (sylwestrową i nie tylko!).  W skład proponowanego zestawu wchodzą suszone owoce w boczku, paluchy serowe oraz koperty na słono. Do pieczenia na raz potrzebna jest duża blacha, wyłożona papierem do pieczenia. Pieczenie (zgodnie z instrukcją danego ciasta francuskiego lub) - 200 stopni Celsjusza, góra-dół, 15-20 minut, do zrumienienia ciasta. Z podanej ilości składników otrzymałam: 4 pikantne paluchy serowe 15 kopert 14 daktyli w boczku Składniki: ok. 100g suszonych daktyli, (można użyć suszonych śliwek lub mixu suszonych owoców) 200g boczku surowego, pociętego w bardzo cienkie plastry 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 50g oliwek zielonych lub czarnych (mały "woreczek") ok. 30g sera żółtego (u mnie gouda) ok. 50 g wędliny (dowolna, najlepiej w kawałku) harissa lub pieprz cayenne do posypania paluchów serowych, jeśli przygotowujemy pikantną wersję Wykon...

Bajaderki

Bajaderki to słodki, cukierniczy "recykling" - dzięki niemu możemy uratować zakalec, nadać nową formę przeschniętemu ciastu, które nieapetycznie zalega od kilku dni, a nikt nie ma na nie ochoty. Za to na uroczą kulkę, obtoczoną w wiórkach kokosowych zawsze znajdzie się amator ;) Z podanej ilości składników otrzymałam 18 szt. bajaderek o "średnicy" ok. 5cm każda. Składniki: ok. 400g ciasta - powinno być to "suche ciasto" - bez dodatku kremów (u mnie była to połowa babki gotowanej z formy 1,5l) 2 czubate łyżki masła orzechowego ok. 90g dżemu porzeczkowego (0,33 małego słoika dżemu) 100g gorzkiej czekolady (wymieszałam gorzką, z gorzką z orzechami) 2 garści suszonej żurawiny (można dodać inne bakalie, np. rodzynki i/lub posiekane orzechy) wiórki kokosowe do obtoczenia bajaderek (ok. 4-5 łyżek) opcjonalnie: kilka kropel aromatu rumowego (chociaż bez niego też wychodzą pyszne) Wykonanie: Ciasto kruszymy w palcach drobno, do miski, w której będziemy zagniatać ma...

Żeberka wolno pieczone

Wolne pieczenie lub gotowanie to nie jest coś, do czego zwykle miewam wystarczająco dużo czasu i cierpliwości. Jednak taki sposób przyrządzania uwalnia tyle smaku i aromatu, że raz na jakiś czas jestem w stanie się "poświęcić" i przygotować danie w takiej formie. Tym razem padło na żeberka wieprzowe. Żeberka polecam zamarynować dzień wcześniej, aby dobrze przeszły przyprawami. Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte folią aluminiową, 4 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Składniki: ok. 1,6 kg żeberek wieprzowych (nie trójkąty, tylko "paski" - żeberka mięsne, im grubsze, tym lepsze) 3 łyżki oleju 5-6 łyżek ketchupu łagodnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego (jeśli nie używasz w kuchni sosu sojowego, po prostu dodaj 1,5 łyżeczki soli) 1-2 łyżeczki miodu 1-2 łyżeczki musztardy (użyłam czeskiej, jeśli preferujecie inny rodzaj - zapraszam do eksperymentowania ze smakami ;)) 1 łyżka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki wędzonej 2 chlusty sosu Worcestershire (jeśli n...

Danie jednogarnkowe z mięsem mielonym z indyka i kaszą jęczmienną

Obiad z jednego garnka to moja ulubiona kategoria kuchenna  - po skończonym gotowaniu pozostaje mało naczyń do umycia :)  Kolejnymi zaletami są szybkość, sytość i możliwość wykorzystania półproduktów. W końcu ułatwianie sobie gotowania to nie grzech. Z podane ilości składników otrzymałam ok. 3l dania. Do wykonania użyłam głębokiej patelni o średnicy 28cm, z pokrywą. W przepisie użyłam szklanki o pojemności 250ml. Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka (można użyć dowolnego mielonego lub siekanego mięsa) 500g włoszczyzny w słupkach (lub innych warzyw na patelnię, polecam mieszanki bez ziemniaków, jeśli chcemy dodać kaszę, w innym przypadku - dwie mieszanki warzywne i zrezygnować z kaszy) 500g sosu warzywnego (można użyć gotowego, w słoiku, tym razem wykorzystałam słodko-kwaśny) 1 szklanka wody 2 łyżki oliwy 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego 0,5 łyżeczki czosnku suszonego 0,5 szklanki kaszy ję...

Wieprzowina wolno pieczona - duża porcja

Przepis z myślą o imprezach rodzinnych, z udziałem osób nastawionych do kuchni nieco "konserwatywnie" - nie jest to tradycyjny schabowy, jednak przygotowana w ten sposób karkówka lub łopatka przypada do gustu wszystkim. Mięso jest bardzo delikatne, potrafi się rozpaść podczas krojenia, dlatego polecam zaopatrzyć się w bardzo ostry nóż ;) Marynowanie - na noc, a najlepiej na całą dobę w szczelnym pojemniku, w lodówce. Pieczenie - naczynie żaroodporne 5l, z pokrywą, góra-dół, 140 stopni Celsjusza, 6h. Składniki: ok. 2 kg wieprzowiny - łopatki lub karkówki (spokojnie mogą być to 2 lub 3 kawałki, które razem zamarynujemy i upieczemy) 2 łyżki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżeczka czosnku suszonego 1 łyżeczka imbiru 2 łyżeczki majeranku 0,5 łyżeczki pieprzu białego 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego (jeśli wolicie trochę bardziej słone, można dodać 3-4 łyżki sosu sojowego) 2 łyżki octu jabłkowego 5 ziarenek ziela angielskiego 3 liście laur...