Przejdź do głównej zawartości

Drożdżówka z owocami

O drożdżówce można powiedzieć tyle, że jest to wizytówka przygotowującej ją osoby... nigdy do tej pory nie jadłam identycznej w smaku i strukturze w wykonaniu dwóch różnych amatorów pieczenia tego rodzaju ciasta drożdżowego. Z kruszonką, z cukrem, z owocami lub bez - każda drożdżówka jest pyszna.

Jednak moim (nie)skromnym zdaniem, drożdżówka z owocami bije na głowę każdą inną!



Tę drożdżówkę możesz spokojnie upiec bez owoców, jeśli nie jesteś fanem takiego dodatku na cieście ;)

Do wypieku użyłam formy o wymiarach 33cm x 22 cm x 6 cm.

Wyrastanie - łącznie 50-65 minut - 30-45 minut w misce, 20 minut na blaszce.

Pieczenie - 50 minut, 160 stopni Celsjusza, góra-dół lub dół-termoobieg.


Składniki:

A. na ciasto:

  • 200 ml mleka (dowolnego, użyłam świeżego 3,2%)
  • 45 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 100 g miękkiego masła
  • 500 g mąki pszennej (użyłam typu 405)
  • 1 szczypta soli

B. na kruszonkę

  • 200 g mąki pszennej (użyłam typu 405)
  • 175 g cukru
  • 120 g schłodzonego masła, pokrojonego na kawałeczki


  • 300-400 g owoców (mogą być świeże, z zaprawek lub z kompotu)


Wykonanie:

  1. Na sitko wykładamy do odsączenia owoce z zaprawek lub kompotu, jeśli przygotowujemy drożdżówkę z tego typu dodatkiem.
  2. Podgrzewamy mleko do przygotowania rozczynu. Temperatura mleka powinna być "przyjemnie letnia" (w okolicach 37 stopni Celsjusza).
  3. Z podgrzanego mleka, drożdży i łyżki cukru przygotowujemy rozczyn. 
  4. Gotowy rozczyn przykrywamy i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
  5. Do miski wsypujemy mąkę (dobrze jest ją przesiać), cukier (100g minus 1 łyżka, którą zużyliśmy wcześniej), cukry waniliowe, sól, jajka, masło oraz rozczyn.
  6. Zagniatamy ciasto. Masa powinna być gładka, jednolita i klejąca.
  7. Miskę z ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 30-45 minut, aż podwoi swoją objętość.
  8. W trakcie wyrastania ciasta, przygotowujemy kruszonkę.
  9. Zimne masło kroimy na kawałki i zagniatamy z cukrem i mąką, do uzyskania grudkowatej masy (na dnie naczynia nie powinno nam zostać luźnego cukru lub mąki, wszystko powinno "wchłonąć" masło). 
  10. Blaszkę smarujemy tłuszczem i/lub wykładamy papierem do pieczenia.
  11. Wyrośnięte ciasto ponownie delikatnie zagniatamy i przekładamy na blaszkę. Następnie rozciągamy je, aby wypełniło dno formy. 
  12. Na ciasto wykładamy przygotowane owoce oraz kruszonkę, którą kruszymy palcami nad ciastem. 
  13. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 20 minut do podrośnięcia.
  14. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni Celsjusza (góra-dół lub dół-termoobieg). Drożdżówkę pieczemy około 50 minut
  15. Gotową wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Wystudzoną drożdżówkę możemy dodatkowo polać lukrem, jeśli lubimy ją w jeszcze słodszej wersji ;)




Spodobał Ci się przepis?
  

Popularne przepisy

Kruche ciastka

Kruche, maślane ciasteczka, to klasyka wypieków. Proste, pyszne, pozwalające zaszaleć z kształtem foremek. Dodatek inuliny dodaje im specyficznej chrupkości, choć nie jest to konieczny składnik - polecam taką "wariację na temat".  A przy tym, nie musimy ich zjadać wszystkich na raz - ciasteczka w wersji bez dodatku marmolady, dżemu czy powideł, w szczelnie zamkniętej puszce wytrzymają nawet kilka tygodni. Z podanej ilości składników otrzymałam 2 blachy ciastek: 20szt. ciastek-kółeczek (średnica 5cm) "z dżemem" oraz 15 szt. ciastek "czystych", wycinanych z innych foremek. Pieczenie - duże blachy wyłożone papierem do pieczenia - 180 stopni Celsjusza, góra-dół, 12-14 minut (do zbrązowienia spodów). Składniki: 270 g mąki pszennej 30g inuliny (można pominąć, zamiast tego dodać jeszcze 30g mąki pszennej - łącznie 300g mąki) 150 g masła 70 g cukru pudru 1 jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli mąka pszenna do podsypywania na stolnicy opcjonaln...

Pieczona szynka wieprzowa w plastrach

Szynkę można odpiec w kawałku, ale równie dobrze smakuje upieczona w kawałkach. Plastry szynki świetnie przechodzą marynatą i nie potrzebują aż tak długiego czasu marynowania, jak cały kawałek. Ważne, by pamiętać o tłuszczu w marynacie - szynka jest przeważnie mniej "otłuszczona" (niż np. karkówka) i bez tego dodatku na talerze trafi podeszwa, zamiast pysznego i soczystego mięsa. Zamarynowane mięso przed upieczeniem dobrze odstawić na 2-3h, dla uzyskania lepszego smaku. Pieczenie - naczynie żaroodporne 5l, z pokrywą, góra-dół, 2h - 1h 40 min. w 160 stopniach Celsjusza, 20 min. w 200 stopniach Celsjusza. Składniki: ok. 1,2 kg szynki wieprzowej 3 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej (można użyć 1 łyżeczki papryki wędzonej, zamiast 1 łyżeczki papryki słodkiej) 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka suszonego czosnku 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego 0,33 łyżeczki pieprzu białego 0,33 łyżeczki imbiru 2 średnie cebule ok. 200ml ...

Filety z piersi kurczaka zapiekane z ananasem i mozzarellą

Można na słodko i w wydaniu drobiowym! Pierś kurczaka z ananasem i mozzarellą to aromatyczne i soczyste mięso w nietuzinkowym zestawieniu smaków.  Jest to danie, które przygotowuje się szybko, nie wymaga również wcześniejszego długiego marynowania filetów z piersi kurczaka. Pieczenie - naczynie żaroodporne bez przykrycia, o wymiarach 21cm x 28cm - 160 stopni Celsjusza, góra-dół, 40 min. Składniki: ok. 1,3kg filetów z piersi kurczaka (5 szt. pojedynczych filetów z piersi kurczaka) sól, pieprz, papryka słodka, czosnek suszony do osypania i natarcia mięsa 135ml (9 łyżek) syropu z ananasa 40ml sosu ponzu (można użyć sosu sojowego wymieszanego z sokiem z cytryny) 30ml oliwy 0,25 łyżeczki soli 0,25 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki czosnku 0,5 łyżeczki papryki czerwonej 2-3 łyżki oliwy (do smażenia) 1 łyżka oliwy (do wysmarowania dna naczynia żaroodpornego) ok. 100g ananasa w kawałkach z syropu (ok. 1/3 zawartości standardowej puszki po odcieku) 150g mozzarelli w wiórkach Wykonanie: Filety z...

Żeberka wolno pieczone

Wolne pieczenie lub gotowanie to nie jest coś, do czego zwykle miewam wystarczająco dużo czasu i cierpliwości. Jednak taki sposób przyrządzania uwalnia tyle smaku i aromatu, że raz na jakiś czas jestem w stanie się "poświęcić" i przygotować danie w takiej formie. Tym razem padło na żeberka wieprzowe. Żeberka polecam zamarynować dzień wcześniej, aby dobrze przeszły przyprawami. Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte folią aluminiową, 4 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Składniki: ok. 1,6 kg żeberek wieprzowych (nie trójkąty, tylko "paski" - żeberka mięsne, im grubsze, tym lepsze) 3 łyżki oleju 5-6 łyżek ketchupu łagodnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego (jeśli nie używasz w kuchni sosu sojowego, po prostu dodaj 1,5 łyżeczki soli) 1-2 łyżeczki miodu 1-2 łyżeczki musztardy (użyłam czeskiej, jeśli preferujecie inny rodzaj - zapraszam do eksperymentowania ze smakami ;)) 1 łyżka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki wędzonej 2 chlusty sosu Worcestershire (jeśli n...

Szynka wieprzowa wolno pieczona

 Wolne pieczenie przeżywa swój renesans, więc tym razem padło na szynkę wieprzową. Jest to przyjemne i wdzięczne mięso, wystarczy tylko znaleźć wystarczająco ładny kawałek i... powoli pieczemy! :) Szynkę polecam zamarynować dzień wcześniej, aby dobrze przeszła przyprawami. Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte pokrywą, 4,5 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Składniki: 1,5 kg szynki wieprzowej 80 g (mały słoiczek) koncentratu pomidorowego 4 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 2 łyżki majeranku 1,75 łyżeczki soli 1 łyżeczka papryki wędzonej 0,75 łyżeczki pieprzu białego 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego  Wykonanie: Obieramy i bardzo drobno siekamy czosnek. Odstawiamy na ok. 10 minut. W miseczce mieszamy marynatę - olej, koncentrat pomidorowy, czosnek oraz wszystkie przyprawy. Szynkę oczyszczamy z ewentualnych błonek, ścięgien. Nacieramy marynatą. Tak przygotowane mięso przekładamy do naczynia. Naczynie szczelnie zamykamy i umieszczamy w lodówce na co najmniej noc, najlepiej maryn...