O drożdżówce można powiedzieć tyle, że jest to wizytówka przygotowującej ją osoby... nigdy do tej pory nie jadłam identycznej w smaku i strukturze w wykonaniu dwóch różnych amatorów pieczenia tego rodzaju ciasta drożdżowego. Z kruszonką, z cukrem, z owocami lub bez - każda drożdżówka jest pyszna.
Jednak moim (nie)skromnym zdaniem, drożdżówka z owocami bije na głowę każdą inną!
Tę drożdżówkę możesz spokojnie upiec bez owoców, jeśli nie jesteś fanem takiego dodatku na cieście ;)
Do wypieku użyłam formy o wymiarach 33cm x 22 cm x 6 cm.
Wyrastanie - łącznie 50-65 minut - 30-45 minut w misce, 20 minut na blaszce.
Pieczenie - 50 minut, 160 stopni Celsjusza, góra-dół lub dół-termoobieg.
Składniki:
A. na ciasto:
- 200 ml mleka (dowolnego, użyłam świeżego 3,2%)
- 45 g świeżych drożdży
- 100 g cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 2 jajka
- 100 g miękkiego masła
- 500 g mąki pszennej (użyłam typu 405)
- 1 szczypta soli
B. na kruszonkę
- 200 g mąki pszennej (użyłam typu 405)
- 175 g cukru
- 120 g schłodzonego masła, pokrojonego na kawałeczki
- 300-400 g owoców (mogą być świeże, z zaprawek lub z kompotu)
Wykonanie:
- Na sitko wykładamy do odsączenia owoce z zaprawek lub kompotu, jeśli przygotowujemy drożdżówkę z tego typu dodatkiem.
- Podgrzewamy mleko do przygotowania rozczynu. Temperatura mleka powinna być "przyjemnie letnia" (w okolicach 37 stopni Celsjusza).
- Z podgrzanego mleka, drożdży i łyżki cukru przygotowujemy rozczyn.
- Gotowy rozczyn przykrywamy i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
- Do miski wsypujemy mąkę (dobrze jest ją przesiać), cukier (100g minus 1 łyżka, którą zużyliśmy wcześniej), cukry waniliowe, sól, jajka, masło oraz rozczyn.
- Zagniatamy ciasto. Masa powinna być gładka, jednolita i klejąca.
- Miskę z ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 30-45 minut, aż podwoi swoją objętość.
- W trakcie wyrastania ciasta, przygotowujemy kruszonkę.
- Zimne masło kroimy na kawałki i zagniatamy z cukrem i mąką, do uzyskania grudkowatej masy (na dnie naczynia nie powinno nam zostać luźnego cukru lub mąki, wszystko powinno "wchłonąć" masło).
- Blaszkę smarujemy tłuszczem i/lub wykładamy papierem do pieczenia.
- Wyrośnięte ciasto ponownie delikatnie zagniatamy i przekładamy na blaszkę. Następnie rozciągamy je, aby wypełniło dno formy.
- Na ciasto wykładamy przygotowane owoce oraz kruszonkę, którą kruszymy palcami nad ciastem.
- Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 20 minut do podrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni Celsjusza (góra-dół lub dół-termoobieg). Drożdżówkę pieczemy około 50 minut
- Gotową wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Wystudzoną drożdżówkę możemy dodatkowo polać lukrem, jeśli lubimy ją w jeszcze słodszej wersji ;)