Przejdź do głównej zawartości

Drożdżówka z owocami

O drożdżówce można powiedzieć tyle, że jest to wizytówka przygotowującej ją osoby... nigdy do tej pory nie jadłam identycznej w smaku i strukturze w wykonaniu dwóch różnych amatorów pieczenia tego rodzaju ciasta drożdżowego. Z kruszonką, z cukrem, z owocami lub bez - każda drożdżówka jest pyszna.

Jednak moim (nie)skromnym zdaniem, drożdżówka z owocami bije na głowę każdą inną!



Tę drożdżówkę możesz spokojnie upiec bez owoców, jeśli nie jesteś fanem takiego dodatku na cieście ;)

Do wypieku użyłam formy o wymiarach 33cm x 22 cm x 6 cm.

Wyrastanie - łącznie 50-65 minut - 30-45 minut w misce, 20 minut na blaszce.

Pieczenie - 50 minut, 160 stopni Celsjusza, góra-dół lub dół-termoobieg.


Składniki:

A. na ciasto:

  • 200 ml mleka (dowolnego, użyłam świeżego 3,2%)
  • 45 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 100 g miękkiego masła
  • 500 g mąki pszennej (użyłam typu 405)
  • 1 szczypta soli

B. na kruszonkę

  • 200 g mąki pszennej (użyłam typu 405)
  • 175 g cukru
  • 120 g schłodzonego masła, pokrojonego na kawałeczki


  • 300-400 g owoców (mogą być świeże, z zaprawek lub z kompotu)


Wykonanie:

  1. Na sitko wykładamy do odsączenia owoce z zaprawek lub kompotu, jeśli przygotowujemy drożdżówkę z tego typu dodatkiem.
  2. Podgrzewamy mleko do przygotowania rozczynu. Temperatura mleka powinna być "przyjemnie letnia" (w okolicach 37 stopni Celsjusza).
  3. Z podgrzanego mleka, drożdży i łyżki cukru przygotowujemy rozczyn. 
  4. Gotowy rozczyn przykrywamy i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
  5. Do miski wsypujemy mąkę (dobrze jest ją przesiać), cukier (100g minus 1 łyżka, którą zużyliśmy wcześniej), cukry waniliowe, sól, jajka, masło oraz rozczyn.
  6. Zagniatamy ciasto. Masa powinna być gładka, jednolita i klejąca.
  7. Miskę z ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 30-45 minut, aż podwoi swoją objętość.
  8. W trakcie wyrastania ciasta, przygotowujemy kruszonkę.
  9. Zimne masło kroimy na kawałki i zagniatamy z cukrem i mąką, do uzyskania grudkowatej masy (na dnie naczynia nie powinno nam zostać luźnego cukru lub mąki, wszystko powinno "wchłonąć" masło). 
  10. Blaszkę smarujemy tłuszczem i/lub wykładamy papierem do pieczenia.
  11. Wyrośnięte ciasto ponownie delikatnie zagniatamy i przekładamy na blaszkę. Następnie rozciągamy je, aby wypełniło dno formy. 
  12. Na ciasto wykładamy przygotowane owoce oraz kruszonkę, którą kruszymy palcami nad ciastem. 
  13. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 20 minut do podrośnięcia.
  14. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni Celsjusza (góra-dół lub dół-termoobieg). Drożdżówkę pieczemy około 50 minut
  15. Gotową wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Wystudzoną drożdżówkę możemy dodatkowo polać lukrem, jeśli lubimy ją w jeszcze słodszej wersji ;)




Spodobał Ci się przepis?
  

Popularne przepisy

Pieczona szynka wieprzowa w plastrach

Szynkę można odpiec w kawałku, ale równie dobrze smakuje upieczona w kawałkach. Plastry szynki świetnie przechodzą marynatą i nie potrzebują aż tak długiego czasu marynowania, jak cały kawałek. Ważne, by pamiętać o tłuszczu w marynacie - szynka jest przeważnie mniej "otłuszczona" (niż np. karkówka) i bez tego dodatku na talerze trafi podeszwa, zamiast pysznego i soczystego mięsa. Zamarynowane mięso przed upieczeniem dobrze odstawić na 2-3h, dla uzyskania lepszego smaku. Pieczenie - naczynie żaroodporne 5l, z pokrywą, góra-dół, 2h - 1h 40 min. w 160 stopniach Celsjusza, 20 min. w 200 stopniach Celsjusza. Składniki: ok. 1,2 kg szynki wieprzowej 3 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej (można użyć 1 łyżeczki papryki wędzonej, zamiast 1 łyżeczki papryki słodkiej) 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka suszonego czosnku 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego 0,33 łyżeczki pieprzu białego 0,33 łyżeczki imbiru 2 średnie cebule ok. 200ml ...

Żeberka wolno pieczone

Wolne pieczenie lub gotowanie to nie jest coś, do czego zwykle miewam wystarczająco dużo czasu i cierpliwości. Jednak taki sposób przyrządzania uwalnia tyle smaku i aromatu, że raz na jakiś czas jestem w stanie się "poświęcić" i przygotować danie w takiej formie. Tym razem padło na żeberka wieprzowe. Żeberka polecam zamarynować dzień wcześniej, aby dobrze przeszły przyprawami. Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte folią aluminiową, 4 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Składniki: ok. 1,6 kg żeberek wieprzowych (nie trójkąty, tylko "paski" - żeberka mięsne, im grubsze, tym lepsze) 3 łyżki oleju 5-6 łyżek ketchupu łagodnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego (jeśli nie używasz w kuchni sosu sojowego, po prostu dodaj 1,5 łyżeczki soli) 1-2 łyżeczki miodu 1-2 łyżeczki musztardy (użyłam czeskiej, jeśli preferujecie inny rodzaj - zapraszam do eksperymentowania ze smakami ;)) 1 łyżka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki wędzonej 2 chlusty sosu Worcestershire (jeśli n...

Kremowy sos czosnkowy bez majonezu

Z okazji zbliżającego się (a u niektórych trwającego już w pełni) sezonu grillowego, postanowiłam odświeżyć przepis na nieco inny sos czosnkowy. Ten wyróżnia się tym, że zamiast posłużyć się w nim swojskim majonezem, wykorzystałam crème fraîche. Składniki: 3 duże ząbki czosnku, 0,5 pęczka natki pietruszki ok. 200 g crème fraîche - możemy go kupić lub zrobić samodzielnie 150 g jogurtu naturalnego (mały kubeczek) 1 łyżeczka musztardy 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu Wykonanie: Obieramy i rozdrabniamy ząbki czosnku. Pietruszkę myjemy, otrząsamy z wody, obrywamy listki i drobno siekamy. Do miski przekładamy czosnek, pietruszkę, dodajemy crème fraîche, jogurt naturalny, musztardę, sól oraz pieprz.  Dokładnie mieszamy, do połączenia składników. Gotowy sos wstawiamy do lodówki. By sos zgęstniał i nabrał przyjemnie kremowej konsystencji, warto przygotować go przynajmniej dzień wcześniej i pozostawić w lodówce na całą noc. Sos świetnie pasuje do dań z ryby, sałatek oraz, oczywiście, d...

Słodkie gofry jabłkowo-marchewkowe bez dodatku cukru

Czy gofry bez dodatku cukru mogą być słodkie? Jeśli do ciasta dodasz słodkie jabłko i marchewkę, będą nie tylko słodkie, ale również zaskoczą Cię intensywniejszym (żółtawym) kolorem. Propozycja świetna dla małych niejadków, którym chcemy w jakiś sposób przemycić do posiłku nieco warzyw i owoców. Jedyny minus? Znikają szybciej niż się pieką i przydaje się do niech mocniejsza gofrownica, ponieważ przy użyciu takiej poniżej 1000W ciężko uzyskać z tego ciasta chrupkie gofry. Z podanych składników otrzymasz ok. 6-7 sztuk rozetek serduszek. Przed smażeniem dobrze jest odstawić ciasto na 5-10 minut, dając czas płatkom owsianym na wchłonięcie części wilgoci z mokrych składników. Użyta w przepisie szklanka posiada objętość 250ml. Składniki: 2 średnie marchewki 1 jabłko (lepsza będzie słodka odmiana, użyłam Red Delicious) 2 jajka (wielkość M da radę, ale lepiej wychodzą na jajkach wielkości L) 0,5 szkl. płatków owsianych (można użyć zwykłych lub górskich, u mnie górskie) 1 szkl. mąki orkiszowej ...

Kurczak wolno pieczony

Tym razem mięso w wydaniu wolno pieczonym dla osób, które nie przepadają za wieprzowiną lub wołowiną. Tuszka kurczaka (lub podudzia - również testowałam) także nadają się do tego typu obróbki termicznej. Ich plusem jest również to, że nie musimy ich aż tak długo trzymać w marynacie - delikatniejsze mięso szybciej przechodzi aromatem przypraw. Tuszkę wystarczy zamarynować 2-3h wcześniej, ale jeśli natrzecie ją przyprawami tuż przed włożeniem do piekarnika, mięso również wyjdzie smaczne. Pieczenie - naczynie żaroodporne ok. 5l, z pokrywą, 3,5 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Jeśli chcecie bardziej przypiec skórkę, na ostatnie 15-20 minut należy odkryć naczynie, mięso polać obficie sosem z dna naczynia i zwiększyć temperaturę do 200 stopni. Składniki: ok. 1,5 kg tusza kurczaka (najlepiej użyć takiego z chowu "bez antybiotyków") 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej  1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżeczka ziół prowansalskich 0,5 łyżeczki kurkumy 0,5 łyżeczk...