Wolne pieczenie przeżywa swój renesans, więc tym razem padło na szynkę wieprzową. Jest to przyjemne i wdzięczne mięso, wystarczy tylko znaleźć wystarczająco ładny kawałek i... powoli pieczemy! :)
Szynkę polecam zamarynować dzień wcześniej, aby dobrze przeszła przyprawami.
Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte pokrywą, 4,5 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół.
Składniki:
- 1,5 kg szynki wieprzowej
- 80 g (mały słoiczek) koncentratu pomidorowego
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki majeranku
- 1,75 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 0,75 łyżeczki pieprzu białego
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
Wykonanie:
- Obieramy i bardzo drobno siekamy czosnek. Odstawiamy na ok. 10 minut.
- W miseczce mieszamy marynatę - olej, koncentrat pomidorowy, czosnek oraz wszystkie przyprawy.
- Szynkę oczyszczamy z ewentualnych błonek, ścięgien. Nacieramy marynatą.
- Tak przygotowane mięso przekładamy do naczynia.
- Naczynie szczelnie zamykamy i umieszczamy w lodówce na co najmniej noc, najlepiej marynować szynkę około doby.
- Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, które zamykamy pokrywą.
- Naczynie wstawiamy do rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza piekarnika na 4,5 godziny.