Kalafior jest jednym z moich ulubionych warzyw. Choć (przynajmniej części) kojarzy się głownie jako składnik zup - jarzynowej lub kalafiorowej, może on również występować w innych, moim zdaniem, smaczniejszych wersjach. Jedną z nich są pieczone w piekarniku różyczki kalafiora.
Świetnie sprawdza się jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie w upalne dni.
Z podanych składników przygotujemy 1 dużą blachę pieczonego kalafiora.
Pieczenie - 180-190 stopni, góra-dół, 35 min.
Składniki:
- 1 średni kalafior
- 4 łyżki oliwy
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki cukru (można pominąć, dodany do marynaty dla karmelizacji)
- 0,5 łyżeczki czosnku
- 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej
- 0,33 łyżeczki kurkumy
- 0,25 łyżeczki pieprzu
Wykonanie:
- Kalafior opłukujemy i odcinamy różyczki. Staramy się, by cząstki były podobnej wielkości i nie przekraczały ok. 3-4cm obwodu, większe różyczki przecinamy na pół lub cząstki.
- Różyczki umieszczamy w większej misce, wygodnej do intensywnego mieszania.
- W niewielkiej miseczce łączymy oliwę z przyprawami. Mieszamy.
- Przygotowaną marynatą polewamy kalafiora. Mieszamy dokładnie, tak, aby wszystkie kawałki pokryła marynata.
- Tak przygotowane różyczki rozkładamy cienką warstwą na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce.
- Kalafiora wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika, góra-dół, na 35 min. Jeśli kalafior zbyt mocno się spieka, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni.