Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z selerem konserwowym

Zawieszenie się na półce z przetworami, podczas zakupów, ma swoje plusy - można się zamyślić i zastanowić, kiedy ostatni raz jadło się na przykład taką sałatkę z selerem konserwowym... Okazało się, że dawno to było, a lubię, więc należało sytuację jak najszybciej zmienić i oto ona - sałatka z selerem konserwowym!


Sałatka z podanej ilości składników wypełniła miskę o objętości 1,5l.
Można jeść od razu, lepiej jednak smakuje po 2-3h chłodzenia w lodówce.

Składniki:

  • 180g (1 mały słoik) selera konserwowego
  • 140g (1 mała puszka) kukurydzy konserwowej
  • ok. 100g wędliny (u mnie szynka gotowana w plastrach)
  • ok. 50g ogórka szklarniowego
  • 1 mała papryka czerwona
  • 3 jajka
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 3 łyżki majonezu

Wykonanie:

  1. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy.
  2. Seler i kukurydzę odsączamy z zalewy i przekładamy do miski.
  3. Wędlinę kroimy w niewielkie kawałki (gotowe plasterki pokroiłam na "paski" ok. 2cm x 0,4cm). Przekładamy do miski.
  4. Ogórka szklarniowego myjemy, obieramy i kroimy na cienkie plasterki (przekroiłam najpierw jak do półtalarków, potem każdą z połówek podzieliłam jeszcze na 3 "słupki" i dopiero z tego plasterki grubości ok. 0,2 cm). Przekładamy do miski.
  5. Paprykę myjemy, wycinamy szypułkę z gniazdem nasiennym i kroimy w paseczki długości ok. 2,5cm i szerokości do 0,2cm. Przekładamy do miski.
  6. Jajka obieramy ze skorupek i kroimy w drobną kosteczkę (boki ok. 0,3cm). Przekładamy do miski.
  7. Do pokrojonych składników dodajemy przyprawy i majonez. Mieszamy.
  8. Sałatkę można jeść od razu, jednak lepiej smakuje po ok.2-3h spędzonych w lodówce.




Spodobał Ci się przepis?

Popularne przepisy

Pączki ziemniaczane

Czasami najlepszą inspiracją w kuchni są stare przepisy. Moje pączki są inspirowane przepisem na Pączki kartoflane z książki Lucyny Ćwierczakiewiczowej  365 obiadów za pięć złotych . Bardzo długo zabierałam się do własnej interpretacji tego przepisu i cieszę się, że się na to zdecydowałam! Takie pączki to świetny dodatek do dania głównego, a przy okazji coś nowego i aromatycznego. Z podanej ilości składników przygotowałam 42 pączki. Ponieważ ilość składników na to pozwalała, powstały 3 wersje smakowe: pączki "czyste" - masa ziemniaczana bez żadnych dodatków - 11 szt. pączki posypane bułką tartą - "wykończenie" zgodne z oryginalnym przepisem, masa ziemniaczana czysta - 8 szt. pączki grzybowe - z dodatkiem podsmażonych z odrobiną cebuli grzybów leśnych - 23 szt. Pieczenie - 2 duże blachy wyłożone papierem do pieczenia - 27-30 minut, 200 stopni Celsjusza, góra-dół. Składniki: 1,5kg ziemniaków 1 łyżka masła 3 żółtka 2 czubate łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka soli do gotow...

Pstrągi pieczone w warzywach

W pieczeniu ryb (w przeciwieństwie do ich smażenia) przyjemne jest to, że takie obiady są naprawdę szybkie. A jeśli do ryby dołożymy bukiet warzyw - mamy pyszny, "jednonaczyniowy" obiad, który jemy również oczami :) Pieczenie - duże, otwarte naczynie żaroodporne (ok. 33cm x 24 cm), 20-25 minut (w zależności od wielkości ryb), 200 stopni Celsjusza, góra-dół lub konwekcyjne. Do ugotowania brokułów i marchewki użyłam garnka o pojemności ok. 3l. Składniki: 2 pstrągi patroszone (łącznie ok. 550g) 4 marchewki 1 brokuł (500g) 1 papryka żółta ok. 200g pomidorków koktajlowych 4 ząbki czosnku 2 łyżki masła ok. 3 łyżki oliwy do wysmarowania dna i boków naczynia ok. 2 łyżek oliwy do wysmarowania ryb z wierzchu ok. 2-3 łyżeczek oliwy do polania z wierzchu warzyw przyprawa do ryb, pieprz cytrynowy do natarcia ryb wewnątrz sól, pieprz, tymianek do osypania z wierzchu warzyw Wykonanie: Odcinamy różyczki brokułu (te największe możemy poprzecinać na 2-3 mniejsze) i płuczemy. Odstawiamy. Marche...

Pieczona szynka wieprzowa w plastrach

Szynkę można odpiec w kawałku, ale równie dobrze smakuje upieczona w kawałkach. Plastry szynki świetnie przechodzą marynatą i nie potrzebują aż tak długiego czasu marynowania, jak cały kawałek. Ważne, by pamiętać o tłuszczu w marynacie - szynka jest przeważnie mniej "otłuszczona" (niż np. karkówka) i bez tego dodatku na talerze trafi podeszwa, zamiast pysznego i soczystego mięsa. Zamarynowane mięso przed upieczeniem dobrze odstawić na 2-3h, dla uzyskania lepszego smaku. Pieczenie - naczynie żaroodporne 5l, z pokrywą, góra-dół, 2h - 1h 40 min. w 160 stopniach Celsjusza, 20 min. w 200 stopniach Celsjusza. Składniki: ok. 1,2 kg szynki wieprzowej 3 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej (można użyć 1 łyżeczki papryki wędzonej, zamiast 1 łyżeczki papryki słodkiej) 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka suszonego czosnku 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego 0,33 łyżeczki pieprzu białego 0,33 łyżeczki imbiru 2 średnie cebule ok. 200ml ...

Żeberka wolno pieczone

Wolne pieczenie lub gotowanie to nie jest coś, do czego zwykle miewam wystarczająco dużo czasu i cierpliwości. Jednak taki sposób przyrządzania uwalnia tyle smaku i aromatu, że raz na jakiś czas jestem w stanie się "poświęcić" i przygotować danie w takiej formie. Tym razem padło na żeberka wieprzowe. Żeberka polecam zamarynować dzień wcześniej, aby dobrze przeszły przyprawami. Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte folią aluminiową, 4 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Składniki: ok. 1,6 kg żeberek wieprzowych (nie trójkąty, tylko "paski" - żeberka mięsne, im grubsze, tym lepsze) 3 łyżki oleju 5-6 łyżek ketchupu łagodnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego (jeśli nie używasz w kuchni sosu sojowego, po prostu dodaj 1,5 łyżeczki soli) 1-2 łyżeczki miodu 1-2 łyżeczki musztardy (użyłam czeskiej, jeśli preferujecie inny rodzaj - zapraszam do eksperymentowania ze smakami ;)) 1 łyżka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki wędzonej 2 chlusty sosu Worcestershire (jeśli n...

Słodkie gofry jabłkowo-marchewkowe bez dodatku cukru

Czy gofry bez dodatku cukru mogą być słodkie? Jeśli do ciasta dodasz słodkie jabłko i marchewkę, będą nie tylko słodkie, ale również zaskoczą Cię intensywniejszym (żółtawym) kolorem. Propozycja świetna dla małych niejadków, którym chcemy w jakiś sposób przemycić do posiłku nieco warzyw i owoców. Jedyny minus? Znikają szybciej niż się pieką i przydaje się do niech mocniejsza gofrownica, ponieważ przy użyciu takiej poniżej 1000W ciężko uzyskać z tego ciasta chrupkie gofry. Z podanych składników otrzymasz ok. 6-7 sztuk rozetek serduszek. Przed smażeniem dobrze jest odstawić ciasto na 5-10 minut, dając czas płatkom owsianym na wchłonięcie części wilgoci z mokrych składników. Użyta w przepisie szklanka posiada objętość 250ml. Składniki: 2 średnie marchewki 1 jabłko (lepsza będzie słodka odmiana, użyłam Red Delicious) 2 jajka (wielkość M da radę, ale lepiej wychodzą na jajkach wielkości L) 0,5 szkl. płatków owsianych (można użyć zwykłych lub górskich, u mnie górskie) 1 szkl. mąki orkiszowej ...