Przejdź do głównej zawartości

Gulasz z golonki indyka

Gulasz (podobnie jak zupy) przyrządzany na podpiekanym mięsie i warzywach to jedno z moich ulubionych dań. Wcześniejsza obróbka w piekarniku pozwala na uwolnienie jeszcze wspanialszego aromatu i smaków składniku w końcowym rezultacie na talerzach.
Trwa to nieco dłużej, ale moim zdaniem warto :)


Pieczenie - 190 stopni, góra-dół lub konwekcyjne, 50 minut, duża płaska blacha do pieczenia, wyłożona papierem do pieczenia.
Gotowanie - 2h, na wolnym ogniu (lub przy użyciu multicookera w trybie gulaszu).
Z podanej ilości składników otrzymałam ok. 3l gulaszu.

Składniki:

  • ok. 1,5 kg golonek indyczych (u mnie były to 4 sztuki)
  • 5 papryk czerwonych
  • 3 średnie cebule
  • 3 średnie marchewki
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 2-3 szczypty soli (do lekkiego osolenia golonek przed pieczeniem)
  • 1,2l bulionu (najlepiej użyć warzywnego lub drobiowego, powinien być lekko słony sam w sobie, ale jeśli ktoś lubi bardziej słone - można dołożyć łyżeczkę soli do garnka)
  • 2 czubate łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 czubate łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 czubata łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 0,5 łyżeczki cząbru
  • 0,5 łyżeczki tymianku

Wykonanie:

  1. Zaczynamy od przygotowania warzyw - rozkładamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, jako "zewnętrzny obwód", tak, by w środku blachy móc umieścić mięso.
  2. Papryki czerwone myjemy, osuszamy, wycinamy szypułki z gniazdami nasiennymi, przecinamy na pół i układamy na blaszce, skórą ku górze.
  3. Cebule obieramy z łupin, kroimy na pół, układamy na blaszce do pieczenia rozciętym środkiem ku górze.
  4. Marchewki obieramy, myjemy, przecinamy najpierw na pół, a potem połówki rozcinamy wzdłuż (tak, jakbyśmy chcieli otrzymać "paski" do krojenia w półtalarki). Układamy na blaszce do pieczenia.
  5. Ząbków czosnku NIE obieramy - w łupinach, najlepiej sklejone ze sobą po dwa, układamy na samym środku blaszki.
  6. Golonki myjemy, usuwamy ewentualne odłamki kości i układamy na środku blachy - powinny lekko zakrywać ząbki czosnku (dzięki temu czosnek się nie spali w trakcie pieczenia).
  7. Golonki lekko solimy z wierzchu.
  8. Blachę wkładamy do rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza piekarnika, góra-dół (lub konwekcyjne), 50 minut.
  9. Po upieczeniu (najlepiej jeszcze ciepłe) wszystkie składniki rozdrabniamy i wkładamy już do docelowego garnka do gotowania gulaszu.
  10. Papryki obieramy ze skóry i kroimy na wąskie paseczki (ok. 3 cm długości na 0,5 cm szerokości). Przekładamy do garnka.
  11. Cebule najlepiej posiekać za pomocą rozdrabniacza (rozlatuje się na papkę).
  12. Marchewki kroimy w półtalarki, grubości do 0,5 cm. Przekładamy do garnka.
  13. Czosnek wyciskamy z łupin bezpośrednio do garnka (wystarczy odciąć "dupkę" i ścisnąć każdy ząbek po kolei).
  14. Obieramy mięso z golonek - do gulaszy dodajemy "czyste" mięso, bez skóry i kości, rozdrobnione na kawałki o boku do 3 cm maksymalnie, tak jak nam się uda oderwać i rozdrobnić poszczególne grupy mięśni. Przekładamy do garnka.
  15. Warzywa i mięso z indyka zalewamy bulionem, dodajemy wszystkie przyprawy. Mieszamy.
  16. Całość gotujemy przez 2 godziny na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Jeśli następuje zbyt duża utrata płynu - uzupełniamy jego ilość, dolewając wody.
  17. Gulasz podajemy z ulubionymi dodatkami.




Spodobał Ci się przepis?

Popularne przepisy

Pieczona szynka wieprzowa w plastrach

Szynkę można odpiec w kawałku, ale równie dobrze smakuje upieczona w kawałkach. Plastry szynki świetnie przechodzą marynatą i nie potrzebują aż tak długiego czasu marynowania, jak cały kawałek. Ważne, by pamiętać o tłuszczu w marynacie - szynka jest przeważnie mniej "otłuszczona" (niż np. karkówka) i bez tego dodatku na talerze trafi podeszwa, zamiast pysznego i soczystego mięsa. Zamarynowane mięso przed upieczeniem dobrze odstawić na 2-3h, dla uzyskania lepszego smaku. Pieczenie - naczynie żaroodporne 5l, z pokrywą, góra-dół, 2h - 1h 40 min. w 160 stopniach Celsjusza, 20 min. w 200 stopniach Celsjusza. Składniki: ok. 1,2 kg szynki wieprzowej 3 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej (można użyć 1 łyżeczki papryki wędzonej, zamiast 1 łyżeczki papryki słodkiej) 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka suszonego czosnku 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego 0,33 łyżeczki pieprzu białego 0,33 łyżeczki imbiru 2 średnie cebule ok. 200ml ...

Żeberka wolno pieczone

Wolne pieczenie lub gotowanie to nie jest coś, do czego zwykle miewam wystarczająco dużo czasu i cierpliwości. Jednak taki sposób przyrządzania uwalnia tyle smaku i aromatu, że raz na jakiś czas jestem w stanie się "poświęcić" i przygotować danie w takiej formie. Tym razem padło na żeberka wieprzowe. Żeberka polecam zamarynować dzień wcześniej, aby dobrze przeszły przyprawami. Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte folią aluminiową, 4 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Składniki: ok. 1,6 kg żeberek wieprzowych (nie trójkąty, tylko "paski" - żeberka mięsne, im grubsze, tym lepsze) 3 łyżki oleju 5-6 łyżek ketchupu łagodnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego (jeśli nie używasz w kuchni sosu sojowego, po prostu dodaj 1,5 łyżeczki soli) 1-2 łyżeczki miodu 1-2 łyżeczki musztardy (użyłam czeskiej, jeśli preferujecie inny rodzaj - zapraszam do eksperymentowania ze smakami ;)) 1 łyżka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki wędzonej 2 chlusty sosu Worcestershire (jeśli n...

Kremowy sos czosnkowy bez majonezu

Z okazji zbliżającego się (a u niektórych trwającego już w pełni) sezonu grillowego, postanowiłam odświeżyć przepis na nieco inny sos czosnkowy. Ten wyróżnia się tym, że zamiast posłużyć się w nim swojskim majonezem, wykorzystałam crème fraîche. Składniki: 3 duże ząbki czosnku, 0,5 pęczka natki pietruszki ok. 200 g crème fraîche - możemy go kupić lub zrobić samodzielnie 150 g jogurtu naturalnego (mały kubeczek) 1 łyżeczka musztardy 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu Wykonanie: Obieramy i rozdrabniamy ząbki czosnku. Pietruszkę myjemy, otrząsamy z wody, obrywamy listki i drobno siekamy. Do miski przekładamy czosnek, pietruszkę, dodajemy crème fraîche, jogurt naturalny, musztardę, sól oraz pieprz.  Dokładnie mieszamy, do połączenia składników. Gotowy sos wstawiamy do lodówki. By sos zgęstniał i nabrał przyjemnie kremowej konsystencji, warto przygotować go przynajmniej dzień wcześniej i pozostawić w lodówce na całą noc. Sos świetnie pasuje do dań z ryby, sałatek oraz, oczywiście, d...

Słodkie gofry jabłkowo-marchewkowe bez dodatku cukru

Czy gofry bez dodatku cukru mogą być słodkie? Jeśli do ciasta dodasz słodkie jabłko i marchewkę, będą nie tylko słodkie, ale również zaskoczą Cię intensywniejszym (żółtawym) kolorem. Propozycja świetna dla małych niejadków, którym chcemy w jakiś sposób przemycić do posiłku nieco warzyw i owoców. Jedyny minus? Znikają szybciej niż się pieką i przydaje się do niech mocniejsza gofrownica, ponieważ przy użyciu takiej poniżej 1000W ciężko uzyskać z tego ciasta chrupkie gofry. Z podanych składników otrzymasz ok. 6-7 sztuk rozetek serduszek. Przed smażeniem dobrze jest odstawić ciasto na 5-10 minut, dając czas płatkom owsianym na wchłonięcie części wilgoci z mokrych składników. Użyta w przepisie szklanka posiada objętość 250ml. Składniki: 2 średnie marchewki 1 jabłko (lepsza będzie słodka odmiana, użyłam Red Delicious) 2 jajka (wielkość M da radę, ale lepiej wychodzą na jajkach wielkości L) 0,5 szkl. płatków owsianych (można użyć zwykłych lub górskich, u mnie górskie) 1 szkl. mąki orkiszowej ...

Kurczak wolno pieczony

Tym razem mięso w wydaniu wolno pieczonym dla osób, które nie przepadają za wieprzowiną lub wołowiną. Tuszka kurczaka (lub podudzia - również testowałam) także nadają się do tego typu obróbki termicznej. Ich plusem jest również to, że nie musimy ich aż tak długo trzymać w marynacie - delikatniejsze mięso szybciej przechodzi aromatem przypraw. Tuszkę wystarczy zamarynować 2-3h wcześniej, ale jeśli natrzecie ją przyprawami tuż przed włożeniem do piekarnika, mięso również wyjdzie smaczne. Pieczenie - naczynie żaroodporne ok. 5l, z pokrywą, 3,5 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Jeśli chcecie bardziej przypiec skórkę, na ostatnie 15-20 minut należy odkryć naczynie, mięso polać obficie sosem z dna naczynia i zwiększyć temperaturę do 200 stopni. Składniki: ok. 1,5 kg tusza kurczaka (najlepiej użyć takiego z chowu "bez antybiotyków") 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej  1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżeczka ziół prowansalskich 0,5 łyżeczki kurkumy 0,5 łyżeczk...