Przejdź do głównej zawartości

Muffinki z tartym jabłkiem

Muffinki z owocami, to coś, co robię często, w różnych konfiguracjach. Jednak późną jesienią i zimą trudno o szeroki wybór świeżych, "drobnych" owoców  (typu maliny, borówki czy truskawki), a mrożone to już jednak nie ten smak i konsystencja. W tym czasie jednak nie zawodzą jabłka! Wciąż świeże i aromatyczne bardzo przyjemnie komponują się z ciastem w smakowitą całość.


Pieczenie - ok. 25 min., góra-dół, 180 stopni Celsjusza (duże muffinki), 170 stopni Celsjusza (jeśli używamy mniejszych foremek).
Z podanych proporcji otrzymamy 12 standardowych, "dużych" muffinek lub 18 szt. w mniejszych foremkach.

Składniki:

  • 150g (1 mały kubeczek) serka homogenizowanego
  • 110g cukru drobnego (lub cukru pudru)
  • 100g masła
  • 200g mąki pszennej (dowolny typ, użyłam 405)
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 małe jabłko

Wykonanie:

  1. Masło rozpuszczamy. Odstawiamy do przestudzenia.
  2. Jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Odstawiamy.
  3. W większej misce (w której będziemy mieszać całe ciasto) umieszczamy jajka, serek homogenizowany i przestudzone masło. Mieszamy (najlepiej trzepaczką).
  4. W nieco mniejszej misce umieszczamy cukier, mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy.
  5. Suche składniki partiami dodajemy do mokrych. Mieszamy krótko, tylko do połączenia składników (najlepiej łyżką lub szpatułką).
  6. Do ciasta dodajemy starte jabłko. Mieszamy krótko.
  7. Ciasto przekładamy do wysmarowanych olejem foremek lub do papilotek (wypełniamy je w dwóch trzecich pojemności).
  8. Muffinki stawiamy do rozgrzanego piekarnika:
    dla dużych foremek - góra-dół, 180 stopni Celsjusza, ok. 25 minut.
    dla mniejszych foremek - góra-dół, 170 stopni Celsjusza,  ok. 25 minut.




Spodobał Ci się przepis?

Popularne przepisy

Wieprzowina wolno pieczona - duża porcja

Przepis z myślą o imprezach rodzinnych, z udziałem osób nastawionych do kuchni nieco "konserwatywnie" - nie jest to tradycyjny schabowy, jednak przygotowana w ten sposób karkówka lub łopatka przypada do gustu wszystkim. Mięso jest bardzo delikatne, potrafi się rozpaść podczas krojenia, dlatego polecam zaopatrzyć się w bardzo ostry nóż ;) Marynowanie - na noc, a najlepiej na całą dobę w szczelnym pojemniku, w lodówce. Pieczenie - naczynie żaroodporne 5l, z pokrywą, góra-dół, 140 stopni Celsjusza, 6h. Składniki: ok. 2 kg wieprzowiny - łopatki lub karkówki (spokojnie mogą być to 2 lub 3 kawałki, które razem zamarynujemy i upieczemy) 2 łyżki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżeczka czosnku suszonego 1 łyżeczka imbiru 2 łyżeczki majeranku 0,5 łyżeczki pieprzu białego 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego (jeśli wolicie trochę bardziej słone, można dodać 3-4 łyżki sosu sojowego) 2 łyżki octu jabłkowego 5 ziarenek ziela angielskiego 3 liście laur...

Schab z wolnowaru na kanapki

Zdarza się twardy, czasem także zbyt suchy... schab, choć pyszny, nie jest łatwym kawałkiem mięsa. Za to dobrze przyrządzony rozpływa się w ustach nie tylko w wydaniu na obiad! Przygotowana z niego domowa wędlina to miła i aromatyczna odmiana w kanapkowym menu. Peklowanie - na sucho - 7 dni. Wolnowar - 5,5 h, w ustawieniu solw cook high. Składniki: 1,331kg schabu (celowo wybrałam kawałek z nieobciętą warstwą tłuszczu i przerostem w warkoczu) 28,6g soli peklującej (używałam peklosoli z Browinu z wit. C, przed użyciem innej należy sprawdzić zalecaną przez producenta gramaturę dla peklowania na sucho i przeliczyć dla swojego kawałka mięsa) 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki wędzonej 0,5 łyżeczki cebuli suszonej w proszku 0,5 łyżeczki czosnku suszonego 0,5 łyżeczki gorczycy 0,33 łyżeczki pieprzu cayenne 0,33 łyżeczki pieprzu czarnego 0,25 łyżeczki pieprzu kolorowego 0,25 łyżeczki pieprzu kubeba 0,25 łyżeczki pieprzu białego 3 kulki ziela angielskiego 8 szt....

Pierniki - bardzo duża porcja

Pierniki to coś, bez czego nie wyobrażam sobie Świąt. Dlatego już na dobry miesiąc przed nimi, aby ciastka zdążyły "dojrzeć", wypiekam pierniczki i lukruję je partiami. Ciężko inaczej przy "przemysłowej" produkcji ciastek, ale korzenny aromat i smak pierników wynagradzają wszystko :) Z podanej ilości składników otrzymałam ok. 4kg surowego ciasta. Do mieszania i zagniatania najlepiej użyć emaliowanej miednicy. Do momentu wygniatania, ciasto wyrabiamy tłuczkiem do ucierania ciasta (kulą, buławą czy jak to nazywacie). Pieczenie - pojedyncza blacha ciastek - termoobieg, 170 stopni Celsjusza, 12 minut. Do przechowywania pierników najlepiej przygotować sobie szczelne zamykane pojemniki lub puszki - na taką ilość gotowych ciastek potrzeba pojemników o łącznej pojemności ok. 11 litrów. Ciastka powinny poleżeć ok. 3-4 tygodni przed konsumpcją, ponieważ wystudzone mocno twardnieją, dopiero leżakowanie je "rozmiękcza". Składniki: 300g margaryny 260g cukru (najlepiej ...

Żeberka wolno pieczone

Wolne pieczenie lub gotowanie to nie jest coś, do czego zwykle miewam wystarczająco dużo czasu i cierpliwości. Jednak taki sposób przyrządzania uwalnia tyle smaku i aromatu, że raz na jakiś czas jestem w stanie się "poświęcić" i przygotować danie w takiej formie. Tym razem padło na żeberka wieprzowe. Żeberka polecam zamarynować dzień wcześniej, aby dobrze przeszły przyprawami. Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte folią aluminiową, 4 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Składniki: ok. 1,6 kg żeberek wieprzowych (nie trójkąty, tylko "paski" - żeberka mięsne, im grubsze, tym lepsze) 3 łyżki oleju 5-6 łyżek ketchupu łagodnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego (jeśli nie używasz w kuchni sosu sojowego, po prostu dodaj 1,5 łyżeczki soli) 1-2 łyżeczki miodu 1-2 łyżeczki musztardy (użyłam czeskiej, jeśli preferujecie inny rodzaj - zapraszam do eksperymentowania ze smakami ;)) 1 łyżka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki wędzonej 2 chlusty sosu Worcestershire (jeśli n...

Sałatka z selerem konserwowym

Zawieszenie się na półce z przetworami, podczas zakupów, ma swoje plusy - można się zamyślić i zastanowić, kiedy ostatni raz jadło się na przykład taką sałatkę z selerem konserwowym... Okazało się, że dawno to było, a lubię, więc należało sytuację jak najszybciej zmienić i oto ona - sałatka z selerem konserwowym! Sałatka z podanej ilości składników wypełniła miskę o objętości 1,5l. Można jeść od razu, lepiej jednak smakuje po 2-3h chłodzenia w lodówce. Składniki: 180g (1 mały słoik) selera konserwowego 140g (1 mała puszka) kukurydzy konserwowej ok. 100g wędliny (u mnie szynka gotowana w plastrach) ok. 50g ogórka szklarniowego 1 mała papryka czerwona 3 jajka 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej mielonej 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego 3 łyżki majonezu Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Seler i kukurydzę odsączamy z zalewy i przekładamy do miski. Wędlinę kroimy w niewielkie kawałki (gotowe plasterki pokroiłam na "pa...