Dzisiejsza propozycja to sos jogurtowy, dla odmiany, bez dodatku czosnku. Chociaż jeśli ktoś bardzo lubi czosnek, odrobina świeżego lub suszonego nie zawadzi. Warto jednak od czasu do czasu całkowicie zmienić smak i zaserwować sobie coś nowego. Także w temacie kompozycji dodatków do dań głównych.
Z podanej ilości składników otrzymałam ok 200ml sosu.
Składniki:
- 200g (mały kubeczek) jogurtu naturalnego (użyłam jogurtu kremowego 3%, można użyć dowolnego, jednak gęstszy będzie lepszy)
- 0,33 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
- 0,75 łyżeczki cebuli suszonej
Wykonanie:
- Wszystkie składniki sosu umieszczamy w miseczce.
- Zawartość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Sos nadaje się do spożycia od razu po przygotowaniu, jednak wyrazistszy w smaku będzie po ok. 2 godzinach spędzonych w lodówce.