Mała, improwizowana z zawartości lodówki porcja sosu do mięsa "na już". Sos jogurtowy w wydaniu fit - bez dodatku majonezu, bez śmietany - więc coś, na co można skusić się, nawet namiętnie licząc kalorie podczas każdego posiłku.
Sos bardzo fajnie komponował mi się z szarpaną wieprzowiną, sprawdzi się również do dań z grilla.
Sos nadaje się do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.
Składniki:
- 200g (mały kubeczek) jogurtu naturalnego (w moim przypadku był to jogurt kremowy 3%, można użyć dowolnego, jednak gęstszy będzie lepszy)
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 płaska łyżeczka papryki czerwonej
- 0,33 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki czosnku suszonego
- 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 0,25 łyżeczki pieprzu czarnego
Wykonanie:
- Wszystkie składniki sosu umieszczamy w miseczce.
- Zawartość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Sos nadaje się do spożycia od razu po przygotowaniu, jednak wyrazistszy w smaku będzie po ok. 2 godzinach spędzonych w lodówce.