Przejdź do głównej zawartości

Boczek z wolnowaru

Sama nie należę do fanek boczku, ale mam w domu amatorów takich przysmaków, więc i boczek od czasu do czasu gości w różnej formie. Tym razem robiony eksperymentalnie z wolnowaru, wymagający czasu i cierpliwości w wykonaniu - 3 dni w marynacie i kolejne 4 godziny obróbki termicznej.
Po wystudzeniu idealny na kanapki!


Marynowanie - 1 doba do 3 dni.
Wolne gotowanie - 4h, wolnowar w trybie slow cook high.

Składniki:

  • 0,8kg boczku surowego bez kości ze skórą (szerokocięty, "płaski" kawałek)
  • 3 ząbki czosnku 
  • 18g soli peklującej (używałam peklosoli z Browinu z wit. C, przed użyciem innej należy sprawdzić zalecaną przez producenta gramaturę dla peklowania na sucho i przeliczyć dla swojego kawałka mięsa)
  • 1,5 łyżeczki majeranku
  • 1,5 łyżeczki papryki czerwonej 
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego 
  • 0,5 łyżeczki pieprzu białego
  • 4 liście laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego 
  • 4 kulki pieprzu kubeba (można pominąć lub zmienić np. na pieprz kolorowy w kulkach)
  • 3 małe cebule
  • 0,5 łyżeczki oleju
  • 3 łyżki wody

Wykonanie:

  1. Czosnek obieramy. Przeciskamy przez praskę lub rozdrabniamy. Odstawiamy.
  2. Boczek oczyszczamy z ewentualnych chrząstek, kostek (szczególnie, jeśli nie był to zakup z kategorii "bez kości"). Przewracamy kawałek skórą do góry i nacinamy ją głęboko, bardzo ostrym nożem, tworząc gęstą kratkę - nacięcia co ok. 0,5cm.
  3. Wszystkie przyprawy oraz czosnek mieszamy w miseczce. Przed dodaniem liście laurowe rwiemy na kawałeczki, przyprawy w kulkach młotkujemy.
  4. Przygotowaną marynatą nacieramy z każdej strony mięso.
  5. Boczek przekładamy do pojemnika, zamykamy. Najlepiej użyć pojemnika próżniowego lub zapakować w woreczek próżniowy.
  6. Pojemnik umieszczamy w lodówce na minimum dobę, do 3 dni (aby mięso dobrze przeszło marynatą, szczególnie zawartą w niej solą peklującą, powinno się marynować 1cm grubości mięsa na dobę. W przypadku mojego kawałka grubość wynosiła ok. 4-5cm, zamarynowałam z każdej strony, więc mięsu powinny wystarczyć 2-3 dni, aby całe przeszło marynatą.).
  7. Po 3 dniach mięso wyciągamy z lodówki, otwieramy pojemnik. Odstawiamy.
  8. Cebule obieramy, kroimy w talarki. Wykładany nią dno wolnowaru. Powinno być jej tyle, by wyścielić warstwą całe dno naczynia.
  9. Pokrojoną cebulę skrapiamy olejem i wodą, mieszamy.
  10. Na wyściółce z cebuli układamy boczek, skórą do dołu.
  11. Zamykamy. Ustawiamy urządzenie na wolne gotowanie - slow cook high. Na 4 godziny.
  12. Po zakończonym gotowaniu boczek wyjmujemy i studzimy.




Spodobał Ci się przepis?

Popularne przepisy

Wieprzowina wolno pieczona - duża porcja

Przepis z myślą o imprezach rodzinnych, z udziałem osób nastawionych do kuchni nieco "konserwatywnie" - nie jest to tradycyjny schabowy, jednak przygotowana w ten sposób karkówka lub łopatka przypada do gustu wszystkim. Mięso jest bardzo delikatne, potrafi się rozpaść podczas krojenia, dlatego polecam zaopatrzyć się w bardzo ostry nóż ;) Marynowanie - na noc, a najlepiej na całą dobę w szczelnym pojemniku, w lodówce. Pieczenie - naczynie żaroodporne 5l, z pokrywą, góra-dół, 140 stopni Celsjusza, 6h. Składniki: ok. 2 kg wieprzowiny - łopatki lub karkówki (spokojnie mogą być to 2 lub 3 kawałki, które razem zamarynujemy i upieczemy) 2 łyżki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżeczka czosnku suszonego 1 łyżeczka imbiru 2 łyżeczki majeranku 0,5 łyżeczki pieprzu białego 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego (jeśli wolicie trochę bardziej słone, można dodać 3-4 łyżki sosu sojowego) 2 łyżki octu jabłkowego 5 ziarenek ziela angielskiego 3 liście laur...

Schab z wolnowaru na kanapki

Zdarza się twardy, czasem także zbyt suchy... schab, choć pyszny, nie jest łatwym kawałkiem mięsa. Za to dobrze przyrządzony rozpływa się w ustach nie tylko w wydaniu na obiad! Przygotowana z niego domowa wędlina to miła i aromatyczna odmiana w kanapkowym menu. Peklowanie - na sucho - 7 dni. Wolnowar - 5,5 h, w ustawieniu solw cook high. Składniki: 1,331kg schabu (celowo wybrałam kawałek z nieobciętą warstwą tłuszczu i przerostem w warkoczu) 28,6g soli peklującej (używałam peklosoli z Browinu z wit. C, przed użyciem innej należy sprawdzić zalecaną przez producenta gramaturę dla peklowania na sucho i przeliczyć dla swojego kawałka mięsa) 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki wędzonej 0,5 łyżeczki cebuli suszonej w proszku 0,5 łyżeczki czosnku suszonego 0,5 łyżeczki gorczycy 0,33 łyżeczki pieprzu cayenne 0,33 łyżeczki pieprzu czarnego 0,25 łyżeczki pieprzu kolorowego 0,25 łyżeczki pieprzu kubeba 0,25 łyżeczki pieprzu białego 3 kulki ziela angielskiego 8 szt....

Pierniki - bardzo duża porcja

Pierniki to coś, bez czego nie wyobrażam sobie Świąt. Dlatego już na dobry miesiąc przed nimi, aby ciastka zdążyły "dojrzeć", wypiekam pierniczki i lukruję je partiami. Ciężko inaczej przy "przemysłowej" produkcji ciastek, ale korzenny aromat i smak pierników wynagradzają wszystko :) Z podanej ilości składników otrzymałam ok. 4kg surowego ciasta. Do mieszania i zagniatania najlepiej użyć emaliowanej miednicy. Do momentu wygniatania, ciasto wyrabiamy tłuczkiem do ucierania ciasta (kulą, buławą czy jak to nazywacie). Pieczenie - pojedyncza blacha ciastek - termoobieg, 170 stopni Celsjusza, 12 minut. Do przechowywania pierników najlepiej przygotować sobie szczelne zamykane pojemniki lub puszki - na taką ilość gotowych ciastek potrzeba pojemników o łącznej pojemności ok. 11 litrów. Ciastka powinny poleżeć ok. 3-4 tygodni przed konsumpcją, ponieważ wystudzone mocno twardnieją, dopiero leżakowanie je "rozmiękcza". Składniki: 300g margaryny 260g cukru (najlepiej ...

Żeberka wolno pieczone

Wolne pieczenie lub gotowanie to nie jest coś, do czego zwykle miewam wystarczająco dużo czasu i cierpliwości. Jednak taki sposób przyrządzania uwalnia tyle smaku i aromatu, że raz na jakiś czas jestem w stanie się "poświęcić" i przygotować danie w takiej formie. Tym razem padło na żeberka wieprzowe. Żeberka polecam zamarynować dzień wcześniej, aby dobrze przeszły przyprawami. Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte folią aluminiową, 4 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Składniki: ok. 1,6 kg żeberek wieprzowych (nie trójkąty, tylko "paski" - żeberka mięsne, im grubsze, tym lepsze) 3 łyżki oleju 5-6 łyżek ketchupu łagodnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego (jeśli nie używasz w kuchni sosu sojowego, po prostu dodaj 1,5 łyżeczki soli) 1-2 łyżeczki miodu 1-2 łyżeczki musztardy (użyłam czeskiej, jeśli preferujecie inny rodzaj - zapraszam do eksperymentowania ze smakami ;)) 1 łyżka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki wędzonej 2 chlusty sosu Worcestershire (jeśli n...

Sałatka z selerem konserwowym

Zawieszenie się na półce z przetworami, podczas zakupów, ma swoje plusy - można się zamyślić i zastanowić, kiedy ostatni raz jadło się na przykład taką sałatkę z selerem konserwowym... Okazało się, że dawno to było, a lubię, więc należało sytuację jak najszybciej zmienić i oto ona - sałatka z selerem konserwowym! Sałatka z podanej ilości składników wypełniła miskę o objętości 1,5l. Można jeść od razu, lepiej jednak smakuje po 2-3h chłodzenia w lodówce. Składniki: 180g (1 mały słoik) selera konserwowego 140g (1 mała puszka) kukurydzy konserwowej ok. 100g wędliny (u mnie szynka gotowana w plastrach) ok. 50g ogórka szklarniowego 1 mała papryka czerwona 3 jajka 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej mielonej 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego 3 łyżki majonezu Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Seler i kukurydzę odsączamy z zalewy i przekładamy do miski. Wędlinę kroimy w niewielkie kawałki (gotowe plasterki pokroiłam na "pa...