Sama nie należę do fanek boczku, ale mam w domu amatorów takich przysmaków, więc i boczek od czasu do czasu gości w różnej formie. Tym razem robiony eksperymentalnie z wolnowaru, wymagający czasu i cierpliwości w wykonaniu - 3 dni w marynacie i kolejne 4 godziny obróbki termicznej.
Po wystudzeniu idealny na kanapki!
Marynowanie - 1 doba do 3 dni.
Wolne gotowanie - 4h, wolnowar w trybie slow cook high.
Składniki:
- 0,8kg boczku surowego bez kości ze skórą (szerokocięty, "płaski" kawałek)
- 3 ząbki czosnku
- 18g soli peklującej (używałam peklosoli z Browinu z wit. C, przed użyciem innej należy sprawdzić zalecaną przez producenta gramaturę dla peklowania na sucho i przeliczyć dla swojego kawałka mięsa)
- 1,5 łyżeczki majeranku
- 1,5 łyżeczki papryki czerwonej
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
- 0,5 łyżeczki pieprzu białego
- 4 liście laurowe
- 6 kulek ziela angielskiego
- 4 kulki pieprzu kubeba (można pominąć lub zmienić np. na pieprz kolorowy w kulkach)
- 3 małe cebule
- 0,5 łyżeczki oleju
- 3 łyżki wody
Wykonanie:
- Czosnek obieramy. Przeciskamy przez praskę lub rozdrabniamy. Odstawiamy.
- Boczek oczyszczamy z ewentualnych chrząstek, kostek (szczególnie, jeśli nie był to zakup z kategorii "bez kości"). Przewracamy kawałek skórą do góry i nacinamy ją głęboko, bardzo ostrym nożem, tworząc gęstą kratkę - nacięcia co ok. 0,5cm.
- Wszystkie przyprawy oraz czosnek mieszamy w miseczce. Przed dodaniem liście laurowe rwiemy na kawałeczki, przyprawy w kulkach młotkujemy.
- Przygotowaną marynatą nacieramy z każdej strony mięso.
- Boczek przekładamy do pojemnika, zamykamy. Najlepiej użyć pojemnika próżniowego lub zapakować w woreczek próżniowy.
- Pojemnik umieszczamy w lodówce na minimum dobę, do 3 dni (aby mięso dobrze przeszło marynatą, szczególnie zawartą w niej solą peklującą, powinno się marynować 1cm grubości mięsa na dobę. W przypadku mojego kawałka grubość wynosiła ok. 4-5cm, zamarynowałam z każdej strony, więc mięsu powinny wystarczyć 2-3 dni, aby całe przeszło marynatą.).
- Po 3 dniach mięso wyciągamy z lodówki, otwieramy pojemnik. Odstawiamy.
- Cebule obieramy, kroimy w talarki. Wykładany nią dno wolnowaru. Powinno być jej tyle, by wyścielić warstwą całe dno naczynia.
- Pokrojoną cebulę skrapiamy olejem i wodą, mieszamy.
- Na wyściółce z cebuli układamy boczek, skórą do dołu.
- Zamykamy. Ustawiamy urządzenie na wolne gotowanie - slow cook high. Na 4 godziny.
- Po zakończonym gotowaniu boczek wyjmujemy i studzimy.