Przejdź do głównej zawartości

Muffinki bananowe z mąki pełnoziarnistej

Coś na szybko dla małych i dużych smakoszy! Ciasto bananowe w formie muffinek jest tak samo smaczne, jak chlebek bananowy, jednak forma pozwala na łatwiejszy "transport" przekąski ze sobą. Jest to także atrakcyjniejsza postać dla dzieci - cała foremka dla malucha.
To co dla mnie jest plusem, to również to, że wykonanie nie wymaga użycia robotów kuchennych - ciasto wystarczy wymieszać łyżką lub trzepaczką, jestem więc w stanie zrobić blachę pyszności w trakcie niemowlęcej drzemki.


Z podanych proporcji otrzymamy (w zależności od wielkości foremek) około 12 sztuk "dużych" muffinek.
Pieczenie - 170 stopni Celsjusza, góra-dół, 25 min.
Użyta w przepisie szklanka posiada objętość 250 ml.

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 1 jajko
  • 0,33 szkl. cukru
  • 65ml oleju
  • 50ml mleka
  • 1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej (możemy użyć także dowolnej innej mąki pszennej lub orkiszowej)
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

  1. Jajko, olej, mleko umieszczamy w jednej miseczce. Mieszamy trzepaczką.
  2. Suche składniki umieszczamy w oddzielnej (nieco większej i wygodniejszej do mieszania misce). Mieszamy.
  3. Banany obieramy, rozgniatamy widelcem. Papka nie musi być idealnie gładka, mogą zostać grudki.
  4. Do składników suchych dodajemy mokre i papkę bananową. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  5. Gotową masę odstawiamy na ok. 5-10 minut (jeśli tak jak ja używacie foremek sylikonowych, jest to dobry czas na ich przygotowanie do wypełnienia)
  6. Ciastem bananowym wypełniamy foremki w 2/3 objętości.
  7. Przygotowane foremki wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza piekarnika na ok. 25 minut.




Spodobał Ci się przepis?

Popularne przepisy

Savillum

Patrząc na tytuł dzisiejszego wpisu, śmiało można zadać pytanie: co to jest savillum?! Ponieważ sama je zadałam, sama na nie odpowiem - savillum jest rodzajem "sernika" z miodem i makiem wprost ze Starożytnego Rzymu! Jest to słodkie, delikatnie orzechowe w smaku, proste i wytrzymałe w przechowywaniu ciasto, które przygotowałam jako ciekawostkę, ale chętnie do niego wracam. Podane proporcje składników i sposób wypiekania dla tortownicy o średnicy 20 cm. Pieczenie - 200 stopni Celsjusza, góra-dół, 45 minut - 40 minut plus 5 minut po posypaniu makiem. Składniki: 150 g mąki pszennej (dowolnej, użyłam typ 405) 600 g serka typu ricotta (można użyć także serka typu włoskiego lub zwykłego twarogu) 3 jajka 6 łyżek miodu 1 łyżeczka miodu 1-2 łyżeczki maku Wykonanie: Jajka wbijamy do miseczki, lekko roztrzepujemy. Odstawiamy. W misce rozdrabniamy ser. Do rozdrobnionego sera dodajemy mąkę. Najlepiej przesiać ją do miski z ricottą. Mieszamy na gładką masę (najlepiej użyć łyżki lub szpatuł...

Pieczona szynka wieprzowa w plastrach

Szynkę można odpiec w kawałku, ale równie dobrze smakuje upieczona w kawałkach. Plastry szynki świetnie przechodzą marynatą i nie potrzebują aż tak długiego czasu marynowania, jak cały kawałek. Ważne, by pamiętać o tłuszczu w marynacie - szynka jest przeważnie mniej "otłuszczona" (niż np. karkówka) i bez tego dodatku na talerze trafi podeszwa, zamiast pysznego i soczystego mięsa. Zamarynowane mięso przed upieczeniem dobrze odstawić na 2-3h, dla uzyskania lepszego smaku. Pieczenie - naczynie żaroodporne 5l, z pokrywą, góra-dół, 2h - 1h 40 min. w 160 stopniach Celsjusza, 20 min. w 200 stopniach Celsjusza. Składniki: ok. 1,2 kg szynki wieprzowej 3 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej (można użyć 1 łyżeczki papryki wędzonej, zamiast 1 łyżeczki papryki słodkiej) 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka suszonego czosnku 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego 0,33 łyżeczki pieprzu białego 0,33 łyżeczki imbiru 2 średnie cebule ok. 200ml ...

Żeberka wolno pieczone

Wolne pieczenie lub gotowanie to nie jest coś, do czego zwykle miewam wystarczająco dużo czasu i cierpliwości. Jednak taki sposób przyrządzania uwalnia tyle smaku i aromatu, że raz na jakiś czas jestem w stanie się "poświęcić" i przygotować danie w takiej formie. Tym razem padło na żeberka wieprzowe. Żeberka polecam zamarynować dzień wcześniej, aby dobrze przeszły przyprawami. Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte folią aluminiową, 4 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Składniki: ok. 1,6 kg żeberek wieprzowych (nie trójkąty, tylko "paski" - żeberka mięsne, im grubsze, tym lepsze) 3 łyżki oleju 5-6 łyżek ketchupu łagodnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego (jeśli nie używasz w kuchni sosu sojowego, po prostu dodaj 1,5 łyżeczki soli) 1-2 łyżeczki miodu 1-2 łyżeczki musztardy (użyłam czeskiej, jeśli preferujecie inny rodzaj - zapraszam do eksperymentowania ze smakami ;)) 1 łyżka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki wędzonej 2 chlusty sosu Worcestershire (jeśli n...

Udziec wołowy wolno pieczony

Pierwszy raz pieczyste dosłownie rozpadło mi się podczas krojenia, tak więc, bez uwiecznionego obok plastra mięsa, zdjęcie "bryły" udźca nie powala, ale smak "górki mięsa" na talerzu był oszałamiający. Wolno pieczona wołowina to zdecydowanie coś, co na stałe włączam do domowego repertuaru obiadowego. Czas marynowania - minimum 12 godzin, polecam przetrzymać nawet do 24 godzin. Do pieczenia udźca użyłam naczynia żaroodpornego o pojemności ok. 4l, z pokrywą. Pieczenie mięsa - 160 stopni Celsjusza, góra-dół, 4 godziny. Składniki: ok. 1,5 kg udźca wołowego 30 ml oliwy 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka czosnku suszonego 1 łyżeczka tymianku 0,5 łyżeczki pieprzu białego 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego 0,25 łyżeczki imbiru 300 ml bulionu wołowego Wykonanie: Wszystkie przyprawy mieszamy w miseczce z oliwą. Odstawiamy. Mięso myjemy, oczyszczamy ze ścięgien oraz żyłek. Nacieramy ze wszystkich stron marynatą. Zamarynowane mięso wkładamy do miski (lub innego naczynia), jeśli ...

Kurczak wolno pieczony

Tym razem mięso w wydaniu wolno pieczonym dla osób, które nie przepadają za wieprzowiną lub wołowiną. Tuszka kurczaka (lub podudzia - również testowałam) także nadają się do tego typu obróbki termicznej. Ich plusem jest również to, że nie musimy ich aż tak długo trzymać w marynacie - delikatniejsze mięso szybciej przechodzi aromatem przypraw. Tuszkę wystarczy zamarynować 2-3h wcześniej, ale jeśli natrzecie ją przyprawami tuż przed włożeniem do piekarnika, mięso również wyjdzie smaczne. Pieczenie - naczynie żaroodporne ok. 5l, z pokrywą, 3,5 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Jeśli chcecie bardziej przypiec skórkę, na ostatnie 15-20 minut należy odkryć naczynie, mięso polać obficie sosem z dna naczynia i zwiększyć temperaturę do 200 stopni. Składniki: ok. 1,5 kg tusza kurczaka (najlepiej użyć takiego z chowu "bez antybiotyków") 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej  1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżeczka ziół prowansalskich 0,5 łyżeczki kurkumy 0,5 łyżeczk...