Coś na szybko dla małych i dużych smakoszy! Ciasto bananowe w formie muffinek jest tak samo smaczne, jak chlebek bananowy, jednak forma pozwala na łatwiejszy "transport" przekąski ze sobą. Jest to także atrakcyjniejsza postać dla dzieci - cała foremka dla malucha.
To co dla mnie jest plusem, to również to, że wykonanie nie wymaga użycia robotów kuchennych - ciasto wystarczy wymieszać łyżką lub trzepaczką, jestem więc w stanie zrobić blachę pyszności w trakcie niemowlęcej drzemki.
Z podanych proporcji otrzymamy (w zależności od wielkości foremek) około 12 sztuk "dużych" muffinek.
Pieczenie - 170 stopni Celsjusza, góra-dół, 25 min.
Użyta w przepisie szklanka posiada objętość 250 ml.
Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 1 jajko
- 0,33 szkl. cukru
- 65ml oleju
- 50ml mleka
- 1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej (możemy użyć także dowolnej innej mąki pszennej lub orkiszowej)
- 0,5 łyżeczki sody
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
- Jajko, olej, mleko umieszczamy w jednej miseczce. Mieszamy trzepaczką.
- Suche składniki umieszczamy w oddzielnej (nieco większej i wygodniejszej do mieszania misce). Mieszamy.
- Banany obieramy, rozgniatamy widelcem. Papka nie musi być idealnie gładka, mogą zostać grudki.
- Do składników suchych dodajemy mokre i papkę bananową. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Gotową masę odstawiamy na ok. 5-10 minut (jeśli tak jak ja używacie foremek sylikonowych, jest to dobry czas na ich przygotowanie do wypełnienia)
- Ciastem bananowym wypełniamy foremki w 2/3 objętości.
- Przygotowane foremki wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza piekarnika na ok. 25 minut.