Przejdź do głównej zawartości

Babka parzona z małej formy

Małe piekarnicze wyzwanie :) choć ciasto jest małe, urocze i niepozorne, przy pierwszym podejściu "pokonało mnie" i dopiero kolejny wypiek babki zakończył się sukcesem, ale zdecydowanie było warto! Babka jest bardzo delikatna, puszysta i nie jest sucha. Do tego w smaku delikatnie mleczna, idealnie komponując się z polewą czekoladową i kruszonymi orzechami włoskimi.
Jeśli lubicie małe co-nie-co do kawy, ale tylko od czasu do czasu, to ciasto będzie dla Was strzałem w dziesiątkę.


Forma - mała foremka do babki z kominkiem, średnica ok. 16 cm, wysokość ok. 9cm.
Pieczenie - 160 stopni Celsjusza, góra-dół, 45 minut.

Jeśli chcielibyście wykonać babkę w standardowej (dużej formie) - składniki razy dwa, temperatura pieczenia 175 stopni Celsjusza, góra-dół, 45-50 minut.

Składniki:

  • 2 duże jajka
  • 120g cukru (jeśli lubicie mniej słodkie wypieki, można ograniczyć się nawet do 100g)
  • 2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego
  • 55g masła
  • 115ml mleka (użyłam UHT 3,2%, można użyć dowolnego)
  • 140g mąki (pszenna, typ dowolny, u mnie 405)
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g czekolady
  • garść orzechów włoskich

Wykonanie:

  1. W garnuszku umieszczamy pokrojone na kawałki masło i wlewamy do niego mleko. Podgrzewamy do rozpuszczenia masła i otrzymania wrzącej mieszanki (w trakcie warto zamieszać kilkukrotnie, żeby mleko nie przypaliło się na dnie). Odstawiamy, ale nie studzimy.
  2. Do misy miksera (lub robota planetarnego) wbijamy całe jajka. Dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Ubijamy na najwyższych obrotach, do uzyskania jasnej, puszystej piany jajecznej (po zakończeniu ubijania z trzepaczek powinna ona opadać "wstęgami", które przez chwilę zostawią ślad na powierzchni masy w misie) - mikserem 10-15min., robotem planetarnym 7-10 min.
  3. Zmniejszamy obroty na średnie i dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Robimy to porcjami, tylko do pełnego połączenia składników.
  4. Zmniejszamy obroty na niższe i dodajemy wciąż gorące mleko z masłem (warto zamieszać przed dodaniem, aby ewentualna "skorupa" z tłuszczu miała okazję ponownie rozpuścić się w gorącym płynie). Mleko lejemy w trakcie mieszania cienkim strumyczkiem i miksujemy bardzo krótko, tylko do jako-takiego połączenia z resztą masy. Ciasto na tym etapie powinno być płynne.
  5. Wyłączamy robota, sprawdzamy połączenie ciasta, mieszając je łyżką lub szpatułką. Jeśli na dnie misy znajduje się niedomieszane, gęste ciasto, kilkoma ruchami łyżki łączymy je z "wyższą" lżejszą masą.
  6. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i osypanej mąką formy do babki z kominkiem.
  7. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza, góra dół, na ok. 45 minut. Pieczemy do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu NIE wyciągamy ciasta od razu z piekarnika, ponieważ ciasto bardzo mocno się skurczy. Babkę studzimy jak sernik - przez pierwsze 5min. piekarnik uchylamy na wąską szparkę, następnie uchylamy go na 1/3 lub do połowy (tak, aby drzwiczki się zablokowały w uchyleniu) i zostawiamy do wystudzenia piekarnika (a przynajmniej dobre 30 min.). Po wyciągnięciu z piekarnika przekładamy z formy na talerz. Dostudzamy do końca.
  9. Gdy ciasto jest zimne, przygotowujemy polewę. Zaczynamy od rozdrobnienia orzechów włoskich - możemy je posiekać, użyć rozdrabniacza, utłuc w moździerzu, ważne, aby otrzymać niezbyt duże kawałki, ale nie zrobić mączki orzechowej. Odstawiamy.
  10. Następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej 100g czekolady.
  11. Ciekłą czekoladą polewamy babkę. Rozprowadzamy ją po całej powierzchni zewnętrznej ciasta (fajnie, jeśli trochę ścieknie do kominka).
  12. Na świeżo wylaną czekoladę sypiemy orzechy włoskie - staramy się nimi pokryć jak największą powierzchnię czekolady.
  13. Ciasto odstawiamy do stężenia polewy (ok. 2-3h), następnie możemy zabezpieczyć przed wysychaniem i wstawić do chłodnego miejsca - spiżarka lub lodówka.




 
Spodobał Ci się przepis?

Popularne przepisy

Kruche ciastka

Kruche, maślane ciasteczka, to klasyka wypieków. Proste, pyszne, pozwalające zaszaleć z kształtem foremek. Dodatek inuliny dodaje im specyficznej chrupkości, choć nie jest to konieczny składnik - polecam taką "wariację na temat".  A przy tym, nie musimy ich zjadać wszystkich na raz - ciasteczka w wersji bez dodatku marmolady, dżemu czy powideł, w szczelnie zamkniętej puszce wytrzymają nawet kilka tygodni. Z podanej ilości składników otrzymałam 2 blachy ciastek: 20szt. ciastek-kółeczek (średnica 5cm) "z dżemem" oraz 15 szt. ciastek "czystych", wycinanych z innych foremek. Pieczenie - duże blachy wyłożone papierem do pieczenia - 180 stopni Celsjusza, góra-dół, 12-14 minut (do zbrązowienia spodów). Składniki: 270 g mąki pszennej 30g inuliny (można pominąć, zamiast tego dodać jeszcze 30g mąki pszennej - łącznie 300g mąki) 150 g masła 70 g cukru pudru 1 jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli mąka pszenna do podsypywania na stolnicy opcjonaln...

Pieczona szynka wieprzowa w plastrach

Szynkę można odpiec w kawałku, ale równie dobrze smakuje upieczona w kawałkach. Plastry szynki świetnie przechodzą marynatą i nie potrzebują aż tak długiego czasu marynowania, jak cały kawałek. Ważne, by pamiętać o tłuszczu w marynacie - szynka jest przeważnie mniej "otłuszczona" (niż np. karkówka) i bez tego dodatku na talerze trafi podeszwa, zamiast pysznego i soczystego mięsa. Zamarynowane mięso przed upieczeniem dobrze odstawić na 2-3h, dla uzyskania lepszego smaku. Pieczenie - naczynie żaroodporne 5l, z pokrywą, góra-dół, 2h - 1h 40 min. w 160 stopniach Celsjusza, 20 min. w 200 stopniach Celsjusza. Składniki: ok. 1,2 kg szynki wieprzowej 3 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej (można użyć 1 łyżeczki papryki wędzonej, zamiast 1 łyżeczki papryki słodkiej) 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka suszonego czosnku 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego 0,33 łyżeczki pieprzu białego 0,33 łyżeczki imbiru 2 średnie cebule ok. 200ml ...

Filety z piersi kurczaka zapiekane z ananasem i mozzarellą

Można na słodko i w wydaniu drobiowym! Pierś kurczaka z ananasem i mozzarellą to aromatyczne i soczyste mięso w nietuzinkowym zestawieniu smaków.  Jest to danie, które przygotowuje się szybko, nie wymaga również wcześniejszego długiego marynowania filetów z piersi kurczaka. Pieczenie - naczynie żaroodporne bez przykrycia, o wymiarach 21cm x 28cm - 160 stopni Celsjusza, góra-dół, 40 min. Składniki: ok. 1,3kg filetów z piersi kurczaka (5 szt. pojedynczych filetów z piersi kurczaka) sól, pieprz, papryka słodka, czosnek suszony do osypania i natarcia mięsa 135ml (9 łyżek) syropu z ananasa 40ml sosu ponzu (można użyć sosu sojowego wymieszanego z sokiem z cytryny) 30ml oliwy 0,25 łyżeczki soli 0,25 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki czosnku 0,5 łyżeczki papryki czerwonej 2-3 łyżki oliwy (do smażenia) 1 łyżka oliwy (do wysmarowania dna naczynia żaroodpornego) ok. 100g ananasa w kawałkach z syropu (ok. 1/3 zawartości standardowej puszki po odcieku) 150g mozzarelli w wiórkach Wykonanie: Filety z...

Żeberka wolno pieczone

Wolne pieczenie lub gotowanie to nie jest coś, do czego zwykle miewam wystarczająco dużo czasu i cierpliwości. Jednak taki sposób przyrządzania uwalnia tyle smaku i aromatu, że raz na jakiś czas jestem w stanie się "poświęcić" i przygotować danie w takiej formie. Tym razem padło na żeberka wieprzowe. Żeberka polecam zamarynować dzień wcześniej, aby dobrze przeszły przyprawami. Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte folią aluminiową, 4 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Składniki: ok. 1,6 kg żeberek wieprzowych (nie trójkąty, tylko "paski" - żeberka mięsne, im grubsze, tym lepsze) 3 łyżki oleju 5-6 łyżek ketchupu łagodnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego (jeśli nie używasz w kuchni sosu sojowego, po prostu dodaj 1,5 łyżeczki soli) 1-2 łyżeczki miodu 1-2 łyżeczki musztardy (użyłam czeskiej, jeśli preferujecie inny rodzaj - zapraszam do eksperymentowania ze smakami ;)) 1 łyżka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki wędzonej 2 chlusty sosu Worcestershire (jeśli n...

Szynka wieprzowa wolno pieczona

 Wolne pieczenie przeżywa swój renesans, więc tym razem padło na szynkę wieprzową. Jest to przyjemne i wdzięczne mięso, wystarczy tylko znaleźć wystarczająco ładny kawałek i... powoli pieczemy! :) Szynkę polecam zamarynować dzień wcześniej, aby dobrze przeszła przyprawami. Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte pokrywą, 4,5 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Składniki: 1,5 kg szynki wieprzowej 80 g (mały słoiczek) koncentratu pomidorowego 4 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 2 łyżki majeranku 1,75 łyżeczki soli 1 łyżeczka papryki wędzonej 0,75 łyżeczki pieprzu białego 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego  Wykonanie: Obieramy i bardzo drobno siekamy czosnek. Odstawiamy na ok. 10 minut. W miseczce mieszamy marynatę - olej, koncentrat pomidorowy, czosnek oraz wszystkie przyprawy. Szynkę oczyszczamy z ewentualnych błonek, ścięgien. Nacieramy marynatą. Tak przygotowane mięso przekładamy do naczynia. Naczynie szczelnie zamykamy i umieszczamy w lodówce na co najmniej noc, najlepiej maryn...