Przejdź do głównej zawartości

Babka parzona z małej formy

Małe piekarnicze wyzwanie :) choć ciasto jest małe, urocze i niepozorne, przy pierwszym podejściu "pokonało mnie" i dopiero kolejny wypiek babki zakończył się sukcesem, ale zdecydowanie było warto! Babka jest bardzo delikatna, puszysta i nie jest sucha. Do tego w smaku delikatnie mleczna, idealnie komponując się z polewą czekoladową i kruszonymi orzechami włoskimi.
Jeśli lubicie małe co-nie-co do kawy, ale tylko od czasu do czasu, to ciasto będzie dla Was strzałem w dziesiątkę.


Forma - mała foremka do babki z kominkiem, średnica ok. 16 cm, wysokość ok. 9cm.
Pieczenie - 160 stopni Celsjusza, góra-dół, 45 minut.

Jeśli chcielibyście wykonać babkę w standardowej (dużej formie) - składniki razy dwa, temperatura pieczenia 175 stopni Celsjusza, góra-dół, 45-50 minut.

Składniki:

  • 2 duże jajka
  • 120g cukru (jeśli lubicie mniej słodkie wypieki, można ograniczyć się nawet do 100g)
  • 2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego
  • 55g masła
  • 115ml mleka (użyłam UHT 3,2%, można użyć dowolnego)
  • 140g mąki (pszenna, typ dowolny, u mnie 405)
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g czekolady
  • garść orzechów włoskich

Wykonanie:

  1. W garnuszku umieszczamy pokrojone na kawałki masło i wlewamy do niego mleko. Podgrzewamy do rozpuszczenia masła i otrzymania wrzącej mieszanki (w trakcie warto zamieszać kilkukrotnie, żeby mleko nie przypaliło się na dnie). Odstawiamy, ale nie studzimy.
  2. Do misy miksera (lub robota planetarnego) wbijamy całe jajka. Dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Ubijamy na najwyższych obrotach, do uzyskania jasnej, puszystej piany jajecznej (po zakończeniu ubijania z trzepaczek powinna ona opadać "wstęgami", które przez chwilę zostawią ślad na powierzchni masy w misie) - mikserem 10-15min., robotem planetarnym 7-10 min.
  3. Zmniejszamy obroty na średnie i dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Robimy to porcjami, tylko do pełnego połączenia składników.
  4. Zmniejszamy obroty na niższe i dodajemy wciąż gorące mleko z masłem (warto zamieszać przed dodaniem, aby ewentualna "skorupa" z tłuszczu miała okazję ponownie rozpuścić się w gorącym płynie). Mleko lejemy w trakcie mieszania cienkim strumyczkiem i miksujemy bardzo krótko, tylko do jako-takiego połączenia z resztą masy. Ciasto na tym etapie powinno być płynne.
  5. Wyłączamy robota, sprawdzamy połączenie ciasta, mieszając je łyżką lub szpatułką. Jeśli na dnie misy znajduje się niedomieszane, gęste ciasto, kilkoma ruchami łyżki łączymy je z "wyższą" lżejszą masą.
  6. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i osypanej mąką formy do babki z kominkiem.
  7. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza, góra dół, na ok. 45 minut. Pieczemy do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu NIE wyciągamy ciasta od razu z piekarnika, ponieważ ciasto bardzo mocno się skurczy. Babkę studzimy jak sernik - przez pierwsze 5min. piekarnik uchylamy na wąską szparkę, następnie uchylamy go na 1/3 lub do połowy (tak, aby drzwiczki się zablokowały w uchyleniu) i zostawiamy do wystudzenia piekarnika (a przynajmniej dobre 30 min.). Po wyciągnięciu z piekarnika przekładamy z formy na talerz. Dostudzamy do końca.
  9. Gdy ciasto jest zimne, przygotowujemy polewę. Zaczynamy od rozdrobnienia orzechów włoskich - możemy je posiekać, użyć rozdrabniacza, utłuc w moździerzu, ważne, aby otrzymać niezbyt duże kawałki, ale nie zrobić mączki orzechowej. Odstawiamy.
  10. Następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej 100g czekolady.
  11. Ciekłą czekoladą polewamy babkę. Rozprowadzamy ją po całej powierzchni zewnętrznej ciasta (fajnie, jeśli trochę ścieknie do kominka).
  12. Na świeżo wylaną czekoladę sypiemy orzechy włoskie - staramy się nimi pokryć jak największą powierzchnię czekolady.
  13. Ciasto odstawiamy do stężenia polewy (ok. 2-3h), następnie możemy zabezpieczyć przed wysychaniem i wstawić do chłodnego miejsca - spiżarka lub lodówka.




 
Spodobał Ci się przepis?

Popularne przepisy

Pieczona szynka wieprzowa w plastrach

Szynkę można odpiec w kawałku, ale równie dobrze smakuje upieczona w kawałkach. Plastry szynki świetnie przechodzą marynatą i nie potrzebują aż tak długiego czasu marynowania, jak cały kawałek. Ważne, by pamiętać o tłuszczu w marynacie - szynka jest przeważnie mniej "otłuszczona" (niż np. karkówka) i bez tego dodatku na talerze trafi podeszwa, zamiast pysznego i soczystego mięsa. Zamarynowane mięso przed upieczeniem dobrze odstawić na 2-3h, dla uzyskania lepszego smaku. Pieczenie - naczynie żaroodporne 5l, z pokrywą, góra-dół, 2h - 1h 40 min. w 160 stopniach Celsjusza, 20 min. w 200 stopniach Celsjusza. Składniki: ok. 1,2 kg szynki wieprzowej 3 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej (można użyć 1 łyżeczki papryki wędzonej, zamiast 1 łyżeczki papryki słodkiej) 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka suszonego czosnku 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego 0,33 łyżeczki pieprzu białego 0,33 łyżeczki imbiru 2 średnie cebule ok. 200ml ...

Żeberka wolno pieczone

Wolne pieczenie lub gotowanie to nie jest coś, do czego zwykle miewam wystarczająco dużo czasu i cierpliwości. Jednak taki sposób przyrządzania uwalnia tyle smaku i aromatu, że raz na jakiś czas jestem w stanie się "poświęcić" i przygotować danie w takiej formie. Tym razem padło na żeberka wieprzowe. Żeberka polecam zamarynować dzień wcześniej, aby dobrze przeszły przyprawami. Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte folią aluminiową, 4 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Składniki: ok. 1,6 kg żeberek wieprzowych (nie trójkąty, tylko "paski" - żeberka mięsne, im grubsze, tym lepsze) 3 łyżki oleju 5-6 łyżek ketchupu łagodnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego (jeśli nie używasz w kuchni sosu sojowego, po prostu dodaj 1,5 łyżeczki soli) 1-2 łyżeczki miodu 1-2 łyżeczki musztardy (użyłam czeskiej, jeśli preferujecie inny rodzaj - zapraszam do eksperymentowania ze smakami ;)) 1 łyżka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki wędzonej 2 chlusty sosu Worcestershire (jeśli n...

Pieczony kalafior

Kalafior jest jednym z moich ulubionych warzyw. Choć (przynajmniej części) kojarzy się głownie jako składnik zup - jarzynowej lub kalafiorowej, może on również występować w innych, moim zdaniem, smaczniejszych wersjach. Jedną z nich są pieczone w piekarniku różyczki kalafiora. Świetnie sprawdza się jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie w upalne dni. Z podanych składników przygotujemy 1 dużą blachę pieczonego kalafiora. Pieczenie - 180-190 stopni, góra-dół, 35 min. Składniki: 1 średni kalafior 4 łyżki oliwy 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru (można pominąć, dodany do marynaty dla karmelizacji) 0,5 łyżeczki czosnku 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej 0,33 łyżeczki kurkumy  0,25 łyżeczki pieprzu Wykonanie: Kalafior opłukujemy i odcinamy różyczki. Staramy się, by cząstki były podobnej wielkości i nie przekraczały ok. 3-4cm obwodu, większe różyczki przecinamy na pół lub cząstki. Różyczki umieszczamy w większej misce, wygodnej do intensywnego mieszania. W niewielkiej miseczce łą...

Udziec wołowy wolno pieczony

Pierwszy raz pieczyste dosłownie rozpadło mi się podczas krojenia, tak więc, bez uwiecznionego obok plastra mięsa, zdjęcie "bryły" udźca nie powala, ale smak "górki mięsa" na talerzu był oszałamiający. Wolno pieczona wołowina to zdecydowanie coś, co na stałe włączam do domowego repertuaru obiadowego. Czas marynowania - minimum 12 godzin, polecam przetrzymać nawet do 24 godzin. Do pieczenia udźca użyłam naczynia żaroodpornego o pojemności ok. 4l, z pokrywą. Pieczenie mięsa - 160 stopni Celsjusza, góra-dół, 4 godziny. Składniki: ok. 1,5 kg udźca wołowego 30 ml oliwy 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka czosnku suszonego 1 łyżeczka tymianku 0,5 łyżeczki pieprzu białego 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego 0,25 łyżeczki imbiru 300 ml bulionu wołowego Wykonanie: Wszystkie przyprawy mieszamy w miseczce z oliwą. Odstawiamy. Mięso myjemy, oczyszczamy ze ścięgien oraz żyłek. Nacieramy ze wszystkich stron marynatą. Zamarynowane mięso wkładamy do miski (lub innego naczynia), jeśli ...

Szynka wieprzowa wolno pieczona

 Wolne pieczenie przeżywa swój renesans, więc tym razem padło na szynkę wieprzową. Jest to przyjemne i wdzięczne mięso, wystarczy tylko znaleźć wystarczająco ładny kawałek i... powoli pieczemy! :) Szynkę polecam zamarynować dzień wcześniej, aby dobrze przeszła przyprawami. Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte pokrywą, 4,5 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Składniki: 1,5 kg szynki wieprzowej 80 g (mały słoiczek) koncentratu pomidorowego 4 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 2 łyżki majeranku 1,75 łyżeczki soli 1 łyżeczka papryki wędzonej 0,75 łyżeczki pieprzu białego 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego  Wykonanie: Obieramy i bardzo drobno siekamy czosnek. Odstawiamy na ok. 10 minut. W miseczce mieszamy marynatę - olej, koncentrat pomidorowy, czosnek oraz wszystkie przyprawy. Szynkę oczyszczamy z ewentualnych błonek, ścięgien. Nacieramy marynatą. Tak przygotowane mięso przekładamy do naczynia. Naczynie szczelnie zamykamy i umieszczamy w lodówce na co najmniej noc, najlepiej maryn...