Przejdź do głównej zawartości

Schab ze śliwką

Schabu ze śliwką nikomu przedstawiać nie trzeba - klasyka gatunku. Choć mięso na słodko nie wszystkim przypada do gustu, ma swoich zwolenników (na przykład mnie ;)). Danie pojawiające się raczej od święta i trochę wymagające - zrobienie miękkiego i aromatycznego schabu stanowi kulinarne wyzwanie.


Marynowanie - w lodówce, w szczelnym pojemniku, 12h do 24h, wystarczy zostawić na całą noc.
Pieczenie - naczynie żaroodporne ok. 2l, jeśli jest bez pokrywy - zawinięte z góry folią aluminiową, 120 stopni Celsjusza, góra-dół, 1,5h, po wcześniejszym obsmażeniu

Składniki:

  • ok. 700g schabu (wyjściowo kawałek miał ok. 800g, ale odcięłam "luźną" część warkocza, który nie trzymał się bryły i sam by się oderwał w trakcie dalszej obróbki mięsa)
  • 2 płaskie łyżeczki papryki słodkiej 
  • 1 płaska łyżeczka papryki wędzonej
  • 0,5 łyżeczki soli 
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 0,5 łyżeczki czosnku suszonego 
  • 0,5 łyżeczki majeranku 
  • 0,5 łyżeczki tymianku 
  • 0,5 łyżeczki rozmarynu
  • 0,5 łyżeczki cząbru 
  • 0,33 łyżeczki pieprzu białego
  • 2 liście laurowe 
  • ok. 150g śliwek suszonych (można użyć również miksu śliwek i moreli lub samych suszonych moreli)
  • olej do smażenia (jeśli wolicie i/lub posiadacie na stanie, można użyć smalcu)
  • 3 cienkie plasterki masła (jeśli schab posiada własny przerost tłuszczu, można pominąć)
  • ok. 100ml bulionu (użyłam warzywnego)

Wykonanie:

  1. Mięso myjemy, osuszamy, można odciąć warkocz, jeśli mocno odstaje od bryły schabu. Nie odcinamy warstwy tłuszczu, jeśli schab takową posiada.
  2. W schabie wykonujemy nacięcie na śliwki - w zależności od tego, jak duży chcemy otwór na śliwki, wbijamy blisko środka długi, wąski, ostry nóż, tak, aby najpierw przeszedł na wylot (jeśli kawałek jest zbyt długi to wbijamy nóż tak głęboko jak się da, operację powtórzymy z drugiej strony kawałka),a potem przeciągamy go w bok, tak aby uzyskać rozcięcie w środku schabu na ok. 2-3cm.
  3. Następnie do otworu wkładamy śliwki. Staramy się ciasno poupychać jak najwięcej owoców, jednocześnie pozostawiając końce schabu na tyle luźne, by móc je później spiąć wykałaczkami (owoce nie wypadną w trakcie smażenia mięsa).
  4. W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy, oprócz liści laurowych.
  5. Nacieramy przyprawami z każdej strony schab, starając się nie pogubić śliwek ;). Jeśli jakieś wypadną - wpychamy je z powrotem do środka.
  6. Schab przekładamy do pojemnika, układamy na nim liście laurowe i szczelnie zamykamy. Pojemnik wkładamy do lodówki, na co najmniej 12h.
  7. Zamarynowany schab wyjmujemy z lodówki. Zdejmujemy z niego liście laurowe. Bierzemy 4 wykałaczki (po 2 na każdą stronę) i spinamy otwory w schabie tak, aby w trakcie smażenia nie pogubić śliwek - najlepiej wbić je pod kątem, aby utworzyły X, ale same zbyt mocno nie wystawały.
  8. Na patelni rozgrzewamy olej. Na wysokim ogniu szybko obsmażamy schab na złoty kolor z każdej strony (mniej niż 1 minuta na każdą stronę, żeby się nie spalił). Zależy nam tylko na tym, żeby mięso dobrze "zamknąć".
  9. Do naczynia żaroodpornego wlewamy bulion. Wrzucamy do niego liście laurowe.
  10. Do bulionu delikatnie wkładamy obsmażony schab. Na wierzchu układamy cienkie plasterki masła (jeśli schab posiada warstwę tłuszczu, można pominąć).
  11. Naczynie zakrywamy folią aluminiową.
  12. Schab wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni Celsjusza, góra-dół, na 1,5h.
  13. Po wyjęciu naczynia z piekarnika, a przed pokrojeniem, warto dać schabowi kilka minut na "odpoczęcie" pod folią.
  14. Z płynu, który został na dnie naczynia po pieczeniu, możemy przygotować sos pieczeniowy (zlewamy go i dodajemy do podsmażonej na patelni na maśle na złoty kolor mąki pszennej, jeśli jest taka potrzeba - doprawiamy).





  
Spodobał Ci się przepis?

Popularne przepisy

Kruche ciasto z owocami i kruszonką

Kruche z wiśniami to smak mojego dzieciństwa. I jedno z pierwszych ciast, które babcia nauczyła mnie piec. Choć z wiśniami jest najlepsze, można je spokojnie zastąpić innymi owocami - nadal będzie pyszne i rozpływające się w ustach. Pieczenie - blacha o wymiarach 21cm x 25cm, 45-50 minut, 180 stopni Celsjusza, góra-dół. Spodu NIE podpiekamy wcześniej oddzielnie. Gotowe ciasto można polać lukrem, jednak jest ono na tyle słodkie, że bez tej dekoracji spokojnie się "obroni". Użyta w przepisie szklanka posiada objętość 250ml. Składniki: ciasto: 125g masła 0,5 szkl. cukru 1 jajko 175g mąki pszennej (typ dowolny, użyłam 405) 25g skrobi ziemniaczanej 0,5 łyżki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego kruszonka: 50g masła 0,5 szkl. cukru 0,33 szkl. mąki pszennej (typ dowolny, użyłam 405) ok. 500g owoców (użyłam moreli i czereśni) łyżka cukru pudru Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i zagniatamy na gładką masę - powinno dać się uformować w kulkę i nie przy...

Pieczona szynka wieprzowa w plastrach

Szynkę można odpiec w kawałku, ale równie dobrze smakuje upieczona w kawałkach. Plastry szynki świetnie przechodzą marynatą i nie potrzebują aż tak długiego czasu marynowania, jak cały kawałek. Ważne, by pamiętać o tłuszczu w marynacie - szynka jest przeważnie mniej "otłuszczona" (niż np. karkówka) i bez tego dodatku na talerze trafi podeszwa, zamiast pysznego i soczystego mięsa. Zamarynowane mięso przed upieczeniem dobrze odstawić na 2-3h, dla uzyskania lepszego smaku. Pieczenie - naczynie żaroodporne 5l, z pokrywą, góra-dół, 2h - 1h 40 min. w 160 stopniach Celsjusza, 20 min. w 200 stopniach Celsjusza. Składniki: ok. 1,2 kg szynki wieprzowej 3 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej (można użyć 1 łyżeczki papryki wędzonej, zamiast 1 łyżeczki papryki słodkiej) 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka suszonego czosnku 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego 0,33 łyżeczki pieprzu białego 0,33 łyżeczki imbiru 2 średnie cebule ok. 200ml ...

Zielony dressing sałatkowy

Energetyczny kolor i wyrazisty smak. Z pewnością coś, co kojarzymy głównie z gotowych zestawów sałatkowych. Tymczasem samodzielne wykonanie takiego sosu sałatkowego jest dziecinnie proste :) Podana ilość dressingu mieści się (z zapasem) w pojemniczku o pojemności ok. 330ml. Do uzyskania jednolitej masy dressingu wykorzystujemy blender. Dressing jest gęsty, jeśli chcielibyście uzyskać jego rzadszą wersję, należy dodać 1-2 łyżki oliwy lub wody do podanych proporcji. Składniki: 5 łyżek oliwy 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżeczki musztardy (użyłam miodowej) 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka czosnku suszonego (można użyć świeżego) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki  2 łyżki posiekanego koperku Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w pojemniku nadającym się do blendowania. Blendujemy krótko, na niższych obrotach, do połączenia składników i uzyskania w miarę jednolitej masy (część natki i koperku może pozostać w większych kawałkach - sos ładniej wygląda). Sos możemy zużyć od razu lub prze...

Kremowy sos czosnkowy bez majonezu

Z okazji zbliżającego się (a u niektórych trwającego już w pełni) sezonu grillowego, postanowiłam odświeżyć przepis na nieco inny sos czosnkowy. Ten wyróżnia się tym, że zamiast posłużyć się w nim swojskim majonezem, wykorzystałam crème fraîche. Składniki: 3 duże ząbki czosnku, 0,5 pęczka natki pietruszki ok. 200 g crème fraîche - możemy go kupić lub zrobić samodzielnie 150 g jogurtu naturalnego (mały kubeczek) 1 łyżeczka musztardy 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu Wykonanie: Obieramy i rozdrabniamy ząbki czosnku. Pietruszkę myjemy, otrząsamy z wody, obrywamy listki i drobno siekamy. Do miski przekładamy czosnek, pietruszkę, dodajemy crème fraîche, jogurt naturalny, musztardę, sól oraz pieprz.  Dokładnie mieszamy, do połączenia składników. Gotowy sos wstawiamy do lodówki. By sos zgęstniał i nabrał przyjemnie kremowej konsystencji, warto przygotować go przynajmniej dzień wcześniej i pozostawić w lodówce na całą noc. Sos świetnie pasuje do dań z ryby, sałatek oraz, oczywiście, d...

Słodkie gofry jabłkowo-marchewkowe bez dodatku cukru

Czy gofry bez dodatku cukru mogą być słodkie? Jeśli do ciasta dodasz słodkie jabłko i marchewkę, będą nie tylko słodkie, ale również zaskoczą Cię intensywniejszym (żółtawym) kolorem. Propozycja świetna dla małych niejadków, którym chcemy w jakiś sposób przemycić do posiłku nieco warzyw i owoców. Jedyny minus? Znikają szybciej niż się pieką i przydaje się do niech mocniejsza gofrownica, ponieważ przy użyciu takiej poniżej 1000W ciężko uzyskać z tego ciasta chrupkie gofry. Z podanych składników otrzymasz ok. 6-7 sztuk rozetek serduszek. Przed smażeniem dobrze jest odstawić ciasto na 5-10 minut, dając czas płatkom owsianym na wchłonięcie części wilgoci z mokrych składników. Użyta w przepisie szklanka posiada objętość 250ml. Składniki: 2 średnie marchewki 1 jabłko (lepsza będzie słodka odmiana, użyłam Red Delicious) 2 jajka (wielkość M da radę, ale lepiej wychodzą na jajkach wielkości L) 0,5 szkl. płatków owsianych (można użyć zwykłych lub górskich, u mnie górskie) 1 szkl. mąki orkiszowej ...