Przejdź do głównej zawartości

Schab ze śliwką

Schabu ze śliwką nikomu przedstawiać nie trzeba - klasyka gatunku. Choć mięso na słodko nie wszystkim przypada do gustu, ma swoich zwolenników (na przykład mnie ;)). Danie pojawiające się raczej od święta i trochę wymagające - zrobienie miękkiego i aromatycznego schabu stanowi kulinarne wyzwanie.


Marynowanie - w lodówce, w szczelnym pojemniku, 12h do 24h, wystarczy zostawić na całą noc.
Pieczenie - naczynie żaroodporne ok. 2l, jeśli jest bez pokrywy - zawinięte z góry folią aluminiową, 120 stopni Celsjusza, góra-dół, 1,5h, po wcześniejszym obsmażeniu

Składniki:

  • ok. 700g schabu (wyjściowo kawałek miał ok. 800g, ale odcięłam "luźną" część warkocza, który nie trzymał się bryły i sam by się oderwał w trakcie dalszej obróbki mięsa)
  • 2 płaskie łyżeczki papryki słodkiej 
  • 1 płaska łyżeczka papryki wędzonej
  • 0,5 łyżeczki soli 
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 0,5 łyżeczki czosnku suszonego 
  • 0,5 łyżeczki majeranku 
  • 0,5 łyżeczki tymianku 
  • 0,5 łyżeczki rozmarynu
  • 0,5 łyżeczki cząbru 
  • 0,33 łyżeczki pieprzu białego
  • 2 liście laurowe 
  • ok. 150g śliwek suszonych (można użyć również miksu śliwek i moreli lub samych suszonych moreli)
  • olej do smażenia (jeśli wolicie i/lub posiadacie na stanie, można użyć smalcu)
  • 3 cienkie plasterki masła (jeśli schab posiada własny przerost tłuszczu, można pominąć)
  • ok. 100ml bulionu (użyłam warzywnego)

Wykonanie:

  1. Mięso myjemy, osuszamy, można odciąć warkocz, jeśli mocno odstaje od bryły schabu. Nie odcinamy warstwy tłuszczu, jeśli schab takową posiada.
  2. W schabie wykonujemy nacięcie na śliwki - w zależności od tego, jak duży chcemy otwór na śliwki, wbijamy blisko środka długi, wąski, ostry nóż, tak, aby najpierw przeszedł na wylot (jeśli kawałek jest zbyt długi to wbijamy nóż tak głęboko jak się da, operację powtórzymy z drugiej strony kawałka),a potem przeciągamy go w bok, tak aby uzyskać rozcięcie w środku schabu na ok. 2-3cm.
  3. Następnie do otworu wkładamy śliwki. Staramy się ciasno poupychać jak najwięcej owoców, jednocześnie pozostawiając końce schabu na tyle luźne, by móc je później spiąć wykałaczkami (owoce nie wypadną w trakcie smażenia mięsa).
  4. W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy, oprócz liści laurowych.
  5. Nacieramy przyprawami z każdej strony schab, starając się nie pogubić śliwek ;). Jeśli jakieś wypadną - wpychamy je z powrotem do środka.
  6. Schab przekładamy do pojemnika, układamy na nim liście laurowe i szczelnie zamykamy. Pojemnik wkładamy do lodówki, na co najmniej 12h.
  7. Zamarynowany schab wyjmujemy z lodówki. Zdejmujemy z niego liście laurowe. Bierzemy 4 wykałaczki (po 2 na każdą stronę) i spinamy otwory w schabie tak, aby w trakcie smażenia nie pogubić śliwek - najlepiej wbić je pod kątem, aby utworzyły X, ale same zbyt mocno nie wystawały.
  8. Na patelni rozgrzewamy olej. Na wysokim ogniu szybko obsmażamy schab na złoty kolor z każdej strony (mniej niż 1 minuta na każdą stronę, żeby się nie spalił). Zależy nam tylko na tym, żeby mięso dobrze "zamknąć".
  9. Do naczynia żaroodpornego wlewamy bulion. Wrzucamy do niego liście laurowe.
  10. Do bulionu delikatnie wkładamy obsmażony schab. Na wierzchu układamy cienkie plasterki masła (jeśli schab posiada warstwę tłuszczu, można pominąć).
  11. Naczynie zakrywamy folią aluminiową.
  12. Schab wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni Celsjusza, góra-dół, na 1,5h.
  13. Po wyjęciu naczynia z piekarnika, a przed pokrojeniem, warto dać schabowi kilka minut na "odpoczęcie" pod folią.
  14. Z płynu, który został na dnie naczynia po pieczeniu, możemy przygotować sos pieczeniowy (zlewamy go i dodajemy do podsmażonej na patelni na maśle na złoty kolor mąki pszennej, jeśli jest taka potrzeba - doprawiamy).





  
Spodobał Ci się przepis?

Popularne przepisy

Batoniki twarogowe z galaretką owocową, w czekoladzie deserowej

Desery na zimno, szczególnie warstwowe, to z reguły nie moja bajka. Wymagają cierpliwości, czasu i stopniowego dozowania składników. Ale... raz na jakiś czas warto podjąć wyzwanie i zrobić coś smacznego w innej odsłonie. Nawet, jeśli foremka nie chce współpracować i czekolada zostaje częściowo na dnie ;) Z podanej ilości składników otrzymałam 12 batonów o wymiarach 8cm x 3 cm x 3cm oraz 3 desery w pojemniczkach o objętości 180ml. Składniki: 200g czekolady deserowej (najlepiej użyć takiej na polewy) 500g twarogu sernikowego 200g jogurtu naturalnego 2 płaskie łyżki cukru pudru 65ml mleka 1,5 łyżki żelatyny 375g (mała puszka) mandarynek w syropie (lub podobna ilość dowolnych innych owoców) 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki żelatyny Wykonanie: W kąpieli wodnej rozpuszczamy 100g czekolady (patent na szybkie przygotowanie kąpieli wodnej - do garnka o objętości 1,5-2l wlewamy ok. 1l wrzącej wody, stawiamy na palniku, który uruchamiamy na wolny ogień i nakładamy na to naczynie z czekoladą do rozp...

Schab w sosie warzywnym z szybkowaru

Mięso duszone jest pyszne - miękkie, soczyste, przesycone aromatem, ale... jego obróbka termiczna trwa. Im większe kawałki, tym dłużej, by uzyskać upragniony efekt. I tutaj "cały na biało" wchodzi szybkowar, w którym można wyczarować mięso szybko i w przyjemnej teksturze. Gotowanie - szybkowar, 50 minut + 5 minut po przewróceniu schabu o 180 stopni. Składniki: 1,2kg schabu bez kości 400g (1 puszka) pomidorów bez skóry w kawałkach lub w całości 2 średnie marchewki 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 2 łyżeczki musztardy (użyłam sarepskiej) sól, pieprz ziołowy do osypania i natarcia schabu sól, pieprz do osypania warzyw 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego 500ml bulionu (użyłam wołowego) Przygotowanie: Marchewki obieramy, myjemy, kroimy w grube plastry (ok. 2 cm grubości) lub większe kawałki. Wyściełamy nią dno w naczyniu szybkowaru. Cebulę obieramy, myjemy, kroimy w ósemki (czyli ćwiartki jeszcze na pół), rozrzucamy na warstwę marchewki. Czosnek obieramy...

Pieczone polędwiczki wieprzowe

Kolejny klasyk kulinarny. Obsmażona i podpieczona polędwiczka wieprzowa to jedno ze smaczniejszych i delikatniejszych mięs, jakie może zagościć na talerzu. A przy tym dające szerokie pole manewru w kwestii doboru przypraw, których aromatem chcemy się rozkoszować. Marynowanie - minimum 3h, tak, aby mięso zdążyło przejść marynatą. Smażenie - wysoki ogień, po ok. 1,5-2minuty z każdej strony, aby "zamknąć" każdy kawałek. Pieczenie - 175 stopni Celsjusza, góra dół, 20-25minut (w zależności od grubości polędwiczek). Składniki:  ok. 1,4 kg polędwiczki wieprzowej (u mnie były to 2 duże sztuki) 50ml oliwy 15ml sosu sojowego 15ml sosu Worcestershire  0,5 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka pieprzu kolorowego  0,33 łyżeczki pieprzu białego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżeczka czosnku suszonego 0,5 łyżeczki imbiru  0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej  1 łyżeczka tymianku  1 łyżeczka rozmarynu 2 łyżki masła klarowanego (do smażenia) 0,5 łyżeczki m...

Pieczona szynka wieprzowa w plastrach

Szynkę można odpiec w kawałku, ale równie dobrze smakuje upieczona w kawałkach. Plastry szynki świetnie przechodzą marynatą i nie potrzebują aż tak długiego czasu marynowania, jak cały kawałek. Ważne, by pamiętać o tłuszczu w marynacie - szynka jest przeważnie mniej "otłuszczona" (niż np. karkówka) i bez tego dodatku na talerze trafi podeszwa, zamiast pysznego i soczystego mięsa. Zamarynowane mięso przed upieczeniem dobrze odstawić na 2-3h, dla uzyskania lepszego smaku. Pieczenie - naczynie żaroodporne 5l, z pokrywą, góra-dół, 2h - 1h 40 min. w 160 stopniach Celsjusza, 20 min. w 200 stopniach Celsjusza. Składniki: ok. 1,2 kg szynki wieprzowej 3 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej (można użyć 1 łyżeczki papryki wędzonej, zamiast 1 łyżeczki papryki słodkiej) 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka suszonego czosnku 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego 0,33 łyżeczki pieprzu białego 0,33 łyżeczki imbiru 2 średnie cebule ok. 200ml ...

Żeberka wolno pieczone

Wolne pieczenie lub gotowanie to nie jest coś, do czego zwykle miewam wystarczająco dużo czasu i cierpliwości. Jednak taki sposób przyrządzania uwalnia tyle smaku i aromatu, że raz na jakiś czas jestem w stanie się "poświęcić" i przygotować danie w takiej formie. Tym razem padło na żeberka wieprzowe. Żeberka polecam zamarynować dzień wcześniej, aby dobrze przeszły przyprawami. Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte folią aluminiową, 4 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Składniki: ok. 1,6 kg żeberek wieprzowych (nie trójkąty, tylko "paski" - żeberka mięsne, im grubsze, tym lepsze) 3 łyżki oleju 5-6 łyżek ketchupu łagodnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego (jeśli nie używasz w kuchni sosu sojowego, po prostu dodaj 1,5 łyżeczki soli) 1-2 łyżeczki miodu 1-2 łyżeczki musztardy (użyłam czeskiej, jeśli preferujecie inny rodzaj - zapraszam do eksperymentowania ze smakami ;)) 1 łyżka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki wędzonej 2 chlusty sosu Worcestershire (jeśli n...