Przejdź do głównej zawartości

Brioszki

Brioszki stały się synonimem bułek do hamburgerów, dobrze się formują, są odpowiednio miękkie, nie kruszą się, dobrze się podgrzewają... ale jeśli nie użyjesz ich w tym celu, a po prostu zjesz ze smakiem, np. z ulubionym dżemem,  nic się nie stanie - nikt tego nie sprawdza - potwierdzona informacja ;)

Jeśli masz ochotę na brioszki z niższym indeksem glikemicznym, spróbuj brioszek z mąki pełnoziarnistej.



Z podanej ilości składników otrzymamy 8 solidnych bułek (idealnie jedna duża blacha wypieku).

Wyrastanie - 30 minut.

Pieczenie - 200 stopni Celsjusza, gór-dół lub dół-termoobieg, 12-15 minut.



Składniki:

  • 300g mąki chlebowej plus odrobina do posypania stolnicy
  • 90 g mąki uniwersalnej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 7g drożdży instant
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,75 szklanki ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 57 g masła

  • 1 jajko (lub sam żółtko)
  • 1 łyżka mleka
  • sezam

Wykonanie:

  1. Wyciągamy z lodówki masło i zostawiamy na blacie do ogrzania się.
  2. Mleko wlewamy do kubka lub rondelka i podgrzewamy. Może być nieco ciepłe (do 45 stopni maksymalnie).
  3. Do podgrzanego mleka dodajemy jajka (mogą być zimne, prosto z lodówki).
  4. Do miski wsypujemy oba rodzaje mąki, cukier, drożdże i sól. Mieszamy.
  5. Następnie do składników suchych dodajemy mleko z jajkami i  wyrabiamy ciasto ( możemy zrobić to ręcznie lub robotem kuchennym - powinien pracować na niskich obrotach i wyrabiać ciasto przez około 2 minuty). 
  6. Porcjami dodajemy masło, po pół łyżki na raz, czekając z dodaniem kolejnych kawałków, aż pierwszy zostanie w pełni połączony. Kontynuujemy wyrabianie, aż powstanie elastyczne i lepkie ciasto, około 10 minut (ciasto będzie miękkie i powinno być lepkie, ale nie powinno przyklejać się do czystego palca po dotknięciu). W razie potrzeby dodajemy łyżkę lub dwie dodatkowej mąki.
  7. Wykładamy dużą blachę papierem do pieczenia lub matą silikonową.
  8. Przenosimy ciasto na dobrze posypaną mąką stolnicę. Zagniatamy kilka razy ręcznie i formujemy kulę. 
  9. Kulę dzielimy na 8 kawałków.
  10. Formujemy bułeczki - używając mąki w razie potrzeby, przyciągamy brzegi każdego kawałka ciasta do środka i ściskamy je razem, aby utworzyć kulkę. Odwracamy i zaokrąglamy kulki rękami. Bułeczki układamy na blaszce w odległości kilku centymetrów od siebie, bardzo mocno je spłaszczając (ja je dociskam do powstania całkowicie płaskiego "placuszka", potem i tak ładnie podrosną).
  11. Blachę z bułeczkami przykrywamy czystą ściereczką do naczyń lub folią spożywczą, aż dobrze się napuszą, około 30 minut (powinny zwiększyć swój rozmiar o około 50%).
  12. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsujsza.
  13. W małej misce ubijamy jajko i mleko, aż dobrze się połączą. Mieszanką smarujemy lekko wierzch wyrośniętych kulek ciasta.
  14. Posypujemy bułeczki sezamem.
  15. Brioszki pieczemy przez 12 do 15 minut, aż z wierzchu będą złotobrązowe
  16. Przed pokrojeniem odstawiamy bułeczki do całkowitego ostygnięcia.



Spodobał Ci się przepis?
  

Popularne przepisy

Kruche ciastka

Kruche, maślane ciasteczka, to klasyka wypieków. Proste, pyszne, pozwalające zaszaleć z kształtem foremek. Dodatek inuliny dodaje im specyficznej chrupkości, choć nie jest to konieczny składnik - polecam taką "wariację na temat".  A przy tym, nie musimy ich zjadać wszystkich na raz - ciasteczka w wersji bez dodatku marmolady, dżemu czy powideł, w szczelnie zamkniętej puszce wytrzymają nawet kilka tygodni. Z podanej ilości składników otrzymałam 2 blachy ciastek: 20szt. ciastek-kółeczek (średnica 5cm) "z dżemem" oraz 15 szt. ciastek "czystych", wycinanych z innych foremek. Pieczenie - duże blachy wyłożone papierem do pieczenia - 180 stopni Celsjusza, góra-dół, 12-14 minut (do zbrązowienia spodów). Składniki: 270 g mąki pszennej 30g inuliny (można pominąć, zamiast tego dodać jeszcze 30g mąki pszennej - łącznie 300g mąki) 150 g masła 70 g cukru pudru 1 jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli mąka pszenna do podsypywania na stolnicy opcjonaln...

Pieczona szynka wieprzowa w plastrach

Szynkę można odpiec w kawałku, ale równie dobrze smakuje upieczona w kawałkach. Plastry szynki świetnie przechodzą marynatą i nie potrzebują aż tak długiego czasu marynowania, jak cały kawałek. Ważne, by pamiętać o tłuszczu w marynacie - szynka jest przeważnie mniej "otłuszczona" (niż np. karkówka) i bez tego dodatku na talerze trafi podeszwa, zamiast pysznego i soczystego mięsa. Zamarynowane mięso przed upieczeniem dobrze odstawić na 2-3h, dla uzyskania lepszego smaku. Pieczenie - naczynie żaroodporne 5l, z pokrywą, góra-dół, 2h - 1h 40 min. w 160 stopniach Celsjusza, 20 min. w 200 stopniach Celsjusza. Składniki: ok. 1,2 kg szynki wieprzowej 3 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej (można użyć 1 łyżeczki papryki wędzonej, zamiast 1 łyżeczki papryki słodkiej) 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka suszonego czosnku 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego 0,33 łyżeczki pieprzu białego 0,33 łyżeczki imbiru 2 średnie cebule ok. 200ml ...

Filety z piersi kurczaka zapiekane z ananasem i mozzarellą

Można na słodko i w wydaniu drobiowym! Pierś kurczaka z ananasem i mozzarellą to aromatyczne i soczyste mięso w nietuzinkowym zestawieniu smaków.  Jest to danie, które przygotowuje się szybko, nie wymaga również wcześniejszego długiego marynowania filetów z piersi kurczaka. Pieczenie - naczynie żaroodporne bez przykrycia, o wymiarach 21cm x 28cm - 160 stopni Celsjusza, góra-dół, 40 min. Składniki: ok. 1,3kg filetów z piersi kurczaka (5 szt. pojedynczych filetów z piersi kurczaka) sól, pieprz, papryka słodka, czosnek suszony do osypania i natarcia mięsa 135ml (9 łyżek) syropu z ananasa 40ml sosu ponzu (można użyć sosu sojowego wymieszanego z sokiem z cytryny) 30ml oliwy 0,25 łyżeczki soli 0,25 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki czosnku 0,5 łyżeczki papryki czerwonej 2-3 łyżki oliwy (do smażenia) 1 łyżka oliwy (do wysmarowania dna naczynia żaroodpornego) ok. 100g ananasa w kawałkach z syropu (ok. 1/3 zawartości standardowej puszki po odcieku) 150g mozzarelli w wiórkach Wykonanie: Filety z...

Żeberka wolno pieczone

Wolne pieczenie lub gotowanie to nie jest coś, do czego zwykle miewam wystarczająco dużo czasu i cierpliwości. Jednak taki sposób przyrządzania uwalnia tyle smaku i aromatu, że raz na jakiś czas jestem w stanie się "poświęcić" i przygotować danie w takiej formie. Tym razem padło na żeberka wieprzowe. Żeberka polecam zamarynować dzień wcześniej, aby dobrze przeszły przyprawami. Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte folią aluminiową, 4 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Składniki: ok. 1,6 kg żeberek wieprzowych (nie trójkąty, tylko "paski" - żeberka mięsne, im grubsze, tym lepsze) 3 łyżki oleju 5-6 łyżek ketchupu łagodnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego (jeśli nie używasz w kuchni sosu sojowego, po prostu dodaj 1,5 łyżeczki soli) 1-2 łyżeczki miodu 1-2 łyżeczki musztardy (użyłam czeskiej, jeśli preferujecie inny rodzaj - zapraszam do eksperymentowania ze smakami ;)) 1 łyżka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki wędzonej 2 chlusty sosu Worcestershire (jeśli n...

Szynka wieprzowa wolno pieczona

 Wolne pieczenie przeżywa swój renesans, więc tym razem padło na szynkę wieprzową. Jest to przyjemne i wdzięczne mięso, wystarczy tylko znaleźć wystarczająco ładny kawałek i... powoli pieczemy! :) Szynkę polecam zamarynować dzień wcześniej, aby dobrze przeszła przyprawami. Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte pokrywą, 4,5 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Składniki: 1,5 kg szynki wieprzowej 80 g (mały słoiczek) koncentratu pomidorowego 4 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 2 łyżki majeranku 1,75 łyżeczki soli 1 łyżeczka papryki wędzonej 0,75 łyżeczki pieprzu białego 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego  Wykonanie: Obieramy i bardzo drobno siekamy czosnek. Odstawiamy na ok. 10 minut. W miseczce mieszamy marynatę - olej, koncentrat pomidorowy, czosnek oraz wszystkie przyprawy. Szynkę oczyszczamy z ewentualnych błonek, ścięgien. Nacieramy marynatą. Tak przygotowane mięso przekładamy do naczynia. Naczynie szczelnie zamykamy i umieszczamy w lodówce na co najmniej noc, najlepiej maryn...