Przejdź do głównej zawartości

Brioszki

Brioszki stały się synonimem bułek do hamburgerów, dobrze się formują, są odpowiednio miękkie, nie kruszą się, dobrze się podgrzewają... ale jeśli nie użyjesz ich w tym celu, a po prostu zjesz ze smakiem, np. z ulubionym dżemem,  nic się nie stanie - nikt tego nie sprawdza - potwierdzona informacja ;)

Jeśli masz ochotę na brioszki z niższym indeksem glikemicznym, spróbuj brioszek z mąki pełnoziarnistej.



Z podanej ilości składników otrzymamy 8 solidnych bułek (idealnie jedna duża blacha wypieku).

Wyrastanie - 30 minut.

Pieczenie - 200 stopni Celsjusza, gór-dół lub dół-termoobieg, 12-15 minut.



Składniki:

  • 300g mąki chlebowej plus odrobina do posypania stolnicy
  • 90 g mąki uniwersalnej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 7g drożdży instant
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,75 szklanki ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 57 g masła

  • 1 jajko (lub sam żółtko)
  • 1 łyżka mleka
  • sezam

Wykonanie:

  1. Wyciągamy z lodówki masło i zostawiamy na blacie do ogrzania się.
  2. Mleko wlewamy do kubka lub rondelka i podgrzewamy. Może być nieco ciepłe (do 45 stopni maksymalnie).
  3. Do podgrzanego mleka dodajemy jajka (mogą być zimne, prosto z lodówki).
  4. Do miski wsypujemy oba rodzaje mąki, cukier, drożdże i sól. Mieszamy.
  5. Następnie do składników suchych dodajemy mleko z jajkami i  wyrabiamy ciasto ( możemy zrobić to ręcznie lub robotem kuchennym - powinien pracować na niskich obrotach i wyrabiać ciasto przez około 2 minuty). 
  6. Porcjami dodajemy masło, po pół łyżki na raz, czekając z dodaniem kolejnych kawałków, aż pierwszy zostanie w pełni połączony. Kontynuujemy wyrabianie, aż powstanie elastyczne i lepkie ciasto, około 10 minut (ciasto będzie miękkie i powinno być lepkie, ale nie powinno przyklejać się do czystego palca po dotknięciu). W razie potrzeby dodajemy łyżkę lub dwie dodatkowej mąki.
  7. Wykładamy dużą blachę papierem do pieczenia lub matą silikonową.
  8. Przenosimy ciasto na dobrze posypaną mąką stolnicę. Zagniatamy kilka razy ręcznie i formujemy kulę. 
  9. Kulę dzielimy na 8 kawałków.
  10. Formujemy bułeczki - używając mąki w razie potrzeby, przyciągamy brzegi każdego kawałka ciasta do środka i ściskamy je razem, aby utworzyć kulkę. Odwracamy i zaokrąglamy kulki rękami. Bułeczki układamy na blaszce w odległości kilku centymetrów od siebie, bardzo mocno je spłaszczając (ja je dociskam do powstania całkowicie płaskiego "placuszka", potem i tak ładnie podrosną).
  11. Blachę z bułeczkami przykrywamy czystą ściereczką do naczyń lub folią spożywczą, aż dobrze się napuszą, około 30 minut (powinny zwiększyć swój rozmiar o około 50%).
  12. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsujsza.
  13. W małej misce ubijamy jajko i mleko, aż dobrze się połączą. Mieszanką smarujemy lekko wierzch wyrośniętych kulek ciasta.
  14. Posypujemy bułeczki sezamem.
  15. Brioszki pieczemy przez 12 do 15 minut, aż z wierzchu będą złotobrązowe
  16. Przed pokrojeniem odstawiamy bułeczki do całkowitego ostygnięcia.



Spodobał Ci się przepis?
  

Popularne przepisy

Pieczona szynka wieprzowa w plastrach

Szynkę można odpiec w kawałku, ale równie dobrze smakuje upieczona w kawałkach. Plastry szynki świetnie przechodzą marynatą i nie potrzebują aż tak długiego czasu marynowania, jak cały kawałek. Ważne, by pamiętać o tłuszczu w marynacie - szynka jest przeważnie mniej "otłuszczona" (niż np. karkówka) i bez tego dodatku na talerze trafi podeszwa, zamiast pysznego i soczystego mięsa. Zamarynowane mięso przed upieczeniem dobrze odstawić na 2-3h, dla uzyskania lepszego smaku. Pieczenie - naczynie żaroodporne 5l, z pokrywą, góra-dół, 2h - 1h 40 min. w 160 stopniach Celsjusza, 20 min. w 200 stopniach Celsjusza. Składniki: ok. 1,2 kg szynki wieprzowej 3 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej (można użyć 1 łyżeczki papryki wędzonej, zamiast 1 łyżeczki papryki słodkiej) 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka suszonego czosnku 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego 0,33 łyżeczki pieprzu białego 0,33 łyżeczki imbiru 2 średnie cebule ok. 200ml ...

Kruche ciastka

Kruche, maślane ciasteczka, to klasyka wypieków. Proste, pyszne, pozwalające zaszaleć z kształtem foremek. Dodatek inuliny dodaje im specyficznej chrupkości, choć nie jest to konieczny składnik - polecam taką "wariację na temat".  A przy tym, nie musimy ich zjadać wszystkich na raz - ciasteczka w wersji bez dodatku marmolady, dżemu czy powideł, w szczelnie zamkniętej puszce wytrzymają nawet kilka tygodni. Z podanej ilości składników otrzymałam 2 blachy ciastek: 20szt. ciastek-kółeczek (średnica 5cm) "z dżemem" oraz 15 szt. ciastek "czystych", wycinanych z innych foremek. Pieczenie - duże blachy wyłożone papierem do pieczenia - 180 stopni Celsjusza, góra-dół, 12-14 minut (do zbrązowienia spodów). Składniki: 270 g mąki pszennej 30g inuliny (można pominąć, zamiast tego dodać jeszcze 30g mąki pszennej - łącznie 300g mąki) 150 g masła 70 g cukru pudru 1 jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli mąka pszenna do podsypywania na stolnicy opcjonaln...

Filety z piersi kurczaka zapiekane z ananasem i mozzarellą

Można na słodko i w wydaniu drobiowym! Pierś kurczaka z ananasem i mozzarellą to aromatyczne i soczyste mięso w nietuzinkowym zestawieniu smaków.  Jest to danie, które przygotowuje się szybko, nie wymaga również wcześniejszego długiego marynowania filetów z piersi kurczaka. Pieczenie - naczynie żaroodporne bez przykrycia, o wymiarach 21cm x 28cm - 160 stopni Celsjusza, góra-dół, 40 min. Składniki: ok. 1,3kg filetów z piersi kurczaka (5 szt. pojedynczych filetów z piersi kurczaka) sól, pieprz, papryka słodka, czosnek suszony do osypania i natarcia mięsa 135ml (9 łyżek) syropu z ananasa 40ml sosu ponzu (można użyć sosu sojowego wymieszanego z sokiem z cytryny) 30ml oliwy 0,25 łyżeczki soli 0,25 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki czosnku 0,5 łyżeczki papryki czerwonej 2-3 łyżki oliwy (do smażenia) 1 łyżka oliwy (do wysmarowania dna naczynia żaroodpornego) ok. 100g ananasa w kawałkach z syropu (ok. 1/3 zawartości standardowej puszki po odcieku) 150g mozzarelli w wiórkach Wykonanie: Filety z...

Żeberka wolno pieczone

Wolne pieczenie lub gotowanie to nie jest coś, do czego zwykle miewam wystarczająco dużo czasu i cierpliwości. Jednak taki sposób przyrządzania uwalnia tyle smaku i aromatu, że raz na jakiś czas jestem w stanie się "poświęcić" i przygotować danie w takiej formie. Tym razem padło na żeberka wieprzowe. Żeberka polecam zamarynować dzień wcześniej, aby dobrze przeszły przyprawami. Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte folią aluminiową, 4 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Składniki: ok. 1,6 kg żeberek wieprzowych (nie trójkąty, tylko "paski" - żeberka mięsne, im grubsze, tym lepsze) 3 łyżki oleju 5-6 łyżek ketchupu łagodnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego (jeśli nie używasz w kuchni sosu sojowego, po prostu dodaj 1,5 łyżeczki soli) 1-2 łyżeczki miodu 1-2 łyżeczki musztardy (użyłam czeskiej, jeśli preferujecie inny rodzaj - zapraszam do eksperymentowania ze smakami ;)) 1 łyżka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki wędzonej 2 chlusty sosu Worcestershire (jeśli n...

Udziec wołowy wolno pieczony

Pierwszy raz pieczyste dosłownie rozpadło mi się podczas krojenia, tak więc, bez uwiecznionego obok plastra mięsa, zdjęcie "bryły" udźca nie powala, ale smak "górki mięsa" na talerzu był oszałamiający. Wolno pieczona wołowina to zdecydowanie coś, co na stałe włączam do domowego repertuaru obiadowego. Czas marynowania - minimum 12 godzin, polecam przetrzymać nawet do 24 godzin. Do pieczenia udźca użyłam naczynia żaroodpornego o pojemności ok. 4l, z pokrywą. Pieczenie mięsa - 160 stopni Celsjusza, góra-dół, 4 godziny. Składniki: ok. 1,5 kg udźca wołowego 30 ml oliwy 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka czosnku suszonego 1 łyżeczka tymianku 0,5 łyżeczki pieprzu białego 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego 0,25 łyżeczki imbiru 300 ml bulionu wołowego Wykonanie: Wszystkie przyprawy mieszamy w miseczce z oliwą. Odstawiamy. Mięso myjemy, oczyszczamy ze ścięgien oraz żyłek. Nacieramy ze wszystkich stron marynatą. Zamarynowane mięso wkładamy do miski (lub innego naczynia), jeśli ...