Przejdź do głównej zawartości

Chleb ze szklaka

Domowy chleb możma wypiec na 100 (albo i więcej) różnych sposobów. Jedne z nich są bardziej, drugie mniej czasochłonne. Ten konkretny nazywam przepisem "awaryjnym" na wypadek nagłego braku pieczywa w domu - chleb jest gotowy w nieco ponad 2 godziny i z mniej popularnych składników wymaga posiadania w domu małej paczki suszonych drożdży.



Do wypieczenia chleba potrzebne będzie szklane naczynie żaroodporne z pokrywą, o dużej pojemności - ok. 4-5l.

Wyrastanie - 1 godzina w lodówce.

Pieczenie - 50-60 minut, 180 stopni Celsjusza, góra-dół lub 50-60 minut, 190 stopni Celsjusza, konwekcyjne (góra-dół plus termoobieg).


Składniki:

  • 700g mąki dowolnego typu (do tej pory używałam pszennej typ 405, 480, a ten na zdjęciu jest z mieszanki mąk pszennej i żytniej)
  • 500ml letniej wody (temperatura powinna oscylować pomiędzy 36 a 40 stopni Celsjusza maksymalnie)
  • 2 łyżki oleju
  • 7-8g suchych drożdży (w zależności od producenta, porcja powinna zastępować 25g drożdży świeżych)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie:

  1. Odmierzamy i przesiewany do miski mąkę. Mąka powinna być w temperaturze pokojowej.
  2. Do mąki dodajemy drożdże. Mieszamy łyżką (najlepiej używać drewnianej).
  3. Do miski dodajemy cukier, sól, olej oraz wodę. Mieszamy wszystko do połączenia składników.
  4. Miskę zakrywamy folią spożywczą i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
  5. Pod koniec czasu wyrastania przygotowujemy naczynie żaroodporne - osypujemy je w miarę mozliwości obficie mąką po bokach oraz na dnie - oraz stolnicę, którą także obsypujemy mąką.
  6. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wyrzucamy na stolnicę. Krótko zagniatamy (ciasto będzie dość luźne, staramy się nie wgniatać w nie zbyt wiele mąki), formujemy podłużny bochenek, który obmączamy ze wszystkich stron na stolnicy.
  7. Bochenek przekładamy do naczynia. Jeśli się trochę zdeformował w trakcie tej czynności, nic nie szkodzi. Ciasto jeszcze bardzo mocno wyrośnie w piekarniku.
  8. Naczynie zamykamy pokrywą i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Pieczemy ok. 50-60 minut (u mnie zawsze wychodzi godzina pieczenia).
  9. Po wyjęciu naczynia z piekarnika odkrywamy je i zostawiamy chleb na około 10 minut.
  10. Po upływie tego czasu chleb przekładamy na kratkę, do pełnego wystudzenia.




Spodobał Ci się przepis?
  

Popularne przepisy

Batoniki twarogowe z galaretką owocową, w czekoladzie deserowej

Desery na zimno, szczególnie warstwowe, to z reguły nie moja bajka. Wymagają cierpliwości, czasu i stopniowego dozowania składników. Ale... raz na jakiś czas warto podjąć wyzwanie i zrobić coś smacznego w innej odsłonie. Nawet, jeśli foremka nie chce współpracować i czekolada zostaje częściowo na dnie ;) Z podanej ilości składników otrzymałam 12 batonów o wymiarach 8cm x 3 cm x 3cm oraz 3 desery w pojemniczkach o objętości 180ml. Składniki: 200g czekolady deserowej (najlepiej użyć takiej na polewy) 500g twarogu sernikowego 200g jogurtu naturalnego 2 płaskie łyżki cukru pudru 65ml mleka 1,5 łyżki żelatyny 375g (mała puszka) mandarynek w syropie (lub podobna ilość dowolnych innych owoców) 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki żelatyny Wykonanie: W kąpieli wodnej rozpuszczamy 100g czekolady (patent na szybkie przygotowanie kąpieli wodnej - do garnka o objętości 1,5-2l wlewamy ok. 1l wrzącej wody, stawiamy na palniku, który uruchamiamy na wolny ogień i nakładamy na to naczynie z czekoladą do rozp...

Schab w sosie warzywnym z szybkowaru

Mięso duszone jest pyszne - miękkie, soczyste, przesycone aromatem, ale... jego obróbka termiczna trwa. Im większe kawałki, tym dłużej, by uzyskać upragniony efekt. I tutaj "cały na biało" wchodzi szybkowar, w którym można wyczarować mięso szybko i w przyjemnej teksturze. Gotowanie - szybkowar, 50 minut + 5 minut po przewróceniu schabu o 180 stopni. Składniki: 1,2kg schabu bez kości 400g (1 puszka) pomidorów bez skóry w kawałkach lub w całości 2 średnie marchewki 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 2 łyżeczki musztardy (użyłam sarepskiej) sól, pieprz ziołowy do osypania i natarcia schabu sól, pieprz do osypania warzyw 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego 500ml bulionu (użyłam wołowego) Przygotowanie: Marchewki obieramy, myjemy, kroimy w grube plastry (ok. 2 cm grubości) lub większe kawałki. Wyściełamy nią dno w naczyniu szybkowaru. Cebulę obieramy, myjemy, kroimy w ósemki (czyli ćwiartki jeszcze na pół), rozrzucamy na warstwę marchewki. Czosnek obieramy...

Pieczone polędwiczki wieprzowe

Kolejny klasyk kulinarny. Obsmażona i podpieczona polędwiczka wieprzowa to jedno ze smaczniejszych i delikatniejszych mięs, jakie może zagościć na talerzu. A przy tym dające szerokie pole manewru w kwestii doboru przypraw, których aromatem chcemy się rozkoszować. Marynowanie - minimum 3h, tak, aby mięso zdążyło przejść marynatą. Smażenie - wysoki ogień, po ok. 1,5-2minuty z każdej strony, aby "zamknąć" każdy kawałek. Pieczenie - 175 stopni Celsjusza, góra dół, 20-25minut (w zależności od grubości polędwiczek). Składniki:  ok. 1,4 kg polędwiczki wieprzowej (u mnie były to 2 duże sztuki) 50ml oliwy 15ml sosu sojowego 15ml sosu Worcestershire  0,5 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka pieprzu kolorowego  0,33 łyżeczki pieprzu białego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżeczka czosnku suszonego 0,5 łyżeczki imbiru  0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej  1 łyżeczka tymianku  1 łyżeczka rozmarynu 2 łyżki masła klarowanego (do smażenia) 0,5 łyżeczki m...

Pieczona szynka wieprzowa w plastrach

Szynkę można odpiec w kawałku, ale równie dobrze smakuje upieczona w kawałkach. Plastry szynki świetnie przechodzą marynatą i nie potrzebują aż tak długiego czasu marynowania, jak cały kawałek. Ważne, by pamiętać o tłuszczu w marynacie - szynka jest przeważnie mniej "otłuszczona" (niż np. karkówka) i bez tego dodatku na talerze trafi podeszwa, zamiast pysznego i soczystego mięsa. Zamarynowane mięso przed upieczeniem dobrze odstawić na 2-3h, dla uzyskania lepszego smaku. Pieczenie - naczynie żaroodporne 5l, z pokrywą, góra-dół, 2h - 1h 40 min. w 160 stopniach Celsjusza, 20 min. w 200 stopniach Celsjusza. Składniki: ok. 1,2 kg szynki wieprzowej 3 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej (można użyć 1 łyżeczki papryki wędzonej, zamiast 1 łyżeczki papryki słodkiej) 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka suszonego czosnku 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego 0,33 łyżeczki pieprzu białego 0,33 łyżeczki imbiru 2 średnie cebule ok. 200ml ...

Żeberka wolno pieczone

Wolne pieczenie lub gotowanie to nie jest coś, do czego zwykle miewam wystarczająco dużo czasu i cierpliwości. Jednak taki sposób przyrządzania uwalnia tyle smaku i aromatu, że raz na jakiś czas jestem w stanie się "poświęcić" i przygotować danie w takiej formie. Tym razem padło na żeberka wieprzowe. Żeberka polecam zamarynować dzień wcześniej, aby dobrze przeszły przyprawami. Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte folią aluminiową, 4 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Składniki: ok. 1,6 kg żeberek wieprzowych (nie trójkąty, tylko "paski" - żeberka mięsne, im grubsze, tym lepsze) 3 łyżki oleju 5-6 łyżek ketchupu łagodnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego (jeśli nie używasz w kuchni sosu sojowego, po prostu dodaj 1,5 łyżeczki soli) 1-2 łyżeczki miodu 1-2 łyżeczki musztardy (użyłam czeskiej, jeśli preferujecie inny rodzaj - zapraszam do eksperymentowania ze smakami ;)) 1 łyżka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki wędzonej 2 chlusty sosu Worcestershire (jeśli n...