Przejdź do głównej zawartości

Piersi kurczaka z grilla

Pierś kurczaka na grillu to w zasadzie jeden z "obowiązkowych" punktów tego typu spotkań. Jest to mięso na tyle wdzięczne, że można je robić na wiele sposobów. Poniżej znajdziecie przepis na marynatę do piersi kurczaka, która nadaje się do upieczenia zarówno bezpośrednio na ruszcie, jak też, w delikatniejszej wersji, po zawinięciu kawałków w folię aluminiową.






Składniki:

  • ok. 1 kg piersi z kurczaka
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka przyprawy do grilla (jeśli nie mamy lub nie chcemy używać gotowej mieszanki, wystarczy samodzielnie wymieszać sól, paprykę słodką, czosnek i odrobinę pieprzu cayenne)
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki imbiru

Wykonanie:

  1. Z oliwy i przypraw w małej miseczce przygotowujemy marynatę.
  2. Pierś z kurczaka oczyszczamy i dzielimy na niezbyt grube "kotlety" (do 2cm grubości maksymalnie).
  3. Gotowe porcje lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa, aby je delikatnie zmiękczyć i przekładamy do pojemnika.
  4. Mięso w pojemniku zalewamy marytą, mieszamy wszystko ręką, tak, aby powcierać oliwę z przyprawami w każdy kawałek.
  5. Pojemnik z zamarynowaną piersią z kurczaka zamykamy i wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki.
  6. Jeśli zamierzamy mięso piec na grillu w folii aluminiowej, przed zawinięciem porcji należy folię dodatkowo delikatnie przesmarować oliwą.



 Spodobał Ci się przepis?
  

Popularne przepisy

Pieczony kalafior

Kalafior jest jednym z moich ulubionych warzyw. Choć (przynajmniej części) kojarzy się głownie jako składnik zup - jarzynowej lub kalafiorowej, może on również występować w innych, moim zdaniem, smaczniejszych wersjach. Jedną z nich są pieczone w piekarniku różyczki kalafiora. Świetnie sprawdza się jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie w upalne dni. Z podanych składników przygotujemy 1 dużą blachę pieczonego kalafiora. Pieczenie - 180-190 stopni, góra-dół, 35 min. Składniki: 1 średni kalafior 4 łyżki oliwy 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru (można pominąć, dodany do marynaty dla karmelizacji) 0,5 łyżeczki czosnku 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej 0,33 łyżeczki kurkumy  0,25 łyżeczki pieprzu Wykonanie: Kalafior opłukujemy i odcinamy różyczki. Staramy się, by cząstki były podobnej wielkości i nie przekraczały ok. 3-4cm obwodu, większe różyczki przecinamy na pół lub cząstki. Różyczki umieszczamy w większej misce, wygodnej do intensywnego mieszania. W niewielkiej miseczce łączym

Słodkie gofry jabłkowo-marchewkowe bez dodatku cukru

Czy gofry bez dodatku cukru mogą być słodkie? Jeśli do ciasta dodasz słodkie jabłko i marchewkę, będą nie tylko słodkie, ale również zaskoczą Cię intensywniejszym (żółtawym) kolorem. Propozycja świetna dla małych niejadków, którym chcemy w jakiś sposób przemycić do posiłku nieco warzyw i owoców. Jedyny minus? Znikają szybciej niż się pieką i przydaje się do niech mocniejsza gofrownica, ponieważ przy użyciu takiej poniżej 1000W ciężko uzyskać z tego ciasta chrupkie gofry. Z podanych składników otrzymasz ok. 6-7 sztuk rozetek serduszek. Przed smażeniem dobrze jest odstawić ciasto na 5-10 minut, dając czas płatkom owsianym na wchłonięcie części wilgoci z mokrych składników. Użyta w przepisie szklanka posiada objętość 250ml. Składniki: 2 średnie marchewki 1 jabłko (lepsza będzie słodka odmiana, użyłam Red Delicious) 2 jajka (wielkość M da radę, ale lepiej wychodzą na jajkach wielkości L) 0,5 szkl. płatków owsianych (można użyć zwykłych lub górskich, u mnie górskie) 1 szkl. mąki orkiszowej

Żeberka wolno pieczone

Wolne pieczenie lub gotowanie to nie jest coś, do czego zwykle miewam wystarczająco dużo czasu i cierpliwości. Jednak taki sposób przyrządzania uwalnia tyle smaku i aromatu, że raz na jakiś czas jestem w stanie się "poświęcić" i przygotować danie w takiej formie. Tym razem padło na żeberka wieprzowe. Żeberka polecam zamarynować dzień wcześniej, aby dobrze przeszły przyprawami. Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte folią aluminiową, 4 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Składniki: ok. 1,6 kg żeberek wieprzowych (nie trójkąty, tylko "paski" - żeberka mięsne, im grubsze, tym lepsze) 3 łyżki oleju 5-6 łyżek ketchupu łagodnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego (jeśli nie używasz w kuchni sosu sojowego, po prostu dodaj 1,5 łyżeczki soli) 1-2 łyżeczki miodu 1-2 łyżeczki musztardy (użyłam czeskiej, jeśli preferujecie inny rodzaj - zapraszam do eksperymentowania ze smakami ;)) 1 łyżka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki wędzonej 2 chlusty sosu Worcestershire (jeśli n

Udziec wołowy wolno gotowany

Nie samym pieczeniem mięsa człowiek żyje ;) Czasami warto je również ugotować! Gotowany udziec wołowy na ciepło sprawdzi się jako smaczny obiad, a po wystudzeniu - domowa wędlina na kanapki. Zwarta struktura mięsa bardzo dobrze "się kroi", więc mamy podwójne urozmaicenie w domowym jadłospisie. Mięsa nie marynujemy wcześniej - przyprawy dodajemy bezpośrednio do wody. Gotowanie - 6h, wolnowar na ustawieniu solw cook high lub w zwykłym garnku na małym "ogniu" kuchenki. Składniki: 1kg udźca wołowego 1,6l wody (ilość wody  może się różnić w zależności od kształtu garnka oraz kawałka mięsa. Powinno być jej tyle, by swobodnie zakryła gotowaną wołowinę) 2 płaskie łyżeczki soli  2 łyżeczki przyprawy "Zioła zamiast soli" (lub ulubionej mieszanki ziół) 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego  0,5 łyżeczki pieprzu białego czubeczek łyżeczki imbiru  3 kulki ziela angielskiego  2 liście laurowe  Wykonanie: Mięso myjemy, oczyszczamy z ewentualnych błonek, ścięgien, części chrząst

Ciasto mieszane łyżką z jabłkami

Ciężko być łasuchem przy naprawdę malutkich dzieciach. Dźwięk miksera czy innego robota kuchennego potrafi wybić niemal każdego malca z drzemki, a jest to ostatnie, o czym się marzy po kolejnej sesji usypiania marudnej pociechy. Dlatego możliwość wymieszania ciasta łyżką przed wstawieniem go do pieca to spełnienie rodzicielsko-piekarniczych marzeń. Właśnie z nich powstają takie przepisy jak ten :) Użyta w przepisie szklanka posiada objętość 250 ml. Ciasto zostało przeze mnie wypieczone w tortownicy o średnicy 24 cm. Wypiekanie - 180 stopni, góra-dół, ok. 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Składniki: 1,5 szklanki mąki 0,75 szklanki cukru ze względu na ręczne mieszanie, najlepiej użyć cukru drobnego lub cukru pudru (lepiej się rozpuszczą) 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 0,5 szklanki mleka 6 łyżek oleju 2 jabłka opcjonalnie: 2 łyżki cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego do ciasta  cukier puder do oprószenia gotowego ciasta Wykonanie: Umieszczamy w misce