Pierś kurczaka na grillu to w zasadzie jeden z "obowiązkowych" punktów tego typu spotkań. Jest to mięso na tyle wdzięczne, że można je robić na wiele sposobów. Poniżej znajdziecie przepis na marynatę do piersi kurczaka, która nadaje się do upieczenia zarówno bezpośrednio na ruszcie, jak też, w delikatniejszej wersji, po zawinięciu kawałków w folię aluminiową.
Składniki:
- ok. 1 kg piersi z kurczaka
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka przyprawy do grilla (jeśli nie mamy lub nie chcemy używać gotowej mieszanki, wystarczy samodzielnie wymieszać sól, paprykę słodką, czosnek i odrobinę pieprzu cayenne)
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki imbiru
Wykonanie:
- Z oliwy i przypraw w małej miseczce przygotowujemy marynatę.
- Pierś z kurczaka oczyszczamy i dzielimy na niezbyt grube "kotlety" (do 2cm grubości maksymalnie).
- Gotowe porcje lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa, aby je delikatnie zmiękczyć i przekładamy do pojemnika.
- Mięso w pojemniku zalewamy marytą, mieszamy wszystko ręką, tak, aby powcierać oliwę z przyprawami w każdy kawałek.
- Pojemnik z zamarynowaną piersią z kurczaka zamykamy i wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki.
- Jeśli zamierzamy mięso piec na grillu w folii aluminiowej, przed zawinięciem porcji należy folię dodatkowo delikatnie przesmarować oliwą.