Przejdź do głównej zawartości

Kolorowe kotlety mielone z piekarnika

"Wariacje na temat" w kuchni można podzielić na dwie kategorie - pyszne i przekombinowane. Kolorowe kotlety mielone możemy spokojnie zaliczyć do tej pierwszej grupy. Są nie tylko pyszne, ale także świetnie prezentują się na talerzu. 

A jeśli ktoś nie lubi smażyć lub unika smażonych dań z innych powodów, pieczenie jest dodatkowym atutem mielonych w tym stylu.




Do przygotowania dania niezbędne będzie duże naczynie żaroodporne z pokrywą - ok. 4-5 l.

Pieczenie - ok. 40-50 minut, 180 stopni Celsjusza, góra-dół. Czas pieczenia będzie uzależniony także od wielkości kotletów mielonych.


Składniki:

  • 500g mięsa mielonego - tym razem użyłam mielonego z szynki wieprzowej, ale równie dobrze sprawdzi się mielone z łopatki, wieprzowo-wołowe lub z indyka
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki bułki tartej do mielonego oraz kilka łyżek do panierowania kotletów 
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ok. 200g (połowa puszki) kukurydzy konserwowej
  • 3-4 czubate łyżki ugotowanej wcześniej kaszy (jaglanej, bulgur lub kuskus) lub komosy ryżowej (tej akurat użyłam tym razem)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 0,3 łyżeczki soli
  • opcjonalnie - olej do smażenia 


Wykonanie:

  1. Obieramy i rozdrabniamy cebulę oraz czosnek. Odstawiamy.
  2. Do miski dodajemy wszystkie składniki (łącznie z cebulą i czosnkiem) i przyprawy. Mieszamy na jednolitą masę. Jeśli mielone zbyt mocno się klei do rąk (nie nadaje się do formowania), dodajemy jeszcze trochę bułki tartej.
  3. Do osobnego naczynia (np. talerza lub płytkiej miseczki) wsypujemy kilka łyżek bułki tartej.
  4. Formujemy w dłoniach średniej wielkości kotlety. Lekko je wypłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej.
  5. Jeśli chcemy, aby nasze mielone były bardziej rumiane po upieczeniu w piekarniku, przed umieszczeniem ich w naczyniu żaroodpornym, obsmażamy je na patelni, na dużym ogniu, z dwóch stron, na złoty kolor. Jeśli chcemy danie w wersji nieco bardziej "dietetycznej" - pomijamy ten punkt i pieczemy surowe mięso z godnie z kolejnymi krokami.
  6. Kotlety mielone układamy w naczyniu żaroodpornym. Spokojnie możemy w nim umieścić dwa piętra mielonych. Dzięki bułce tartej się nie posklejają.
  7. Zamknięte naczynie wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 40-50 minut.



Spodobał Ci się przepis?
  

Popularne przepisy

Boczek z wolnowaru

Sama nie należę do fanek boczku, ale mam w domu amatorów takich przysmaków, więc i boczek od czasu do czasu gości w różnej formie. Tym razem robiony eksperymentalnie z wolnowaru, wymagający czasu i cierpliwości w wykonaniu - 3 dni w marynacie i kolejne 4 godziny obróbki termicznej. Po wystudzeniu idealny na kanapki! Marynowanie - 1 doba do 3 dni. Wolne gotowanie - 4h, wolnowar w trybie slow cook high. Składniki: 0,8kg boczku surowego bez kości ze skórą (szerokocięty, "płaski" kawałek) 3 ząbki czosnku  18g soli peklującej (używałam peklosoli z Browinu z wit. C, przed użyciem innej należy sprawdzić zalecaną przez producenta gramaturę dla peklowania na sucho i przeliczyć dla swojego kawałka mięsa) 1,5 łyżeczki majeranku 1,5 łyżeczki papryki czerwonej  0,5 łyżeczki pieprzu czarnego  0,5 łyżeczki pieprzu białego 4 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego  4 kulki pieprzu kubeba (można pominąć lub zmienić np. na pieprz kolorowy w kulkach) 3 małe cebule 0,5 łyżeczki oleju 3 łyżki w

Żeberka wolno pieczone

Wolne pieczenie lub gotowanie to nie jest coś, do czego zwykle miewam wystarczająco dużo czasu i cierpliwości. Jednak taki sposób przyrządzania uwalnia tyle smaku i aromatu, że raz na jakiś czas jestem w stanie się "poświęcić" i przygotować danie w takiej formie. Tym razem padło na żeberka wieprzowe. Żeberka polecam zamarynować dzień wcześniej, aby dobrze przeszły przyprawami. Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte folią aluminiową, 4 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Składniki: ok. 1,6 kg żeberek wieprzowych (nie trójkąty, tylko "paski" - żeberka mięsne, im grubsze, tym lepsze) 3 łyżki oleju 5-6 łyżek ketchupu łagodnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego (jeśli nie używasz w kuchni sosu sojowego, po prostu dodaj 1,5 łyżeczki soli) 1-2 łyżeczki miodu 1-2 łyżeczki musztardy (użyłam czeskiej, jeśli preferujecie inny rodzaj - zapraszam do eksperymentowania ze smakami ;)) 1 łyżka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki wędzonej 2 chlusty sosu Worcestershire (jeśli n

Szynka wieprzowa wolno pieczona

 Wolne pieczenie przeżywa swój renesans, więc tym razem padło na szynkę wieprzową. Jest to przyjemne i wdzięczne mięso, wystarczy tylko znaleźć wystarczająco ładny kawałek i... powoli pieczemy! :) Szynkę polecam zamarynować dzień wcześniej, aby dobrze przeszła przyprawami. Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte pokrywą, 4,5 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Składniki: 1,5 kg szynki wieprzowej 80 g (mały słoiczek) koncentratu pomidorowego 4 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 2 łyżki majeranku 1,75 łyżeczki soli 1 łyżeczka papryki wędzonej 0,75 łyżeczki pieprzu białego 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego  Wykonanie: Obieramy i bardzo drobno siekamy czosnek. Odstawiamy na ok. 10 minut. W miseczce mieszamy marynatę - olej, koncentrat pomidorowy, czosnek oraz wszystkie przyprawy. Szynkę oczyszczamy z ewentualnych błonek, ścięgien. Nacieramy marynatą. Tak przygotowane mięso przekładamy do naczynia. Naczynie szczelnie zamykamy i umieszczamy w lodówce na co najmniej noc, najlepiej marynować szyn

Sos jogurtowo-musztardowy

Mała, improwizowana z zawartości lodówki porcja sosu do mięsa "na już". Sos jogurtowy w wydaniu fit - bez dodatku majonezu, bez śmietany - więc coś, na co można skusić się, nawet namiętnie licząc kalorie podczas każdego posiłku. Sos bardzo fajnie komponował mi się z szarpaną wieprzowiną , sprawdzi się również do dań z grilla . Z podanej ilości składników otrzymałam ponad 200ml sosu jogurtowego. Sos nadaje się do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Składniki: 200g (mały kubeczek) jogurtu naturalnego (w moim przypadku był to jogurt kremowy 3%, można użyć dowolnego, jednak gęstszy będzie lepszy)  1 łyżeczka musztardy  1 płaska łyżeczka papryki czerwonej  0,33 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki czosnku suszonego 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego  0,25 łyżeczki pieprzu czarnego  Wykonanie: Wszystkie składniki sosu umieszczamy w miseczce. Zawartość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Sos nadaje się do spożycia od razu po przygotowaniu, jednak wyrazistszy w smaku będzie po ok. 2 godzina

Szarpana wieprzowina

Coś, przed czym z niewiadomych mi samej przyczyn, wzbraniałam się przez dłuższy czas, a co podbiło talerze i kubki smakowe. Szarpana wieprzowina okazała się strzałem w dziesiątkę nawet dla wybrednego kilkulatka, który najpierw wyjadał samo mięso, a potem zapychał się bułkami :) Polecam spróbować wersji zarówno w bułeczkach bao jak i "zwykłych" lub pełnoziarnistych brioszkach. Marynowanie mięsa - 12 do 24h. Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte pokrywą, 5 godzin, 140 stopni Celsjusza, góra-dół. Składniki: 2 kg łopatki wieprzowej 3 łyżki oleju 2 łyżki octu jabłkowego 3 łyżki cukru trzcinowego (można użyć zwykłego białego) 2 łyżeczki papryki słodkiej 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne 2 płaskie łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka czosnku suszonego 0,33 łyżeczki gałki muszkatołowej  2 średnie cebule 300 ml bulionu Wykonanie: W miseczce mieszamy składniki marynaty (wszystko poza cebulą oraz bulionem). Łopatkę oczyszczamy z