Przejdź do głównej zawartości

Kolorowe kotlety mielone z piekarnika

"Wariacje na temat" w kuchni można podzielić na dwie kategorie - pyszne i przekombinowane. Kolorowe kotlety mielone możemy spokojnie zaliczyć do tej pierwszej grupy. Są nie tylko pyszne, ale także świetnie prezentują się na talerzu. 

A jeśli ktoś nie lubi smażyć lub unika smażonych dań z innych powodów, pieczenie jest dodatkowym atutem mielonych w tym stylu.




Do przygotowania dania niezbędne będzie duże naczynie żaroodporne z pokrywą - ok. 4-5 l.

Pieczenie - ok. 40-50 minut, 180 stopni Celsjusza, góra-dół. Czas pieczenia będzie uzależniony także od wielkości kotletów mielonych.


Składniki:

  • 500g mięsa mielonego - tym razem użyłam mielonego z szynki wieprzowej, ale równie dobrze sprawdzi się mielone z łopatki, wieprzowo-wołowe lub z indyka
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki bułki tartej do mielonego oraz kilka łyżek do panierowania kotletów 
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ok. 200g (połowa puszki) kukurydzy konserwowej
  • 3-4 czubate łyżki ugotowanej wcześniej kaszy (jaglanej, bulgur lub kuskus) lub komosy ryżowej (tej akurat użyłam tym razem)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 0,3 łyżeczki soli
  • opcjonalnie - olej do smażenia 


Wykonanie:

  1. Obieramy i rozdrabniamy cebulę oraz czosnek. Odstawiamy.
  2. Do miski dodajemy wszystkie składniki (łącznie z cebulą i czosnkiem) i przyprawy. Mieszamy na jednolitą masę. Jeśli mielone zbyt mocno się klei do rąk (nie nadaje się do formowania), dodajemy jeszcze trochę bułki tartej.
  3. Do osobnego naczynia (np. talerza lub płytkiej miseczki) wsypujemy kilka łyżek bułki tartej.
  4. Formujemy w dłoniach średniej wielkości kotlety. Lekko je wypłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej.
  5. Jeśli chcemy, aby nasze mielone były bardziej rumiane po upieczeniu w piekarniku, przed umieszczeniem ich w naczyniu żaroodpornym, obsmażamy je na patelni, na dużym ogniu, z dwóch stron, na złoty kolor. Jeśli chcemy danie w wersji nieco bardziej "dietetycznej" - pomijamy ten punkt i pieczemy surowe mięso z godnie z kolejnymi krokami.
  6. Kotlety mielone układamy w naczyniu żaroodpornym. Spokojnie możemy w nim umieścić dwa piętra mielonych. Dzięki bułce tartej się nie posklejają.
  7. Zamknięte naczynie wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 40-50 minut.



Spodobał Ci się przepis?
  

Popularne przepisy

Pieczona szynka wieprzowa w plastrach

Szynkę można odpiec w kawałku, ale równie dobrze smakuje upieczona w kawałkach. Plastry szynki świetnie przechodzą marynatą i nie potrzebują aż tak długiego czasu marynowania, jak cały kawałek. Ważne, by pamiętać o tłuszczu w marynacie - szynka jest przeważnie mniej "otłuszczona" (niż np. karkówka) i bez tego dodatku na talerze trafi podeszwa, zamiast pysznego i soczystego mięsa. Zamarynowane mięso przed upieczeniem dobrze odstawić na 2-3h, dla uzyskania lepszego smaku. Pieczenie - naczynie żaroodporne 5l, z pokrywą, góra-dół, 2h - 1h 40 min. w 160 stopniach Celsjusza, 20 min. w 200 stopniach Celsjusza. Składniki: ok. 1,2 kg szynki wieprzowej 3 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej (można użyć 1 łyżeczki papryki wędzonej, zamiast 1 łyżeczki papryki słodkiej) 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka suszonego czosnku 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego 0,33 łyżeczki pieprzu białego 0,33 łyżeczki imbiru 2 średnie cebule ok. 200ml ...

Żeberka wolno pieczone

Wolne pieczenie lub gotowanie to nie jest coś, do czego zwykle miewam wystarczająco dużo czasu i cierpliwości. Jednak taki sposób przyrządzania uwalnia tyle smaku i aromatu, że raz na jakiś czas jestem w stanie się "poświęcić" i przygotować danie w takiej formie. Tym razem padło na żeberka wieprzowe. Żeberka polecam zamarynować dzień wcześniej, aby dobrze przeszły przyprawami. Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte folią aluminiową, 4 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Składniki: ok. 1,6 kg żeberek wieprzowych (nie trójkąty, tylko "paski" - żeberka mięsne, im grubsze, tym lepsze) 3 łyżki oleju 5-6 łyżek ketchupu łagodnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego (jeśli nie używasz w kuchni sosu sojowego, po prostu dodaj 1,5 łyżeczki soli) 1-2 łyżeczki miodu 1-2 łyżeczki musztardy (użyłam czeskiej, jeśli preferujecie inny rodzaj - zapraszam do eksperymentowania ze smakami ;)) 1 łyżka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki wędzonej 2 chlusty sosu Worcestershire (jeśli n...

Pieczony kalafior

Kalafior jest jednym z moich ulubionych warzyw. Choć (przynajmniej części) kojarzy się głownie jako składnik zup - jarzynowej lub kalafiorowej, może on również występować w innych, moim zdaniem, smaczniejszych wersjach. Jedną z nich są pieczone w piekarniku różyczki kalafiora. Świetnie sprawdza się jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie w upalne dni. Z podanych składników przygotujemy 1 dużą blachę pieczonego kalafiora. Pieczenie - 180-190 stopni, góra-dół, 35 min. Składniki: 1 średni kalafior 4 łyżki oliwy 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru (można pominąć, dodany do marynaty dla karmelizacji) 0,5 łyżeczki czosnku 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej 0,33 łyżeczki kurkumy  0,25 łyżeczki pieprzu Wykonanie: Kalafior opłukujemy i odcinamy różyczki. Staramy się, by cząstki były podobnej wielkości i nie przekraczały ok. 3-4cm obwodu, większe różyczki przecinamy na pół lub cząstki. Różyczki umieszczamy w większej misce, wygodnej do intensywnego mieszania. W niewielkiej miseczce łą...

Udziec wołowy wolno pieczony

Pierwszy raz pieczyste dosłownie rozpadło mi się podczas krojenia, tak więc, bez uwiecznionego obok plastra mięsa, zdjęcie "bryły" udźca nie powala, ale smak "górki mięsa" na talerzu był oszałamiający. Wolno pieczona wołowina to zdecydowanie coś, co na stałe włączam do domowego repertuaru obiadowego. Czas marynowania - minimum 12 godzin, polecam przetrzymać nawet do 24 godzin. Do pieczenia udźca użyłam naczynia żaroodpornego o pojemności ok. 4l, z pokrywą. Pieczenie mięsa - 160 stopni Celsjusza, góra-dół, 4 godziny. Składniki: ok. 1,5 kg udźca wołowego 30 ml oliwy 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka czosnku suszonego 1 łyżeczka tymianku 0,5 łyżeczki pieprzu białego 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego 0,25 łyżeczki imbiru 300 ml bulionu wołowego Wykonanie: Wszystkie przyprawy mieszamy w miseczce z oliwą. Odstawiamy. Mięso myjemy, oczyszczamy ze ścięgien oraz żyłek. Nacieramy ze wszystkich stron marynatą. Zamarynowane mięso wkładamy do miski (lub innego naczynia), jeśli ...

Słodkie gofry jabłkowo-marchewkowe bez dodatku cukru

Czy gofry bez dodatku cukru mogą być słodkie? Jeśli do ciasta dodasz słodkie jabłko i marchewkę, będą nie tylko słodkie, ale również zaskoczą Cię intensywniejszym (żółtawym) kolorem. Propozycja świetna dla małych niejadków, którym chcemy w jakiś sposób przemycić do posiłku nieco warzyw i owoców. Jedyny minus? Znikają szybciej niż się pieką i przydaje się do niech mocniejsza gofrownica, ponieważ przy użyciu takiej poniżej 1000W ciężko uzyskać z tego ciasta chrupkie gofry. Z podanych składników otrzymasz ok. 6-7 sztuk rozetek serduszek. Przed smażeniem dobrze jest odstawić ciasto na 5-10 minut, dając czas płatkom owsianym na wchłonięcie części wilgoci z mokrych składników. Użyta w przepisie szklanka posiada objętość 250ml. Składniki: 2 średnie marchewki 1 jabłko (lepsza będzie słodka odmiana, użyłam Red Delicious) 2 jajka (wielkość M da radę, ale lepiej wychodzą na jajkach wielkości L) 0,5 szkl. płatków owsianych (można użyć zwykłych lub górskich, u mnie górskie) 1 szkl. mąki orkiszowej ...