Pomysł na szybki posiłek z zieleniną! Warzywa, ryba i pyszny dressing - czego chcieć więcej na sycącą kolację we dwoje? ;) A jeśli nie na kolację we dwoje - taka sałatka świetnie spełni rolę smacznej przerwy na lunch.
Podane składniki wypełniły miseczkę o objętości ok. 1,5l
Składniki:
1 średniej wielkości pomidor
0,5 ogórka szklarniowego
5 rzodkiewek
0,5 pęczka szczypioru
100 g wędzonego łososia (lub innej wędzonej ryby)
50 g mixu sałat
ok. 200 ml dressingu sałatkowego (można użyć gotowego lub przygotować go samodzielnie)
Wykonanie:
- Ogórka myjemy (ewentualnie również obieramy ze skórki) i kroimy w półplasterki. Umieszczamy w misce.
- Pomidora myjemy i kroimy w cząstki (kawałki nie powinny przekraczać 4 cm długości). Dodajemy do ogórka.
- Rzodkiewki myjemy i kroimy w półplasterki. Dodajemy do miski.
- Szczypior myjemy i "grubo" siekamy. Dodajemy do pozostałych warzyw.
- Łososia kroimy w paski. Dodajemy do warzyw.
- Mix sałat płuczemy, dodajemy do miski.
- Wszystko zalewamy dressingiem. Mieszamy.
- Sałatka nadaje się do zjedzenia od razu.
