Przejdź do głównej zawartości

Sos warzywny - przetwory na zimę

Sosy warzywne są jednym z bardziej uniwersalnych półproduktów w kuchni. Wykorzystuję je do sosów, duszenia mięs lub w zapiekankach makaronowych; sporadycznie do zup.
Chociaż zdarza mi się korzystać z gotowych, o wiele smaczniejsze są te przygotowane samodzielnie.


Z podanej ilości otrzymałam sosu na 4 słoiki o objętości 1 l oraz 1 słoik 720 ml.
Podpiekanie papryki, cebuli i marchwi - 200 stopni Celsjusza, góra-dół, 40 minut.
Gotowanie sosu - 1,5h, na wolnym ogniu.
Pasteryzacja - od zimnego piekarnika do 120-130 stopni Celsjusza, góra-dół, 30 minut od momentu nagrzania piekarnika.

Składniki:

  • 4 średniej wielkości cukinie (ok. 2-2,5kg)
  • 7 dużych papryk czerwonych (ok. 1,5-2kg)
  • 6 średnich cebul (ok. 1kg)
  • 4 średnie marchewki (ok. 600-700g)
  • ok. 2kg pomidorów (użyłam malinowych)
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej 
  • 1,5 łyżeczki ziół zamiast soli

Wykonanie:

  1. Papryki myjemy, kroimy wzdłuż na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych. Połówki układamy obok siebie na dużej blasze od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Marchew obieramy, myjemy, kroimy na ćwiartki (cięcie w poprzek, potem wzdłuż). Cebulę obieramy, myjemy, rozcinany na pół. Oba warzywa układamy na drugiej dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Obie blachy wkładamy na środkowe ruszty rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, góra-dół, na 40 minut.
  4. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Odstawiamy.
  5. Cukinie obieramy, jeśli są lekko przerośnięte pozbawiamy gniazd nasiennych, przy mniejszych nie musimy tego robić.
  6. Obrane cukinie ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Startą przelewamy na sitko, odstawiamy do odsączenia.
  7. Upieczoną paprykę obieramy ze skórki.
  8. Wszystkie upieczone warzywa i pomidory mielimy na drobnych oczkach maszynki.
  9. Zmieloną masę umieszczamy w garnku (5l lub trochę większym - wygodniej mieszać).
  10. Do zmielonych warzyw dodajemy startą cukinię.
  11. Do garnka dodajemy wszystkie przyprawy. Mieszamy.
  12. Garnek umieszczamy na płycie grzewczej. Gotujemy 1,5h na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając (można również użyć garnka ciśnieniowego do gotowania zup lub multicookera o takim programie).
  13. Sos (jeszcze gorący) przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy.
  14. Słoiki ustawiamy na blaszce i wkładamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy 120-130 stopni Celsjusza, góra-dół. Słoiki pasteryzuje my przez 30 minut od momentu nagrzania się piekarnika do zadanej temperatury.
  15. Po wyjęciu słoików z piekarnika, jeszcze gorących, stawiamy do góry dnem i w tej pozycji mogą już stać do całkowitego wystudzenia.





Spodobał Ci się przepis?

Popularne przepisy

Kruche ciasto z owocami i kruszonką

Kruche z wiśniami to smak mojego dzieciństwa. I jedno z pierwszych ciast, które babcia nauczyła mnie piec. Choć z wiśniami jest najlepsze, można je spokojnie zastąpić innymi owocami - nadal będzie pyszne i rozpływające się w ustach. Pieczenie - blacha o wymiarach 21cm x 25cm, 45-50 minut, 180 stopni Celsjusza, góra-dół. Spodu NIE podpiekamy wcześniej oddzielnie. Gotowe ciasto można polać lukrem, jednak jest ono na tyle słodkie, że bez tej dekoracji spokojnie się "obroni". Użyta w przepisie szklanka posiada objętość 250ml. Składniki: ciasto: 125g masła 0,5 szkl. cukru 1 jajko 175g mąki pszennej (typ dowolny, użyłam 405) 25g skrobi ziemniaczanej 0,5 łyżki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego kruszonka: 50g masła 0,5 szkl. cukru 0,33 szkl. mąki pszennej (typ dowolny, użyłam 405) ok. 500g owoców (użyłam moreli i czereśni) łyżka cukru pudru Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i zagniatamy na gładką masę - powinno dać się uformować w kulkę i nie przy...

Pieczona szynka wieprzowa w plastrach

Szynkę można odpiec w kawałku, ale równie dobrze smakuje upieczona w kawałkach. Plastry szynki świetnie przechodzą marynatą i nie potrzebują aż tak długiego czasu marynowania, jak cały kawałek. Ważne, by pamiętać o tłuszczu w marynacie - szynka jest przeważnie mniej "otłuszczona" (niż np. karkówka) i bez tego dodatku na talerze trafi podeszwa, zamiast pysznego i soczystego mięsa. Zamarynowane mięso przed upieczeniem dobrze odstawić na 2-3h, dla uzyskania lepszego smaku. Pieczenie - naczynie żaroodporne 5l, z pokrywą, góra-dół, 2h - 1h 40 min. w 160 stopniach Celsjusza, 20 min. w 200 stopniach Celsjusza. Składniki: ok. 1,2 kg szynki wieprzowej 3 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej (można użyć 1 łyżeczki papryki wędzonej, zamiast 1 łyżeczki papryki słodkiej) 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka suszonego czosnku 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego 0,33 łyżeczki pieprzu białego 0,33 łyżeczki imbiru 2 średnie cebule ok. 200ml ...

Zielony dressing sałatkowy

Energetyczny kolor i wyrazisty smak. Z pewnością coś, co kojarzymy głównie z gotowych zestawów sałatkowych. Tymczasem samodzielne wykonanie takiego sosu sałatkowego jest dziecinnie proste :) Podana ilość dressingu mieści się (z zapasem) w pojemniczku o pojemności ok. 330ml. Do uzyskania jednolitej masy dressingu wykorzystujemy blender. Dressing jest gęsty, jeśli chcielibyście uzyskać jego rzadszą wersję, należy dodać 1-2 łyżki oliwy lub wody do podanych proporcji. Składniki: 5 łyżek oliwy 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżeczki musztardy (użyłam miodowej) 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka czosnku suszonego (można użyć świeżego) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki  2 łyżki posiekanego koperku Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w pojemniku nadającym się do blendowania. Blendujemy krótko, na niższych obrotach, do połączenia składników i uzyskania w miarę jednolitej masy (część natki i koperku może pozostać w większych kawałkach - sos ładniej wygląda). Sos możemy zużyć od razu lub prze...

Kremowy sos czosnkowy bez majonezu

Z okazji zbliżającego się (a u niektórych trwającego już w pełni) sezonu grillowego, postanowiłam odświeżyć przepis na nieco inny sos czosnkowy. Ten wyróżnia się tym, że zamiast posłużyć się w nim swojskim majonezem, wykorzystałam crème fraîche. Składniki: 3 duże ząbki czosnku, 0,5 pęczka natki pietruszki ok. 200 g crème fraîche - możemy go kupić lub zrobić samodzielnie 150 g jogurtu naturalnego (mały kubeczek) 1 łyżeczka musztardy 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu Wykonanie: Obieramy i rozdrabniamy ząbki czosnku. Pietruszkę myjemy, otrząsamy z wody, obrywamy listki i drobno siekamy. Do miski przekładamy czosnek, pietruszkę, dodajemy crème fraîche, jogurt naturalny, musztardę, sól oraz pieprz.  Dokładnie mieszamy, do połączenia składników. Gotowy sos wstawiamy do lodówki. By sos zgęstniał i nabrał przyjemnie kremowej konsystencji, warto przygotować go przynajmniej dzień wcześniej i pozostawić w lodówce na całą noc. Sos świetnie pasuje do dań z ryby, sałatek oraz, oczywiście, d...

Słodkie gofry jabłkowo-marchewkowe bez dodatku cukru

Czy gofry bez dodatku cukru mogą być słodkie? Jeśli do ciasta dodasz słodkie jabłko i marchewkę, będą nie tylko słodkie, ale również zaskoczą Cię intensywniejszym (żółtawym) kolorem. Propozycja świetna dla małych niejadków, którym chcemy w jakiś sposób przemycić do posiłku nieco warzyw i owoców. Jedyny minus? Znikają szybciej niż się pieką i przydaje się do niech mocniejsza gofrownica, ponieważ przy użyciu takiej poniżej 1000W ciężko uzyskać z tego ciasta chrupkie gofry. Z podanych składników otrzymasz ok. 6-7 sztuk rozetek serduszek. Przed smażeniem dobrze jest odstawić ciasto na 5-10 minut, dając czas płatkom owsianym na wchłonięcie części wilgoci z mokrych składników. Użyta w przepisie szklanka posiada objętość 250ml. Składniki: 2 średnie marchewki 1 jabłko (lepsza będzie słodka odmiana, użyłam Red Delicious) 2 jajka (wielkość M da radę, ale lepiej wychodzą na jajkach wielkości L) 0,5 szkl. płatków owsianych (można użyć zwykłych lub górskich, u mnie górskie) 1 szkl. mąki orkiszowej ...