Przejdź do głównej zawartości

Ciasto cukiniowo-jabłkowe

Cukinia to mocno uniwersalne warzywo - sprawdza się zarówno w daniach "na słono", jak i w słodkich wypiekach. Tym razem w towarzystwie jabłka stworzyła bardzo przyjemne, wilgotne ciasto. Takie w sam raz do poobiedniej kawy ;)


Podaną ilością ciasta wypełnisz keksówkę o wymiarach 26 cm x 15 cm x 6 cm.
Pieczenie - 180 stopni, góra-dół, 55-60 minut.

Składniki:

  • 340 g mąki pszennej (typ dowolny, tym razem użyłam 220 g mąki pszennej pełnoziarnistej i 120 g mąki tortowej)
  • 3 jajka
  • 150 g cukru 
  • 75 ml oleju 
  • ok. 180 g jabłek (2 małe nieobrane)
  • ok. 400 g cukinii (1 mniejsza nieobrana)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,75 łyżeczki sody
  • 0,75 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli

Wykonanie:

  1. Cukinię myjemy, jeśli warzywo pochodzi z pewnego źródła - nie obieramy już ze skórki, tylko od razu ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odstawiamy i NIE odsączamy.
  2. Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Również ścieramy na tarce o grubych oczkach - możemy ścierać od razu do cukinii. Odstawiamy.
  3. Do miseczki wsypujemy i mieszamy ze sobą mąkę, cynamon, sól, proszek do pieczenia, sodę.
  4. Do większej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, olej i roztrzepujemy trzepaczką. Cukier nie musi się rozpuścić w jajkach, wystarczy, że masa będzie w miarę jednolita.
  5. Następnie dodajemy wcześniej wymieszane składniki suche i mieszamy przez chwilę (łyżką lub szpatułką) do połączenia składników. Otrzymane ciasto będzie gęste i "zbite". 
  6. Do ciasta dodajemy startą cukinię i jabłka. Dokładnie mieszamy, do momentu uzyskania "luźniejszego", lekko lejącego się ciasta.
  7. Ciasto przekładamy do przesmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wyrównujemy.
  8. Keksówkę z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C, góra-dół, ok. 55 minut, do suchego patyczka.
  9. Upieczone ciasto po ok. 10 minutach od wyjęcia z piekarnika wyciągamy z foremki i przekładamy do wystudzenia na kratkę.
Wystudzone ciasto możemy jeszcze udekorować polewą czekoladową, jednak jest ono na tyle smaczne, że nie wymaga dalszych zabiegów ;)





Spodobał Ci się przepis?

Popularne przepisy

Wieprzowina wolno pieczona - duża porcja

Przepis z myślą o imprezach rodzinnych, z udziałem osób nastawionych do kuchni nieco "konserwatywnie" - nie jest to tradycyjny schabowy, jednak przygotowana w ten sposób karkówka lub łopatka przypada do gustu wszystkim. Mięso jest bardzo delikatne, potrafi się rozpaść podczas krojenia, dlatego polecam zaopatrzyć się w bardzo ostry nóż ;) Marynowanie - na noc, a najlepiej na całą dobę w szczelnym pojemniku, w lodówce. Pieczenie - naczynie żaroodporne 5l, z pokrywą, góra-dół, 140 stopni Celsjusza, 6h. Składniki: ok. 2 kg wieprzowiny - łopatki lub karkówki (spokojnie mogą być to 2 lub 3 kawałki, które razem zamarynujemy i upieczemy) 2 łyżki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżeczka czosnku suszonego 1 łyżeczka imbiru 2 łyżeczki majeranku 0,5 łyżeczki pieprzu białego 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego (jeśli wolicie trochę bardziej słone, można dodać 3-4 łyżki sosu sojowego) 2 łyżki octu jabłkowego 5 ziarenek ziela angielskiego 3 liście laur...

Schab z wolnowaru na kanapki

Zdarza się twardy, czasem także zbyt suchy... schab, choć pyszny, nie jest łatwym kawałkiem mięsa. Za to dobrze przyrządzony rozpływa się w ustach nie tylko w wydaniu na obiad! Przygotowana z niego domowa wędlina to miła i aromatyczna odmiana w kanapkowym menu. Peklowanie - na sucho - 7 dni. Wolnowar - 5,5 h, w ustawieniu solw cook high. Składniki: 1,331kg schabu (celowo wybrałam kawałek z nieobciętą warstwą tłuszczu i przerostem w warkoczu) 28,6g soli peklującej (używałam peklosoli z Browinu z wit. C, przed użyciem innej należy sprawdzić zalecaną przez producenta gramaturę dla peklowania na sucho i przeliczyć dla swojego kawałka mięsa) 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki wędzonej 0,5 łyżeczki cebuli suszonej w proszku 0,5 łyżeczki czosnku suszonego 0,5 łyżeczki gorczycy 0,33 łyżeczki pieprzu cayenne 0,33 łyżeczki pieprzu czarnego 0,25 łyżeczki pieprzu kolorowego 0,25 łyżeczki pieprzu kubeba 0,25 łyżeczki pieprzu białego 3 kulki ziela angielskiego 8 szt....

Pierniki - bardzo duża porcja

Pierniki to coś, bez czego nie wyobrażam sobie Świąt. Dlatego już na dobry miesiąc przed nimi, aby ciastka zdążyły "dojrzeć", wypiekam pierniczki i lukruję je partiami. Ciężko inaczej przy "przemysłowej" produkcji ciastek, ale korzenny aromat i smak pierników wynagradzają wszystko :) Z podanej ilości składników otrzymałam ok. 4kg surowego ciasta. Do mieszania i zagniatania najlepiej użyć emaliowanej miednicy. Do momentu wygniatania, ciasto wyrabiamy tłuczkiem do ucierania ciasta (kulą, buławą czy jak to nazywacie). Pieczenie - pojedyncza blacha ciastek - termoobieg, 170 stopni Celsjusza, 12 minut. Do przechowywania pierników najlepiej przygotować sobie szczelne zamykane pojemniki lub puszki - na taką ilość gotowych ciastek potrzeba pojemników o łącznej pojemności ok. 11 litrów. Ciastka powinny poleżeć ok. 3-4 tygodni przed konsumpcją, ponieważ wystudzone mocno twardnieją, dopiero leżakowanie je "rozmiękcza". Składniki: 300g margaryny 260g cukru (najlepiej ...

Żeberka wolno pieczone

Wolne pieczenie lub gotowanie to nie jest coś, do czego zwykle miewam wystarczająco dużo czasu i cierpliwości. Jednak taki sposób przyrządzania uwalnia tyle smaku i aromatu, że raz na jakiś czas jestem w stanie się "poświęcić" i przygotować danie w takiej formie. Tym razem padło na żeberka wieprzowe. Żeberka polecam zamarynować dzień wcześniej, aby dobrze przeszły przyprawami. Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte folią aluminiową, 4 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół. Składniki: ok. 1,6 kg żeberek wieprzowych (nie trójkąty, tylko "paski" - żeberka mięsne, im grubsze, tym lepsze) 3 łyżki oleju 5-6 łyżek ketchupu łagodnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego (jeśli nie używasz w kuchni sosu sojowego, po prostu dodaj 1,5 łyżeczki soli) 1-2 łyżeczki miodu 1-2 łyżeczki musztardy (użyłam czeskiej, jeśli preferujecie inny rodzaj - zapraszam do eksperymentowania ze smakami ;)) 1 łyżka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki wędzonej 2 chlusty sosu Worcestershire (jeśli n...

Sałatka z selerem konserwowym

Zawieszenie się na półce z przetworami, podczas zakupów, ma swoje plusy - można się zamyślić i zastanowić, kiedy ostatni raz jadło się na przykład taką sałatkę z selerem konserwowym... Okazało się, że dawno to było, a lubię, więc należało sytuację jak najszybciej zmienić i oto ona - sałatka z selerem konserwowym! Sałatka z podanej ilości składników wypełniła miskę o objętości 1,5l. Można jeść od razu, lepiej jednak smakuje po 2-3h chłodzenia w lodówce. Składniki: 180g (1 mały słoik) selera konserwowego 140g (1 mała puszka) kukurydzy konserwowej ok. 100g wędliny (u mnie szynka gotowana w plastrach) ok. 50g ogórka szklarniowego 1 mała papryka czerwona 3 jajka 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej mielonej 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego 3 łyżki majonezu Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Seler i kukurydzę odsączamy z zalewy i przekładamy do miski. Wędlinę kroimy w niewielkie kawałki (gotowe plasterki pokroiłam na "pa...