Przejdź do głównej zawartości

Kaczka pieczona z jabłkiem i gruszką

Kaczka pieczona to jedno z tych dań, do których musiałam "dorosnąć", aby docenić jego smak i nauczyć się je przyrządzać. Choć nie gości zbyt często na stole, a nawet traktuję ją lekko "odświętnie", udało mi się wypracować sposób pieczenia, dzięki któremu za każdym razem mięso jest delikatne, soczyste i aromatyczne, a skórka rumiana i przyjemnie chrupiąca.


Marynowanie - lepiej zamarynować na noc, ale jeśli natrzecie przyprawami tuż przed wstawianiem kaczki do piekarnika, również tak można zrobić.
Pieczenie - naczynie żaroodporne, 5l, z pokrywą, 3h 25 min., góra-dół - 3h w 160 stopniach, ostatnie 25 minut 200 stopni, bez pokrywy.

Składniki:

  • 1 kaczka - tuszka bez podrobów (moja miała nieco ponad 2kg)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 czubata łyżeczka majeranku
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 0,5 łyżeczki czosnku suszonego
  • 0,5 łyżeczki pieprzu kolorowego
  • 0,25 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 0,33 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,33 łyżeczki kardamonu
  • 0,33 łyżeczki imbiru
  • 1 duże jabłko
  • 1 średnia gruszka
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 0,33 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,33 łyżeczki kardamonu
  • 0,33 łyżeczki imbiru
  • masło, do pokrojenia w cienkie płatki

Wykonanie:

  1. Kaczkę myjemy, oczyszczamy z ewentualnych piór, ja również odcinam końcówkę kupra.
  2. Zestaw przypraw podany pod kaczką mieszamy w miseczce, nacieramy nim tuszę.
  3. Kaczkę przekładamy do pojemnika do lodówki i odstawiamy lub (jeśli nie mamy na to czasu) wkładamy od razu do naczynia żaroodpornego i przygotowujemy do dalszej obróbki.
  4. Kaczkę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym piersią ku górze. Naczynia wcześniej niczym nie smaruję ani nie napełniam wodą.
  5. Myjemy, obieramy, pozbawiamy szypułek, gniazd nasiennych i tniemy na ósemki jabłko i gruszkę. Cząstki owoców wkładamy do wygodnej do mieszania miski.
  6. Zestaw przypraw podany pod jabłkiem i gruszką mieszamy w miseczce, wsypujemy do owoców i mieszamy.
  7. Cząstkami owoców faszerujemy kaczkę. Kawałki powinny wypełnić całe wnętrze korpusu. Otwór i wystające lekko owoce zakrywamy luźną skórką (dzięki temu nie powinny się one przypalić w trakcie pieczenia).
  8. Masło kroimy w bardzo cienkie plasterki. Umieszczamy je na kaczych piersiach, skrzydełkach i udkach.
  9. Naczynie zamykamy i umieszczamy na 3h w rozgrzanym do 160 stopni Celsjusza piekarniku, góra-dół.
  10. Po upływie 3h otwieramy piekarnik, odkrywamy naczynie. Kaczkę obficie polewamy wytopionym tłuszczem.
  11. Zamykamy piekarnik, zwiększamy temperaturę do 200 stopni. Pieczemy kolejne 25 minut.





Spodobał Ci się przepis?

Popularne przepisy

Kruche ciasto z owocami i kruszonką

Kruche z wiśniami to smak mojego dzieciństwa. I jedno z pierwszych ciast, które babcia nauczyła mnie piec. Choć z wiśniami jest najlepsze, można je spokojnie zastąpić innymi owocami - nadal będzie pyszne i rozpływające się w ustach. Pieczenie - blacha o wymiarach 21cm x 25cm, 45-50 minut, 180 stopni Celsjusza, góra-dół. Spodu NIE podpiekamy wcześniej oddzielnie. Gotowe ciasto można polać lukrem, jednak jest ono na tyle słodkie, że bez tej dekoracji spokojnie się "obroni". Użyta w przepisie szklanka posiada objętość 250ml. Składniki: ciasto: 125g masła 0,5 szkl. cukru 1 jajko 175g mąki pszennej (typ dowolny, użyłam 405) 25g skrobi ziemniaczanej 0,5 łyżki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego kruszonka: 50g masła 0,5 szkl. cukru 0,33 szkl. mąki pszennej (typ dowolny, użyłam 405) ok. 500g owoców (użyłam moreli i czereśni) łyżka cukru pudru Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i zagniatamy na gładką masę - powinno dać się uformować w kulkę i nie przy...

Pieczona szynka wieprzowa w plastrach

Szynkę można odpiec w kawałku, ale równie dobrze smakuje upieczona w kawałkach. Plastry szynki świetnie przechodzą marynatą i nie potrzebują aż tak długiego czasu marynowania, jak cały kawałek. Ważne, by pamiętać o tłuszczu w marynacie - szynka jest przeważnie mniej "otłuszczona" (niż np. karkówka) i bez tego dodatku na talerze trafi podeszwa, zamiast pysznego i soczystego mięsa. Zamarynowane mięso przed upieczeniem dobrze odstawić na 2-3h, dla uzyskania lepszego smaku. Pieczenie - naczynie żaroodporne 5l, z pokrywą, góra-dół, 2h - 1h 40 min. w 160 stopniach Celsjusza, 20 min. w 200 stopniach Celsjusza. Składniki: ok. 1,2 kg szynki wieprzowej 3 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej (można użyć 1 łyżeczki papryki wędzonej, zamiast 1 łyżeczki papryki słodkiej) 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka suszonego czosnku 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego 0,33 łyżeczki pieprzu białego 0,33 łyżeczki imbiru 2 średnie cebule ok. 200ml ...

Zielony dressing sałatkowy

Energetyczny kolor i wyrazisty smak. Z pewnością coś, co kojarzymy głównie z gotowych zestawów sałatkowych. Tymczasem samodzielne wykonanie takiego sosu sałatkowego jest dziecinnie proste :) Podana ilość dressingu mieści się (z zapasem) w pojemniczku o pojemności ok. 330ml. Do uzyskania jednolitej masy dressingu wykorzystujemy blender. Dressing jest gęsty, jeśli chcielibyście uzyskać jego rzadszą wersję, należy dodać 1-2 łyżki oliwy lub wody do podanych proporcji. Składniki: 5 łyżek oliwy 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżeczki musztardy (użyłam miodowej) 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka czosnku suszonego (można użyć świeżego) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki  2 łyżki posiekanego koperku Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w pojemniku nadającym się do blendowania. Blendujemy krótko, na niższych obrotach, do połączenia składników i uzyskania w miarę jednolitej masy (część natki i koperku może pozostać w większych kawałkach - sos ładniej wygląda). Sos możemy zużyć od razu lub prze...

Kremowy sos czosnkowy bez majonezu

Z okazji zbliżającego się (a u niektórych trwającego już w pełni) sezonu grillowego, postanowiłam odświeżyć przepis na nieco inny sos czosnkowy. Ten wyróżnia się tym, że zamiast posłużyć się w nim swojskim majonezem, wykorzystałam crème fraîche. Składniki: 3 duże ząbki czosnku, 0,5 pęczka natki pietruszki ok. 200 g crème fraîche - możemy go kupić lub zrobić samodzielnie 150 g jogurtu naturalnego (mały kubeczek) 1 łyżeczka musztardy 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu Wykonanie: Obieramy i rozdrabniamy ząbki czosnku. Pietruszkę myjemy, otrząsamy z wody, obrywamy listki i drobno siekamy. Do miski przekładamy czosnek, pietruszkę, dodajemy crème fraîche, jogurt naturalny, musztardę, sól oraz pieprz.  Dokładnie mieszamy, do połączenia składników. Gotowy sos wstawiamy do lodówki. By sos zgęstniał i nabrał przyjemnie kremowej konsystencji, warto przygotować go przynajmniej dzień wcześniej i pozostawić w lodówce na całą noc. Sos świetnie pasuje do dań z ryby, sałatek oraz, oczywiście, d...

Słodkie gofry jabłkowo-marchewkowe bez dodatku cukru

Czy gofry bez dodatku cukru mogą być słodkie? Jeśli do ciasta dodasz słodkie jabłko i marchewkę, będą nie tylko słodkie, ale również zaskoczą Cię intensywniejszym (żółtawym) kolorem. Propozycja świetna dla małych niejadków, którym chcemy w jakiś sposób przemycić do posiłku nieco warzyw i owoców. Jedyny minus? Znikają szybciej niż się pieką i przydaje się do niech mocniejsza gofrownica, ponieważ przy użyciu takiej poniżej 1000W ciężko uzyskać z tego ciasta chrupkie gofry. Z podanych składników otrzymasz ok. 6-7 sztuk rozetek serduszek. Przed smażeniem dobrze jest odstawić ciasto na 5-10 minut, dając czas płatkom owsianym na wchłonięcie części wilgoci z mokrych składników. Użyta w przepisie szklanka posiada objętość 250ml. Składniki: 2 średnie marchewki 1 jabłko (lepsza będzie słodka odmiana, użyłam Red Delicious) 2 jajka (wielkość M da radę, ale lepiej wychodzą na jajkach wielkości L) 0,5 szkl. płatków owsianych (można użyć zwykłych lub górskich, u mnie górskie) 1 szkl. mąki orkiszowej ...