Kaczka pieczona to jedno z tych dań, do których musiałam "dorosnąć", aby docenić jego smak i nauczyć się je przyrządzać. Choć nie gości zbyt często na stole, a nawet traktuję ją lekko "odświętnie", udało mi się wypracować sposób pieczenia, dzięki któremu za każdym razem mięso jest delikatne, soczyste i aromatyczne, a skórka rumiana i przyjemnie chrupiąca.
Marynowanie - lepiej zamarynować na noc, ale jeśli natrzecie przyprawami tuż przed wstawianiem kaczki do piekarnika, również tak można zrobić.
Pieczenie - naczynie żaroodporne, 5l, z pokrywą, 3h 25 min., góra-dół - 3h w 160 stopniach, ostatnie 25 minut 200 stopni, bez pokrywy.
Składniki:
- 1 kaczka - tuszka bez podrobów (moja miała nieco ponad 2kg)
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
- 1 czubata łyżeczka majeranku
- 0,5 łyżeczki tymianku
- 0,5 łyżeczki czosnku suszonego
- 0,5 łyżeczki pieprzu kolorowego
- 0,25 łyżeczki pieprzu czarnego
- 0,33 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 0,33 łyżeczki kardamonu
- 0,33 łyżeczki imbiru
- 1 duże jabłko
- 1 średnia gruszka
- 0,5 łyżeczki majeranku
- 0,5 łyżeczki tymianku
- 0,33 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 0,33 łyżeczki kardamonu
- 0,33 łyżeczki imbiru
- masło, do pokrojenia w cienkie płatki
Wykonanie:
- Kaczkę myjemy, oczyszczamy z ewentualnych piór, ja również odcinam końcówkę kupra.
- Zestaw przypraw podany pod kaczką mieszamy w miseczce, nacieramy nim tuszę.
- Kaczkę przekładamy do pojemnika do lodówki i odstawiamy lub (jeśli nie mamy na to czasu) wkładamy od razu do naczynia żaroodpornego i przygotowujemy do dalszej obróbki.
- Kaczkę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym piersią ku górze. Naczynia wcześniej niczym nie smaruję ani nie napełniam wodą.
- Myjemy, obieramy, pozbawiamy szypułek, gniazd nasiennych i tniemy na ósemki jabłko i gruszkę. Cząstki owoców wkładamy do wygodnej do mieszania miski.
- Zestaw przypraw podany pod jabłkiem i gruszką mieszamy w miseczce, wsypujemy do owoców i mieszamy.
- Cząstkami owoców faszerujemy kaczkę. Kawałki powinny wypełnić całe wnętrze korpusu. Otwór i wystające lekko owoce zakrywamy luźną skórką (dzięki temu nie powinny się one przypalić w trakcie pieczenia).
- Masło kroimy w bardzo cienkie plasterki. Umieszczamy je na kaczych piersiach, skrzydełkach i udkach.
- Naczynie zamykamy i umieszczamy na 3h w rozgrzanym do 160 stopni Celsjusza piekarniku, góra-dół.
- Po upływie 3h otwieramy piekarnik, odkrywamy naczynie. Kaczkę obficie polewamy wytopionym tłuszczem.
- Zamykamy piekarnik, zwiększamy temperaturę do 200 stopni. Pieczemy kolejne 25 minut.