Szybki, prosty i orzeźwiający dodatek do obiadu. Choć podobny, od oryginalnego tzatziki różni go brak oliwy.
Z pewnością coś, co przypadnie do gustu osobom, które chciałyby zjeść coś lżejszego lub wariację na temat "mizeria bez octu".
Składniki:
- 400ml (1 duży kubek) jogurtu greckiego
- 0,5 ogórka szklarniowego
- 3 mniejsze ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
Wykonanie:
- Czosnek obieramy i rozdrabniamy. Odstawiamy.
- Ogórka obieramy i ścieramy na drobniejszych oczkach tarki.
- Startego ogórka odsączamy z nadmiaru wody - możemy do tego celu użyć sitka lub własnych dłoni. Następnie umieszczamy go w docelowej misce.
- Do ogórka dodajemy czosnek, przyprawy oraz jogurt. Mieszamy.
- Sos nadaje się do wykorzystania od razu po przygotowaniu.